Oznanila za 41. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko je eden izmed njih videl, da je bil ozdravljen, se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga. Padel je na obraz pred njegove noge in se mu zahvaljeval; in ta je bil Samariján.

Jezus pa je odgovóril: »Mar ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet? Ali ni bilo nobenega drugega, da bi se vrnil in počástil Boga, razen tega tujca?«

In rekel mu je: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila.« (Lk 17,15–19)

BESEDA O BESEDI

Jezusovo srečanje z desetimi gobavci, ki ga je zapisal evangelist Luka (prim. Lk 17,11–19), še zlasti pa besede, ki jih je Gospod izrekel enemu izmed njih: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila«, nam pomagajo, da se zavemo pomembnosti vere tistih, ki so obteženi s trpljenjem in boleznijo, da se približajo Gospodu. V srečanju z Gospodom lahko resnično doživijo, da tisti, ki veruje, nikoli ni sam! Bog nas v svojem Sinu zares ni zapustil v naši bolečini in trpljenju, ampak nam je blizu, da nam ju pomaga nositi in nas želi ozdraviti v globinah naših src.

Vera edinega gobavca, ki se je, ko je videl, da je bil ozdravljen, poln navdušenja in veselja ter v nasprotju z drugimi, takoj vrnil k Jezusu, da se mu je zahvalil, nam omogoča dojeti, da je povrnjeno zdravje znamenje še nekaj bolj dragocenega kot zgolj telesna ozdravitev, in to je znamenje odrešenja, ki nam ga Bog daje po Kristusu ter se izraža v Jezusovih besedah: »Tvoja vera te je rešila.« Kdor v trpljenju in bolezni moli h Gospodu, je prepričan, da ga Božja ljubezen nikoli ne bo zapustila. 

Po: Benedikt XVI.

ZAKONSKIM JUBILANTOM

Ni srce hitreje bilo in glas zvenel prevzet od sreče, ko si ji, ko si mu nataknil/-a na prst prstan kot simbol ljubezni in zvestobe? Ljubezen med dvema človekoma je velik čudež. Človek se lahko samo čudi.

Ne obstajajo več meje, ni več zemlje in nebes. Ure ne tiktakajo več. Ves svet se ustavi. Luna sije svetlo kot sonce. Ptice žvrgolijo pozimi. Cvetlice cvetijo v očeh. V vseh rečeh tiči čar in človek začne sanjati o skupnem praznovanju življenja.

Ne tehtaj ljubezni. Ne meri, kako široka in kako dolga je. Odtehtana in izmerjena ljubezen ni ljubezen, ampak izračun. Pusti ljubezni, da je spontana, brez skritih misli, prvobitna in pristna, tedaj te bo preplavilo veselje, postalo ti bo toplo pri srcu, srečen boš, lahko boš pel, plesal in skakal.

Po: Phil Bosmans, V tebi je sreča

 

DA BI LAHKO POSTALI ZAKONSKI JUBILANTI …

»Zakaj bi se poročila? Ali ni dovolj, da se imava rada?«

Mnogi pari se danes sprašujejo, zakaj bi se pravzaprav poročili?

Zakaj je potreben »papir«?

Začnimo pri najpogostejšem argumentu, da je poroka le papir. Res je poroka (tudi) papir. A ta papir ima globoko vsebino. Ste na koncu faksa, potem ko ste opravili vse izpite in napisali diplomsko nalogo, dejali, hvala, diplome pa ne rabim, to je samo papir, zadostuje mi znanje, ki sem ga pridobil? Ali ste v avtošoli zavrnili vozniško dovoljenje, ker vam je zadostovalo znanje vožnje?

»Ali ni dovolj, da si ljubezen izpoveva med sabo?«

Fant in dekle, ki se odločita za poroko, si ljubezni ne izpovesta le en pred drugim. Na poroko povabita ljudi, ki jima veliko pomenijo, in javno oznanita, da se imata rada, se podpirata in spoštujeta ter si bosta zvesta do konca življenja. Bližnji ju pri tej odločitvi podpirajo in jima po svojih močeh pomagajo, zato ima javna izpoved ljubezni še posebno težo.

»Poroka je prevelik strošek«

Malo za šalo: da je poroka veljavno sklenjena, sta potrebna le ženin in nevesta ter dve priči. A tudi če ne boste šli v takšno skrajnost, nikjer ne piše, da je poroka nepozabna samo, če zanjo porabite veliko denarja.

Včasih je preprost obred, sproščen piknik ali kosilo za ljudi, ki so nam res blizu, mnogo prijetnejši od gala zabave za vse mrzle strice in sošolce iz osnovne šole.

Še en »trik«, s katerim lahko stroške poroke zmanjšata na minimum? Svate namesto za darila prosite za finančni prispevek. Če poroka ni prerazkošna, bosta z zbranimi prispevki brez težav pokrila večino stroškov.

»Toliko porok se konča z ločitvijo …«

Včasih je razlog za odlašanje s poroko strah pred neuspehom, sploh če poznamo ljudi, ki imajo za seboj bolečo ločitev. Poroka res ni jamstvo, da bo naša zveza obstala. A če nas že pred morebitno poroko obhajajo dvomi, ali bi se zakon obnesel, je koristno, če si postavimo dve vprašanji:

   – Ali je moj fant/ dekle zares pravi zame? Si z njim zares želim preživeti preostanek življenja?

   – Se bojim zavezanosti? Me je strah misli na dokončno odločitev?

Pri razreševanju težav in ozaveščanju strahov je številnim parom v pomoč predzakonska terapija. (Ne, terapija ni namenjena samo starim skreganim parom, ampak se je lahko udeležimo že pred poroko.)

Razpad resne zveze nikoli ni scenarij, ki si ga želimo (pa če smo poročeni ali ne) in prav je, da se na poroko pripravimo resno in odgovorno. A če iz previdnosti ostanemo »na koruzi«, svojemu partnerju ne izpričujemo brezpogojne ljubezni, ampak ljubezen, ki si za vsak slučaj pušča odprta zadnja vrata.

Poroka, pri kateri nama pomaga Nekdo tretji

Za kristjane ima cerkvena poroka še poseben pomen, saj gre za zakrament – znamenje, s katerim nam želi Bog izkazati svojo neskončno ljubezen. Zaročenca obljube, da si bosta ostala zvesta v sreči in nesreči, vse življenje, ne izrečeta le drug pred drugim in pred svati, ampak pred Bogom. On pa se zaveže, da jima bo v sreči in nesreči vse življenje stal ob strani.

Kako neverjetna tolažilna misel je to! Na ladji zakona nisva sama. Nisva odvisna le od lastnih moči in človeških slabosti. Imava Boga, ki si bolj kot kdorkoli želi, da nama uspe. Zato je pripravljen narediti čisto vse. Ne samo »na papirju«, ampak čisto zares – če ga bova le povabila …

Vir: iskreni.net

 

NEDELJA – 13. 10.

28. nedelja med letom

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † starše Ducman in Vido Krajnc

PONEDELJEK – 14. 10.

sv. Kalist

19.00 za † Milko in Franca Rančigaj
TOREK – 15. 10.

sv.Terezija Avilska

  ni svete maše
SREDA – 16. 10.

sv. Marija M. Alakok

19.00 za † Magdo (Marijo) Mahor
ČETRTEK – 17. 10.

sv. Ignacij Antiohijski

17.00

Šentrupert

za † Anico Drev

 

PETEK – 18. 10.

sv. Luka

19.00 za † Majdo in Silva Lenko
SOBOTA – 19. 10.

sv. Pavel od Križa

19.00 za † Stanka Lobnikarja
NEDELJA – 20. 10.

29. nedelja med letom

misijonska

7.00

7.30

10.00

 

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Franca in Marijo Lončar, župnika Jožeta in vse njihove

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Majda Jelen, Jure Vasle

                                 pri 2. sv. maši: Eva Skok, Petra Rančigaj

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Dežurni ministranti: Urška Rančigaj

V sredo 16. 10. bo srečanje župnijskega pastoralnega sveta. Vabila prispejo po elektronski pošti. Začnemo ob 19.45 z molitvijo v cerkvi.

Danes 13. 10. ob 15.00 je v župnijski cerkvi v Taboru srečanje dekanijskih pevskih zborov. Vabljeni vsi ljubitelji cerkvene glasbe!

V sredo 16. 10. ob 17.00 je otvoritev in blagoslov obnovljenega cestišča v Šmatevžu. Vabljeni!

Za romanje na avstrijsko Koroško v soboto 19. 10. je prostih še 8 mest! Ker je pot dolga je odhod ob 6.30 izpred župnijske cerkve. Vračamo se okrog 21.00. Za pokritje stroškov bomo denar zbrali na avtobusu.