Oznanila – 12. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko je Jezus nekoč na samem molil, so bili z njim učenci; in vprašal jih je: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi pa, da je vstal eden od starodavnih prerokov.« Nato jim je rekel: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter je odgovóril: »Božji Maziljenec.«  (Lk 9,18–20)

BESEDA O BESEDI

KDOR GA ŽELI SPOZNATI, MORA ZA NJIM Lk 9,18–24

Zanimivo, s čim Jezus povezuje vprašanje: Kaj ljudje pravijo, kdo sem? Petrov odgovor, da je Božji maziljenec, pojasni z razlago, da bo Sin človekov zavržen in umorjen. Torej je z odgovorom, kdo je on, najtesneje povezano njegovo trpljenje. Še več. Kdor ga bo hotel spoznati, bo moral po isti poti za njim, zato pravi: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj.« Križ je najpomembnejše znamenje Božjega sina, pa tudi vseh njegovih učencev. Nam je to res tako jasno? Zdi se, da smo Jezusovo trpljenje ločili od njegovega življenja. Kot da je trpljenje nek dodatek k njegovemu sicer uspešnemu oznanjevanju. Pa ni! Križ se za Jezusa ni začel na veliki četrtek, ampak z njegovim rojstvom!
Občutek imam, da je današnji odlomek šibka točka našega oznanjevanja. Ne ‘paše’ nam, da sta hoja za Jezusom ter življenje v resnici in ljubezni tesno povezana s trpljenjem. Zato smo križ pribili na stene in ga razumemo kot neposrečen konec Jezusovega življenja. V naših glavah in v našem oznanjevanju bomo morali to spremeniti. Nenazadnje je vse pošteno človekovo življenje povezano s križem. Zakaj tega ne bi mogli razumeti in sprejeti? Otrok bi čokolade raje ne delil z drugimi, pa če hoče biti resnično človek, se mora tega naučiti. Vsi bi pogosto raje počivali kot pomagali, pa je spet potrebno naložiti križ odpovedi. Radi bi, da bi se kaj naredilo samo, a moramo pljuniti v roke in spet smo pri križu. Beg pred križem se vsepovsod odraža kot lenoba in lagodje. To ni življenje resničnega kristjana! In prav tega je danes vsepovsod polno. Ko pa govorimo o zavzetem vztrajanju v resnici in ljubezni, bomo doživljali nasprotovanje in preganjanje. Dejstvo je, da bo tisti, ki hoče iti za Jezusom, trpel enako nasprotovanje kot on.
Kljub temu da pomeni biti Jezusov učenec izgubiti življenje, pomeni tudi življenje najti: Če bomo hodili za njim, bomo v sebi našli mir. (po: E. Mozetič)

12. nedelja med letom

MESIJA, BOŽJI IZVOLJENEC, BOŽJI MAZILJENEC

Peter je odgovóril: »Božji Maziljenec.« (prim. Lk 9,20)
Mesija je hebrejska beseda za »tistega, ki je maziljen«, in pomeni isto kot grška beseda »Kristus.« V stari zavezi so kralje ob izvolitvi mazilili z oljem. Maziljenje je bilo pridržano za osebe, ki jih je Bog izbral za določeno službo. Do Jezusovega časa se je izraz Mesija tako že ustalil kot naslov za prihajajočega kralja.
Zunaj Palestine, med nejudovskimi kristjani, ki niso nikoli pričakovali takega voditelja, je ime »Kristus« začelo izgubljati svoj posebni pomen. Vse bolj se je uporabljalo tako, kot ga uporabljamo danes, kot del Jezusovega osebnega imena. Podobno so kmalu vernike začeli imenovati »kristjani« ali Kristusovi učenci. To so tisti, ki ne ostajajo le pri razglabljanju, kdo je Jezus Kristus, temveč se tudi zgledujejo po nauku in ravnanju svojega Učitelja. (po: J. Balchin, Kaj kristjani verujemo)

Videti Jezusa v bližnjem
Isto vprašanje, kot ga je Jezus zastavil svojim apostolom, meni papeže Frančišek, Jezus danes postavlja tudi vsem nam: Kaj pravite, kdo sem? Nanj naj bi odgovorili ne le teoretično, ampak z našim življenjem, saj je vera življenje.
Pastorala v naših skupnostih naj bi sicer bila vedno odprta mnogim potrebnim, saj je ljubezen pot popolnosti. Vendar pa nas vsa ta dela solidarnosti ne smejo odvrniti od stika z Gospodom, zatrjuje papež Frančišek: »Krščanska ljubezen ni preprosta filantropija, ampak je po eni strani videti bližnjega z Jezusovimi očmi in po drugi strani videti Jezusa v ubogem.«
Drugačen odnos do ljudi pa lahko zavzamemo le v luči razumevanja besed apostola Pavla, ki v pismu Galačanom opozarja, kako bi nas že sam krst moral spremeniti. S krstom nas Jezus pritegne k sebi, zato moramo omogočiti, da nas ta tudi notranje oblikuje. Eno prvih znamenj Jezusovega duha v nas je torej drugačen odnos do ljudi. Na vse namreč moramo gledati z očmi Jezusa, ki hoče odrešiti vse. Kot Božji otroci smo z vsemi ljudmi – med seboj bratje. Bog nas v Jezusu tako vse ljubi in rešuje. (po: M. Debevc)

Naslovljeno na vas

Procesije in češčenje sv. Rešnjega Telesa bodo pri nas še: (na Gomilskem je že bila na praznik 16. junija ob 19.00 uri, v Šmatevžu je 19. junija ob 10.00 uri) v Grajski vasi 26. junija ob 10.00 uri in v Šentrupertu 7. avgusta ob 10.00 uri. Za procesije postavljajo začasne kapelice—oltarje. Tudi letos naprošamo vse, ki to v naši župniji delate, da napravite to dobro delo. Na nedelje, ko bodo precesije pri podružnicah, v župnijski cerkvi ne bo druge sv. maše. Zberimo se v čim večjem številu tam, kjer bo procesija. Potrudimo se dostojno počastiti našega Zveličarja.

ORATORIJ 2022 PRI NAS
Dragi otroci in starši! Letošnji oratorij na Gomilskem bo potekal od 11. do 17. 7. 2022. Vsi animatorji se ga že zelo veselimo in vas nestrpno pričakujemo. Prijave bodo odprte do zapolnitve prostih mest. Prijavnico in vse informacije najdete na spletni strani Župnije Gomilsko ali na Facebook strani Oratorij Gomilsko. Pohitite! Morda še ujamete »zadnji vlak«.

Počitniška molitev Prosti čas
O Bog, kako lepo! Lahko se spočijem, zadiham, razmišljam. Lahko se veselim ljudi, ki jih imam rad, luči sonca, rož in dreves, petja ptic. Lahko slišim tvojo besedo in praznujem tvojo ljubezen z vsemi , ki verujejo vate. Zahvaljujem se ti, o Bog. Prosim te za tvoj blagoslov za ta dan in za vse počitnice !

POMOČ UKRAJINCEM: Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870, namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 eur lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

MAŠNI NAMENI

NED – 19.6.
12. ned. med letom
Nazarij, prvi kopr. šk
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Franca Maka ter Antona in Marijo Basle (v Šmatevžu)
Procesija sv. Rešnjega Telesa

PON – 20.6.
Florentina, opatinja
19.00 v čast Svetemu Duhu

TOR – 21.6.
Alojzij Gonzaga, redovn.
19.00 za +Viljema in Pavlo Natek

SRE – 22.6.
Pavlin iz Nole, škof
! 18.00 za +Julko in Jožeta in vse Brinovec 

ČET – 23.6.
Rojstvo Janeza Krstnika
19.00 za +Cilko Šketa (R.) (v Šentrupertu)

PET – 24.6.
Srce Jezusovo
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene

SOB – 25.6.
Marijino brezmadežno srce
Dan državnosti — d. p.
12.30 poroka
19.00 za +Ido Lazar
Zahvala in prošnja za domovino

NED – 26.6.
13. ned. med letom
Ciril Aleksandrijski, škof, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok (v Grajski vasi)
Procesija sv. Rešnjega Telesa

V tem tednu: »«vrtnice« – ljudska pobožnost v čast Jezusovemu Srcu v mesecu juniju in praznik Srca Jezusovega.

Dežurni ministranti: Jan Griguljak, Mitja Mak
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Elza Vasle; v Grajski vasi: Melanija Hadolin, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.