Oznanila – 13. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko so potovali, mu je nekdo rekel: »Za teboj bom hodil, kamor koli pojdeš.« Jezus pa mu je dejal: »Lisice imajo brloge in ptice neba gnezda, Sin človekov pa nima, kamor bi glavo naslónil.« Nekomu drugemu pa je rekel: »Hôdi za menoj!« A ta je dejal: »Gospod, dovôli mi, da prej grem in pokopljem svojega očeta.« Rekel mu je: »Pústi, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve, ti pa pojdi in oznanjaj Božje kraljestvo!«  (Lk 9,57–60)

BESEDA O BESEDI

ZVESTOBA BREZ POENOSTAVLJANJA Lk 9,51–62

Jezusove besede, ki smo jih slišali v današnjem evangeliju,  so neverjetno krute. Najbrž je marsikdo od vas že izgubil očeta ali pa odšel od doma. Si predstavljate, da bi vam v tistem trenutku slovesa Jezus rekel: Pusti to, kaj boš čakal na pogreb, kaj se boš poslavljal, pojdi za menoj! Najbrž bi tega ne mogli sprejeti ravno zlahka. Zakaj je Jezus tako zahteven?
Čemu takšna zahtevnost, nam mogoče pojasni že uvodni del današnjega evangelija. Tam izvemo, da je Jezus na poti v Jeruzalem, in sicer v smrt. Ta pot je peljala skozi Samarijsko vas, vas Samarijanov, ki jih Judje niso marali, pa tudi oni niso marali Judov. Tam niso bili sprejeti, zato sta učenca Jakob in Janez hotela priklicati nanje gorje. Že v teh nekaj stavkih vidimo, kaj je vodilo Jezusa na poti v Jeruzalem in kaj učenca. Za Jezusa pisatelj pravi, da je se je sam trdno odločil iti v Jeruzalem, kot bi želel poudariti zahtevnost te odločitve. Kot bi hotel reči: Ni lahko iti tja, ne paše mi, a vem, da moram. To je moja pot. Na drugi strani sta učenca Jakob in Janez. Kaj ju vodi pri želji, da uničita Samarijo? Preprosta užaljenost, da ju niso sprejeli. Ne moreta sprejeti tega, da niso zaželeni, in že bi priklicala maščevanje.  Lahko bi rekli, da se učenca ravnata po liniji najmanjšega odpora. V Jeruzalem nista šla s trdno odločitvijo, da naredita, kar je najbolj prav, ampak sta ob Jezusu zaradi lastne koristi, in še nista spoznala, da hoja za njim ni vezana na korist, lagodje in ugajanje.
Drža učencev Jakoba in Janeza nam je najbrž tako domača, da ne vidimo v njima nobenega problema. Reagirata spontano in logično.
Jezus pa opozarja na temelje te zgrešene drže. Ko se nekdo oglasi, da bi hodil za njim, mu pravi: »Lisice imajo brloge in ptice neba gnezda, Sin človekov pa nima, kamor bi glavo naslonil.« Hoditi za njim pomeni odpovedovati se vsemu, kar nam je domače, kar vodi v lagodje. Je potovanje v neznano, zaradi zvestobe edinemu Dobremu – tj. Bogu. (po: E. Mozetič)

13. nedelja med letom

Absolutna odločitev

Odločiti se za krščanstvo, za Jezusa, pomeni prepustiti se njemu in z njim sodelovati. Če naj naredi s teboj, kar si je on zamislil, potem mora imeti prosto pot prav do vsega. V tem primeru je on tvoj edini gospodar: tvoje življenje ima novo upravo. To je temelj vere.
Vera je precej elastična beseda, ki lahko poleg resničnega zaupanja v Jezusa pomeni še marsikaj drugega. Potrebno je zaživeti v skladu z njo. Sprejeti celovito odločitev za Jezusa. To pomeni tudi zahtevo, da tako kot on postavimo Boga na prvo mesto v svojem življenju. Vključuje pa tudi ljubezen in pokorščino do njega in do Cerkve, kateri je zaupal svoje poslanstvo.
Odločitev mora biti absolutna, ne da nekaj dni capljamo za njim, ostali čas pa »hodimo po svoje«. (po: J. Balchin, Kaj kristjani verujemo)

Kdor hoče živeti, se mora najprej osvoboditi vsega, kar ga veže

Vsakdo želi svoje »notranje impulze«, odločitve, nekako vsaj nekoliko »zavarovati«. Ob tem mi prihajajo na misel Jezusove besede, ki jih reče ljudem, ki bi mu radi sledili, a imajo vsakovrstne pomisleke. Radi bi sledili svojemu notranjemu impulzu. Čutijo, da bi jih vodil v življenje. Toda razum najde dovolj razlogov, da te notranje impulze potlačijo ali jim pristrižejo peruti. Nek mladenič zasliši to notranje vabilo, a preden bi sledil temu notranjemu klicu, mora urediti vse mogoče. Tako pravi: »Dovôli mi, da prej grem in pokopljem svojega očeta.« (Lk 9,59) Jezus mu odgovori: »Pústi, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve, ti pa pojdi in oznanjaj Božje kraljestvo!« (Lk 9,60) – Mož je hotel vse urediti. Doma je hotel urediti problem dediščine. Hotel je počakati, da oče umre. Šele potem bi si upal stopiti na pot. Pogosto srečujem ljudi, ki si zaradi obzirnosti do svojih staršev ne upajo hoditi po svoji lastni poti. Zagotovo je dobro, da smo do staršev obzirni. Toda obzirnost do staršev ne sme voditi k temu, da si ne upam živeti lastnega življenja. Če bom ravnal tako, bom staršem očital, da so me v življenju ovirali. Staršem smem naložiti tudi bolečino, da me izpustijo in mi dovolijo, da grem svojo pot. – Jezus je v tej situaciji odgovoril z drastičnimi besedami: »Pústi, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve.« Zame to pomeni: Vse to zavarovanje je le smrt, okamenelost. Kdor hoče živeti, se mora osvoboditi takšnih zavarovanj in zagotovil ter se prepustiti življenju, si ga drzniti zaživeti nezavarovano. (po: A. Grün, Ne zamudi svojega življenja)

Naslovljeno na vas

Sv. Peter in Pavel: Slovesni praznik v sredo, 29. junija

Na ta slovesni praznik se spominjamo sv. Petra, ki ga je Kristus določil za skalo, na kateri bo zidal svojo Cerkev in sv. Pavla, ki je ponesel njegovo ime med pogane.
Kljub temu, da sta si bila sv. Peter Peter in Pavel po izobrazbi, značaju in osebnosti zelo različna, ju skupaj proslavljamo.
Vabljeni k bogoslužju in molitvi, da bili bil ta dan duhovniških posvečenj tudi v naši celjski škofiji.

Procesije in češčenje sv. Rešnjega Telesa bodo še v Grajski vasi 26. junija ob 10.00 uri in v Šentrupertu 7. avgusta ob 10.00 uri. Za procesije postavljajo začasne kapelice—oltarje. Tudi letos naprošamo vse, ki to v naši župniji delate, da napravite to dobro delo. Na nedelje, ko bodo precesije pri podružnicah, v župnijski cerkvi ne bo druge sv. maše. Zberimo se v čim večjem številu tam, kjer bo procesija. Potrudimo se dostojno počastiti našega Zveličarja.

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši! Letošnji oratorij na Gomilskem bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Prijave bodo odprte do zapolnitve prostih mest. Prijavnico in vse informacije najdete na spletni strani Župnije Gomilsko ali na Facebook strani Oratorij Gomilsko. Pohitite! Morda še ujamete »zadnji vlak«.

Počitniška molitev Prosti čas
O Bog, kako lepo! Lahko se spočijem, zadiham, razmišljam. Lahko se veselim ljudi, ki jih imam rad, luči sonca, rož in dreves, petja ptic. Lahko slišim tvojo besedo in praznujem tvojo ljubezen z vsemi , ki verujejo vate. Zahvaljujem se ti, o Bog. Prosim te za tvoj blagoslov za ta dan in za vse počitnice !

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870, Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 26.6.
13. ned. med letom
Ciril Aleksandrijski, škof, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok (v Grajski vasi)
Procesija sv. Rešnjega Telesa

PON – 27.6.
Ema Krška, kneginja
19.00 za +Toneta Kozmelja

TOR – 28.6.
Irenej Lyonski, škof, mučenec
19.00 za +Sandro Kolar –oblet.

SRE – 29.6.
Peter in Pavel, apostol
7.30 za duhovne poklice
19.00 za Antona –oblet in Ano Laznik

ČET – 30.6.
Prvi mučenci rimske Cerkve
19.00 za +Franca, Silvestro in Marijo Rovšnik in Andreja Krajnca (v Šentrupertu)
Sklep vrtnic

PET – 1.7. prvi petek
Estera, svetopis. žena
19.00 za +Magdo in Ivana Mahor
Litanije Jezusovega srca, posvetitev

SOB – 2.7. prva sobota
Evgenija, redovnica
19.00 za +Milana Košenina –oblet.
Litanije Matere Božje, posvetitev

NED – 3.7.
14. ned. med letom
Tomaž, apostol
7.00 češčenje
7.30 za +Ivana Štuseja /za vse župljane bo v Juriju
9.00 zlata maša g. Alojza Pirnata (pri sv. Juriju v Taboru)
11.30 v dober namen

V tem tednu: sklep vrtnic, četrtek pred prvim petkom, prvi četrtek, p. petek, p. sobota. Vabljeni k zakramentom.

Seja ŽPS bo v četrtek ob 20.00 uri v Domu srečanj. Zadnja pred poletnim premorom, zato toliko bolj vabljeni vsi člani.

Vabljeni na zlato mašo k Juriju —g. Alojz Pirnat velikokrat deluje tukaj!

Dežurni ministranti: Zala Jelen, Hana Rančigaj
Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Magda Šalamon II. kdor bo pri tej maši
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.