Oznanila – Binkošti

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Če me kdo ljubi, se bo dŕžal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem. Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed; in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal. To vam povem, dokler sem še med vami. Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.« (Jn 14,23–26)

BESEDA O BESEDI

DAROVI SVETEGA DUHA Jn 14,15–16.23–26

Med podeljevanjem zakramenta »krščanske zrelosti« škof z iztegnjenimi rokami moli nad birmanci: »Gospod Bog, pošlji jim Svetega Duha Tolažnika; podeli jim duha modrosti in umnosti, duha sveta in moči, duha vednosti in pobožnosti; napolni jih z duhom Božjega strahu.
V tej molitvi je naštetih vseh sedem darov Svetega Duha, ki jih kristjan potrebuje, da more zvesto opravljati svoj življenjski poklic. Ti darovi ne smejo biti zakopan zaklad, temveč bogastvo, ki nam pomaga pravilno oblikovati naše življenje. Štirje krepijo našo pamet; to so dar modrosti, umnosti, sveta in vednosti. Modrost življenja je v tem, da se odločamo za dobro po svoji vesti, ki je glas Boga v srcu slehernega človeka. Umnost, pomeni umevanje – razumevanje Božjih resnic in pravil; vednost pomeni napredovanje in rast v tem spoznanju.
Dar sveta pa je potreben predvsem odraslim, da znajo svetovati tistim, ki sami ne najdejo prave poti. Dobro vemo, da v nekem pomenu vsi svetujemo ali svetimo drug drugemu, če živimo iz moči darov Svetega Duha, življenjsko povezani z Bogom. Zadnji trije darovi moči, pobožnosti in strahu Božjega pa se nanašajo bolj na voljo. Pomagajo nam k vztrajnosti, ki je zelo pomembna lastnost v odnosu do Boga in do ljudi, dejansko je isto kot zvestoba. Dar moči nas krepi, da moremo premagati vse slabo in hudo, ki je v nas in okoli nas. Dar pobožnosti nam ohranja otroško zaupno srce in pripomore, da je naša pobožnost življenjska. To pomeni, da se ne posuši na cerkvenem pragu, temveč napaja vsa naša drobna dejanja. Strah Božji je spoštljivost pred Bogom in ne trepetanje pred njim. Saj je Bog vendar naš prijatelj!
Sveti Duh je predvsem Duh ljubezni. Ljubezen prežene strah, piše apostol Janez. Ljubezen vliva človeku pogum in moč; človeka povsem spremeni. Če imamo v svojem srcu ljubezen, potem nam nobena stvar ni pretežka. Če se bomo dali voditi Duhu, bomo sposobni velikih dejanj. (po: S. Čuk, Misli srca)

B I N K O Š T I

SVETI DUH
Bog nam govori po Svetem Duhu.
Sveti Duh je nepogrešljiv v Presveti Trojici. Je ljubezen, ki izvira iz osrčja nebeškega Očeta. Je živa voda, ki se razliva iz Jezusovega naročja in blagoslavlja vse stvarstvo. Kot vez med Očetom in Sinom združuje človeštvo v ljubezni do Boga.
Sveti Duh nam daje uvid, nas krepi v urah skušnjave in bolečine.
Z njegovo pomočjo zmoremo razločevati med dobrim in zlim, se odločati, kakor je všeč dobremu nebeškemu Očetu, in ostati poslušni Jezusovemu učenju.
Sveti Duh je plamen modrosti, ki nevidno lebdi nad nami.
Povezuje nas v občestvo zanesljivih pričevalcev prihodnjega veka.
Njegova ljubezen je nepreklicna. Veje, kjer hoče, in njegova dela so velika. Tam, kjer ni več sovraštva med ljudmi in zavlada usmiljenje, je na delu Sveti Duh. Kjer se napuh spremeni v srčno ponižnost, slutimo njegovo navzočnost. Kjer se zgodijo čudežna notranja spreobrnjenja, zasledimo njegovo zvesto pisavo.
Sveti Duh je sedež modrosti, ki usmerja ljudstva na zemlji proti večnemu kraljestvu. V njem živi, je živel in bo živel brez konca.
Priklonimo se torej njegovi sveti naravi in vsakršni vzvišenosti, saj prihaja od Boga in je Bog sam. (po: P. Millonig, Zasidran v veri)

Pridi, pridi, Sveti Duh, iz nebes na nas razlij svoje lúči svetli sij!
Pridi, oče revežem, ki deliš darove vsem, pridi, srcem svetla luč!
Ti olajšaš nam bridkost, ti si dušam sladki gost, ti jih sládko poživiš.
V hudem trudu si nam mir, v vročem dnevu hladen vir in tolažba v žalosti.
O, ti luč preblažena, daj, razsvêtli srca vsa zvestih svojih vernikov.
Saj brez tvoje milosti človek poln je bednosti, krivdi ne izógne se.
Duši madeže izmij, kar je súho, spet zalij in ozdrávi rane vse!
Upogni, kar upira se, vse ogrej, kar mrzlo je, vôdi vse, ki so zašli.
In sedméro vlij darov v duše svojih vernikov, saj ti v vsem zaupajo.
Za krepost plačilo daj, srečno smrt in sveti raj,
v njem veselje vekomaj. Amen. Pesem Slednica

Naslovljeno na vas

Kakor imamo v maju šmarnice, ki so posvečene Materi božji, tako imamo v juniju vrtnice na čast Srcu Jezusovemu. Po Mariji k Jezusu!
Tudi letošnje vrtnice so posvečene presvetemu Srcu Jezusovem. Pravzaprav naj bi vsake vrtnice vsaj na nek način pričale o Njem, saj je mesec junij posvečen prav Srcu Jezusovemu. V tem mesecu praznujemo praznik Srca Jezusovega pa tudi praznik sv. Rešnjega telesa in krvi.
Procesije in češčenje sv. Rešnjega Telesa bodo: na Gomilskem na praznik 16 junija ob 19.00 uri, v Šmatevžu 19. junija ob 10.00 uri, v Grajski vasi 26. junija ob 10.00 uri in v Šentrupertu 7. avgusta ob 10.00 uri.

PRED NAMI JE ZAKLJUČEK VEROUČNEGA LETA 2021/2022

Verouk bo le še ta teden, a stvari, ki jih je treba pred koncem veroučnega leta urediti, je še kar nekaj. Zato imejte vsi seboj delovne zvezke, da jih v kolikor bo še potrebno, pokažete. Precej veroučencev mora še prinesti spričevala. Storite to na začetku tedna! Pa spomin osvežite.
V nedeljo, 12. junija pa pridite vsi veroučenci, njihovi domači ob 10.00 uri k zahvalni sv. maši, devetošolci k sklepu, vsi po spričevala, …

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši! Bližajo se poletne počitnice in s tem tudi oratorij na Gomilskem, ki bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Prijave bodo odprte od 1. 6. 2022, ob 18.00 uri, do zapolnitve prostih mest. Prijavnico in vse informacije najdete na spletni strani Župnije Gomilsko ali na Facebook strani Oratorij Gomilsko. Pohitite! Na voljo je le še malo prostih mest.

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči.
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870, Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 5.6.
BINKOŠTI
Bonifacij, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Pavlo in Franca Jernejc

PON – 6.6.
Marija Mati Cerkve
Binkoštni ponedeljek
19.00 za +Vladkota Juharta

TOR – 7.6.
Prvi mučenci tržaške Cerkve
19.00 za srečno mladost

SRE – 8.6.
Medard, škof
19.00 za +Antonijo in vse Muhovčeve

ČET – 9.6.
Primož in Felicijan, mučenca
17.00 za +Albina in Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)

PET – 10.6.
Bogumil Poljski, škof
19.00 za +Antona Kovačiča in starše Virant, Kovačič

SOB – 11.6.
Barnaba, apostol
19.00 za zdravje (P.)

NED – 12.6.
Nedelja Svete Trojice
Eskil, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožico -oblet. in Ivana Vaš
Sklep veroučnega leta

V tem tednu: »«vrtnice« – ljudska pobožnost v čast Jezusovemu Srcu v mesecu juniju, binkoštni ponedeljek, priprave na sklep veroučnega leta.

Svetopisemska skupina se bo zbrala v torek ob 19.45 uri v župnišču.

Dežurni ministranti: Tjaša Glušič, Urška Rančigaj
Bralci v ned.: I. Simon Brdnik, Anka Trogar II. Aljaž Lončar, Ana Šram
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava