Oznanila – 26. nedelja med letom

BESEDA ŽIVEGA BOGA  
Jezus jim je dejal: »Resnično, povem vam: Cestninarji in nečistnice pojdejo pred vami v Božje kraljestvo. Janez je namreč prišel k vam po poti pravičnosti in mu niste verjeli, cestninarji in nečistnice pa so mu verjeli. Vi ste to videli in se tudi pôtlej niste skesali, da bi mu verjeli.« (prim. Mt 21,31–32)

BESEDA O BESEDI

BOG NE MARA OBLJUB, HOČE DEJANJA Mt 21,28–32

Če imamo »ušesa za poslušanje«, smo razumeli, da je prilika o »neenakih sinovih« namenjena tudi nam. Iskreno priznajmo, da smo nemalokrat podobni prvemu sinu iz evangelija. To je bil »priden fantek«: očetu brez pomisleka obljubi, da bo storil, kakor mu je rekel, dejansko pa ravna drugače. »Kar je pri pobožnosti lahko in nas dviga v očeh ljudi, to delamo,« piše p. Albin Škrinjar. To je tisti naš »Da, Gospod.« Težko pa se pripravimo k delu, kjer se mora človek potiti. Bog ne prenese takega igranja, saj vidi v srce. Ljubši mu je drugi sin, ki očetu v obraz pove, da njegovega naročila ne bo izpolnil, v srcu pa je veliko boljši, kot se dela na zunaj, očeta ima vendarle rad in bo z dejanji popravil, kar je zagrešil z nepremišljeno besedo. Bog, on je ta oče iz prilike, ne mara naših lepih besed in sladkih obljub, hoče naša dejanja, naše življenje. Ob ravnanju drugega sina nam p. Albin Škrinjar ponuja dragocen nauk: »Nikar ne zaničujmo grešnikov. Ko se kesajo, je njihovo ponižno kesanje Bogu ljubše kot naša vase zaverovana svetost!«
In take namišljene svetosti je med tako imenovanimi »dobrimi kristjani« zelo veliko! Farizejska »žlahta« še ni izumrla in tudi po naših žilah se pretaka farizejska kri. Apostol Pavel nam v današnjem drugem berilu, vzetem iz Pisma Rimljanom, ponuja učinkovit »protistrup« zoper bolezen farizejstva: »Imejte v ponižnosti drug drugega za boljšega od sebe.« Pa ne samo navidezno, ampak iskreno. Iščimo v soljudeh, kar je dobrega, pa ne bomo tako samozadovoljni. Apostol nam postavlja pred oči tistega, ki ga smemo in moramo posnemati: »Isto mišljenje naj bo v vas, ki je tudi v Kristusu Jezusu.« Jezus nas je s svojim zgledom naučil, kakšna naj bo naša življenjska drža, naša življenjska pot. (po: S. Čuk)

26. nedelja med letom

Veliki Bog, svojo vsemogočnost razodevaš predvsem z usmiljenjem in prizanašanjem. Nenehno nas obsipaj s svojo milostjo, da si bomo prizadevali za obljubljene dobrine in dosegli nebeško veselje.
Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen. (po: Molimo s Cerkvijo, leto A–4)

Iz zakladnice Slomškovih nagovorov:
»Pogostokrat sem slišal, da se ljudje čudijo, kako so naši predniki zmogli toliko cerkva zgraditi in jih tako bogato okrasiti. Ali so bili bolj premožni kot mi? Sploh niso bili premožni, le potrebovali niso toliko kot mi. Hude letine jim niso prizanašale, pa klub temu niso pozabili na Boga. Spoznali so, da le malo tega, kar jim je Bog dal, njemu namenijo, kar Bogu posodijo, pa se jim bo stoterno povrnilo. Sami so bili ubogi, skrbeli pa so za lepoto cerkva in za Božjo čast, zato jih je Bog osrečil – in le dvojega je treba, da se veliko lepega in dobrega zgotovi: goreče srce Božje ljubezni in združena moč. Tako kot male mravlje nesejo dragega kadila in drobne čebele žlahtnega medu in voska, tudi farani po malem veliko dobrega naredijo, če so enotni in dobrosrčni.

PRAZNIK BLAŽENEGA ANTONA MARTINA SLOMŠKA
Na koledarju je ta praznik ta četrtek, 24. septembra. Slovesno pa se bo obhajal Slomškov praznik na današnjo Slomškovo nedeljo, Glavna slovesnost pa bo na Bizeljskem z molitveno uro ob 15.00 uri in slovesnim somaševanjem, ki ga bo vodil mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl. Lepo vabljeni.
Seveda pa tudi v domači cerkvi ne bomo zaobšli tega praznovanja.

Zaščitni ukrepi v zvezi s koronavirusom:
-Obvezna uporaba zaščitnih mask v cerkvah.
-Obvezno razkuževanje rok ob vstopu v cerkev.
-Ohranjanje medosebne razdalje 1,5 m, razen med osebami istega gospodinjstva.
OB NEDELJAH POTREBNO PRI VSTOPU V CERKEV ODDATI LISTEK Z VAŠO TELEFONSKO ŠTEVILKO (BREZ IMENA IN NASLOVA)!

Naslovljeno na vas

S SEPTEMBRSKE SEJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.
To je bila prva seja v novem pastoralnem letu. Bila je po daljši prekinitvi, ki so jo narekovali zdravstveni ukrepi nato pa poletna dopustniško počitniška meseca. Zbrali smo se v starem sestavu, ker je bila izbira novih članov novega ŽPS preložena za eno leto—na prihodnjo pomlad, če se bomo že kaj iztrgali iz primeža covida-19. iz istega razloga pa je mandat dosedanjih ŽPS po vsej Sloveniji podaljšan za eno leto. Na seji pa je manjkalo nekaj več članov kot običajno — upamo, da ne gre za nestrinjanje s podaljšanjem mandata.
Seja pa je bila vsebinsko bogata: po uvodni molitvi je bil pregled sklepov zadnje seje, to je februarske. Sklepi, ki so veljali za čas pred razglasitvijo epidemijo so bili uresničeni, ostali pa ne. Nato so bili prisotni seznanjeni z novim gradivom za ŽPS-je v tem pastoralnem letu, kjer bodo v ospredju zakramenti.
Pri načrtovanju za novo pastoralno leto je zaradi negotovih okoliščin veliko stvari ostalo odprtih. Tudi srečanje starejših župljanov kot slovesnost zakonskih jubilantov. Sklep: trudili se bomo uresničiti čim več tega kar je že utečeno in dopolniti s čim novim. Govora je bilo tudi o veroučni šoli, birmi, prvem sv. obhajilu, …
Romanje župnijskih sodelavcev je predvideno za soboto, 17. oktobra, z osebnimi vozili na Goro Oljko.

MESEC ROŽNEGA VENCA
Mesec oktober je, prav tako kot maj, posvečen naši nebeški materi Mariji: v maju njej na čast nabiramo šmarnice – duhovne šopke, imenovane po dišečem spomladanskem cvetju, v oktobru pa ji pletemo vence iz »najlepših jesenskih rož« – častimo jo z molitvijo rožnega venca.
Pridružite se skupni molitvi rožnega venca četrt ure pred mašami — ob nedeljah in delavnikih. Molite pa tudi po domovih vsaj kakšno desetko na dan.

Prvo sv. obhajilo bo v nedeljo, 11. oktobra (upamo). 15 kandidatov že v tem tednu čaka več stvari v ožji pripravi nanj in čas po njem.
Spremlja naj jih vse občestvo, zlasti pa njihovi svojci—tudi z molitvijo!

MAŠNI NAMENI

NED – 27.9.
26. ned. med letom
Slomškova nedelja
Vincencij Pavelski, duhovnik, ust. lazaristov
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Anico Drev—oblet. /sv. krst

PON – 28.9.
Venčeslav, mučenec
19.00 za zdravje Marije J.

TOR – 29.9.
Mihael, Gabrijel, Rafael, nadangeli
19.00 za +Boldinove

SRE – 30.9.
Hieronim, duhovnik, cerkveni učitelj
19.00 za zdravje (V.)

ČET – 1.10. prvi četrtek
Terezija Deteta Jezusa, red., cerkvena učiteljica
19.00 za +starše in stare starše Korun (v Šentrupertu)
Molitev za duhovne poklice

PET – 2.10. prvi petek
Angeli varuhi
19.00 za +Frančiško (oblet., god) in Jožefa Rožič
Litanije Jezusovega srca

SOB – 3.10.
Kandida, mučenka
19.00 za +Ivanko Grah
Litanije Matere Božje

NED – 4.10.
27. ned. med letom
Frančišek Asiški, redovni ustanovitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Ivana in Magdo Mahor

V tem tednu
Bo začela veljati sprememba urnika verouka za 8. in 9. razred: ostane petek, za deveti razred ob 13.45 uri, za osmi razred ob 14.45 uri.

Bralci: v ned.: I. Elza Vasle, Sandi Završnik II. Simeona Rakun, Ivi Rančigaj
Dežurni ministrant(ka): Jan in Zala Rojnik
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.