Oznanila – 4. postna nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Njegov oče je prišel ven in mu prigovarjal. On pa je očetu odgovóril: ›Glej, toliko let ti služim in nikoli nisem prestopil tvojega ukaza,pa mi še nikoli nisi dal kozliča, da bi se poveselil s svojimi prijatelji. Ko pa je prišel ta tvoj sin, ki je z vlačugami potratil tvoje premoženje, si mu zaklal pitano tele.‹ On pa je rekel: ›Otrok, ti si vedno pri meni in vse, kar je moje, je tvoje. Vzradostiti in poveseliti pa se je bilo treba, ker je bil ta, tvoj brat, mrtev in je ožível, ker je bil izgubljen in je najden.‹« (Lk 13,28–32)

BESEDA O BESEDI

KDO JE OČETU BOLJ PRI SRCU? Lk 15,1–3.11–32

Zgodba izgubljenega sina, enega izmed milijonov, kar nas je na tej naši zemlji, je v vseh tej zgodovini krščanstva dajala novo upanje mnogim, ki niso bili nič slabši kot mi. Že Jezusovi poslušalci, ki so imeli ušesa svojega srca odprta za nauk Božjega usmiljenja, so zgodbo pravilno razumeli. V očetu, ki izgubljenega sina sprejme s solzami veselja, so spoznali nebeškega Očeta, Boga, o katerem je že v Stari zavezi zapisano: »Usmiljenja hočem in ne daritve … Nočem smrti grešnika, ampak da se spreobrne in živi.« V izgubljenem sinu pa so prepoznali sami sebe. To so brž odkrili srečni cestninarji in grešniki, ki so bili srcu Božjega Zdravnika tako blizu prav zaradi svoje revščine in bolehnosti. Niso pa mogli tega dojeti farizeji in pismouki, ki so se tako samovšečno imeli za pravične, dobre in poštene. Bili so prepričani, da Božjega usmiljenja in odpuščanja ne potrebujejo, saj natanko izpolnjujejo vse Božje zapovedi. Te je Božji učitelj upodobil v starejšem sinu, ki je bil jezen zaradi očetove dobrote, izkazane mlajšemu bratu – klatežu! – Tudi danes hodijo po svetu izgubljeni sinovi: med njimi sem jaz, si ti, smo kar vsi po vrsti. Po tem svetu pa hodijo tudi »starejši« sinovi – in tudi med njimi se bomo našli! To so tisti, ki z lahkoto obsojajo »grešnike« in nimajo zanje besedice razumevanja. Ponavadi so to zelo pobožni ljudje, kakor so bili v Jezusovem času farizeji in pismouki, manjka pa jim glavno: ljubezen, ki se kaže v razumevanju sočloveka in prizanesljivosti do njegovih napak. Tako imenovani pravični kristjani radi nastopajo v vlogi javnih tožilcev. Boga žalimo, če na grešnike kličemo njegovo kazen, ne molimo pa za njihovo spreobrnjenje. – In kateri sin je Očetu bolj pri srcu? Gotovo mu je ljubši človek s skesanim srcem kot pa tisti, ki je v svoji pravičnosti ozkosrčen. Vsi smo poklicani, da se po svojih najboljših močeh trudimo biti odprti in odpuščati; le tako bo dobri Oče tudi nas radostno sprejel v svoj objem. (po: S. Čuk, Misli srca)

4. postna nedelja

ODPUŠČANJE
Najdragocenejše darilo, ki ga lahko pripravimo človeku, je, da mu odpustimo. Nobena obdaritev ni mogočnejša od iskrenega odpuščanja.
Običajen dar človeških rok zahteva sredstva in voljo, da drugega razveselimo, odpuščanje pa pripravljenost, da izničimo krivdo bližnjega.
Hudo vračamo z dobrim, čeprav je zahtevno.
Ponujamo bratsko in sestrsko ljubezen, ki ni zaslužena, a gradi večnost.
Komur so namreč dolgovi odpuščeni, zadiha brez bremena.
Vrnjeno mu je dostojanstvo neoporečnega človeka.
Znova zmore v sebi vzpostaviti Božjo podobo. Odpuščanje je torej dar, ki razveseljuje in razbremenjuje po volji nebes. Jezusova daritev na križu ne bi imela smisla, ko ne bi služila odpuščanju grehov človeštva.
Šele Božje odpuščanje, čeprav do skrajnosti boleče, nas je moglo oprati vseh grehov in nas potrditi v Božjem posinovljenju.
Tako je odpuščanje v svojem bistvu podaritev življenja.
Je želja, da bi padli človek, ki se je pregrešil zoper bližnjega, našel v sebi mir in moč, da bi tudi sam zmogel odpuščati drugim.
Smo posredovalci nauka, ki izhaja iz Božjega načrta, iz pomena trajne resnice. (po: P. Millonig, Zasidran v veri)

Hvaljen, Gospod, Oče, ki si v nebesih, ker si se v svojem brezmejnem usmiljenju sklonil nad človeško bedo in nam podaril Jezusa, svojega Sina, rojenega iz žene, našega rešitelja in prijatelja, brata in Odrešenika.
Hvala ti, dobri Oče, za dar življenja. Čeprav na poti velikokrat zgrešimo, daj, da nas pot vselej pripelje nazaj v Očetovo hišo, kjer poln ljubezni pričakuješ izgubljene sinove, da bi jih sprejel z objemom odpuščanja.
Zato velja tebi Oče večna hvala! Tebi, večni Oče, ki si začetek brez začetka, najvišja dobrina in večna svetloba, s Sinom in Duhom čast in slava, hvala in zahvala vekomaj. Amen.

VELIKONOČNA SPOVED: vsak dan pred sv. mašo (lahko tudi po njej)
Ta petek bo od 18. do 19. ure spovedoval g. Janko Šket, na tiho nedeljo, 3.4. pa pri obeh mašah g. Alojz Pirnat. Izkoristimo priložnosti!
Bolniki bodo na domu to opravili na ta prvi petek ali naslednji petek.
Veroučenci naj bi opravili spoved v cvetnem tednu.

Naslovljeno na vas

CELODNEVNO ČEŠČENJE JEZUSA , NAVZOČEGA V EVHARISTIJI
Ta dan je za župnijo velik praznik, saj smo na vrsti, da v imenu vse naše škofije držimo »častno stražo« pred Bogom. Pred Njim, čigar srce neprestano utriplje v ljubezni do nas, naj bi se na ta dan češčenja, ki je letos ravno na prvi petek, zvrstilo čim več častilcev, ki naj bi v imenu vseh župljanov dali čast Bogu. Med prošnjami pa bo v ospredju prošnja za mir in končanje trpljenja v ukrajinski vojni. Molitev iz žive vere je najučinkovitejši ščit, ki lahko obvaruje svet še pred hujšo katastrofo. Pa za našo domovino Slovenijo, da bi se trojne volitve izšle v dobro državljanov. Ne pozabimo naših letošnjih kandidatov za prvo obhajilo (19) in birmo (25).

SPORED ČEŠČENJA: od 10. do 11. Gomilsko, od 11. do 12. Grajska vas,
od 12. do 14. posamezniki -vsaj po eden za vsako uro naj bi se javil župniku,
14. do 15. veroučenci—birmanci (vsi), od 15. do 16. Zakl, od 16. do 17. Šmatevž, od 17. do 18. Šentrupert Trnava, 18. do 19. župnijski sodelavci, ki ob 18.30 vodijo križev pot. Ob 19. sklep češčenja in somaševanje/g. J. Šket

POMOČ UKRAJINCEM
V prejšnjem tednu smo zbrali 278 EUR in 80 kg živil in higienskih pripomočkov. Hvala vsem, ki ste darovali.
Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Prevzem v nedeljo po obeh svetih mašah. Lahko oddate tudi pred Škofijskim domom v Vrbju od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure.
Karitas tudi prosi za pomoč vse, ki imajo možnost za namestitev beguncev in jim lahko nudijo sobo s kuhinjo in lastnimi sanitarijami.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1,
1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870
Namen: Pomoč Ukrajini

Sodelovanje pri bogoslužju: Še vedno je treba upoštevati navodila za preprečevanje širjenja covid –19: razkuževanje rok, maske ali razdalja/razen za člane gospodinjstva ali razreda/. Potrdilo PCT ni več potrebno.

MAŠNI NAMENI

NED – 27.3.
4. postna nedelja
Gelazij, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Antona -oblet., in vse Vesolakove

PON – 28.3.
Milada Praška, devica
19.00 za +Miha –oblet. in Matildo Brinovec

TOR – 29.3.
Bertolj, red. ustanovitelj
19.00 za +Marijo, Franca in Janija Rančigaj

SRE – 30.3.
Amadej (Bogoljub) Savojski, vojvoda
19.00 za +Jožeta Tiselja

ČET – 31.3.
Benjamin, diakon, muč.
17.00 za vse +Petrovčeve (v Šentrupertu)
Molitev za duhovne poklice

PET – 1.4. prvi petek
Agapa in Irena, mučenki
Dan celodnevnega češčenja v naši župniji
Obiski bolnikov
9.00 za +Marijo Orožim –oblet.
po maši začetek češčenja do 19.00
18.30 križev pot—župnijski sodelavci
19.00 za +Antona Šlandra –oblet., Koprivove
za +Jožeta Zupančiča (r. d.), sklep č.

SOB – 2.4. prva sobota
Marija Egipt. spokornica
17.00 za +Stankota Slemenška, Jureta in starše Litanije Matere Božje

NED – 3.4.
5. postna ned. – tiha
Gelazij, škof
7.00 češčenje, spovedovanje –g. Pirnat
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Miro Rakun
Pri mašah spovedovanje – g. Pirnat

V tem tednu: bo celodnevno češčenje, prvi petek, prva sobota. Vabljeni!
Svetopisemska skupina se dobi v torek ob 19.45 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni, da se nam tudi na novo pridružite.
Delovno srečanje animatorjev oratorija bo v soboto ob 10.00 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni tudi novi —od teh , ki zaključujejo OŠ, naprej!
Novi animatorji naj potrdijo udeležbo na 031274880 –Eva, 070303748 –Aljaž

Dežurni ministranti: Tjaša Glušič, Urška Rančigaj
Bralci v ned.: I. Matjaž Rožič, Anka Trogar, II. Brigita S. Novak, Karmen P. Golob
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas