Oznanila za 51. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko so modri odšli, se je Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: »Vstani, vzemi dete in njegovo mater in zbéži v Egipt! Ostani tam, dokler ti ne povem; Heród bo namreč iskal dete, da bi ga umóril.« Vstal je, še ponoči vzel dete in njegovo mater ter se umaknil v Egipt. Tam je bil do Heródove smrti, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: ›Iz Egipta sem poklical svojega sina.‹  (Mt 2,13–15)

BESEDA O BESEDI

Vsi vemo, da sta danes zakon in družina v veliki krizi. Zakonci se ne znajo mirno pogovarjati med seboj, starši nimajo več časa za svoje otroke, ker jih izpije delo in tempo življenja.

Sveta mati Terezija iz Kalkute je v svojih srečanjih z ljudmi, posebno mladimi, vedno znova poudarjala: “Kje se začenja ljubezen? Doma! Naučimo se ljubezni v naši družini. V naši lastni družini imamo morda zelo uboge ljudi in jih sploh ne opazimo. Nimamo časa, da se jim nasmehnemo, nimamo časa, da se drug z drugim pogovorimo … Naredite iz vašega doma in vaše družine drugi Nazaret, kjer vladajo ljubezen, mir, veselje in edinost. Ljubezen se začenja doma in traja doma in tam je njeno področje.”

Sveti Pavel v berilu današnje maše našteva kreposti, ki so potrebne, da bi bile naše krščanske družine vsaj malo podobne družini, o kateri govori evangelij. Besede apostola veljajo za vse: mož naj ljubi ženo, žena naj mu bo z vsem srcem vdana, oba pa naj nosita breme skrbi za otroke. Vse to v moči zakramenta svetega zakona, ki ni samo neka lepa ceremonija na začetku skupnega življenja, temveč ima resnično moč, da posveti življenje družine.     Po: Silvester Čuk

MOLITEV OB STAREM LETU

Gospod, oziram se na pot, ki sem jo že prehodil. Zahvaljujem se ti zanjo. Hvala za vse: za to, da sem, za življenje, za bližnje,
za vse, kar sem dobrega prejel od tebe ali od ljudi,
pa tudi za vse preizkušnje in bolezni.
Obenem te prosim odpuščanja za vse žalitve in za vse,
kar sem dobrega opustil.
Gospod, mislim pa tudi na pot, ki je še pred menoj.
Obe sta le del poti, ki se je začela in se bo končala v večnosti.
Kakšna bo in kod bo vodila, ne vem.
To veš le ti, zato jo polagam tebi v roke.
Tebi, Gospod, ki si pot, resnica in življenje. Amen.

ZA DRUŽINO

7 razvedrilnih dejavnosti za otroke med božičem in novim letom

1)  Zahvalne voščilnice
Morda se zdi zastarelo, a pomembno je, da otroke spodbudite, da se zahvalijo. Zahvalne voščilnice so lahko različne—na sprednjo stran lahko otroci odtisnejo rokico ali narišejo risbo, na notranjo stran pa napišejo zahvalo. Pozornost je tista, ki šteje.

2)  Seznam stvari, za katere ste hvaležni
Pomagajte otroku, da bo opazil čudovite stvari, ki so se mu zgodile v tem letu. Lahko naredite album, v katerega nalepite izrezke iz revij, fotografije, risbice ali celo papričke bonbonov za bolj sladkosnedne.

3)  Naredite škatlo dobrodelnosti
Ko pride v hišo nekaj novih igrač, je morda čas, da se znebite nekaterih starih, še uporabnih. Ubijte dve muhi na en mah in otroke pripravite do tega, da bodo pregledali in uredili svoje omare ter igrače podarili v dober namen. Če ste dovolj pogumni, ste jim lahko za zgled, tako da sami uredite svoje stvari. Vedno je dobro začeti novo leto brez navlake.

4)  Dober film
V pričakovanju novega leta in praznika svetih treh kraljev smo polni upanja in vznemirjenja. Da bi ohranili to razpoloženje, sedite skupaj z otroki in si oglejte katerega od priljubljenih družinskih filmov. Po filmu jih vprašajte, kaj jim je bilo všeč. Ko bodo svoje misli ubesedili, se bodo otroci lažje osredotočili na to, kar je pozitivnega in se tako še česa naučili.

5)  Skrb za dojenčka
Otroci naj si predstavljajo, da živijo skupaj z novorojenim Jezusom v njegovih prvih dneh po rojstvu. Izberejo naj enega izmed svojih dojenčkov (igrač), ki naj postane »mali Jezus«. Dojenčka lahko previjajo, hranijo in skrbijo zanj. V hiši bo morda celo malce več miru, čeprav ne pričakujte čudežev. To je odlična dejavnost, v kateri Jezus oživi in ki otrokom pomaga, da skrbijo za nekoga drugega.

6)  Pripravite se na novo leto
To sicer ne velja za malčke, lahko pa povabite starejše otroke, da razmislijo o nekaterih novoletnih zaobljubah in načrtih. Spodbudite jih, naj bodo realistični, da ne bodo pozneje razočarani, če jim ne bo uspelo. Gre za majhne stvari, kot na primer dati umazano perilo v košaro, pospraviti krožnike po večerji, vsak dan malo več brati, spoznati novega svetnika …

7)  Obiščite dom starejših ali bolnišnico
Okrog božiča pogosto obiščemo starejše in bolne. Novo leto je lahko zanje negotovo, ker ne vedo, kaj vse jih še čaka. Energija in nasmeh otrok pa bosta zagotovo vlila pogum tistim, ki v teh prazničnih dneh potrebujejo veselje in upanje.         Po: Aleteia.si

TRIKRALJEVSKA MISIJONSKA AKCIJA

Včeraj, 28. 12., so vas obiskali koledniki. Bili ste velikodušni, saj ste za misijonske projekte na ta način zbrali 2.603,50€.

Hvala vsem otrokom in mladim, ki so si v počitnicah vzeli čas in s koledovanjem storili nekaj koristnega zase, za vas, predvsem pa za vse tiste manj srečne, ki so potrebni tudi naše materialne pomoči.

Hvala za vaš dar, hvala, da ste kolednike toplo sprejeli in tudi njim namenili kakšno dobroto. Se priporočamo za naslednje leto!

NEDELJA – 29. 12.

nedelja Svete Družine

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Ivana Vaša

PONEDELJEK – 30. 12.

sv. Feliks

17.30 za † Slavko (Viktorijo) Tiselj

po namenu

TOREK – 31. 12.

sv.Silvester

17.30 za † Marijo Sovinc
SREDA – 1. 1. 2020

Marija, sveta Božja Mati

7.30

10.00

za Božje varstvo in Marijino pomoč

za † Ivana Čulka

ČETRTEK – 2. 1.

sv. Bazilij in Gregor

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Ivana Mahorja

 

za † Anico Drev

PETEK – 3. 1.

presveto Jezusovo ime

Prvi petek

 

17.30

dopoldne obiskovanje bolnikov

za † Franca (obl.) in Milko Rančigaj

SOBOTA – 4. 1.

sv. Angela Folinjska

Prva sobota

17.30 za † Ano (obl.) in Antona Laznika
NEDELJA – 5. 1.

2. nedelja po božiču

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu za † Katarino Korun

Bralce prosimo, da se med prazniki daste na razpolago, ko ste pri maši.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.

Dežurni ministranti: med prazniki vabimo, da pridete in ste na razpolago.

Vabljeni k pobožnostim prvega četrtka, petka in sobote. Lepo je tudi, da v novo leto vstopimo z Božjim blagoslovom in se udeležimo svete maše.

Ob novem letu vam avtomatsko podaljšamo naročnine na verski tisk. Vabimo nove naročnike. Vsebine so zelo kvalitetne! Če kdo naročnin ne misli podaljšati, naj, prosimo, čim prej javi, da ga odjavimo. Naročnike prosimo, da poravnate stroške za leto 2020, ki so naslednji:
Ognjišče: 33,50€; Družina: 109,20€; Prijatelj: 11,70€; Mohorjeva zbirka: 49,00€; Misijonska obzorja: 9,00€; Magnificat: 55,80€.