Oznanila za 21. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

»Novo zapoved vam dam, da se ljúbite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubíte med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.« (Jn 13,34–35)

BESEDA O BESEDI

LJUBEZEN – OSEBNA IZKAZNICA KRISTJANOV Jn 13,31–33a.34–35

»Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste imeli ljubezen med seboj« (Jn 13,35). Kako veliko odgovornost nam danes Gospod zaupa v evangeliju. Pravi, da nas bodo ljudje prepoznali kot Jezusove učence po tem, kako se med seboj ljubimo. Pa se res? Smo prepoznavni kot njegovi učenci?
Prav ljubezen je osebna izkaznica kristjanov, ki jo je treba vedno obnavljati. Če namreč ta dokument »poteče« in ga ne obnavljamo, nismo več Jezusovi učenci. Njegov učenec se namreč odlikuje po konkretnih delih ljubezni, in to ne tako, kot vidimo v televizijskih nadaljevankah ali beremo v romanih.
Bodimo tudi mi hvaležni za vse, kar prejemamo, in zlasti za Božjo zvestobo v prijateljstvu do nas tudi takrat, ko se mi od njega oddaljimo. V iskanju ljubezni in nežnosti ne smemo pozabiti, da je značilnost prave ljubezni svoboda, ki drugih ne utesnjuje in ne priklepa nase. K takšni svobodi nas kliče Bog, ker nas ima rad in nam daje tudi moč za izbiro reči, ki nas trajno osrečujejo. To predpostavlja tudi pogum odreči se lažnim in trenutnim mikom. Ne smemo se bati napora, saj samo s pogumnimi in močnimi odločitvami zmoremo uresničiti to, kar nas tudi v globini osreči.
Povabljeni smo, da živimo pokončno in da dela usmiljenja (katerih glavni poudarek je ljubezen do bližnjega) postanejo naš vsakdanji program. Tako bomo razpoznavni kot Jezusovi učenci in bomo imeli osebno izkaznico kristjana, izkaznico pristne ljubezni. To je zagotovilo, da bo tudi vaše veselje popolno. (po: papež Frančišek, Svetovno romanje mladostnikov, Rim 2016)

5. velikočna nedelja

PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OBHAJILA na to nedeljo, 19. maja ob 10.00 uri

To je velik praznik za naše mlade kristjane, pa tudi za vse njihove domače, njihove prijatelje in znance, pa tudi za vse naše občestvo.
S prvim obhajilom so pridruženi vsem, za katere velja »blagor povabljenim na Jagnjetovo gostijo.«
Ob tej njihovi pomembni prelomnici na poti krščanskega življenja današnjim slavljencem prisrčno čestitamo!
To pa so (po abecednem redu priimkov): JAŠA, MATEVŽ G., TADEJ, JAN, TIMOTEJ, BLAŽ, MATEVŽ L., MITJA, BARBARA, LUCIJA, TINKARA, LARISA, TAMARA, ZALA, NEŽA, EVA.
Želimo jim lepo praznovanje! Veselimo se in upamo, da se nam bodo pogosto pridružili pri Božji mizi. Spominjamo se jih v molitvi.
Hvala staršem, gospej katehistinji in vsem, ki ste na kakršen koli način spremljali naše prvoobhajance na poti do današnjega cilja.

Nedelja svetniških kandidatov Celjske škofije, med katerimi je v ospredju Izidor Završnik, je to nedeljo, 19.5. V Marijini cerkvi v Celju bo slovesno bogoslužje: ob 15.00 molitev, ob 16.00 somaševanje. Vabljeni.

Šmarnice so to nedeljo ob 16. uri pri Mežnarjevi (Pintarjevi) kapeli, skupaj s župljani Sv. Jurija ob Taboru. V primeru slabega vremena bo bogoslužje pod streho. Lepo vabljeni!
Zadnjo majniško nedeljo, 26. maja pa bo pri križu pri župnijski cerkvi na Gomilskem. Če pa kateri povabijo kam drugam, pa lahko še spremenimo— kar pa bo objavljeno prihodnjo nedeljo.

Zaupanje je zavest, da skozi pragozd usode ne stopaš sam.
Da je ob tebi tvoj angel, nad njim Marija in nad njo Oče.
(Alojz Rebula)

Naslovljeno na vas

Z majniške seje župnijskega pastoralnega sveta
Najpomembnejši sklepi:
Zaključek veroučnega leta bo v nedeljo 16. junija pri sv. maši ob 10. uri v župnijski cerkvi na Gomilskem. Na koncu bogoslužja bodo veroučenci prejeli veroučna spričevala.
Ta sv. maša pa bo tudi uvod v praznovanje župnijskega dneva. Doslej smo ga imeli na koncu oratorija. Ker pa so takrat mladi—animatorji in tudi otroci, ki se udeležijo oratorija utrujeni od celotedenske dejavnosti in zato niso ravno razpoloženi za sodelovanje na župnijskem dnevu, številni pa so takrat že na dopustih, je bila sprejeta odločitev, da bo župnijski dan združen z sklepom veroučnega leta. Zato ste lepo vabljeni ta dan (16.6.) rezervirate čas za sodelovanje na tem pomenljivem praznovanju.

Praznika sv. Rešnjega telesa in Krvi bo 20. junija (na četrtek kot vedno.) Bogoslužje bo ta dan samo v župnijski cerkvi in bo po večerni maši ob 19. uri okrog cerkve procesija Sv. Rešnjega telesa. Naslednja bo v nedeljo, 30. junija bo v Grajski vasi—če pa zaradi obnovitvenih del pri cerkvi to ne bo mogoče, bo pa ta dan v Šmatevžu, kjer naj bi drugače bilo 14. julija, v Grajski vasi pa bi v tem primeru bilo ob praznovanju Krištofove nedelje, 28. julija (21. julija bo sklep oratorija). Na prvo nedeljo v mescu juliju, 7.7. pa bo v Šentrupertu.

Molitev pred volitvami v Evropski parlament
Bog naš Oče, Gospod zgodovine, hvala ti za snovalce združene Evrope, ki so po vojni prepoznali, da kličeš vse narode k spravi, solidarnosti in -miru. Hvala Ti za vse, ki so se v totalitarnih časih pogumno zavzemali za našo svobodo in dostojanstvo. Prosimo Te, prebudi v nas duha odgovornosti, da bomo za Evropski parlament izbrali predstavnike, ki bodo zvesti tvoji Besedi, spoštovali krščansko izročilo in se zavzemali za vrednote, ki si nam jih zaupal. Naj bo naša Evropa domovina spoštovanja družine,
človekovega življenja ter prostor odpuščanja, pravičnosti in miru.
Sv. Benedikt – prosi za nas. Sv. Brigita Švedska – prosi za nas.
Sv. Katarina Sienska – prosi za nas. Sv. Edith Stein – prosi za nas.
Sv. brata Ciril in Metod – prosita za nas.

MAŠNI NAMENI

NED – 19.5.
5. velikonočna nedelja
Krispin, redovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 PRVO SVETO OBHAJILO: za prvoobhajance in vse njihove
16.00 Mežnarjeva (Pintarjeva) kapela

PON – 20.5.
Bernardin Sienski, duhovnik
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene
Ves teden ŠMARNICE

TOR – 21.5.
Teobald, škof
19.00 samo šmarnice

SRE – 22.5.
Emil (Milan), mučenec
19.00 za +Slavico Drolc –oblet.

ČET – 23.5.
Servul Tržaški, mučenec
17.00 za +Miro Rakun (v Šentrupertu)
19.00 za +Marijo Sovinc (god)

PET – 24.5.
Marija Pomočnica kristjanov – Mar. Pomagaj
19.00 za +starše Rovšnik

SOB – 25.5.
Janez I., papež, mučen.
14.00 v šmatevški cerkvi poroka s sv. mašo za blagoslov in srečo
19.00 za +Franca Hudomalja

NED – 26.5.
6. velikonočna nedelja – nedelja turizma
Filip Neri, duhovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
9.00 za +Ivano in Jakoba Drev
16.00 pri križu pri župnijski cerkvi

V tem tednu:
Za prvoobhajance ves teden podaljšan praznik: lepo vabljeni k šmarnicam.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl

V nedeljo bo 2. sv. maša že ob 9.00 uri! (birma Tabor)