Oznanila – 4. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

V njihovi shodnici pa je bil prav tedaj človek z nečistim duhom … Jezus pa mu je zapovedal: »Umolkni in pojdi iz njega!« Nečisti duh ga je stresel, zavpil z močnim glasom in šel iz njega. Vsi so se tako začudili, da so razpravljali med seboj: »Kaj je to? Nov nauk z oblastjo! Celo nečistim duhovom ukazuje in so mu pokorni.« (Mr 1,23–27)

BESEDA O BESEDI

STROKOVNJAK ZA ČLOVEKA Mr 1,21-28

Če se nam pokvari avtomobil, ga ne bomo peljali na popravilo k čevljarju ali h krojaču, temveč k avtomehaniku. Če nas bolijo oči, ne bomo iskali pomoči pri zobozdravniku, temveč pri okulistu. Danes je področje znanja tako obširno, da ga en sam človek ne more obvladati niti površno. Potrebujemo strokovnjake ali specialiste, ljudi, ki so na svojem področju res doma in ti lahko pomagajo.
V današnjem evangeliju se nam predstavi Jezus, ki govori, »kakor nekdo, ki ima oblast«, samozavestno. Tako lahko govori tisti, ki se zaveda, da zadevo obvlada. Jezus nam govori o človeku, predstavlja se kot »strokovnjak za človeka«. Po govoru v Kafarnaumu so mnogi Judje Jezusa zapustili, zato je vprašal apostole, če hočejo oditi tudi oni. Peter je v imenu vseh odgovoril: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš …« Kar pomeni: tvoje govorjenje ni površno, ti poznaš človeka do zadnjih globin, zato veš, česa potrebuje, znaš mu pomagati. – Jezus je strokovnjak za človeka iz dveh razlogov: najprej, ker je kot Bog sodeloval pri stvarjenju človeka, potem pa zato, ker je kot človek z nami delil našo usodo, postal nam je enak v vsem, razen v grehu. S svojo čudovito osebnostjo je najlepše pokazal, kakšen bi lahko bil človek, če bi se ravnal po njegovi besedi, po njegovem zgledu. Njegova beseda ni ena od mnogih, temveč edina odrešujoča, edina, ki razsvetljuje našo pot. Jezus v svojem nauku ne postavlja nepreskušenih in neuresničljivih trditev – kar uči, z življenjem tudi potrjuje. Uči pa le tisto, kar človek, vsakdo od nas, lahko uresniči, ker pozna potrebe in možnosti človekovega srca, naše narave. VE, da hrepenimo po sreči, ljubezni, dobroti, resnici in pravici. To so
vrednote, ki jih ni mogoče dobiti zastonj; zanje je potrebno nekaj žrtvovati. Žrtev pa ni težka, če je smiselna, sprejeta z ljubeznijo. (po: S. Čuk)

4. nedelja med letom—nedelja Svetega pisma

HUDOBNI DUH, HUDI DUH, HUDIČ … Ali gre za isto »osebo«?

Glede poimenovanja lahko mirno rečemo, da gre pri različnih izrazih za sinonime, le da vsak izraz poudari eno plat delovanja hudobnega duha. Hudobni duh je v slovenščini drugi naziv za hudiča ali zlega duha ali hudega duha; vsi pa se uporabljajo za izražanje resničnosti, ki jo v bibličnem hebrejskem jeziku predstavlja ‘satan’, ki pomeni ‘tožnik’, in je bil preveden v grščino z ‘diabolos’, kar pomeni ‘razdiralec’. Tako je tudi z imeni izražen rezultat ‘upora’ nekaterih angelov Bogu, ki je spremenil njihovo enovito duhovno stanje dobrosti v nasprotje, v padlo stanje, ki se uresničuje v območju zla. Kot primer naj navedem Luciferja: njegovo ime pomeni nalogo prinašalca luči (seveda Božje, duhovne), a se je z zavrnitvijo življenja z Bogom spremenil v svoje ‘nasprotje’ in je postal prinašalec teme. V tem smislu je praktično sinonim tudi ‘nečisti duh’. ‘Nečisto’ je v Svetem pismu vse, kar je povezano s smrtjo in zato se izključuje iz verske skupnosti in bogoslužja. Ker je človek Božja stvaritev in v osnovi pripada Bogu, hudi duh v njem nima kaj iskati, zato ga Jezus izžene. A če človek ne sodeluje s Kristusom in se sam svobodno spet odpre delovanju zla in hudega duha v svojem življenju, se lahko hudobija ne le povrne v prejšnje stanje, ampak celo poslabša. Hudobni duh je sicer po Kristusu že premagan, a ima možnost delovanja še vse do konca sveta, zato je prav, da smo pozorni in previdni, saj je njegovo delovanje za človeka nadvse nevarno, ker ga v marsičem presega. Na našo srečo pa nas ne v ljubezni, ki je ni več sposoben niti zaznati, zato ga lahko premagamo prav z življenjem vere, upanja in ljubezni.
Hudobni duh nima neomejenega vpliva na človeka, saj je sam ustvarjeno, torej omejeno bitje, čeprav ima nekatere lastnosti gotovo močnejše kot ljudje, ker jih ne omejuje telo. Sicer pa je potrebno poudariti, da je središče krščanstva oseba Jezusa Kristusa in da je On Odrešenik, ki je vpliv hudobnega duha že usodno ‘prizadel’ ter nam odprl možnost uspešnega duhovnega boja s temi silami zla.  (po: M. Turnšek)

Sveti Atanazij je rekel,  da »zapovedovati duhovom ter izganjati jih, ni človeško temveč Božje delo« saj je Gospod »odvračal od ljudi vsakršne bolezni in vse slabosti. Kdo bi še lahko potem, ko je videl njegovo moč …, dvomil, da ni on Sin, Modrost in Božja moč?« Božja oblast ni naravna moč. (po: Benedikt XVI.)

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
V torek, 26. januarja smo se ob 14. uri na gomilskem pokopališču poslovili od +Jožefa Zupančiča iz Zakla. Vse, dokler mu je zdravje dopuščalo, je bil zvest župnijskemu pevskemu zboru. Bog mu povrni.
V petek, 29. januarja pa smo se ob 15. uri na gomilskem pokopališču poslovili od +Janeza Sorčana iz Šmatevža. Zaradi težav z zdravjem je bil že dolgo skoraj povsem omejen na lastni dom.

Dar za ogrevanje /včasih se je v tem času pobirala stolnina/
Kateri bi to radi opravili čim prej, že na začetku leta, pa lahko v kuverti s pripisom darovalca oddate v cerkvi ali v poštni nabiralnik ali na TRR: SI56 o400 100 486 53831, Pripis: za ogrevanje. To zimo smo zaenkrat res manj porabili, bi pa v primeru »viška« kaj investirali v kurilne naprave. Za dar vam Bog povrni!

Duhovnikov obisk bolnika doma ali v bolnišnici je vedno mogoč, če ga povabi bolnik sam ali njegovi svojci. V bolnišnice prihajajo bolniški duhovniki. Naročilo za obisk lahko posreduje tudi domači župnik, če bi bili v negotovosti na koga se obrniti. Naj bo bolnim dana priložnost za duhovno okrepitev in poživitev.

Škofijska gimnazija A. M. Slomška Maribor vabi na srečanje na virtualnih informativnih dnevih 12. in 13. 2. 2021 na spletnem portalu https://www.informativnidnevi.si/ in www. z-ams.si.

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita na informativna dneva v petek, 12. februarja 2021, ob 9. in 15. uri in v soboto, 13. februarja 2021, ob 9. uri. Zaradi epidemije bodo vsi dogodki potekali preko spleta na naslovu vpis.stanislav.si.

Dnevi odprtih vrat na Škofijski klasični gimnaziji in v Jegličevem dijaškem domu: V soboto, 30. januarja, se začenjajo tradicionalni dnevi odprtih vrat gimnazije, dijaškega doma in tudi glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava na daljavo in z nizom dogodkov vse do informativnega dneva. Vsebine bomo na spletno stran dodajali vse do informativnega dneva, 12. in 13. februarja, ko vas bomo med drugim povabili tudi na virtualni voden ogled šole.

MAŠNI NAMENI

NED – 31.1.
4. nedelja med letom
Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
9.30 do 10.00 spoved (in obhajilo)
10.00 za +Rizmalove

PON – 1.2.
Brigita Irska, opatinja
17.00 za +Avbrehtove in Krumpahove

TOR – 2.2.
Jezusovo darovanje – svečnica
7.30 v dober namen (Z.)
17.00 za +Jožeta Zupančiča—osmina
Blagoslov sveč

SRE – 3.2.
Blaž, škof mučenec
17.00 za +Konrada Borštnerja—30. dan
Blagoslov sv. Blaža

ČET – 4.2. prvi četrtek
Oskar, škof
17.00 za +Franca Vasle –oblet., Horvatove
Molitev za duhovne poklice

PET – 5.2. prvi petek
Agata, devica, mučenka
17.00 za+ Ivana Sorčana—osmina
Litanije Jezusovega srca

SOB – 6.2.
Doroteja, mučenka
17.00 v zahvalo za ozdravitev (O.)
Litanije Matere Božje

NED – 7.2.
4. nedelja med letom
Koleta (Nika), redovnica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
9.30 do 10.00 spoved (in obhajilo)
10.00 za +Tomaža Lončarja

V tem tednu: Bo verouk še vedno na daljavo.
Dovoljeno je sodelovanja pri bogoslužju v cerkvi ob spoštovanju vseh varnostnih ukrepov (razkuževanje rok, uporaba maske, medsebojna razdalja, ki mora biti večja kot pred zadnjo omejitvijo). Ker velja, da mora biti za posameznika zagotovljen enako velik prostor kot za člane istega gospodinjstva, zato naj bi, v kolikor je mogoče, čim več prihajali skupaj in v cerkvi tudi sedeli skupaj.
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas.