Oznanila – 29. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Jezus jih je poklical k sebi in jim rekel: »Veste, da tisti, ki veljajo za vladarje, gospodujejo nad narodi in da jim njihovi velikaši vladajo. Med vami pa naj ne bo tako, ampak kdor hoče postati velik med vami, naj bo vaš strežnik, in kdor hoče biti prvi med vami, naj bo vsem služabnik. Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi on stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge.« (Mr 10,42–45)

BESEDA O BESEDI

MESTO OB JEZUSU Mr 10,35–45

Evangelij, ki smo ga brali na današnjo 29. nedeljo med letom, nam razkriva občutljivo človeško ranljivost: ošabnost, ki povzroča razdore. 
Odlomek iz Markovega evangelija nam je pravkar dal sporočilo, da so s ponižnostjo in razdori imeli težave tudi apostoli. Jezus je šel v Jeruzalem, kjer bo obsojen na smrt, bičan, s trnjem kronan in križan. Apostoli so to dobro vedeli, saj jim je Jezus že prej to kar dvakrat povedal. Kljub temu so apostoli upali, da bo Jezus spremenil svoj načrt in se prepustil slavi tega sveta, tako da bo postal kralj, ki bo obvladoval vse ljudi. Jakob in Janez, po krvi brata, od Jezusa zahtevata, da bi bila prva in najvišja v nebesih. Še tam bi rada poveljevala drugim. Prvi razkol v Cerkvi se je tako zgodil pred Jezusovimi očmi: Janez in Jakob sta se postavila proti drugim desetim apostolom. Šlo je za prva mesta v zboru apostolov: kdo bo večji in pomembnejši od drugih. – To je bil boleč začetek zdrah in prepirov v Cerkvi, ki jih povzroča ošabnost. Ko nekdo hoče biti več kot drugi, takrat se prične razkol. Niti demokratičnost in toleranca tega razkola ne moreta odpraviti, zato ker nista dovolj močni, da bi lahko odpravili egoizem. Miselnost tega sveta se je pretihotapila že med apostole in v poznejših stoletjih je ta miselnost dobila svoje zelo jasne izraze v prevladi, v posedovanju (prim. Mr 10,35–45).
Pismo Hebrejcem nam danes v drugem berilu priporoča, naj se trdno držimo veroizpovedi, ker imamo veličastnega velikega duhovnika, ki je šel skozi nebesa, Jezusa, Božjega Sina. Čeprav brez greha, je bil kakor mi preizkušan v vsem (prim. Heb 4,14–16). Ne pozabimo, da so nebesa naš cilj, in zato se ne smemo čuditi, da je pot strma in utrudljiva. Vredno je nekaj pretrpeti, da nebesa dosežemo. Kam bomo pa v teh nebesih »posedeni ob Velikem duhovniku« (če jih seveda dosežemo), pa bo jasno šele tam. (po: P. Štumpf)

29. NEDELJA MED LETOM

NEDELJA, 17. 10. 2021 – 15.00 – CELJSKA STOLNICA
V Katoliški Cerkvi se že dogaja škofovska sinoda. Po vsem svetu jo bomo začeli hkrati in to nedeljo, 17. 10. 2021, ob 15. uri v stolnici sv. Danijela v Celju. Zaradi razmer so vabljeni k tej slovesnosti svečanega začetka sinode duhovniki, redovniki, redovnice, stalni diakoni in dva predstavnika vsake župnije. Sinoda se ne bo dogajala v Rimu ampak po vseh škofijah. To je sinoda o sinodi: Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje in poslanstvo (misijon). Sinoda – beseda izhaja iz latinske besede “sinŏdus”, ki se zelo uporablja v cerkveni latinščini, to pa izhaja iz grške besede “σύνοδος”, kar pomeni “srečanje”, “skupščino” ali “zbiranje”, poleg korena grškega glasu “οδος”, kar pomeni “pot”, “pot” ali “potovanje” zborovanje škofov, izbranih duhovnikov in laikov, na katerem se posvetujejo o zadevah Cerkve ali škofije

Molitev za sinodo
Pred Teboj smo, Sveti Duh, ko smo zbrani v Tvojem imenu. Samo ti nas vodi, bodi doma v naših srcih; pokaži nam pot, po kateri naj gremo, in kako naj hodimo po njej. Šibki smo in grešni; ne dopusti, da bi širili nered. Ne dopusti, da bi nas nevednost vodila po napačni poti ali da bi pristranskost vplivala na naša dejanja. Daj, da v Tebi najdemo svojo edinost, da bomo lahko skupaj hodili večnemu življenju naproti in se ne bomo oddaljili od poti resnice in od pravičnosti. Vse to Te prosimo, ki deluješ na vsakem kraju in v vsakem času, v občestvu z Očetom in Sinom na vekov veke. Amen.

Jezus je marsikatero misel in željo svojih učencev postavil na glavo. Tako dela tudi v današnjem evangeliju. Jakob in Janez bi rada postala največja med apostoli. Jezusa nagovarjata, naj bi ju v svojem kraljestvu posadil enega na desnico in drugega na levico, torej na prvi in najvišji dve mesti.
Jezus je vsem skupaj povedal, da so njegovi pogledi na prva mesta drugačni. Pri narodih in njihovih veljakih res prevladuje pojmovanje, da so prvi in največji oni, ki sedijo na vladarskih prestolih.Na Jezusovo desnico in levico ne vodi nobena druga pot razen tiste, po kateri gremo z roko v roki in se med seboj podpiramo. Na sedežih poleg Jezusa bomo skupaj z drugimi – ali nas pa tam sploh ne bo. (po: F. Cerar)

Naslovljeno na vas

MISIJONSKA NEDELJA, 24.10.2021

Geslo letošnje Misijonske nedelje, ki bo 24. oktobra, je vzeto iz Apostolskih del in se glasi: »Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala« (Apd 4,20). Te besede sta izgovorila apostola Peter in Janez, ko sta se morala zagovarjati pred vélikim zborom (prim. Apd 4,1-22). In to samo zato, ker sta v templju oznanjala, da je odrešitev samo v Jezusu Kristusu (prim. Apd 3,11-26). Pri nas bo osrednje praznovanje Misijonske nedelje potekalo v mariborski nadškofiji, v Vidmu pri Ptuju, rojstnem kraju misijonarja p. Miha Drevenška – ob 15.00 program, ob 16.00 sv. maša ob 10-letnici njegove smrti.
Od klasičnega misijonarja, ki je deloval »sredi ničesar«, se je prelevil v misijonarja nove evangelizacije. Da bi se božja beseda čim bolj razširila in dosegla čim več ljudi, se je posluževal vseh tehničnih pripomočkov, ki so bili takrat na voljo. Ustanovil je radio Icengelo ter najmodernejšo tiskarno v Zambiji. Temu primerno je tudi opravljal novinarsko delo – bil je radijski voditelj in urednik kar dveh revij.
P. Miha je poleg medijskega udejstvovanja znan tudi po svojem glasbenem udejstvovanju. Pred odhodom v misijone je ustanovil skupino Minores, v Zambiji pa je organiziral več glasbenih festivalov (GRAMY – Makuba Awards). Z različnimi zambijskimi glasbenimi skupinami je večkrat obiskal domovino in z njimi nastopal po celi Sloveniji in tudi na Marijafestih – pevskih festivalih na Ptujskih Gori. Večkrat je rekel: »Kjer so bili mladi, tam sem bil jaz, in kjer sem bil jaz, tam so bili mladi …«

Nova zvonova za župnijsko cerkev na Gomilskem
Bosta bronasta in bosta nadomestila sedaj manjšega jeklenega in tako premostila glasovni razpon med velikim-jeklenim in starim-bronastim. Tehtala bosta ca 720 kg in 370 kg. prvi F, drugi A.
Velik strošek bo še vsa potrebna oprema in naprave za avtomatsko zvonjenje, pritrkovanje (ki naj bi bilo potem zelo lepo), bitje ure, …
Župnija Gomilsko prosi za vaš dar—prispevek v ta namen. Lahko tudi nakažete TRR Župnija Gomilsko: NOVA KBM SI56 0400 1004 8653 831 namen: za zvonove. Bog povrni vsem, ki ste že darovali!
Prosimo še druge, pridružite se jim.

MAŠNI NAMENI

NED – 17.10.
29. nedelja med letom
Ignacij Antiohijski, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za vse Dobnikove in Vitančeve

PON – 18.10.
Luka, evangelist
19.00 v zahvalo za uspešno operacijo (R.)

TOR – 19.10.
Pevel od križa, duhovnik
19.00 za +Milko in Ivanko Grah

SRE – 20.10.
Irena (Mira), mučenka
19.00 za +Staneta Kebliča

ČET – 21.10.
Uršula, dev., mučenka
17.00 za +Mladena Krsnika (v Šentrupertu)

PET – 22.10.
Janez Pavel II., papež
19.00 za +starše Mešič, Stankota Slemenška in svaka Jožeta

SOB – 23.10.
Roman, škof
19.00 za +Franca Turka –st., Matildo in vse Rtvigove

NED – 24.10.
30. nedelja med letom
MISIJONSKA NEDELJA
Anton M. Klaret, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Franca Kneza
Darovanje za misijone pri obeh mašah

V tem tednu:
Sodelovanje pri bogoslužju: Še vedno je treba upoštevati navodila za preprečevanje širjenja covid –19.—razkuževanje rok, maske ali razdalja/razen za člane gospodinjstva ali razreda. Potrebno je imeti potrdilo PCT.

Seja ŽPS bo v sredo (po maši) ob 19,45 uri. Vsi člani lepo vabljeni.
Dežurni ministranti: Urban in Anej Semprimožnik
Bralci v nedeljo: I. Elza Vasle, Sandi Završnik; II. Petra Basle, Tilen Natek
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava