Oznanila – 7. velikonočna nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je Jezus povzdignil oči k nebu in molil: »Sveti Oče, ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal. In jaz sem jim dal veličastvo, ki si ga dal meni, da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal in da si jih ljubil, kakor si ljubil mene. (Jn 17,20–23)

BESEDA O BESEDI

ENOST JE MOGOČA Jn 17,20–26

Ob Jezusovi prošnji, da bodo eno kakor midva, mi v ušesih zazveni dvoje. Današnji svet tako ali tako ne verjame, da je mogoče biti eno. Če pa ljudje vidijo kje medsebojno povezanost v edinosti, očitajo takšnemu občestvu, da jim je nekdo spral možgane, da ne znajo razmišljati s svojo glavo, da je tisti, ki jih vodi ,nedemokratičen in zlorablja svoj položaj. Rezultat te miselnost je pravzaprav logičen. Skoraj nikjer ne najdemo prave edinosti in nikjer vanjo ne verjamemo.
Ko sem o tem razmišljal, mi prihaja na misel, da sta naša enost oz. needinost odvisni od temeljih pogledov na greh in krepost. Včasih sem si mislil, da je dovolj, da ljubiš, pa ni! Najprej moraš vedeti, kaj pomeni ljubiti. Celotna Stara zaveza ja bila zgrajena na izostrenem pogledu na greh in krepost. Številne zapovedi so usmerjale človeka k resnici. Jezus teh zapovedi ni odpravil, ampak jih je prišel dopolnit. Ljubezen v edinosti je mogoča šele, ko nam bo vsem resnično jasno, kaj je greh in zlo ter kaj je na drugi strani krepost. Naj pojasnim: Ko se zakonca začneta prepirati, zakaj eden tako pozno prihaja iz službe, kako naj se sporazumeta? Kje je ključ za razumevanje? Točna ura, potrdilo od šefa, kompromis, slepo zaupanje ali kaj? Pravzaprav gre za vprašanje resnice in nasproti temu vprašanje laži? Priznati si morata, ali jima je sploh do tega, da bi prišla skupaj, ali se zadaj, pa čeprav še tako prikrito, skriva beg pred bližino itd. Vedno gre za srečanje v resnici, ki je veliko globlja od zunanjih dejavnikov. Gre za srečanje v resnici našega bivanja, ne naših dejanj, našega doživljanja ne naših besed. Enost je mogoča, če bosta zakonca odkrivala globino svojega doživljanja in to globino delila v zaupanju z drugim. Le v globini ozadij je mogoče priti do edinosti, pa naj bo to v prijateljstvu, zakonu, Cerkvi ali družbi. Dokler pa bo naše bivanje tako površno, da je pomembnejši videz od vsebine, je edinost resnično nemogoča. (po: E. Mozetič)

7. velikočna nedelja – ned. sredstev družbenega obveščanja

Bodimo kritični – preverjajmo novice, ki nam jih sporočajo mediji

Danes mediji ljudem pripovedujejo »modrost« in posredujejo vrednote ter tako vzdržujejo prevladujoči mit v družbi. Najbrž se vam čudno zdi, da imajo mediji tako moč in morda kdo že protestira, češ: »Pretiravaš, mediji, tudi televizija, nimajo takega vpliva na ljudi!« Dobro, vsi vemo, da nov pralni prašek ne odstrani vseh trdovratnih madežev in ne verjamemo še tako zanimivim in duhovitim reklamam. Res ne verjamemo reklamam, da nov detergent odstrani vse madeže, a na nas vplivajo drugače. Kakšna pa je gospa, ki nas nagovarja, naj uporabljamo nov pralni prašek: seveda je mlada, vitka, nasmejana je in ima urejene zobe ter lase, oprijeto obleko in je tudi telesno zelo privlačna. V njeni družini sta samo dva otroka (fantek in deklica, če je le mogoče). Druga dva sta sosedova ali prijateljičina. Možu ne pere in nima raskavih rok od pranja, ampak pranje zaupa magičnemu pralnemu prašku, sama pa je uspešna v službi. In tako televizija z reklamo pove, kakšne vrednote (mite) goji naša družba: mlad, telesno privlačen, uspešen človek. Vsi debeli, neprivlačni, ostareli, bolni ne spadajo v ta mit in družba ne ve, kam z njimi. Kakor ne ve, kam z družinam z več otroki, z neuspešnimi, obupanimi … Vsi ti in njim podobni so izven dometa prevladujočega mišljenja. Ne dovolimo, da bo televizija (in množični mediji sploh) naša edina učiteljica modrosti, ampak si jo poiščimo tudi drugje in jo vedno znova kritično preverjajmo ter bodimo pozorni tudi na tiste, ki ne spadajo v kalup »medijske modrosti«.
Priporočajmo novinarje v naših molitvah, da bodo znali objektivno poročati, hkrati pa tudi mi prosimo Svetega Duha, da razsvetljuje naš um in nam pomaga oblikovati lastno mnenje ter kritičen pogled na novice, s katerimi smo vsakodnevno »bombandirani«. (povzeto po: B. Rustja, Izziv sodobnih medijev)

Spremljajmo, glejmo, poslušajmo Televizijo Exodus, Radio Ognjišče, berimo verski tisk. Podpirajmo krščanske medije z naročanjem z botrstvom …
Povej mi, kaj poslušaš, kaj gledaš, kaj bereš in povedal ti bom, kdo si.

Naslovljeno na vas

V ponedeljek, 30. maja 2022, se bomo spominjali škofovskega posvečenja škofa Maksimilijana Matjaža, ki je bilo pred enim letom v Gornjem Gradu. Zahvalili se bomo za milosti, ki smo jih po njegovi službi naslednika apostolov in po njegovi odprtosti Svetemu Duhu deležni. Obenem se bomo zahvalili tudi za celjsko škofijo, ki je 21. maja obhajala 16. obletnico razglasitve. Lepo vabljeni k molitveni uri, ki jo bodo oblikovali molivci pred Najsvetejšim iz stolne župnije Celje in se bo začela ob 18.15.
Ob 19h bo sv. maša s somaševanjem škofov in duhovnikov, homilijo pa bo imel apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean – Marie Speich.

BLIŽA SE ZAKLJUČEK VEROUČNEGA LETA 2021/2022

Verouk bo le še dva tedna, a stvari, ki jih je treba pred koncem veroučnega leta urediti, naj bi v glavnem v tem tednu. Zato imejte vsi seboj delovne zvezke, da jih v kolikor bo še potrebno, pokažete. Precej veroučencev mora še prinesti spričevala. Storite to ta teden! Pa spomin osvežite.

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši!
Bližajo se poletne počitnice in s tem tudi oratorij na Gomilskem, ki bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Prijave bodo odprte od 1. 6. 2022, ob 18.00 uri, do zapolnitve prostih mest. Prijavnico in vse informacije najdete na spletni strani Župnije Gomilsko (https://wp.me/p2vCI2-1Fj) ali na Facebook strani Oratorij Gomilsko.

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 870, namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 29.5.
7. velikonočna ned.
Maksim Emonski, škof
Ned. sredstev družbenega obveščanja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Vinkota in Ano Mahor
16.00 šmarnice pri Mlinarjevi kapeli

PON – 30.5.
Kancijan in drugi oglejski mučenci
!!!
17.00 za +Ivanko Vadlan
(18.15) 19.00 bogoslužje v stolnici

TOR – 31.5.
Obiskovanje D. Marije
Sklep šmarnic
19.00 za +Mirkota Stvarnik

SRE – 1.6.
Justin, mučenec
!!!
7.30 za varstvo pri delu (M.)

ČET – 2.6. prvi četrtek
Marcelin Peter, mučenca
17.00 za +družino Podgoršek (v Šentrupertu)
Molitev za duhovne poklice

PET – 3.6. prvi petek
Alojzij Grozde, mučenec
19.00 za +Ivana Rančigaja in njegove
Litanije Jezusovega srca

SOB – 4.6. prva sobota
Just Španski, škof
19.00 za +Matildo Brinovec
Litanije Matere Božje

NED – 5.6.
BINKOŠTI
Bonifacij, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Pavlo in Franca Jernejc

V tem tednu: sklep šmarnic, prvi četrtek, prvi petek, prva sobota —vabljeni k bogoslužju in prejemu zakramentov.
Napoved: 12.6. bo zaključek veroučnega leta. Še prinesite spričevala!

Dežurni ministranti: Matevž Glušič, Matevž Lapuh
Bralci v ned.: I. Tilen Hadolin, Sonja Mandelc II. Lara Natek, Ivi Rančigaj
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž