Oznanila – 5. postna nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Resnično, resnično, povem vam: »Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu. Kdor ljubi svoje življenje, ga bo izgúbil; kdor pa sovraži svoje življenje na tem svetu, ga bo ohranil za večno življenje. Če kdo hoče meni služiti, naj hodi za menoj, in kjer sem jaz, tam bo tudi moj služabnik. Če kdo meni služi, ga bo počástil Oče. (Jn 12,24–26)

BESEDA O BESEDI

ZADNJA POSTAJA NAJ BO PRVA Jn 12,20–33

Misel na telesno smrt nam kljub veri v Vstalega pogosto dela sive lase. Manj pa nas skrbi druga smrt, ki je Božjih očeh, pa tudi v očeh zdravo mislečega človeka težja – duhovna smrt. Tej bi lahko rekli sebičnost, zaverovanost vase, življenjski materializem, prizadevanje, da bi imeli čim več. Jezus v današnjem evangeliju pravi: »Kdor ima rad svoje življenje (torej hoče čim več iztisniti iz njega), ga bo izgubil, kdor pa sovraži svoje življenje na tem svetu (to je: se ne oklepa stvari, ki ga oddaljujejo od Boga), ga bo ohranil za večno življenje.« – Če poznamo evangelij, vemo, kaj je zdravilo zoper smrt. Vprašanje je, če ga tudi uporabljamo. Zdravila imajo namreč to neprijetno lastnost, da so običajno grenka. In zdravilo zoper smrt je posnemati Jezusa v njegovem trpljenju in smrti. Tako se bo v nas razodelo tudi njegovo življenje – že tukaj na zemlji, še lepše pa se bo razcvetelo v večnosti. Temu Božjemu duhu so bili poslušni svetniki »geniji človečnosti«, kot jih imenuje pisatelj Alojz Rebula. Božja modrost, ki jo je prvi potrdil Jezus s svojim zgledom, za njim pa naši bratje in sestre, njegovi zvesti učenci, nam pravi: »Treba je umirati samemu sebi, vsak dan sprejeti svoj križ, v sočloveku gledati ljubljenega brata in sestro, ne vračati hudega s hudim, delati za mir …« To je težko in naše bitje se temu upira. Vendar je le pot v življenje. Bog je vsakega izmed nas ustvaril edinstvenega in neponovljivega. Vsem pa je dal skupnega Vzornika, ki nam kaže pot – Kristusa, ki je premagal smrt. On nam vsak dan pomaga premagovati duhovno smrt. Če je on resnično naše življenje, kot je bil apostolu Pavlu, bo telesna smrt za nas dobiček. Zadnja postaja bo prva. – Ob tem razmišljanju je velikemu nemškemu mislecu Romanu Guardiniju iz srca privrela hvaležna molitev: »O Gospod, to je veselo oznanilo, ki si ga prinesel edino ti: da za vsakim velikim petkom pride velika noč, da je trpljenje vir blagoslova in da je smrt le seme novega življenja za vsakega, ki se tebe oklepa.« (po: S. Čuk, Misli srca)

5. postna nedelja—tiha

KRIŽEV POT V ČASU EPIDEMIJE:
5. postaja: Simon iz Cirene pomaga Jezusu nositi križ
Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.
Gospod, prebudi srca mnogih mladih in odraslih, da bi v teh dneh bili pripravljeni prostovoljno pomagati vsem, ki so ostali sami in si ne morejo pomagati. Naj jim bodo kakor angeli, ki jim prinesejo vse potrebno iz trgovine ali lekarne, jih pokličejo, da ne bi bili osamljeni, jim podelijo toplo besedo spodbude in tolažbe. Okrepi mnoge, ki bodo v teh dneh poklicani, da priskočijo na pomoč celotnemu narodu ter s svojimi darovi pripomorejo, da nihče od potrebnih ne bo ostal brez pomoči. Naj se resnično v našem narodu prebudi tako prevečkrat pozabljena skrb za drugega. Vsi smo namreč varuhi drug drugega! Naj postanemo in ostanemo resnično bratska Cerkev.
Usmili se nas, o, Gospod. Usmili se nas. 

Župljani, ki lahko prihajate v cerkev, ne odlašajte s sv. spovedjo, da bi se lahko postopno zvrstili. Bi pa le bilo prav, da bi v čim večjem številu prejeli zakramente, ko je bilo že za lansko veliko noč in božič tako žalostno glede tega. Priložnost v domači cerkvi je vsak dan, ne samo ob nedeljah, pred sv. mašo, lahko pa tudi po njej. Po predhodni prijavi pa tudi v drugem času. Pozor! Če boste šli k spovedi v spovednico, si pred vstopom razkužite roke, ko pa izstopite iz spovednice pustite za seboj vrata široko odprta, naslednji malo počaka, da se spovednica prezrači, šele nato vstopi. Pred spovednico naj ne bo vrste — prihajajte posamezno.

Danes—na tiho nedeljo, ki je predzadnja med postnimi nedeljami je v naši župniji še posebej spovedni dan – dan sprave z Bogom in ljudmi. Pri obeh sv. mašah spoveduje duhovnik g. Alojz iz Sv. Jurija ob Taboru. Bog mu povrni, pa tudi vam vsem, ki ste pristopili k temu zakramentu Božje usmiljene ljubezni in s tem prispevali tudi svoj delež k duhovni pripravi našega občestva na največji praznik.

Naslovljeno na vas

Dobri Oče. Družini si namenil odlično mesto v družbi in Cerkvi. Naj tvoj Sveti Duh, napolnjuje družine. Tako bodo človeško družbo plemenitile in zidale tvojo Cerkve. S svojo izkušnjo bodo pomagale premagovati predsodke in izkrivljene poglede v družbi. Naj delujejo kot sol zemlje, ki družbo ozdravlja, in kot luč, ki v družbi sveti s svojim zdravim okoljem za varno, dostojno in zadovoljno življenje. Tvoj Duh naj napolnjuje družine z ljubeznijo do tvoje Cerkve, s katero bodo sooblikovale življenje domačih župnij in dogodkov na drugih ravneh Cerkve. Vanje naj vliva sočutje, da bodo čuteče do ljudi v stiski. Posebej naj se veselijo, če zmorejo družbo in Cerkev bogatiti z novimi člani. Veselijo naj se, če boš v njihovi družini koga izbral za duhovnika, redovnika, redovnico ali misijonarja. Naj podpirajo svoje člane, če se bodo čutili poklicane tudi v kateri drugi obliki služiti ljudem. To te prosimo po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Na praznik sv. Jožefa, 19. marca, ko je Dan očetov, se začne Teden družine, ki se sklene na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, 25. marca, ko je tudi Materinski dan. V Tednu družine naj bi se več posvečali družini, več razmišljali o družinskih vrednotah in za družine več molili.

Dobri Jezus! Ob dnevu staršev, bi se ti rad zahvalil za svojo družino, predvsem za mamico in očka. Hvala, ker sta mi dala življenje. Hvala, ker me imata neizmerno rada, pa čeprav ju včasih v njunih zahtevah ne razumem. Vem, da mi vselej želita najboljše. Daj mi moči, da jima bom lahko njuno ljubezen vedno vračal. Kadar pride do jeze in slabe volje, nam vsem pomagaj, da kmalu najdemo spet trenutek za smeh in radost.
Naj nas vse blagoslavlja nebeška mati Marija ter staršema pomaga, da bosta po zgledu Jezusove družine vselej znala reševati družinske težave, pa četudi se bodo na prvi pogled zdele težke in nepremagljive. Amen. (po: A.K.)

Čestitke materam in očetom in hvala jim!

Župnikov obisk bolnikov in starejših po domovih, ki niso prejeli zakramentov že na prvi petek v marcu, bo ta petek, 26. marca dopoldne. Prosim sporočite svojo željo za obisk in če vam ne odgovarja čas, se dogovorimo kdaj. /telefon 03 572 61 98 M 041 673 716

MAŠNI NAMENI

NED – 21.3. — tiha
5. postna nedelja
Nikolaj iz Flue
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
9.30 do 10.00 spoved (in obhajilo)
10.00 za +Franca Turnška—30. dan.
Pri obeh mašah spoveduje g. Pirnat A.

PON – 22.3.
Lea, spokornica
17.00 za +Antona Kovačiča in starše Virant in Kovačič

TOR – 23.3.
Rebeka, redovnica
14.30 Pogreb +Erne Vede /od 12.00 poslavljanje v cerkvi, po pogrebu maša (v Šentrupertu)
17.00 za +Ljudmilo –oblet., Alojza Lukman

SRE – 24.3.
Dionizij, mučenec
17.00 za +Miroslava in ostale Rotarjeve

ČET – 25.3. materinski d.
Gospodovo oznanjenje
Sklep tedna družine
7.30 za duhovne poklice (V.)
17.00 za +Marijo (god) in Ivana Knez

PET – 26.3.
Larisa (Lara), mučenka
17.00 Križev pot—za naše družine
za +Antona –oblet. in ostale Veselakove ter Mojco Rezman

SOB – 27.3.
Klavdija, mučenka
17.00 za +starše Vitanc in vse njune

NED – 28.3. — cvetna
6. postna nedelja
Bojan, knez
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Fajfarjeve in Cenetove, Lipeja
11.30 za zdravje
Pri vseh mašah blagoslov zelenja

V tem tednu:
Verouk bo v drugi polovici tedna morda v živo – boste obveščeni.

Sodelovanja pri bogoslužju je dovoljeno je v cerkvi ob spoštovanju vseh varnostnih ukrepov (razkuževanje rok, uporaba maske, medsebojna razdalja, … Ker velja, da mora biti za posameznika zagotovljen enako velik prostor kot za člane istega gospodinjstva, zato naj bi, v kolikor je mogoče, čim več prihajali skupaj in v cerkvi tudi sedeli skupaj. Prav tako otroci—veroučenci, ki so zdaj skupaj v razredu.

Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava