Oznanila – Jezusov krst

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Po krstu je Jezus takoj stopil iz vode; in glej, odprla so se mu nebesa in videl je Božjega Duha, ki se je kakor golob spuščal navzdol in prihajal nadenj; in glej, iz nebes se je začul glas: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.«

(Mt 3,16–17)

BESEDA O BESEDI

Evangelist poroča, da so se ob Jezusovem krstu odprla nebesa. A so se kmalu zaprla. Nadaljevala se je poprejšnja vsakdanjost. Toda kratko doživetje tistega dne je Jezusa spremljalo naslednja leta in dajalo pečat vsemu njegovemu delovanju.

Tako se dogaja tudi nam. Trenutek krsta, prvega obhajila, birme, poroke ali kašnega drugega doživetja je bil kratek; nebesa nad nami so se spet zaprla, toda razsvetljenje tistega trenutka nas je spremljalo, vodilo, krepilo ter nam sproti dajalo moč za poklicno delo in stanovske dolžnosti.

Ko so se nebesa nad Jezusom odprla, se je slišal glas: »To je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje. » Jezus je v resnici vse življenje Očetu delal veselje. Svoj krst je namreč vzel zares.

Nad nami bo Bog imel veselje, če bomo tudi mi svoj krst jemali resno. Če bo videl, da svoj krst cenimo, da smo pripravljeni zanj tudi kaj tvegati, pustiti – če treba – svoje mreže, se povzpeti z Jezusom na goro, si zaradi njega izdreti oko ali odsekati roko, stopiti pod križ in tam vztrajati, pričati za resnico tam, kjer jo izigravajo, za pravico tam, kjer jo kršijo. Vse to delati mirno in brez hrupa, ne da bi zbujali pozornost, ne da bi kazali mučeniški obraz in ne pričakujoč drugega plačila kot zavest, da delamo to, kar je prav. Po: F. Cerar

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV

Od 18. do 25. januarja 2020 bo potekal teden molitve
za edinost kristjanov.

Vsako leto en teden posvetimo molitvi in prizadevanju za to, da bi vsi krščeni Jezusovi učenci bili eno, saj smo žal razdeljeni na različne Cerkve.

Gradivo za letošnji teden molitve za edinost so pripravili kristjani različnih Cerkva z Malte, ki je večinsko katoliška dežela. Zgodovina krščanstva na tem sredozemskem otoku sega nazaj vse do časa apostolov.

Delitve med kristjani nasprotujejo Božji volji, so v spotiko svetu in škodujejo oznanjevanju evangelija. Premaga jih lahko samo moč molitve, v katero zaupamo.

V molitvi doživljamo, da edinost ne more biti zgolj sad človeških naporov, ampak je vedno delo Svetega Duha. Edinosti ne moremo »ustvariti«, »izdelati« ali »organizirati«. Lahko jo samo sprejmemo kot dar Duha, ko smo notranje dovolj pripravljeni za to. dr. Bogdan Dolenc

V okviru tedna za edinost kristjanov bo v Celju v Domu sv. Jožefa
predaval upok. celjski škof dr. Stanislav Lipovšek na temo

»Slomšek in njegovo delo za edinost kristjanov«

predavanje bo v četrtek, 16. januarja ob 19.00

 

“SIN, KI SEM GA ŽELELA SPLAVITI, MI JE REŠIL ŽIVLJENJE!”
Vir: aleteia.si

Giulia Michelini je italijanska igralka.
Talent za igro pa ni edino, kar lepotica lahko pokaže.
Njena zgodba je polna težav in poguma, zato jo je vredno slišati

Leta 2015 je Vanity Fair objavil intervju z njo, naslovili so ga: “Dojenček me je rešil.” Ta dojenček ni bil nikakršna filmska osebnost, ampak njen lastni sin: Giulio Cosimo Michelini.

Vsi so ji svetovali, naj splavi
Pri 19 letih je odkrila, da je noseča. Sprva je razmišljala, da je bolje, da otroka ne bi imela. Vsi, ki so ji bili blizu – vključno z njenimi starši – so ji svetovali, naj splavi. Kajti otrok v tej starosti bi ji uničil življenje. Giulia se je že dogovorila za obisk pri zdravniku in uredila vse potrebno za splav. Ko pa je že bila na kliniki, si je premislila in odšla.
“Sama sem šla na kliniko. Neko dekle so poklicali v ordinacijo, nato naslednje in sploh ne vem, kaj me je pripravilo do tega, da sem vstala. Vem samo to, da sem v nekem trenutku vstala in odšla,” je povedala za Vanity Fair.
Na srečo si je premislila. Preplavljena s čustvi in strahom je z nekega javnega telefona poklicala svojo mamo. Sama pravi: “Bila sem popolnoma panična. Potem, ko sem zapustila čakalnico, sem stopila v neko telefonsko govorilnico, da bi poklicala mamo. Na telefonski slušalki je bil elastični trak za lase za majhne punčke. Vem, da se sliši neumno, a ko sem to videla, sem si rekla: v redu je, delam to, kar je prav.”

Strah in pogum
Z otrokovim očetom, osem let starejšim mladeničem, je imela v tistem obdobju težave. Z njim je hodila v degradirane četrti Rima, daleč stran od sveta, v katerem je odraščala. Ko se je igralka odločila, da bo otroka obdržala, je vedela, da to razmerje nima več prihodnosti, ampak …
“Nisem verjela v odnos z otrokovim očetom. V resnici, če sem iskrena, sem vedela, da se bo končalo in da bom ostala sama s svojim sinom. Ampak zdelo se je, kot bi mi ravno to dalo dodaten zagon.”

“Mislim, da je on rešil moje življenje”

Odločitev, da ne konča nosečnosti, jo je spremenila v odgovorno osebo, dala ji je moči in poguma ter – kot sama rada pove – rešila je njeno življenje.

“Čutila sem, kot da me je ta odločitev bolj jasno opredelila kot osebo, mi dala vpogled v to, da v resnici jaz želim biti jaz. V tistem trenutku sem morda imela potrebo po tem, da bi se počutila živo. Otroka v tej starosti nisem želela; želela sem neodvisnost, želela sem biti svobodna, da bi lahko letala kot ptica na nebu … Ampak ta otrok je dal mojemu bivanju smisel – mislim, da je on rešil moje življenje. On je odgnal destruktivno plat v meni. Če ga ne bi bilo, bi zelo verjetno šla po napačni poti.”

Njena družina se ni strinjala, ampak …
Starši se z njeno odločitvijo niso strinjali, a ji preprečili, da bi donosila, tudi niso. “To je bila moja prva večja odločitev v življenju. Odšla sem od doma in šest mesecev nismo spregovorili. Ko pa se mi je že začel videti trebušček, so se mi znova približali. (…) Danes je moj sin zanje dragocen biserček. Ne vem, kaj bi bilo z mano, če bi ga ne bilo tu; in ne vem, kaj bi storila brez staršev, ker so mi v veliko pomoč. Ko grem na delo, Cosimo ostane pri njih,” je še povedala za Vanity Fair.

 

NEDELJA – 12. 01.

Jezusov krst

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Jakoba Dreva in vse njegove

PONEDELJEK – 13.01 .

sv. Hilarij

17.30 za srečen porod
TOREK – 14. 01.

bl. Odon iz Jurkloštra

17.30 za † Jožeta Kunsta
SREDA – 15. 01.

sv. Pavel, puščavnik

17.30 za † Stankota Lobnikar in Merzelove

za † Franca Kneza (osm.)

ČETRTEK – 16. 01.

sv. Marcel

Gomilsko

17.30

Šentrupert

za † Krumpakove in Aubrehtove

 

za † Anico Drev

PETEK – 17. 01.

sv. Anton Puščavnik

17.30 za † Španove
SOBOTA – 18. 01.

sv. Arsenij

17.30

 

za † Rozalijo Pustoslemšek

in vse njene

NEDELJA – 19. 01.

2. nedelja med letom

 

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za † Matjaža Tislja (obl.)

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Simon Brdnik, Mojca Strožer

                             pri 2. sv. maši: Jan Juhart, Tilen Natek

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž

Dežurni ministranti: Matic in Matevž Basle

V sredo 15. 1. ob 19.00 bo srečanje župnijskega pastoralnega sveta. Vabila z dnevnim redom prejmete po elektronski pošti.

V soboto 18. 1. ob 9.30 je v Celju srečanje za ključarje in cerkovnike. Prosimo za prijave in udeležbo.

Najlepša hvala vsem, ki ste že, ki boste danes po svetih mašah ali še kasneje prispevali za ogrevanje župnijskih prostorov. Letni stroški ogrevanja so cca. 3500€ letno. Ogrevamo na kurilno olje.

Hvala vsem, ki ste že in še boste poravnali naročnine na verski tisk. Ognjišče: 33,50€; Družina: 112,42€; Prijatelj: 11,70€; Mohorjeva zbirka: 49,00€; Misijonska obzorja: 9,00€; Magnificat: 55,80€.