Oznanila za 48. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Ko pride Sin človekov v svojem veličastvu in vsi angeli z njim, takrat bo sédel na prestol svojega veličastva. Pred njim bodo zbrani vsi narodi in ločil bo ene od drugih, kakor pastir loči ovce od kozlov. Ovce bo postavil na svojo desnico, kozle pa na levico.« (Mt 25,31–33)


BESEDA O BESEDI

NA KATERO STRAN PA SODIŠ TI? Mt 25,14–30

Dejstvo je da bo pri poslednji sodbi vsakdo obravnavan osebno. Mejo med pravičnimi in pogubljenimi pa bo jasno začrtala ljubezen. Vsakdo se bo našel na tisti strani, za katero se je sam odločil. Sodnikove besede, da morajo pogubljeni proč izpred njega, izražajo nepremostljivost obeh strani. Večni ogenj je nezaceljiva rana srca, ki je bilo ustvarjeno za druge, a se je zakrknilo in obrnilo vase. Zakaj? – Večna skrivnost!
Nekoč je živel človek, ki se je o njem govorilo, da je brez srca. Mislil je samo nase in veroval samo vase. Z obema nogama je teptal človeške in Božje zapovedi. Dobrine sveta je užival sam, užival obilno, užival brezobzirno. Ko so mu rekli, da je takšno življenje grešno, je odvrnil, da se požvižga na Boga in na hudiča. – Umrl je in se kmalu zatem zbudil na nekakšni ravnici. Nikjer nikogar. Zakašljal je in počakal. Nič. Zaklical je, če je kje kdo. Spet nič. Polotil se ga je nemir. Vstal je in se začel razgledovati. Na vse strani do obzorja pusta praznota. Begal je sem ter tja in vpil: »Če si kje kdo, oglasi se!« Nikjer nobenega odziva, nobenega odmeva. Gluhi molk, smrtna tišina. Postalo ga je strah. Začel je divjati in tuliti: »Nočem biti tukaj! Tu je grozno. Znorel bom od te praznote in osame.« – Glas, ki je bil popolnoma enak njegovemu, ga je vprašal: »Ali hočeš v nebesa, med angele in svetnike?« – »Nikakor ne! Njihove družbe ne bi prenesel. Rajši grem v pekel.« – »Ja, kje pa misliš, da si?« – »Če sem v peklu, bi pa moral biti vsaj hudič nekje, ne pa da sem sam.« – »Ali se nisi nekoč nanj požvižgal?« – Nepredstavljiva je lahko samota, brez ljubezni sočloveka in Boga. Vsak dan znova se trudimo, da nas bo Ljubezen poslednji dan pripeljala v večno srečo. (po: Beseda da Besedo)

34. nedelja med letom—Kristus Kralj vesoljstva

Če so hudobni kaznovani v skladu s pravičnostjo, so dobri nagrajeni v skladu z milostjo. Zakaj četudi bi opravili nešteta dobra dela, bi bila še vedno velikodušnost milosti tista, ki bi jim za to malo in skromno pomoč dala v zameno tako velika nebesa, večno kraljestvo in slavo. Zato delajmo dobro in brez vsakega dvoma upajmo, da nam bo Gospod dal neskončno veselje, ki neskončno presega vsako našo zaslugo.

DANAŠNJA NEDELJA JE POSEBEN DAN ZA NAŠE KANDIDATE ZA PRVO SV. OBHAJILO IN BIRMO

Na današnje dvojno praznovanje—nedelje in praznika Kristusa Kralja je pri drugi sv. maši predstavitev kandidatov za prvo sv. obhajilo, ki obiskujejo verouk na Gomilskem in Trnavi. Še bolj kot besedna predstavitev je pomembna predstavitev z dejavnim sodelovanjem pri sv. maši. Priprava na prvo sv. obhajilo je v okviru uvajanja otrok v evharistično življenje. Zato je jasno, da je sodelovanje pri nedeljskih sv. mašah zanje nadvse pomembno. Pa tudi soudeležba staršev.
Malih pripravnikov na prvo sv. obhajilo smo zelo veseli in jih spremljamo z molitvijo. Dajajmo jim tudi spodbude z lepim zgledom.

Kandidati za prejem sv. birme (teh je 26 — 16 fantov in 10 deklet) pa so od petka do danes opoldne na duhovni obnovi pri sestrah salezijankah na Bledu. Tja smo jih usmerili, da se duhovno osvežijo in okrepijo, pa tudi, da od blizu spoznavajo življenje in delo redovnic. Veliko pa je že to, da so na današnjo nedeljo vsi pri sv. maši, kar naj bi veljalo za vsako nedeljo, pa žal še zdaleč ni tako. Danes je z otroki tudi večina staršev. To je res lepo. Obhajanje nedeljskega bogoslužja je bilo od prvih krščanskih časov med osrednjimi prvinami krščanske vernosti, pa tudi v našem času ne more biti bistveno drugače.

Naj bo za naše birmanske kandidate in njihove domače današnje pomenljivo dogajanje spodbuda lepemu obhajanju nedelj. Hvala Bogu, hvala sestram na Bledu, staršem in otrokom za duhovno obogatitev za vse naše občestvo. Upamo, da se bo obrestovalo tudi v dneh misijona.

Naslovljeno na vas

Klic dobrote in Teden Karitas 2017

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 27. 11. 2017, do nedelje, 3. 12. 2017, pod geslom »Kje sem doma?«. Geslo Tedna Karitas spodbuja k razmisleku o domu. Kjer je naše srce, tam se počutimo doma. Kjer so ljudje, ki nas imajo radi, tam je naš dom.
Toplino doma potrebujejo tudi številne družine v stiski v Sloveniji. Največ, kar jim lahko poklonimo je sprejetost, razumevanje in varnost. In prav na tak način poskušamo sodelavci Karitas graditi dom za družine v stiski. Skupaj s toplino besed pa Karitas lahko pomagajo ranljivim družinam le z darovi. Sredstva za več kot 20.000 družin v stiski bomo zbirali na dobrodelnem koncertu KLIC DOBROTE, ki bo v sredo 29.11.2017, ob 20.00 v dvorani Golovec v Celju. Lepo vabljeni
Sreda, 29. 11. 2017: ROMANJE PROSTOVOLJCEV IN SODELAVCEV KARITAS NA SLOMŠKOVO PONIKVO Pričetek romanja bo, ob 11.00 z molitvijo ob 12.00 sledi sv. maša (nadškof msgr. Alojzij Cvikl)

OZIMNICO ZA KARITAS bomo zbirali v tednu Karitas (to je ta teden) —v četrtek od 9. do 11. ure in v petek 16. do 17. ure.
V nedeljo bo pri obeh sv. mašah DAROVANJE—NABIRKA ZA KARITAS.

ADVENTNI USTVARJALNI DELAVNICI
Veroučenci, vabljeni ste na ustvarjalni delavnici, ki bosta v soboto, 2.12. in 16.12., od 11. do 13. ure v Domu srečanj na Gomilskem. Ustvarjali bomo za dom in družino ter izdelovali darilca za naše starejše župljane, s katerimi jih bo ob obiskih obdaril Karitas.

PRIPRAVA NA ŽUPNIJSKI MISIJON
Čas priprave se izteka. Le še dober teden dni nam ostaja. Na voljo so zloženke s programom misijona in vabilom nanj. Vzemite jih in jih posredujte sorodnikom, znancem, … a ne vsiljivo. Pa več molimo za uspeh.

Od prve adventne nedelje bomo po vsaki nedeljski maši povabljeni v Dom srečanj. Postrežba je prvo nedeljo navadno že pred Domom, kjer nabavljate adventne venčke od Karitasa in voščilnice od šolarjev, od druge adventne nedelje pa bo za to poskrbljeno v Domu srečanj.

MAŠNI NAMENI

NED – 26.11.
Kristus kralj vesoljstva
Obletnica posvetitve celjske stolnice
Začetek tedna Karitas
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Andreja Urankarja

PON. 27.11.
Modest in Virgil, škofa
17.00 za +Juhartove in teto Zofijo

TOR – 28.11.
Katarina Labure, redovnica, vidkinja
17.00 za +Martina Luknerja

SRE – 29.11.
Filomen, mučenec
17.00 za +Ano Pristalič in vse njene

ČET – 30.11.
Andrej, apostol
Čet. pred prvim pet.
16.00 za +Zofijo Anžlovar 30. dan (v Šentrupertu)
17.00 za duhovne poklice
Molitev za duhovne poklice

PET – 1.12. prvi pet.
Edmund Campion, mučenec
17.00 za +starše Natek in Zgubič, sorod
Litanije Jezusovega srca

SOB – 2.12.
Bibijana, mučenka
17.00 za +Pavlo in vse Čulkove

NED – 3.12.
1. adventna nedelja
Frančišek Ksaver, duhovnik, misijonar
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Ano Jernejc, Angelo Medved

Svetopisemska skupina se dobi v torek ob 18.00 uri v župnišču. Vabljeni!

Pletenje adventnih venčkov bo v četrtek od 17.30 ure dalje v Domu srečanj. Delalo se bo dobrodelno za Karitas. Vabljeni, pridite!

Za Karitas tudi zbiranje ozimnice in darovanje—glejte na 3. strani

Bralci: v ned.: I. Lucija Blatnik, Elza Vasle II. Marija Rančigaj, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka): Aljaž in Matevž Lončar
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.