Oznanila za 7. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-07-1
Ne mislite, da sem prišel razvezovat postavo ali preroke; ne razvezovat, marveč dopolnit sem jih prišel. Kajti resnično, povem vam: dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla ne ena črka ali ena pičica postave, dokler se vse ne zgodi. (Mt 5,17–18)

BESEDA O BESEDI

OD NAS JE ODVISNO Mt 5,17–37

Prijatelj, ki mnogo časa presedi pred televizorjem, mi je pripovedoval zgodbo z naslovom: Beg v verigah. Dva kaznjenca so selili iz zapora v zapor. Spotoma jima je uspelo pobegniti. Toda to njuno srečo sta spremljali dve nesreči. Prva, ker sta bila vsak z eno roko vklenjena v isto verigo. Druga, da je bil eden od njiju belec in drugi črnec. Črnec je sovražil vse belce, belec vse črnce. Pisano sta se gledala. Toda svoboda v daljavi in železna veriga na roki je bila njuna skupna usoda. Preskočiti sta morala jarek: eden je padel, drugi ga je z jezo in zmerjaje vlekel ven. Prebijala sta se skozi živo mejo; enemu se je zataknila obleka, drugi ga je suval in preklinjal. Eden se je hotel oddahniti, drugi je silil naprej. Upehana sta se zvrnila v travo in se še na tleh obdelovala s pestmi in brcami. Odnehala sta šele, ko ju je veriga ožulila do kosti … Obmirovala sta in začela trezno misliti: Če se pobijeva, bova oba mrtva. Če enemu uspe ostati živ, bo z verigo priklenjen na mrliča. Ali ne bi bilo bolje, da bi složno načrtovala pot v svobodo, v življenje …? – Slika naše vsakdanjosti. Določeno nam je prebivati skupaj, od nas pa je odvisno, kakšno bo to naše skupno bivanje. V miru in slogi ali v sovraštvu in vojni. Če se bomo sposobni pogovarjati, nam bo lepo. Če se med seboj pobijemo – kaj bomo imeli od tega? – V današnjem evangelijskem odlomku nam Jezus daje mnogo navodil. Skupni imenovalec vseh je zelo preprost: Vsak človek naj ti bo brat. Glej v njem svojo in Božjo podobo. Če pričakuješ od njega, da ti bo dober, bodi ti do njega prej. Veruj v moč dobrote, kajti za njo stoji Bog.
Lepe besede, bo kdo dejal. Lepe, toda Jezus ni ostal le pri njih. Vzel jih je zares. V njem so postale dejanje in življenje. Življenje so tudi vsem tistim, ki jih jemljemo zares. – Morda me bo kdo vprašal, kako se je tista zgodba iz filma končala. Ne vem. Vem pa, da se nadaljuje v tebi in v meni. (po: F. Cerar, Evangelij na prepihu)

6. nedelja med letom
2017-07-2
Na Poljskem se je starejši rabin vračal z vlakom v Varšavo. Vstopil je v vagon, v katerem so trije trgovci igrali karte. Potrebovali so še četrtega igralca, zato so povabili rabina, naj se jim pridruži. Rabin je njihovo povabilo prijazno zavrnil, rekoč, da je ves dan delal in da mora sedaj opraviti molitve, ker jih še ni utegnil. Trgovci so ga poskušali prepričati, rabin pa je vztrajno odklanjal njihove ponudbe. Igralci so postajali vse bolj sovražni, začeli so ga zmerjati in ga nazadnje spodili iz kupeja, da je moral stati na hodniku.
Ob prihodu v Varšavo je rabin stopil z vlaka. Prav tako so izstopili trgovci. Rabina je na postaji pričakala velika množica njegovih privržencev. Ko jo je zagledal eden od trgovcev, je vprašal: »Kdo je ta človek?«
»To je rabin Salomon, najbolj ugleden mož, rabin na Poljskem,« so mu odgovorili. Trgovec je spoznal, koga je užalil. Prej na kaj takega ni niti pomislil. Brž je stopil k rabinu in ga prosil odpuščanja. Rabin pa je njegovo prošnjo po odpuščanju zavrnil. Ljudem je vzelo sapo. Niso mogli razumeti, da je rabin, znan po svoji vljudnosti, prijaznosti in svetosti, zavrnil, da bi odpustil žalitev. Zato so ga vprašali: »Ali naj odpustimo človeku, ki nas je užalil, pa nas prosi odpuščanja?« »Seveda,« je odvrnil rabin.
»Zakaj potem ti nisi odpustil temu človeku?« »Ne morem mu odpustiti. Trgovec ni užalil mene, najvišjega rabina, ampak je užalil človeka. Naj gre k njemu in ga prosi odpuščanja!« Trgovec se je namreč opravičil, ker je užalil znanega človeka, toda če bi užalil navadnega človeka, ne bi prosil odpuščanja. Morda bi kdaj tudi nam Bog dejal: »Kaj me prosiš odpuščanja, ker si užalil svojega soseda! Zakaj ne greš k njemu in mu poveš, da ti je žal ter ga prosiš odpuščanja. Ko boš prosil odpuščanja njega, boš odprl vrata tudi mojemu odpuščanju.« (po: B. Rustja, Zgodbe s semeni upanja)

KARITAS vabi:  Škofijska Karitas Celje organizira brezplačne počitnice od 20.2. do 24.2. 2017 v  Škofijskem domu v Vrbju za otroke  od 1. do 7. razreda OŠ. Starši, ki nimate organiziranega varstva med počitnicami, lahko prijavite svoje otroke. Prijave do 13.2.2017. Prijavnice dobite v župnišču.

Naslovljeno na vas

Čudež življenja

Ko se rodi otrok, se nas dotaknejo izjemne potankosti te nove osebe: mehka koža, majceni nohti, nežna brada in nos. Že so tu značilnosti obraza, premiki rok in nog in sposobnost ustvariti zelo razločne in nujne glasove! – Za družino je ta izkušnja podobna prejemu darila. Takoj spoznamo, da to majhno bitje ni le del svojih staršev, temveč sebi lastna oseba. V resnici je čisto nova stvaritev. Je nekdo, ki nam je bil dan, da bi ga ljubili in zanj skrbeli. – Občutek danosti je nekaj, kar izkusimo tudi na druge načine: čudovit sončni zahod, tiste mogočne gore in hribi, silno morje, mir in tišina prazne doline ali dela puščave. Nanj smo opomnjeni tudi, ko v skritem kotičku vidimo lepo rožo ali nenadoma zaslišimo ubrano petje ptic. Pogost je tudi izrazit občutek, da nam je vse to bilo dano, vendar ne v last. – Obkroženi s takšnimi darovi začnemo razmišljati o Njem, ki nam jih je dal. Če samo pogledamo stvarstvo, lahko tudi veliko izvemo o Bogu. – Ni težko verjeti v Boga, ki nas ljubi in nam daje to čudovito stvaritev. To je Bog, ki vsakega otroka naredi edinstvenega in tako neskončno dragocenega. (po: E. Storkey)

Papež Frančišek: Vsako življenje je sveto. Bodisi še nerojenega otroka kot umirajoče osebe

Po molitvi angelovega češčenja in blagoslovu je papež, 5. februarja, dejal: »Dragi bratje in sestre, danes obhajajo v Italiji Dan za življenje na temo: ‘Moški in ženske za življenje po sledeh sv. Terezije iz Kalkute’. Pridružujem se italijanskim škofom v želji po pogumnem vzgojenem udejstvovanju v prid človeškega življenja. Vsako življenje je sveto. Tako nadaljujemo s kulturo življenja kot odgovor na logiko odmetavanja in demografskega padanja. Blizu smo jim ter skupaj molimo za otroke, ki so v nevarnosti zaradi prekinitve nosečnosti, kakor tudi za osebe v zadnjem obdobju življenja. Vsako življenje je sveto! Molimo, da ne bo nihče ostal sam in da bo ljubezen branila smisel življenja. Spomnimo se besed Matere Terezije: »Življenje je lepota, občuduj ga; življenje je življenje, brani ga! Bodisi še nerojenega otroka, bodisi osebe, ki umira. Vsako življenje je sveto.«

MAŠNI NAMENI

NED – 12.2.
6. nedelja med letom
Evlalija, mučenka    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Karla Sirše
14.00 pogreb z mašo za +Marijo Turk

PON. 13.2.
Kristina Spolet., vdova 
17.00 za +Slavkota -oblet. in vse Tiseljnove

TOR – 14.2.
Valentin, duhov., muč.    
17.00 za +Ostrožnikove

SRE – 15.2.
Klavzdij, redovnik  
17.00 za +Viljema in Pavlo Natek

ČET – 16.2.
Julijana Koprska, mučenka    
16.00 za +Albina Stepišnika –oblet.
17.00 za +Marijo Turk -osmina

PET – 17.2.
Silvin, škof    
17.00 za +Šketove

SOB – 18.2.
Frančišek Regis, muč.    
17.00 za +Stankota Lobnikarja –30. d.

NED – 19.2.
7. nedelja med letom
Konrad, spokornik    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za vse +Ocvirkove

Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v četrtek ob 19.30 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Versko srečanje za odrasle ta teden odpade – je seja ŽPS (bo pa naslednji teden –23.2. z nami s. Emanuela Žerdin, ki deluje v hiši Ljubhospic. Tema: Minljivost me uči živeti).

Ustvarjalne delavnice za otroke: v soboto /18.2./ od 14. do 17. ure v Domu srečanj. Otroci, lepo vabljeni.

Srečanje pletilj (za Miklavža) bo drugo nedeljo., 26.2. ob 8.30 uri v Domu srečanj.

Bralci v ned.: I. Majda Jelen, Jure Vasle II. Robert Natek, Eva Skok
Dežurni ministrant(ka): Jernej Semprimožnik, Luka Rožič Plazovnik,
Urejanje župnijske cerkve: Grajska vas