Oznanila – 2. nedelja po božiču

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli.

Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga.

In Beseda je meso postala in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice. (Jn 1,10–14)

BESEDA O BESEDI

Kjer je tema, se rada prikriva hudobija, kjer je luč, pa so dela očitna. Že v navadnem življenju je tako, nič drugače pa ni v življenju z Bogom. Sveti Pavel pogosto govori o luči in kristjane imenuje »otroke luči«. Pri krstu duhovnik povabi starše, da prižgejo krstno svečo otroka ob velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in pri tem pravi: »Sprejmite Kristusovo luč!«Za rajne Cerkev pošilja prošnjo: »Večna luč naj jim sveti, Gospod.« Luč v nas pogosto ugaša, ker ni žive povezave s Kristusom – pravo Lučjo, ki razsvetljuje ta naš svet. Naše krščansko poslanstvo je, da bi pričevali o Luči. Luč je dobrota, iskreno prijateljstvo, poštenost, nesebična ljubezen. Vse to razsvetljuje življenje nam in drugim ter pričuje o Bogu, ki se je naselil med nami.

V življenju je treba sijati Kristusa – Luč sveta. »Če moreš biti zvezda na nebu,« je zapisal nekdo, »bodi zvezda na nebu! Če pa ne moreš biti taka zvezda, bodi kres na hribu! Če ne moreš  biti kres na hribu, bodi svetilka v hiši!« Ta je najbolj dragocena.
Po: S. Čuk

JANUAR — MESEC VERSKEGA TISKA

Januar je tudi mesec verskega tiska, ko naj bi razmislili, koliko nam v našem duhovnem življenju pomaga branje. Elektronski mediji ne morejo povsem nadomestiti pomembnosti tiskane besede.

Raziskave kažejo, da vedno manj beremo, še posebej knjig in daljših vsebinskih tekstov. Vera v današnjem pluralnem svetu je še bolj na prepihu, zato kristjan potrebuje več izobrazbe in znanja ter duhovne poglobitve. V tem nam lahko veliko pomagajo verski časopisi, revije, knjige, še posebej pa Sveto pismo. Mnogi kristjani se oddaljujejo od Boga in krščanske skupnosti, tudi zaradi tega, ker vere ne utrjujejo s kvalitetnim branjem in krepitvijo duha.

Mesec januar naj bo čas, ko se vsak bo izmed nas odločil vsaj podaljšati naročnino, še bolje pa, kupiti kakšno novo kvalitetno duhovno knjigo in bo več časa namenil branju. Dolgi zimski večeri so kot naročeni tudi za to pomembno človekovo dejavnost.

Nasvete za dobre knjige in naročilo (nakup) lahko opravite preko spleta: https://www.mohorjeva.org/, https://www.druzina.si/,
https://www.salve.si/, http://knjigarna.ognjisce.si/, https://zalozba-emanuel.si/

Naročnike na verski tisk prosimo, da poravnate stroške za leto 2020, ki so naslednji:
Ognjišče: 33,50€; Družina: 112,42€; Prijatelj: 12,60€; Mohorjeva zbirka: 49,00€; Misijonska obzorja: 9,00€; Magnificat: 55,80€.

SVETNIK MESECA

ANGELA FOLINJSKA (4. januar)

Rodila se je 1249 kot hči bogatih in uglednih staršev. Razcvetela se je v silno lepo dekle, ki se ni branila užitkov življenja. Zalo mlada se je poročila z bogatim posestnikom in mu rodila več otrok. Tudi kot žena in mati se ni odpovedala hrupnemu veseljačenju in tudi pregrešnim razvadam. Oglašala se ji je vest, da ne dela prav, toda sram jo je bilo, da bi se svojih grehov odkrito spovedala. Ko ji je bilo šestintrideset let, je trpela neznosne duševne muke. V tej stiski se je zatekla k svetemu Frančišku Asiškemu, naj ji pomaga, da bi opravila dobro spoved. Njena prošnja je bila uslišana. Odtlej je popolnoma spremenila svoje življenje in sprejemala vse žrtve, žalitve in ponižanja. Kot Božjo voljo je sprejela tudi izgubo vseh domačih: najprej ji je umrla mati, potem še mož in za njim še vsi otroci. Hotela je živeti v popolni revščini in po zgledu s. Frančiška. Prodala je svoje posestvo in vse imetje in izkupiček razdelila revežem, sama pa vstopila v tretji red sv. Frančiška. Ko se ji je bližala smrt, so bili ob njeni postelji zbrani mnogi. Bila je mirna in vesela. 12 let je živela samo od svete evharistije. 4. januarja 1309 je za vedno zatisnila oči.

KOTIČEK ZA OTROKE

Po dolgem potovanju so trije kralji prišli v Jeruzalem. Mislili so, da se bo kralj rodil v palači, zato so se oglasili pri kralju Herodu.

»Nov kralj?« se je prestrašil kralj Herod. »Tukaj sem jaz edini kralj. Povejte mi kaj o tem novorojenem kralju …«

Modri so mu povedali o novi zvezdi in kaj naj bi po njihovo pomenila. Kralj Herod je gledal zdaj enega zdaj drugega. V glavi so mu vstajale hudi misli … Potem se je pogovoril s svojimi svetovalci, ki so poznali Sveto pismo.

»V Betlehemu,« so rekli svetovalci, »naj bi se rodil novi, od Boga obljubljeni kralj.«

»Pojdite tja in ga počastite,« je dejal Herod modrim možem. »potem pa pridite nazaj in mi vse povejte, da ga grem tudi jaz počastit.«
Po: Božični delovni zvezek – 10  minut

 

NEDELJA – 05. 01.

2. nedelja po božiču

7.00

7.30

10.00

11.30

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu za † Katarino Korun

Gomilsko: blagoslov trikraljevske vode

PONEDELJEK – 06. 01.

Gospodovo razglašenje

(sveti trije kralji)

7.30

17.30

za vse žive in rajne župljane

za † Stanislavo Košenina

TOREK – 07. 01.

sv. Rajmund

17.30 za † Jožefo Lesnika in vse Mačkove 
SREDA – 08. 01.

sv. Apolinarij

17.30 za † Antona obl. in Marijo Pintar in vse Mehanove
ČETRTEK – 09. 01.

sv. Erhard

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Šramove in Koširjeve

 

za + (Marijo) Miro Rakun

PETEK – 10. 01.

sv. Agaton

17.30 za † Antona Jermana
SOBOTA – 11. 01.

sv. Pavlin Oglejski

17.30 za † Tomaža Lončarja
NEDELJA – 12. 01.

Jezusov krst

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Jakoba Dreva in vse njegove 

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Anka Trogar, Anja Rožič Plazovnik

                                 pri 2. sv. maši: Simeona Rakun, Matjaž Rožič

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.

Dežurni ministranti: Lara Natek, Ana Srebočan

Vse otroke in mlade, ki ste sodelovali pri Trikraljevski akciji, vabimo, da se udeležite srečanja vseh škofijskih kolednikov, ki bo v soboto 11. januarja v Celju. Odhod je ob 8.15 izpred cerkve na Gomilskem. Prosimo, da se čim prej prijavite zaradi organizacije prevoza!

Ob začetku leta in sredi mrzlih zimskih dni vas vabimo, da namesto stolnine, prispevate za ogrevanje cerkvenih prostorov. Svoj dar boste lahko v nedejo 12. 1. po obeh svetih mašah oddali cerkvenim ključarjem.