Oznanila za 51. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslôvil. Ko je to premišljeval, glej, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.«     (Mt 1,19–22)

BESEDA O BESEDI

Za rojstvo sta vedno potrebna dva, oče in mati. Jožef je Marijin zaročenec, ona pa pričakuje otroka. Ker ta otrok ne bo njegov, premišljuje, kako naj ravna; za nezakonsko nosečnost je bilo po judovski zakonodaji za žensko predvideno kamnanje. Toda Jožef Marijo ljubi, zato si ne more predstavljati, da bi jo pobili s kamenjem. Rad bi živel pravično, tudi do Marije bi rad bil pravičen, zato po premisleku sklene, »da jo bo skrivaj odslovil«.

V to zelo človeško razmišljanje poseže Gospodov angel. Prikaže se mu v sanjah in mu razloži, česar Jožef s svojo pametjo ne more razumeti. Otrok ni njegov, spočet je od Svetega Duha, je Božji otrok.

Otrok nikoli ni očetova last. Oče otroka oblikuje; iz njega lahko izvabi to, kar je Bog položil vanj, z imenom, z načinom, kako ga nagovarja in vzgaja.

Jezusovo rojstvo izpolni napoved preroka Izaija: »Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami« (Mt 1,23). V Jezusu bo z nami in v nas sam Bog. Nikoli več ne bomo sami. To enkratno dejanje, ki ga je Bog storil z Jezusovim rojstvom, ko je sam postal človek, osvetljuje tudi naše življenje. Rojstvo otroka ni samo človeško dejanje – vedno je tudi Božji dar.              Po. A. Grün

 

»Danes je nebeško življenje
zasajeno na zemljo.
Angeli se pogovarjajo z ljudmi,
ljudje jim odgovarjajo brez strahu …
Bog prihaja na zemljo, človek v nebesa …
Prihaja na zemljo in ves je v nebesih.
Ves je v nebesih in ves tudi na zemlji.«
(Sv. Janez Krizostom)

Bog je Luč, Bog je Toplina, Bog je Ljubezen, Bog je postal Človek.
Da bi bili o Božiču vsega tega deležni in to tudi sami postajali!

Vam želimo
župnik Martin Cirar, župnijski upravitelj Vlado Bizjak in sodelavci

 

VOŠČILO SLOVENSKIH ŠKOFOV

Božično praznovanje z vrhuncem sredi noči in v času zimskega sončnega preobrata, ko se tema najdaljših noči začenja umikati svetlobi dneva, nam sporoča: Bog ne zapušča sveta! Ostaja z nami kot Luč, kot Odrešenik! Dokler bo obstajal svet, ne bo nikoli prenehala aktualnost angelove vesele novice iz betlehemske noči: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod« (Lk 2,10). Samo On je in ostane Pot (Jn 14,6) izhoda iz »dežele smrtne sence« (Iz 9,1).

Ob božičnem praznovanju slovenski škofje vsem vam, dragi bratje in sestre v župnijskih občestvih, pa tudi vsem duhovnikom in diakonom, redovnikom in redovnicam, bogoslovcem in semeniščnikom, vsem ožjim sodelavcem, vsem našim zamejcem in zdomcem ter slovenskim misijonarjem, še posebej pa vsem bolnikom in najbolj preizkušanim bratom in sestram, (pri)voščimo obilje Božjega kruha, ki naj vaše življenjsko okolje v letu 2020 spreminja v sodobno hišo kruha za vse bližnje, ki so lačni pristne ljubezni!

Enako voščilo namenjamo v duhu ekumenskega sožitja tudi vsem pravoslavnim in evangeličanskim bratom in sestram.

vaši škofje

TRIKRALJEVSKA MISIJONSKA AKCIJA

Otroci in mladi vas bodo v podobi treh kraljev oz. modrih z Vzhoda tudi letos obiskali in prosili za darove za misijone. Na vizitkah boste lahko videli za katere namene so porabljena darovana sredstva.

Hvala za vaš dar, hvala, da boste kolednike toplo sprejeli in tudi njim namenili kakšno dobroto. Obiskali vas bodo v soboto 28. 12., ko je tudi praznik nedolžnih otrok. Če ne bodo uspeli obiskati vseh, bodo nadaljevali v nedeljo 29. 12. Če vas ne bo doma, se lahko dogovorite s sosedi.

BLAGOSLOV DOMA IN DRUŽINE

Kot v mnogih župnijah, je tudi pri nas bila navada, da je duhovnik okrog božiča obiskoval družine in blagoslavljal domove. Duhovnika najbrž ne bova zmogla obiskati vseh, čeprav sva dva. Zato prosiva tiste, ki želite obisk in blagoslov, da to sporočite kateremu izmed naju.

vaša duhovnika

OBNOVITEV NAROČNIN NA VERSKI TISK

Ob novem letu vam avtomatsko podaljšamo naročnine na verski tisk. Vabimo nove naročnike. Vsebine so zelo kvalitetne! Če kdo naročnin ne misli podaljšati , naj prosim, čim prej javi, da ga odjavimo. Naročnike prosimo, da poravnate stroške za leto 2020, ki so naslednji:

Ognjišče: 33,50€; Družina: 109,20€; Prijatelj: 11,70€; Mohorjeva zbirka: 49,00€; Misijonska obzorja: 9,00€; Magnificat: 55,80€.

NEDELJA – 22. 12.

4. adventna nedelja

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Silvestro Rovšnik

PONEDELJEK – 23. 12.

sv. mučenci iz Krete

17.30 za † Ano Pristalič in vse njene

za † Milko Grah

TOREK – 24. 12.

Sveti večer

22.00

23.40

Šentrupert: za † družino Podgoršek

Gomilsko: božičnica

SREDA – 25. 12.

BOŽIČ, ROJSTVO

JEZUSA KRISTUSA

00.00

7.30

10.00

polnočnica za vse žive in + župljane

za † Pavlo Iršič, starše Blatnik in Andoljšek

Grajska vas: za † Antona Vesolaka

ČETRTEK – 26. 12.

sv. Štefan, mučenec,

zavetnik župnije

župnijski praznik

7.30

10.00

 

 

 

 

 

za vse žive in rajne župljane

za našo domovino

za † Petra Pavla Košeca

za † Štefana Šlandra

za † Štefana Steinerja in vse rajne gomilske dušne pastirje

po sveti maši blagoslov soli in konj

PETEK – 27. 12.

sv. Janez, evangelist

17.30

 

za † starše in Ignaca Ocvirk

blagoslov vina

SOBOTA – 28. 12.

sv. nedolžni otroci

17.30 za † Jankota Lukanca
NEDELJA – 29. 12.

praznik Svete družine

 

7.00

7.30

10.00

 

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Ivana Vaša

blagoslov otrok

Bralce prosimo, da ste v času praznikov  na razpolago, ko ste pri maši.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Velika zahvala vsem, ki ste prejšnji petek in soboto prišli na predpraznično čiščenje Doma srečanj in župnijske cerkve. Bog povrni!

Ministranti, pridite ob praznikih ministrirat vsi, ki ste pri sveti maši.

Naslednja dva tedna ne bo verouka. Reden verouk se spet začne v ponedeljek 6. januarja. Družine z otroki naj se v tem času udeležujejo prazničnih svetih maš.