Oznanila za 12. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Medtem ko je molil, se je videz njegovega obličja spreménil in njegova oblačila so belo sijala. In glej, dva moža sta se pogovarjala z njim; bila sta Mojzes in Elija. Prikazala sta se v veličastvu in govorila o njegovem odhôdu, ki ga bo dopolnil v Jeruzalemu.Iz oblaka se je zaslišal glas: »Ta je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslúšajte!« (Lk 9,29–31.35)

BESEDA O BESEDI

PODOBA MOJZESA IN ELIJE V NAŠEM ŽIVLJENJU Lk 9,28–36

Ko se Jezus v molitvi spremeni, se mu prikažeta Mojzes in Elija, nam danes sporoča evangelist Luka. Dejstvo je, da, ko nas bo Bog v molitvi povsem prevzel, se bosta tudi pri nas pojavila Mojzes in Elija. Mojzes je namreč podoba zakonodajalca in osvoboditelja. Če se v molitvi vraščamo v Boga, se naše življenje uredi, sami počnemo tisto, kar želi od nas Bog, in ponotranjimo Božjo zapoved. In s tem se osvobodimo egiptovskih nadzornikov, ki nas zasužnjujejo, ki od nas zahtevajo vrhunske dosežke, ki nas preveč obremenjujejo in nas silijo, naj delamo več, kakor nam dene dobro, in to samo zato, da bi bili naši lonci polni mesa. Mojzes nas vodi v Božjo svobodo. Vodi nas v obljubljeno deželo, v deželo, kjer smemo biti povsem mi sami, saj nas ne določajo več drugi, marveč nas vodi sam Bog. Če nas Bog v molitvi spremeni od znotraj, bomo sami od sebe izpolnjevali Njegovo voljo, bomo osvobojeni strahov, da bi živeli v pomanjkanju, da nam bodo morda manjkali mesa polni lonci. – Elija pa je podoba preroka. Je največji prerok Stare zaveze, človek kot ogenj. Kaže nam, da imamo tudi mi preroški poklic. Če smo se v molitvi odprli za Boga, bomo tudi odkrili, za kakšno poslanstvo nas je Bog izbral. Vsakdo lahko v tem svetu predstavi delček Boga, ki lahko postane viden le po njem. Vsakdo mora s svojim življenjem izgovoriti besedo, ki lahko zazveni le po njem. Prav je, da bi prepoznali svojo osebno poklicanost, svoje preroško poslanstvo, da bi lahko zaživeli pristno. Nikoli sicer ne bomo v celoti živeli tistega, po čemer hrepenimo v največjih globinah svojega srca. A kljub temu nam dobro dene, če razmislimo o tem, za kaj se sploh zavzemamo, kaj je vodilna misel našega življenja. Tako bomo vedeli, kaj želimo posredovati ljudem z vsem svojim življenjem. S tem bomo bogatili sebe in svet okrog nas. (po: A. Grün, Duhovne vaje za vsak dan)

2. postna nedelja — papeška

Ostani z menoj in tedaj bom začel sijati, kakor siješ ti.
Vsa svetloba, o Jezus, bodi tvoja: prav nič naj je ne bo moje.
Ti sam boš prek mene sijal drugim.
Zato mi dovoli, da te slavim tako, kakor ti najbolj ugaja,
tako da bom sijal na tiste, ki so z menoj.
Dovoli, da te oznanjam brez govorjenja, ne z besedami, ampak z zgledom.
Z neustavljivo močjo, z dobrohotnim vplivom tega,
kar delam iz očitne polnosti ljubezni, ki jo moje srce goji do tebe.
Amen. (po: J. H. Newman)

Zato, moji ljubi in tako zaželeni bratje, moje veselje in moj venec,
stojte trdno v Gospodu, kakor sem vam rekel, ljubi. (Flp 4,1)
Opomin, ki ga Pavel naslovi na Filipljane, a hkrati velja tudi za vse nas, je kratek, pa vendar mu kljub njegovi kratkosti komaj pridemo do dna. »Stojte trdno v Gospodu!« nam sporoča.
Vsak človek hrepeni po tem, da ima trden temelj, da pokaže stabilnost, ko zapiha nasprotni veter. Pavel je očitno mnenja, da ima tisti, ki je v Kristusu, trdni temelj. Ne stoji le na svojih nogah. Stoji v večji resničnosti, svojo stabilnost dobiva iz »biti v Kristusu«.
Kdor stoji v Kristusu, se ne boji padca. Celo padec v smrt ga ne bo iztrgal iz občestva s Kristusom. Kljub vsej bolezni, vsej slabosti, vsemu umiranju navkljub lahko trdno stoji v Kristusu. (po: A. Grün, Veselje bo popolno)

13. 3. 2019 praznujemo 6. obletnico izvolitve papeža Frančiška. Katoliška Cerkev v Sloveniji se z veseljem in hvaležnostjo spominja 6. obletnice izvolitve kard. Jorgeja Maria Bergoglia na sedež apostola Petra. Ob tej priložnosti je ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore papežu poslal pismo v imenu slovenskih katoličanov in mu zaželel obilo Božjega blagoslova pri odgovornem poslanstvu. Nadškof Zore se je v pismu zahvalil papežu za njegov zgled predanega služenja Kristusovi Cerkvi ter za očetovsko bližino slovenskemu narodu.
Jorge Mario Bergoglio, član Družbe Jezusove, se je rodil 17. decembra 1936 v Argentini. Leta 1998 je postal nadškof v glavnem mestu Buenos Aires, kardinal pa leta 2001. Dne 13. marca 2013 je bil izvoljen za 266. papeža Katoliške Cerkve in si je izbral ime Frančišek. Petrov sedež je tako zasedel prvi jezuit.
Papež Frančišek je do sedaj opravil 27 apostolskih potovanj izven Italije[1], sklical je izredno jubilejno leto usmiljenja, predsedoval trem škofovskim sinodam (izredna in redna o prenosu vere v družini ter sinoda o poklicanosti mladih) ter napisal dve okrožnici: Lumen fidei ter Laudato si’.[2]
Kmalu po izvolitvi je papež Frančišek napovedal reformo rimske kurije, imenoval zbor svetovalcev kardinalov, ki mu pri tem opravilu pomagajo, ter z dvema dokumentoma motu proprio omogočil poenostavljen postopek za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze.

Naslovljeno na vas

SPOMINJALI SMO SE DUHOVNIKA IZIDORJA ZAVRŠNIKA
Preteklo nedeljo smo lepo proslavili 76. obletnico (mučeniške—tako upamo)
smrti našega župljana in duhovnika Izidorja Završnika. Slovesno bogoslužje—somaševanje je vodil upokojeni celjski škof rd. Stanislav Lipovšek. Bog povrni vsem, ki ste na slovesnosti sodelovali, posebno vsem bogoslužnim sodelavcem, gospe Magdi Šalamon in mladim za izvedbo duhovno-kulturnega programa po sv. maši.
Hvala pa tudi za dobrote, ki smo jih bili deležni v drugem deli praznovanja.

19. 3.: PRAZNIK SV. JOŽEFA IN ZAČETEK TEDNA ZA ŽIVLJENJE
Med praznikom sv. Jožefa (19. marca) in Gospodovim oznanjenjem (25. marca) tradicionalno obhajamo teden družine.
Lani so bili v središču zakonci, letos pa družine z majhnimi otroki, ki jim je namenjeno prav letošnje pastoralno leto. Letošnje geslo je Majhni koraki. Vsaka pot v veri se namreč začenja z majhnimi koraki. Prav je, da znamo mladim družinam približati, kateri so ti mali koraki, ki jih lahko naredijo sami. Pomembno pa je tudi za vse druge, ki že »hodijo v veri«, da pokažejo razumevanje za te prve korake.

Duhovno srečanje za neporočene, ločene in ovdovele, bo pri Sv. Jožefu v Celju, z začetkom v petek, 22.3. ob 18. uri in sklepom v nedeljo 24.3. s kosilom. Voditelj bo Jože Planinšek CM. Prijave do 20.3.—tel. 059073800.

Križev pot bo ves postni čas:
V župnijski cerkvi vsak petek na začetku bogoslužja ob 17.00 uri (razen na veliki petek, ko bo ob 15.00) in vsako nedeljo pri češčenju ob 7.00 uri,
v cerkvi sv. Ruperta pa ob četrtkih ob 14.00 uri. (po prehodu na poletni čas zadnjo nedeljo v marcu pa bo v župnijski cerkvi ob 19.00, v Šentrupertu ob 17.00 uri.)
Lepo vabljeni vsi.

MAŠNI NAMENI

NED – 17.3.
2. POSTNA NEDELJA
Patrik, škof, misijonar
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Danijela in vse Brišnikove
Sv. krst

PON – 18.3.
Ciril Jeruzalemski, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Andreja Urankarja –oblet.

TOR – 19.3.
JOŽEF, Jezusov rednik
Začetek tedna družine
7.30 za očete v naših družinah
17.00 za +Jožefa Kunsta (god)

SRE – 20.3.
Martin iz Brage, škof
17.00 za +Jožefa (god) in Slavko Tiselj

ČET – 21.3.
Serapion, škof, mučenec
16.00 križev pot: za spoštovanje življenja (v Šentrupertu)
maša za +Miro Rakun
17.00 za +Pavlo –oblet. in Viljema Natek

PET – 22.3.
Lea, spokornica
17.00 križev pot: za ljubezen v družinah
za dobro okrevanje po nesreči

SOB – 23.3.
Alfonz Turibij, škof
17.00 za +Jožeta (god) in vse Turkove

NED – 24.3.
3. POSTNA NEDELJA
Katarina Švedska, redovnica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ljudmilo –oblet. in Alojza Lukman

V tem tednu: začetek tedna za življenje

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.

Župnija Sv. Pavel –Prebold vabi na 13. dobrodelni koncert (za nove orgle) Pesem staršem, ki bo to ned., 17.3. ob 16 uri v dvorani Prebold. Vstopnice v župnišču.