Oznanila za 49. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, ki mu daj ime Jezus. Ta bo velik in Sin Najvišjega; Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida, kraljeval bo Jakobovi hiši vekomaj in njegovemu kraljestvu ne bo konca.«

Marija je rekla: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.  (Lk 1,30–33.38)

BESEDA O BESEDI

Dejstvo je, da je že čisto na začetku človeškega rodu, takoj po padcu prvega človeka v greh, Bog napovedal zmago nad grehom, zmago nad satanom, to zapeljivo in lažnivo kačo. Napovedal je skrivnostno ženo, po kateri se bo to zgodilo: »Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo ter med tvojim in njenim zarodom. On ti bo glavo strl« (1 Mz, 3,15). Ta napoved se je v različnih oblikah ponavljala skozi vso Staro zavezo. Omenimo samo eno od takih značilnih napovedi. Oholemu kralju Ahazu, ki je ošabno zavrnil znamenje Božje pomoči, katero mu je po preroku Izaiju ponudil Bog, je prerok napovedal: »Gospod sam vam bo dal znamenje: Glej, devica bo spočela in rodila sina, ki mu bo dala ime Emanuel«, kar pomeni »Bog z nami« (Iz 7,14).

Te Božje napovedi so se uresničile prav v Mariji, skromni, verni in dotlej neznani nazareški deklici, ki jo je Bog izbral za orodje svojega odrešenjskega načrta. K njej je poslal angela, ki naj ji sporoči to veliko in veselo novico, da bo rodila otroka, ki bo obljubljeni Mesija, še več, ki bo Božji Sin.       Po: J. Kužnik, V Marijini šoli – Veseli del

PISMO APOSTOLSKEGA NUNCIJA

Apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Antoine Joseph Speich je za letošnji adventni čas namenil duhovnikom in vernikom celjske škofije posebno pismo, ki ga tukaj objavljamo in priporočamo v branje in upoštevanje:

Dragi duhovniki, redovniki, redovnice in verniki celjske škofije!

Ob tem začetku novega liturgičnega leta sem pomislil, da bi vas pozdravil in poslal vam, sestre in bratje v Kristusu, pismo. Poznam in razumem vaše stanje duha. Z mnogih strani so prišle do mene vaše skrbi, da še nimate škofa. Ta skrb se mi zdi zelo pozitivna in pomeni, da ste dobro razumeli, kaj je škof in kako potreben je vernikom, da jih vodi k svetosti. To je legitimna skrb vseh vas.

Odkar se je začelo moje poslanstvo v Sloveniji, je Celje, ki sem ga obiskal, tudi moja skrb. Imel sem zanimivo srečanje z duhovniki, ki mi je zelo pomagalo, da sem deloma razumel cerkveno resničnost vaše škofije. Vsakemu od vas želim zagotoviti, da Celje ni pozabljeno. Vsak dan je navzoče v mojih skrbeh in v moji molitvi.

Ta čas pričakovanja, ki ga živite, lahko doživljate negativno in tudi v obliki vznemirjenosti in špekulacij, ki bi lahko povzročile zmedo. Sveto pismo je vedno poudarjalo, da ta zelo in morda preveč človeški odnos ni dober za notranji mir in za cerkveno življenje. Zato vas vabim, da poglobite svojo molitev, tako da po Svetem Duhu prosite njegove sadove za vse duhovnike, redovnike, redovnice in vernike v Celju skupaj, pa tudi za Svetega očeta, ki mora razumeti in se prav odločiti v dobro Božjega ljudstva v Celju. “Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje” (Gal 5,22-23). Molite tudi že za svojega bodočega škofa. Zaenkrat samo Bog ve njegovo ime. Vsak izmed vas pa naj že moli zanj v ponižnosti svojega srca in v skladu z drugo zapovedjo pomaga tistim, ki so vznemirjeni, zopet najti mir.

Zahvaljujem se Bogu, da pričakovanje novega škofa sovpada z začetkom obdobja priprave na Božič, ki se imenuje, kot veste, adventni čas. To je čas vedrega pričakovanja, v znamenju upanja. Bogoslužje in lepe adventne pesmi nam pomagajo, da vstopimo v novo dinamiko. To je blagoslovljeni čas. Naš Sveti oče, papež Frančišek, nam je na zelo preprost in ponižen način pokazal, da je advent čas, ki nam je dan, da sprejmemo Gospoda, ki prihaja k nam, da potrdimo svojo željo po Bogu, da gledamo naprej in se pripravimo na Kristusovo ponovni prihod. Za Celje ta čas pričakovanja ni namenjen le sprejemu novega škofa, ampak tudi in predvsem čas preverjanja in prečiščenja želje po Bogu, vere vsakega izmed nas. To je prava in ustrezna drža!

Za Božič vam želim srčni mir in prosim našega Gospoda, da vas napolni z vedrino. Za leto 2020 pa prosim Boga, da bi vsakemu od nas podaril zdravje in veselje.

Prisrčno vam dajem Božji blagoslov!

Ljubljana, 30. november 2019

 

NEDELJA – 8. 12.

Brezmadežno spočetje Device Marije

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu v zahvalo in po namenu

PONEDELJEK – 9. 12.

sv. Valerija

17.30 za † vse Lončičeve

za † Magdo (Marijo) Mahor

TOREK – 10. 12.

Loretska Mati Božja

17.30 za † Slavko (Viktorijo) Tiselj
SREDA – 11. 12.

sv. Damaz

17.30 za † Antona Kovačiča (obl). in starše Kovačič ter Virant
ČETRTEK – 12. 12.

sv. Spiridion (Dušan)

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Antona Vesolaka

 

za † Ferdinanda Plaskana

PETEK – 13. 12.

sv. Lucija

17.30 za † Antona Jermana
SOBOTA – 14. 12.

sv. Janez od Križa

17.30 za † Tomaža Lončarja
NEDELJA – 15. 12.

3. adventna nedelja

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Stankota Lobnikarja

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Majda Jelen, Elza Vasle

                                 pri 2. sv. maši: Marija Rančigaj, Petra Rančigaj

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž

Dežurni ministranti: Nejc in Matevž Lapuh

V petek 13. 12. ob 15.00 bo čiščenje Doma srečanj, v soboto 14. 12. ob 10.00 pa čiščenje župnijske cerkve. Vabljeni, da pred prazniki uredimo naše skupne prostore, kjer se srečujemo z Bogom in med seboj.

Adventna molitev za mlade v pripravi na božič bo v Celju v cerkvi Sv. Duha v petek 13. 12. ob 20.30. Mladi vabljeni! Možnost božične spovedi!

Predstavitev potepanj po Himalaji v Nepalu bo v soboto 14. 12. ob 18.00 bo v Domu srečanj na Gomilskem. Med nami bo župnik iz Kalobja Peter Orešnik s prijatelji.