Oznanila za 8. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Takoj nato ga je Duh odvedel v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal.
Bil je med zvermi in angeli so mu stregli. (Mr 1,12–13)


BESEDA O BESEDI

ČAS DUHOVNEGA BOJA Mr 1,12–15

Odlomek iz Markovega evangelija nam spregovori o tem, da je Sveti Duh Jezusa odvedel v puščavo, kjer je bil štirideset dni, in ga je satan skušal (prim. Mr 1,12–13). Nedeljska Božja beseda nas tako sooča z bojem, saj je postni čas čas duhovnega boja z duhom zla. Vabi nas, naj se odločno usmerimo za Jezusom po poti, ki vodi v življenje: da opazujemo Jezusovo ravnanje in hodimo za njim. Ta pot vodi skozi puščavo, saj je prav puščava kraj poslušanja Božjega glasu in tudi glasu skušnjavca. V hrupu tega ne moremo narediti, saj se v hrupu sliši samo to, kar je na površju. V puščavi pa se lahko spustimo v globino, kjer se dejansko odvija tekma za našo usodo, katere izid je ali življenje ali smrt.
Božji glas prihaja k nam. Bog nam torej govori po svoji Besedi. Prav zaradi tega je pomembno, da poznamo Sveto pismo. V nasprotnem primeru ne znamo zavrniti skušnjav hudobca. Sveto pismo zato imejmo vedno pri sebi (na dosegu roke, kot radi rečemo) in vsak dan vsaj nekaj minut posvetimo medataciji in ga radi po malem prebirajmo.
Puščava postnega časa nam pomaga zavrniti malike posvetnosti in nas usposablja za pogumno ravnanje, ki je skladno z evangelijem, krepi pa tudi našo solidarnost do soljudi.
V puščavo torej vstopimo brez strahu, saj nismo sami. Z nami je Jezus, je Bog Oče in je Sveti Duh. Kot je veljalo za Jezusa, tudi nas po poti postnega časa vodi Sveti Duh. To je isti Duh, ki se je spustil na Jezusa in je nam bil podarjen pri krstu. Postni čas je zato ugodna priložnost, ki naj nas vodi do vedno jasnejše zavesti, koliko je Sveti Duh, ki smo ga prejeli pri krstu, v nas že naredil in kaj še lahko naredi. Tako bomo ob koncu postne poti – na Veliko soboto zvečer – z močnejšo zavestjo obnovili zavezo, sklenjeno pri krstu, in obveznosti, ki iz nje izvirajo. (po: papež Frančišek)

1. POSTNA NEDELJA

TAKO JEZUS ZAČNE JAVNO DELOVATI

Jezus je svoje javno delovanje začel z umikom v puščavo. Preden je govoril o Bogu in pridigal ljudem, se je tam pripravil na to poslanstvo. Izpostavil se je skušnjavam, ki se ne porajajo le ob pridigarstvu, ampak jim je izpostavljen vsak človek na svoji poti učlovečenja. Te skušnjave se vedno pojavijo ravno tam, kjer si drznemo začeti nekaj novega. Je ta začetek izraz našega častihlepja? Se morda vtihotapijo drugi motivi?
Pri evangelistu Marku, čigar evangelij smo brali na to 1. postno nedeljo, skušnjave niso podrobneje opisane. O Jezusu je rečeno le, da je živel pri divjih zvereh in da so mu stregli angeli (prim. Mr 1,13). V skušnjavi je bil soočen z divjim in neoblikovanim v svoji duši. Toda ta divja sila ne pridobi moči nad njim. Jezus je seznanjen s tem, da mu ob strani stojijo angeli. Oni krotijo te divje sile, tako da lahko živi iz njihovih moči, ne da bi ga divje zveri raztrgale. Jezus se v puščavi uči prepoznavati brezna človeške duše, toda vse temno in divje bo v njem preobraženo. To predstavlja podoba angelov. Kar je temnega, se razsvetli in divje sile postanejo zvesti spremljevalci, postanejo angeli na Jezusovi strani. (po: Anselm Grün, Kaj nam omogoča živeti)

… in angeli so mu stregli. (prim. Mr 1,1)

Na naši poti skozi življenje tudi nas zvesto spremljajo Božji angeli. Branijo nas in nas varujejo. Opominjajo nas, da nas Bog ne zapušča. Njegova ljubezen nas drži in nosi. Pri njem se moremo počutiti varne. Pri njem moremo izpustiti vse strahove, stiske in skrbi, ki nas stiskajo. Po angelih nam Bog podarja pogum in zaupanje. Ko že mislimo, da smo na koncu z močmi, nam Božja ljubezen vlije novega poguma. Satanova moč takrat nima več moči – premagana je z »nepremagljivim«, le sprejeti ga moramo in mu dati priložnost, da nas nosi na svojih rokah. (po: Anselm Grün, Ti si moj angel)

Naslovljeno na vas

Če smo v preteklih dneh uspeli premagovati skušnjave, smo postali svobodnejši. Užitki in slaba nagnjenja nas ne zasužnjujejo več. Sposobni pa smo narediti še odločnejši korak: korak, ki utegne premeniti našo sivo vsakdanjost v čudovito povezanost z Bogom. Če čutimo, da še nismo dovolj močni, skušajmo odpraviti vse ovire v svojem srcu. Predajmo se Božji ljubezni in skušajmo v tem postnem času še bolj slediti njegovemu klicu.
Lažni preroki so sleparji, ki ponujajo svoja zdravila kot preprosto in takojšnjo rešitev trpljenja, čeprav se nato izkažejo za popolnoma neučinkovita. Kolikim mladim so kot lažno zdravilo ponujeni droge, odnosi v smislu »uporabi in odvrzi« ter lahki, a nepošteni zaslužki! Koliko se jih zapleta v popolnoma virtualno življenje, v katerem se sicer odnosi zdijo bolj preprosti in hitri, a se potem dramatično izkaže, da so brez smisla! Ti prevaranti, ki ponujajo stvari brez vrednosti, pa odvzamejo to, kar je najbolj dragoceno: dostojanstvo, svobodo in sposobnost ljubiti. Prevarajo nas z nečimrnostjo, zaradi katere postanemo podobni pavom, s čimer se osmešimo brez možnosti vrnitve. Kar pa ni čudno: hudič, ki »je lažnivec in oče laži« (Jn 8,44), od nekdaj predstavlja zlo kot dobro in lažno kot resnično z namenom, da bi zmedel človekovo srce. Vsakdo od nas je torej poklican, da v svojem srcu razločuje ter preverja, ali ga ogrožajo laži lažnih prerokov. Naučiti se moramo, da se ne ustavljamo na ravni takojšnjega, površnega, ampak prepoznavamo, kar v nas pušča dobre in trajne sledi ter prihaja od Boga in je za nas resnično dobro.  /Iz papeževe postne poslanice/

ZAKONSKA SKUPINA Naslednje srečanje, ko pričakujemo okrepitev (Morda bosta to prav vidva?), bo 28. februarja ob 19.00 uri v Domu srečanj.

MAŠNI NAMENI

NED – 18.2.
1. POSTNA NEDELJA
Frančišek Regis Clet, duhovnik, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +starše Amalijo in Andreja Urankar (v Šentrupertu)

PON – 19.2.
Konrad, spokornik
17.00 za +Marico Lobnikar in Lenčko

TOR – 20.2.
Jacinta in Frančišek, fatimska pastirčka
17.00 za +Julijano in Jakoba Korošec in Ivana Tekavca

SRE – 21.2.
Peter Damiani, šk., c.u.
17.00 za +Danico Košenina

ČET – 22.2.
Sedež apostola Petra
16.00 Križev pot, (v Šentrupertu)
za +Zofijo Anžlovar
17.00 za +Franca Završnika

PET – 23.2.
Polikarp, škof, mučen.
17.00 križev pot: za družine
za +Jožefo Rančigaj in vse Brežnove

SOB – 24.2.
Matija, apostol
17.00 za +Anico Drev

NED – 25.2.
2. POSTNA NEDELJA
Nestor, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za vse +Blaževe

V tem tednu:
Svetopisemska skupina se bo sešla v torek ob 18.00 uri v župnišču. Vabljeni.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Verskega srečanja za odrasle ta teden ne bo, ker bo seja ŽPS.

Bralci v ned: I. Sonja Mandelc, Franc Skok II. Ana Šram, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka): Ana Jelen, Katarina Možina
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž