Oznanila – 5. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: »Odrini na globoko in vrzite svoje mreže na lov!« Simon se je oglasil in mu rekel: »Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli; toda na tvojo besedo bom vrgel mreže.« In ko so to storili,
so zajeli veliko množino rib, da so se njih mreže trgale. Ko pa je to videl Simon Peter, je padel Jezusu k nogam in rekel: »Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešen človek!« (Lk 5,4–8)

BESEDA O BESEDI

VSI SMO RIBIČI NA GLOBOKEM Lk 5,1–11

Današnji evangelij v katerem Jezus stopi v Petrov čoln, iz njega uči in omogoči ulov (hrano), lahko dojemamo tudi v evharistični luči. Ali ni to čudovita podoba Cerkve z evharistijo v središču? Noč brezplodnega truda se konča, ko evharistični Jezus stopi v čoln, da nas reši pogubljenja. Ločeni od Boga smo v rokah smrti, z Njim pa smo rešeni za življenje. – Že zgled svetega arškega župnika Janeza Marije Vianneyja, nam govori o nenadomestljivi vlogi duhovnika pri evharistiji. Brez duhovnika ne bi bilo Jezusa v našem čolnu, ali drugače: svetega Rešnjega telesa ne bi bilo med nami. Vianneyjeve besede se glasijo: »Če bi ukinili zakrament duhovništva, ne bi imeli Gospoda. Kdo ga je postavil v tabernakelj? Duhovnik. Kdo je sprejel vašo dušo ob sprejemu v življenje? Duhovnik. Kdo jo hrani in ji daje moč za njeno potovanje? Duhovnik. Kdo jo pripravlja za prihod pred Boga, jo končno umije v krvi Jezusa Kristusa? Duhovnik … Če bi dobro razumeli, kaj je duhovnik v svetu, bi umrli, vendar ne zaradi strahu, marveč zaradi ljubezni … Pustite župnijo dvajset let brez duhovnika in ljudje bodo častili živali … Duhovnik ni duhovnik zaradi sebe, temveč zaradi vas.« Jezusovo naročilo Petru v evangeljskem odlomku tako velja tudi slehernemu duhovniku: »Ne boj se! Odslej boš lovil ljudi« (Lk 5,10). »Loviti« pomeni pomagati ljudem priti v poživljajoči odnos s Kristusom. Duhovnik je predvsem učitelj vere: najprej s pričevanjem, šele nato s poučevanjem. Pričevalec pa je, ko verniki in drugi ob njem začutijo, da ni sam »v čolnu« življenja, ampak da je z njim vstali Gospod, da se Nanj zanaša, da vodi ter usmerja samo k Njemu in da po njem deluje sam Vstali. – Ker pa je duhovnikov iz leta v leto manj, je pomembno dejstvo, da smo pa vsi krščeni na svoj način »pri krstu postali deležni Kristusove duhovniške, preroške in kraljevske službe in izvršujejo svoj delež poslanstva celotnega krščanskega ljudstva v Cerkvi in v svetu.« (C 31) Zato je prav, da verni laiki, velikodušno in ob primerni usposobljenosti prevzemajo v občestvih tiste naloge, ki niso bistveno vezane na službeno duhovništvo.
Če smo v čolnu skupaj s Kristusom, brez strahu odrinimo na globoko in zaupajmo Njegovim besedam, ki nam kliče: »Ne boj se!« (po: radio.ognjisce.si)

5. nedelja med letom

Tedaj je Jezus rekel Simonu: »Ne boj se! Odslej boš lovil ljudi.« (prim. Lk 5,10)

Slišal sem praviti, da je nekdo v Svetem pismu naštel 366-krat napisano naročilo: »Ne boj se! Ne boj se!« To je tolikokrat, kolikor je dni v (prestopnem) letu. Torej nam Bog pravi, da se nam niti en dan v letu ni treba ničesar bati. Tudi lastne grešnosti ne, če le zmoremo toliko moči, da jo priznamo. (po: p. F. Cerar)

Naslovljeno na vas

Prošnja za darove za zvonove še ni preteklost, tudi ne zgolj sedanjost, ampak zagotovo še nekaj časa prihodnost v 2022 letu. Hvala vnaprej.
Posnetek celotne slovesnosti posvetitve naših zvonov si lahko ogledate na internetu (na Youtubu), če kliknete google in napišete: slovesnost posvetitve zvonov na Gomilskem.

ŠKOFIJSKA KLASIČNA GIMNAZIJA IN JEGLIČEV DIJAŠKI DOM V ŠENTVIDU V LJUBLJANI vabita osmošolce in devetošolce na INFORMATIVNA DNEVA NA DALJAVO. Podrobnejše informacije najdete na: stanislav.si

ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA A.M. SLOMŠKA IN DIJAŠKI DOM V MARIBORU vabita osmošolce in devetošolce na VIRTUALNA INFORMATIVNA DNEVA. Več na: facebook: @zgamsinavrh; instagram: @skofijskagimnazijamaribor
Devetošolci in osmošolci, ne prezrite tudi teh možnosti!!!

Molitveni nameni apostolstva molitve ZA FEBRUAR:
Splošni: za rehabilitacijo zapornikov: Da bi zapornikom, zlasti mladim, uspelo ponovno sestaviti svoje življenje na temelju človeškega dostojanstva.
Za evangelizacijo: za podporo in razumevanje ločenih zakoncev: Da bi ločeni zakonci v krščanskih skupnostih našli razumevanje in podporo.
Slovenski: za uboge, bolne in zapostavljene: Da bi se po zgledu in naročilu papeža Frančiška zavedali, da je Kristus tam, kjer so ubogi, bolni in zapostavljeni.

Naslovljeno na vas

ZAKAJ PRI MAŠI GORIJO SVEČE

Naša radovedna Urška postavlja vedno takšna vprašanja, da ji je treba temeljito odgovarjati. Ko so zmolili večerno molitev, je vprašala: »Mami, zakaj pri maši gorijo sveče?«
»Ja, zakaj si se prav zdaj na to spomnila? Bi rada, da tudi doma molimo ob prižgani svečki?« jo je najprej vprašala mami, ki je ob praznikih rada prižgala svečko na družinski mizi. Otrokom pa ni pustila, da bi prižigali svečke v sobi, saj bi nanje lahko pozabili in bi bilo lahko še kaj hudo narobe.
Urška je to dobro vedela, mami pa je razložila, da je danes videla, kako je župnik Pavle pripeljal steklenice s tekočim voskom. Vedela je že, da imajo v cerkvi namesto navadnih debelih sveč takšne steklene, v katere se samo naliva vosek. Od daleč pa so čisto podobne navadnim – samo nikoli ne zgorijo.
»Vidiš, mami, te sveče so čudne. Prave so veliko lepše! Zato mi je najbolj všeč tista velika velikonočna sveča. Ampak zakaj jih v cerkvi vedno prižigamo?« je ponovno vprašala Urška. In mami ji je začela pripovedovati o pomenu luči, ki je podoba Jezusa, saj je rekel »Jaz sem luč sveta …« – in kakor se je Jezus daroval za nas, se moramo tudi mi darovati za druge. Tudi pri vsaki sveti maši se Jezus daruje za nas, mi pa polagamo svoj dar na oltar – zato med mašo na oltarju gorita dve sveči … Urška je pozorno poslušala, a nekaj ji ni šlo v račun: »Kako polagamo svoj dar na oltar, na kakšen dar misliš?«
Mami se je zasmejala in ji razložila: »To se samo tako reče – pri maši darujemo sebe in svoje življenje Jezusu – zato pravimo, da vse položimo na oltar …«
»Že razumem, že razumem,« je hitela Urška. »Če bi rada Jezusa kaj prosila, darujem pri maši svojo prošnjo in jo položim na oltar. Ali pa se Jezusu zahvalim za tebe ali druge … Kako lepo! Vse vas polagam na oltar! In zato tam gorijo med mašo sveče, ni res?« »Tudi zato, deklica moja, zdaj pa bi lahko zaspala, kaj praviš!« Mama je pokrižala svojo deklico in ji rekla: »Veš, nič ne pomaga tisoče lučk, če ni luči v našem srcu. Le čuvaj to lučko v sebi!«
In Urška je že pol v spanju rekla: »Tako bom v sebi nosila večno lučko, takšno, ki vedno gori Jezusu pred oltarjem.« (po: M. Strašek Januš, Kraljica duhovnikov)

MAŠNI NAMENI

NED – 6.2.
5. nedelja med letom
Pavel Miki in drugi japonski mučenci
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Marijo –oblet. in Alojza Tiselj in vse njihove

PON – 7.2.
Rihard, kralj
17.00 za +Miro –oblet. in Antona Turk

TOR – 8.2. Prešernov dan
Jožefina Baghita, sužnja
17.00 za +Karla –oblet. in sorodnike Sirše

SRE – 9.2.
Apolonija, devica, mučenka
15.00 pogreb +Ide Lazar s sv. mašo

ČET – 10.2.
Sholastika, devica, redovnica
17.00 za vse +Šoštarjeve

PET – 11.2.
Lurška Mati Božja
Svetovni dan bolnikov
17.00 za +Ano Slakan –30. dan

SOB – 12.2.
Feliks, opat
17.00 za +Jožefa –r. d. in Frančiško Rožič

NED – 13.2.
6. nedelja med letom
Jordan Saški, redovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Binija Stepišnika

V tem tednu
Sodelovanje pri bogoslužju: Še vedno je treba upoštevati navodila za preprečevanje širjenja covid –19.—razkuževanje rok, maske ali razdalja/razen za člane gospodinjstva ali razreda. Potrebno je imeti potrdilo PCT, tudi otroke, ki so dopolnili 12 let starosti.
Dežurni ministranti: Jaša in Ana Vita Cvenk
Bralci v nedeljo: I. Manka Trogar, Sandi Završnik; II. Petra Basle, Anže Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.