Oznanila za 40. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

In rekel je: ›Prosim te torej, oče, da ga pošlješ v hišo mojega očeta; imam namreč pet bratov in te naj posvari, da tudi oni ne pridejo v ta kraj trpljenja.‹ Abraham pa reče: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ Le-ta je pa odgovoril: ›Ne, oče Abraham, temveč, ako pojde do njih kdo izmed mrtvih, se bodo spokorili.‹ Rekel pa mu je: ›Ako ne poslušajo Mojzesa in prerokov, ne bodo verjeli, tudi če kdo od mrtvih vstane.‹ (Lk 16,27–31)

BESEDA O BESEDI

Glavna oseba v odlomku je bogataš. Pa ne zato, ker je bogat. Morda je prišel do imetja s pridnostjo in po pošteni poti.

Kaj ga je torej »pokopalo v podzemlje«? Pokopala ga je popolna in izključna usmerjenost  v ta svet. Živi samo zato, da se sijajno gosti in razkošno oblači. Ne briga se za brate in sestre, ne vidi njihovih stisk in ne čuti njihovih potreb. Ne meni se za Boga, nima časa za molitev, nima denarja za tempelj. Čas, denar in imetje ima le za to, da streže svojemu telesu. Zato je tudi v večnosti sam s svojim telesom, brez bratov in sester, brez Boga in brez Očeta. Plamen, ki ga žge, je zavest, da je zavozil življenje in zapravil dušo. Nikogar in ničesar nima, kar bi mu bilo v uteho.

Rešitve ni. Sam si užival, sam trpi. Na nikogar nisi v življenju mislil, sedaj nihče ne misli nate. Nikomur nisi v stiski pomagal, sedaj tebi nihče ne pomaga. Kako pričakuješ kapljivo vode, ko je pa sam nikdar nikomur nisi dal? To ni maščevanje, temveč je le v večnost podaljšana iztirjenost, ki si jo sam zakrivil.

Ne vemo, če se je ali se bo vse to komu zares zgodilo. Vemo pa, da je Jezus to povedal zato, da se ne bi zgodilo prav nam.                      Po: p. F. Cerar

OKTOBER JE MESEC MOLITVE ROŽNEGA VENCA

Spodbujamo vse posameznike, še posebej pa družine, da skupaj molite to lepo molitev, ki so jo mnogi opustili — a delamo veliko napako!

ROŽNI VENEC REŠUJE VSE PROBLEME

Sestra Lucija, ena izmed vidkinj Device Marije v Fatimi leta 1917, je duhovniku Fuentesu leta 1937 rekla:

»Sveta Devica Marija je v teh poslednjih časih v katerih živimo, dala molitvi rožnega venca novo moč. Tako veliko, da ni nobenega problema, ni pomembno kako težkega, posvetnega in posebej duhovnega, osebnega, družinskega, verskega in celo narodnega in mednarodnega, ki se ga ne bi dalo rešiti z molitvijo rožnega venca.

Povem vam, da ni nobenega problema, ni pomembno kako težkega, ki ga ne bi mogli rešiti z molitvijo rožnega venca. Z rožnim vencem se bomo rešili. Potolažili bomo našega Gospoda in dosegli rešitev mnogih duš.«

 Svetniki o rožnem vencu

»Oklepajte se rožnega venca, kakor se plazilec oklepa drevesa, kajti brez Naše Gospe ne moremo obstati.« (sv. mati Terezija)

»Rožni venec je moja najljubša molitev. Čudovita molitev! Čudovita v svoji preprostosti in globini.« (sv. Janez Pavel II.)

»Ko starši molijo rožni venec, naj jagode dvignejo visoko in rečejo Mariji: ‘S temi jagodami priveži moje otroke na svoje srce,’ in Marija bo poskrbela za njihove duše.« (sv. Ludovika de Marillac)

»Kdor vsak dan moli rožni venec, ne bo nikoli zašel. To izjavo bi z veseljem podpisal s svojo krvjo.« (sv. Ludvik Montfortski)

»Marijin rožni venec je orožje proti zlu današnjega časa. Vse milosti, ki nam jih daje Bog gredo preko Matere Marije.« (sv. pater Pij)

»Načudovitejši način molitve je molitev rožnega venca.« (sv. Frančišek Saleški)

»Če želite, da bo v vaših domovih vladal mir, naj družina skupaj moli rožni venec.« (sv. Pij X.)                                                                                            Vir: Aleteia.si

TETOVIRATI SI JE DALA ROŽNI VENEC

Federica Pellegrini in njena predanost Mariji

31-letna beneška plavalka Federica Pellegrini, ki velja za eno najboljših italijanskih športnic vseh časov, se je odločila za nov tatu. Petkratna svetovna prvakinja v plavanju si je dala tetovirati verski simbol, ki neizogibno spominja na Marijo. Na svojem Instagram profilu je celo delila fotografijo, na kateri ji tetovator dela tatu rožnega venca.

“Vedno me je spremljal skozi vse preizkušnje … vedno pod mojim vzglavnikom … sedaj ne bo več odšel proč,”

je Federica zapisala pod fotografijo. S tatujem je želela izjemna plavalka proslaviti svojo četrto zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v Gwangjuju, ki jo je dobila v disciplini 200 metrov.                                                                                            Vir: Aleteia.si

NAPOVEDUJEMO

V soboto 5. 10. bo izlet ministrantov! Ministrante vabimo, da se prijavijo zaradi prevoza. Dobimo se ob 9.00 in se vračamo pozno popoldne.

V nedeljo 13. 10. bo pri deseti sveti maši srečanje zakonskih jubilantov. Vse, ki praznujete okrogle obletnice 10, 15, 20, 25 … 50 itd., lepo vabimo, da si rezervirate termin!

Dekanijsko srečanje župnijskih pevskih zborov bo v nedeljo 13. 10. ob 15.00 v župnijski cerkvi v Taboru. Vabljeni vsi ljubitelji sakralne glasbe!

V soboto 19. 10. bo romanje na avstrijsko Koroško. Ker je avgustovsko romanje odpadlo, ste na oktobrsko romanje vabljeni župnijski sodelavci in vsi ostali župljani. Prijave: župnijski upravitelj. Več informacij sledi!

Koncert skupine Dominik ob 30-letnici delovanja bo v žalski cerkvi v soboto 5. 10. ob 20.00. Vabljeni!

 

NEDELJA – 29. 09.

26. nedelja med letom

7.00

7.30

10.00

 

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Sonjo Topovšek in vse Topovškove

PONEDELJEK – 30. 09.

sv. Hieronim

19.00 za † Ivana Čulk (obl.) in starše
TOREK – 1. 10.

sv. Terezija Deteta Jezusa

  ni svete maše
SREDA – 2. 10.

sv. angeli varuhi

19.00 za † Ivana Rajovec (obl.)
ČETRTEK – 3. 10.

sv. Frančišek Borgia

17.00

Šentrupert

za † Ferdinanda Plaskana

 

PETEK – 4. 10.

sv. Frančišek Asiški

19.00 za † Jožeta in Frančiško Rožič
SOBOTA – 5. 10.

sv. Favstina Kowalska

19.00

 

za † Darjo Lobnikar in vse pokojne Šibilove
NEDELJA – 6. 10.

27. nedelja med letom

 

7.00

7.30

10.00

Šentrupert

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Miro (Marijo) Rakun

 

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Lucija Blatnik, Anka Trogar

                                 pri 2. sv. maši: Matjaž Rožič, Simeona Rakun

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž

Dežurni ministranti: Rok in Zala Rojnik

V NEDELJO 6. OKTOBRA OB 10.00 BO PRI MAŠI V ŠENTRUPERTU BLAGOSLOV OBNOVITVENIH DEL! Slovesnost bo vodil g. dekan Damjan Ratajc, med nami pa bo prvič po bolezni tudi g. župnik Martin Cirar. Dobrodošli!

Še ste vabljeni na Delavnice molitve in življenja, pridružite se lepi skupini iskalcev Boga: v četrtek ob 19.00 uri v Domu srečanj (www.dmz.si).

Od ponedeljka do četrtka dopoldne bo župnijski upravitelj odsoten zaradi duhovnih vaj za duhovnike v Tinjah. Obrnite se na g. Pirnata v Taboru! Verouk poteka normalno!