Oznanila za 50. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Kaj torej ste šli gledat? Preroka? Da, povem vam, več kot preroka. Ta je tisti, o katerem je pisano:

Glej, svojega glasnika pošiljam pred tvojim obličjem, ki bo pripravil tvojo pot pred teboj. Resnično, povem vam: Med rojenimi od žená ni vstal večji od Janeza Krstnika, vendar je najmanjši v nebeškem kraljestvu večji od njega.« (Mt 11,8–11)

BESEDA O BESEDI

Advent ni neko folklorno spominjanje dogodkov izpred dva tisoč let, temveč je pričakovanje osebnega srečanja slehernega od nas z Jezusom, ki prihaja. Dobro vemo, kakšen je velikokrat naš advent: površni smo, mlačni, pozabljamo, koga čakamo. Predvsem pa pozabljamo, da ne čakamo samo mi, ampak da nas čaka Bog – veliki Čakajoči. Na vprašanje “Koga pričakuješ?” bi mi odgovorili: “Pričakujem Jezusa, ki prihaja kot Odrešenik, kot tisti, ki mi s svojo besedo in z zgledom kaže pot iz sebičnosti, iz zaprtosti vase, iz brezupne ozkosti, v katero se zapiram zaradi greha.”

Kako se bo na zunaj poznalo, da pričakujemo Jezusa? Tako, da ga bomo znali videti in sprejemati v ljudeh, ki živijo z nami in okoli nas. Božič ni praznik čustvene romantike za zaklenjenimi vrati in zapahnjenimi polkni, temveč mora biti dan odprte ljubezni. Ni treba iskati “tujcev”, da bi jim za božič postregli. Ozrimo se okoli sebe: velikokrat smo v domači družini eden drugemu tujci. Poskusimo v teh dneh nekoliko utihniti in prisluhniti drug drugemu v družinskem krogu … Bog od nas ne pričakuje velikih besed, ampak majhna, iskrena dejanja. Ljudje, ki živijo ob nas, ob bližnjih praznikih od nas ne pričakujejo naših daril, ampak nekaj več srca, nekaj več razumevanja.     Po: S. Čuk

ALI RES MORAM K SPOVEDI?

Ob omembi spovedi si večina od nas predstavlja dolgo vrsto pred spovednico pred božičnimi ali velikonočnimi prazniki. Ali pa se nam v spomin prikradejo vtisi iz otroštva, ko smo duhovniku na hitro zaupali svoje grehe, potem pa odbrzeli ven, na svobodo.

Kolikokrat k spovedi? Zaželeno je, da naj bi šli k spovedi pred “velikimi” prazniki. A mi pogosto grešimo, vest nam marsikaj očita, stvari se kopičijo … zakaj se ne bi znebili tega bremena? Spoved nas osvobodi in zakaj ne bi šli k spovedi vsakič, ko začutimo, da je naš odnos z Jezusom ali bližnjimi omadeževan in skrhan ter da je čas, da ga popravimo? V vsakdanjem življenju vsak izmed nas dela večje ali manjše napake. Pomembno je, da znamo to priznati, da nam je za zagrešeno žal in da želimo bolj ljubiti. K spovedi je priporočljivo hoditi enkrat mesečno, mnogi to počnejo tedensko. Spovedi ni nikoli preveč.

K spovedi z listkom? Na spoved se je potrebno dobro pripraviti. Koristno je, če si vzamemo čas in premislimo, na katerih področjih nam ni šlo najbolje. Kako bi lahko imel rad sebe in bližnje? Kaj me je oddaljevalo od Božje ljubezni? Je Bog res središče mojega življenja? Nič ni narobe, če si svoje grehe zapišemo na listek. Saj to naredimo tudi, ko gremo v trgovino, da česa pomembnega ne pozabimo, kajne?

Kam k spovedi? Lahko se odpravite kar v domačo cerkev, v romarsko središče ali na duhovne vaje. Urnik spovedovanja si lahko ogledate na spletnih straneh župnij. Številne župnije pred velikimi prazniki organizirajo tudi t. i. spovedne večere.

Dober spovednik = dobra spoved? Res je, da se je na spoved treba dobro pripraviti in da grehe odpušča Jezus, vendar je “učinek” dobre spovedi odvisen tudi od spovednika. Zato je pomembno, da si poiščemo dobrega spovednika. Morda je lahko to domači župnik ali kateri drug duhovnik, s katerim se dobro razumete. Pomembno je, da vas dobro pozna in da mu lahko zaupate. Z njim se dogovorite za redno spoved, tako da bo lahko postal spremljevalec na vaši duhovni poti.

Kaj si bo pa duhovnik mislil o meni … To je pogosta skušnjava, pred katero se znajde skoraj vsak izmed nas. Ta misel je povsem odveč. K spovedi namreč ne gremo zato, da bi na duhovnika naredili dober vtis. Ni se nam potrebno bati, da bi nas duhovnik obsojal ali da bi si zapomnil naše grehe (niti duhovniki nimajo tako dobrega spomina). Pri spovedi gre predvsem za Jezusovo zmago nad grehom, v vsakem človeku, ki vstopi v spovednico, pa vidi “svetnika v nastajanju”.

Svoje grehe zaupamo Jezusu, ne duhovniku! Ko pridemo do tega spoznanja, je marsikaj lažje, spoved dobi povsem drug pomen. Duhovnik je le posrednik, ki nam podeli odvezo kot znamenje Jezusovega odpuščanja. Zato pojdimo k spovedi čim večkrat, saj je to izjemen privilegij kristjanov, ki si ga lahko privoščimo praktično kjerkoli in kadarkoli. Mar ni to nekaj čudovitega?

In po spovedi? Po dobro opravljeni spovedi sledi eno samo veselje! Gotovo ste si že kdaj oddahnili, ko ste opravili nekaj, kar vam je bilo sicer sprva naporno in neprijetno, a nujno potrebno. Po spovedi boste občutili svobodo in ljubezen do življenja, ki vam ju lahko da samo Bog. Kajti “Bog ti je odpustil grehe, pojdi v miru.” 

Po: Tereza Mohar

ADVENTNE PRIPRAVE NA BOŽIČ

Adventni čas se hitro izteka in približuje se, sicer ne največji, a najlepši praznik za kristjane. Ime nosimo po Kristusu, ki bo na božič zopet rojen za nas in naše odrešenje.

Sveta spoved

Dobro in iskreno opravljena spoved je nepogrešljiva in najbrž ena najpomembnejših v adventni pripravi. Zato vsi lepo vabljeni k sveti spovedi pred božičem! Duhovnik bo med tednom na voljo pol ure pred večerno sveto mašo. V nedeljo 22. 12. bo tuj spovednik na voljo tudi med svetima mašama.

Obiski bolnikov

Obisk bolnikov bo v sredo 18. 12. dopoldne. Da bolni in trpeči, ki jih Gospod posebno ceni, ne bi bili prikrajšani za njegov prihod, vabimo da sporočite duhovniku vašo željo po obisku pred božičem tudi tisti, ki vas duhovnik ne obiskuje redno za prve petke.

Božična devetnevnica

To opravimo skupaj z dnevno sveto mašo, obsega zadnji del adventne priprave, ko smo posebej povabljeni v domačo cerkev, da se na Gospodov prihod pripravimo tudi z napevi in besedili, ki nas duhovno usmerjajo k božiču. Začetek devetdnevnice je 17. decembra zvečer.

Postavitev jaslic v župnijski cerkvi

Mlade v župniji povezuje tudi vsakoletna postavitev jaslic v župnijski cerkvi. Tudi letos bo tako. Hvala vsem, ki boste darovali svoj čas in talente za  skupnost! Delo bo koordiniral Tilen Natek (GSM: 070272945), obrnite se nanj in se dogovorite za termin ter vse ostalo.

Priporočamo se za mah, če ga more kdo kaj prispevati tudi za naše skupne jaslice.

Priprava na trikraljevsko misijonsko akcijo

bo v soboto 21. 12. ob 10.00 uri v Domu srečanj. Za sodelovanje prosimo tudi mlade (srednješolce, študente) ali starejše, ki bi spremljali mlajše otroke, da bo akcija potekala bolj varno in usklajeno.

NEDELJA – 15. 12.

3. adventna nedelja

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Stankota Lobnikarja

PONEDELJEK – 16. 12.

sv. Adelajda

17.30 za † Filipa Slakana

za † Ivana Orožim

in vse rajne Mlinarjeve

TOREK – 17. 12.

sv. Olimpija

17.30 za † Silvota in Majdo Lenko
SREDA – 18. 12.

sv. Malahija

17.30 za † Marijo Pustoslemšek
ČETRTEK – 19. 12.

sv. Anastazij

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Jožeta Kunsta

 

za † Miro (Marijo) Rakun

PETEK – 20. 12.

sv. Zeferin

17.30 za † Franca Završnika
SOBOTA – 21. 12.

sv. Peter Kanizij

17.30 za † Marijo Pintar
NEDELJA – 22. 12.

4. adventna nedelja

kvaterna

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Silvestro Rovšnik

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Nejc Lončar, Sandi Završnik

                                 pri 2. sv. maši: Ana Šlander, Marko Vasle

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava

Dežurni ministranti: Urška Rančigaj

Luč miru iz Betlehema nas bo po skavtih obiskala tudi letos, in sicer v nedeljo 22. 12. pri svetih mašah. Pri njih boste lahko nabavili tudi sveče. Del prispevka gre v dobrodelne namene. Luč miru je plamen, ki je vsako leto prižgan v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu.

V sredo 18. 12. ob 19.00 bo srečanje župnijskega pastoralnega sveta . Podrobnejše vabilo pride po elektronski pošti.

Naslednja nedelja je kvaterna. To pomeni, da je nabirka namenjena za potrebe bogoslovja.