Oznanila – binkoštna nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Kadar pa pride Tolažnik, ki vam ga bom jaz poslal od Očeta, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, bo on pričeval o meni. 
Pa tudi vi boste pričevali, ker ste od začetka pri meni. (Jn 15,26–27)

BESEDA O BESEDI

SADOVI DUHA Jn 15,26–27; 16,12–15

Nedeljo za nedeljo pri sveti maši v veri zapovedujemo: »Verujem v Svetega Duha, Gospoda, ki oživlja; ki izhaja iz Očeta in Sina; ki ga z Očetom in Sinom molimo in slavimo; ki je govoril po prerokih …« To je skoraj vse, kar o Svetem Duhu vemo in verujemo. Lahko rečemo, da je Sveti duh vse preveč »neznani Bog«. Sveti Duh je ljubezen, k povezuje vse tri Božje osebe, je ljubezen, ki deluje v Cerkvi in v njenem slehernem članu. Sveti Duh deluje tudi danes s prav takšno močjo, kot je deloval za časa apostolov. Kot na prve binkošti tudi danes prihaja na Božje otroke. Ne prihaja samo na birmance, po polaganju škofovih rok; prihaja tudi na vsakogar od nas, ki smo z zakramentom svete birme prejeli pravico do milosti, ki nas usposabljajo za dostojno krščansko poslanstvo. – Kako to, da veter Svetega Duha v današnji Cerkvi ni tako viharen, kot je bil v prvi? Mar zato, ker smo kristjani preveč razvili pamet, premalo pa srce? To so vprašanja za osebno izpraševanje. Je pa res, da tudi v takem napol poganskem ali misijonskem svetu, kot je slovenski, lahko vidimo, kako Duh Božji rodi sadove: poznamo mlade in tudi starejše ljudi, ki se sredi sovražnega ali vsaj brezbrižnega okolja spreobrnejo k živemu Bogu, ki s svojim življenjem pričajo, da je delovanje Duha očitno! Duh Božji se razodeva milo, ne s silo. – Ne dajmo se premotiti duhu tega sveta, temveč sodimo po sadovih. Laž in zmota sta vedno glasnejši od resnice, greh in pokvarjenost sta človeški slabosti bližje kot krepost in dobrota; kar je puhlega, plehkega in praznega, si nadeva videz bogatega, trdnega, vrednega. Slabo blago potrebuje veliko reklam, dobro blago pa se samo hvali.
Jezus nam pošilja svojega Duha, da nas vodi k »vsej resnici« in da nam pomaga, »resnico uresničevati v ljubezni«. Da se bo to v večji ali manjši meri uresničilo, pa je najprej potrebna odprtost srca. (po: S. Čuk, Misli srca)

B I N K O Š T I

Danes praznujemo praznik Svetega Duha. To je dan veselja. To veselje lahko občutimo, če Svetemu Duhu damo popolno prostost, da v nas lahko deluje v vsej svoji polnosti.
Božji Duh je zavel skozi srca, ki so ga sprejela, in veje že stoletja. Vodil je očake, preroke in vse Božje ljudstvo skozi vso zgodovino človeštva. Veselimo se toliko svetih likov v cerkveni zgodovini, mislimo na postave papežev sedanjega časa, pa tudi na mnoge druge osebnosti. Vidimo ga v delih tistih, ki so med nami in so Duha po Kristusovi obljubi prejeli z odprtim srcem – z odprtimi rokami ga delijo naprej. Tudi v našem času je navzoč v ljudeh, ki so zmožni pod vodstvom Božjega Duha velikih del.
In kako se dogaja z nami? Je mogoče v našem življenju razbrati moč in delovanje Svetega Duha? Kako boječi smo, kadar bi morali pokazati svojo vero! Binkošti pa nas spodbujajo, da se čimbolj zavestno vsak dan prepuščamo skrivnostnemu vodenju Svetega Duha. (po: Bogoslužno leto B)

Prikazali so se jim jeziki, podobni plamenom, ki so se razdelili, in nad vsakim je obstal po eden. Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom in začeli so govoriti v tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati. Apd 2, 3–4

Manjša skupina žensk in moških se je zaprla v neko sobo. Strah jim preprečuje, da bi jo zapustili in šli v javnost oznanjat evangelij.
Pride Sveti Duh. Strah izgine. Vrata odprejo na stežaj in vesela novica odmeva po svetu. – Našim glavam ni lahko razumeti, kdo je Sveti Duh, toda naše oči vidijo sadove njegove navzočnosti: pogum, sposobnost takšnega govora, da te vsi razumejo, domiselnost, nenehna prenova.
Kadar Duha ni, se vrata spet zaprejo. (po: Po: T. Lasconi, 365+1 dan s teboj)

Molitev za novoimenovanega celjskega škofa:
Gospod Bog, svojega služabnika Maksimilijana si izbral, da bo kot naslednik apostolov vodil Tvoje vernike. Daj mu duha modrosti in moči, duha vednosti in pobožnosti, da bo zvesto vodil zaupano mu ljudstvo celjske škofije in v svetu uresničeval skrivnost Cerkve. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen. /posvečenje našega novega škofa bo 30. maja/

https://www.youtube.com/watch?v=u4t8WXCsl28 – šmarnično branje

Naslovljeno na vas

PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OBHAJILA

Čestitke našim prvoobhajancem in njihovim staršem in vsem domačim
Dragi prvoobhajanci – ALEKS, ANAMARIJA, ANA-VITA, ANEJ, CENE, DAVID, HANA, JAKOB L., JAKOB Š., MAJA, MAKS, STELA, TIA, URBAN,
vse naše krščansko občestvo se z vami veseli, se z vami zahvaljuje Bogu za dobroto, ki vam jo je ta dan naklonil in vam iz srca čestitamo!
Želimo vam, da bi bili odslej zvesti člani našega bogoslužnega občestva, bili čim večkrat deležni srečanja z Jezusom v sv. obhajilu, da bi dejavno sodelovali pri sv. mašah tudi kot ministrirali, peli pri otroškem zboru, za katerega upamo, da bo kmalu zopet oživel, … Staršem prvoobhajancev, njihovim bratom in sestram ter vsem domačim pa želimo, da bi ta pomenljivi dogodek v njihovi družini bil močna vzpodbuda za poživitev verskega življenja v družini. Pa lepo praznovanje!
Otroci pa ste lepo vabljeni na letošnji počitniški oratorij!

ŠKOFOVSKO POSVEČENJE Škofovsko posvečenje msgr. dr. Maksimiljana Matjaža bo na nedeljo Svete Trojice, 30. maja 2021, ob 15. uri v župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu. Glavni posvečevalec bo apostolski nuncij v Sloveniji msgr. JeanMarie Speich, soposvečevalca pa msgr. Martin Kmetec, nadškof metropolit Izmira, in upokojeni celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek. Kraj posvečenja je bil izbran zaradi največje cerkve v škofiji, ki omogoča, da kljub previdnostnim ukrepom posvečenju prisostvuje vsaj nekaj več predstavnikov vernikov in duhovnikov celjske škofije ter povabljenih gostov, kakor bi to dopuščal prostor v celjski stolnici. Slovesnost bo potekala ob upoštevanju zaščitnih ukrepov v omejenem krogu povabljenih gostov, predstavnikov duhovnikov in vernikov. Za prenos slovesnosti bosta poskrbela RTV Slovenija in Radio Ognjišče. Vabim vas k spremljanju škofovskega posvečenja. Molimo za škofa Maksimiljana in za nove duhovne poklice

MAŠNI NAMENI

NED 23.5.
BINKOŠTI
Servul Tržaški, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za družine prvoobhajancev
Bogoslužje prvega sv. obhajila

PON – 24.5.
Binkoštni ponedeljek
Marija Mati Cerkve
19.00 za +Franca Turnška
Vsak dan šmarnice

TOR – 25.5.
Gregor VII., papež
19.00 za +Anico Drev (r. d.) in vse njene

SRE – 27.5.
Filip Neri, duhovnik
17.00 za +Ivana Novaka –osmina (v Šentrupertu)
19.00 Šmarnice

ČET – 28.5.
Alojzij Grozde, bl. mučenec
19.00 za +Silvota in Majdo Lenko

PET – 29.5.
Anton Julijan, mučenec
18.00 za +Ivana Rančigaja

SOB – 29.5. kvatre
Pavel VI., papež
19.00 za +Kristino Pinter

NED 30.5.
SVETA TROJICA
Kancijan in tovariši mučenci
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +starše Šketa
Pri obeh mašah kvatrna nabirka

V tem tednu: lepo vabljeni k šmarnicam, še posebno prvoobhajanci.

Sodelovanje pri bogoslužju: se je spet nekoliko sprostilo glede zdravstvenih ukrepov, a še ne povsem. Še vedno je treba upoštevati navodilo: razkuževanje rok, razdalja 1,5 m, razen za člane istega gospodinjstva. Sprostilo se je tudi na področju petja pri bogoslužju, mogoče so tudi pevske vaje, …

Ministranti: Nejc in Matevž Lapuh in šmarničarji
Bralci Božje besede v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Matjaž Rožič; II. Aljaž Lončar, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.