Oznanila za 4. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

»Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo. Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali. Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo. Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali. Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.« (Mt 5,3–12)

BESEDA O BESEDI

DOPOLNJEVANJE SEDANJOSTI IN VEČNOSTI Mt 5,1-12

Iz odlomka o blagrih razberemo, da bo na zemlji v odnosih med ljudmi vedno kaj narobe. Vedno bodo med nami ubogi, žalostni, lačni in žejni pravice ali kako drugače zapostavljeni. – Razberemo tudi, da Bog do vsega tega ni brezčuten. Vse hudo, ki se dogaja, vidi in spremlja. Obljublja, da bo ob svojem času vse spremenil v blagor. Deloma izpolnjuje to obljubo že na tem svetu z blagrom mirne vesti. Glavni blagor pa čaka pravične takrat, ko bodo preizkušnjo prestali. Kakor čaka marljivega učenca ob koncu leta lepo spričevalo ali prizadevnega kmeta v jeseni obilen pridelek. – Jezusov govor o blagrih nam je tudi opomin: Glej, da ne boš kriv tuje žalosti, da ne bo zaradi tvoje sebičnosti ali malomarnosti kdo lačen in žejen pravice, preganjan, lažno obdolžen! – Govor o blagrih nam je tudi spodbuda,. Če je rečeno, da bo na svetu vedno kaj narobe, to ne pomeni, da tako mora ostati in da se ne bi dalo česa spremeniti. Ni nam dovoljeno predati se v usodo ali malodušno vzdihovati. Kjer vlada nasilje, smo ga dolžni preprečevati; kjer se šopiri trdosrčnost, smo dolžni opozarjati na usmiljenje; kjer se vsiljujeta umazanija in prostaštvo, moramo naglašati čistost in dostojnost; kjer so strasti razburkane, jih moramo miriti; kjer so ljudje lačni in žejni pravice, moramo lakoto tešiti in žejo gasiti. To je »filozofija« vernih ljudi. V te vrste »filozofijo« se moramo vključevati. Četudi nas bo zaradi tega kdo zapostavljal, preganjal, nam očital, da se vmešavamo v njegovo področje, o nas lažnivo govoril ali nam kako drugače nagajal. Če bomo tiho, ko je treba spregovoriti, in če se bomo izmikali, ko je treba ukrepati, se utegne zgoditi, da se nam obljubljeni blagor spremeni v gorje. – V Jezusovih izrekih o blagrih se tako dopolnjujeta sedanjost in večnost. Ne gre zanašati se na to, da bomo blagre uživali šele v onostranstvu: že tu jih moramo uresničevati. Obenem pa dobro vemo, da nas njihovo polno uresničenje čaka nekje drugje. (po: Beseda da besedo)

4. nedelja med letom

Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo (Mt 5,3)

Ubogi v duhu niso brezdomci, brezposelni ali ljudje, ki nimajo zaposlitve, primerne svoji izobrazbi, ljudje z začasno zaposlitvijo, ljudje, ki si ne morejo privoščiti kosila in še večerje, ljudje, ki imajo mnogo nižji standard od povprečnega, ljudje, ki ne morejo privoščiti ne sebi ne svoji družini dobrin, ki so nujno potrebne za mirno in dostojno življenje.
Zamenjevanje ubogih v duhu z ubogimi v socialnem pomenu je neredko spravljalo kristjane v nepravičen in napačen položaj.
»Blagor vam, ki ste revni tu na zemlji,« so govorili nekateri kristjani, tudi duhovniki in redovnice, v ne tako zelo oddaljeni preteklosti, »ker boste srečni v nebesih. Mi pa, ki smo premožni, kdo ve, koliko bomo morali trpeti.«
Ubogi v duhu so tisti, ki se svobodno odločijo, da ne bodo sužnji svojega bogastva, naj bo večje ali manjše, in da ga bodo uporabljali v dobro vseh.
»Ubogi v duhu« je izbira, ki rešuje.
Revščina je krivica, ki uničuje človekovo dostojanstvo.
Proti revščini se je treba boriti, zato da bo vsak, moški in ženska, lahko izbral uboštvo v duhu.
Revščino, in to revščino vseh vrst, lahko premagajo samo ubogi v duhu. (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

Svečnica, ki jo obhajamo drugega februarja, je pri nas zadnji dan božičnega časa. V katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo praznik Jezusovega darovanja v templju, ki ga obhajamo štirideset dni po božiču, praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče.
Sveča ima velik simbolni pomen; ponazarja prazničnost in razsvetljenje teme duha ter kristjana opominja, da mora biti otrok luči.

VERSKI TISK BI TUDI ŽELEL PRITI V VSAK KRŠČANSKI DOM.
Tiste, ki ga prejemate preko župnije prosimo, da naročnino obnovite.
Družina 149.00 Eur, Ognjišče 37,40 Eur, Milijonar dobrote 6.00 Eur, Prijatelj 15.00 Eur, Misijonska obzorja 9.00 Eur, Mohorjeve knjige 55.00. Eur,…

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
To zadnjo januarsko soboto, 28.1., smo se s sv. mašo v župnijski cerkvi, nato pa na gomilskem pokopališču poslovili od zveste župljanke +Marije Juhart iz Grajske vasi 15 b. Zadnje leto je bivala v Domu ob Savinji v Celju. Bog naj jo obilno nagradi!

OŽIVILI SMO VERSKA SREČANJA ZA ODRASLE
Preteklo sredo je bilo po dolgem času prvo srečanje. Gost je bil gledališki igralec Gregor Čušin, udeležencev pa je bilo okrog 50. Še kar lepo. Da bi le tudi v prihodnje bilo vsaj tako.
Srečanja so v Domu srečanj ob sredah ob 19.00 uri; če bi prišlo do kakšne izjeme, pa boste pravočasno obveščeni.
– Drugo srečanje bo v sredo, 8. februarja. Gost srečanja bo polzelski župnik g. Urban Lesjak s Temo Župnijsko občestvo in mladi.
– Tretje srečanje bo v sredo, 22. februarja. Gosta ne bo — g. Martin Golob ta dan, ki je pepelnica ne more priti, je pa pripravljen priti 22. marca, če bomo vztrajali še v drugi polovici marca. Bo pa na tem srečanju, na prvi dan postnega časa film o Jezusovem trpljenju.
– Četrto srečanje bo v sredo, 8. marca. Gost bo frančiškan p. dr. Andraž Arko s temo Kristjani v odnosu do filma /film je bil tema doktorata/.
Vse teme so aktualne, gostje pa taki, da nam imajo veliko povedati. Zanimivo bo tudi za mlade – dijake in študente, zato tudi lepo vabljeni , kot tudi vsi ostali. Povejte še drugim, povabite jih!

POČITNIŠKO VARSTVO: V župniji vam v petek, 3. 2. 2023 od 9. do 16. ure nudimo enodnevno počitniško varstvo otrok od 1. do 4. razreda. V kolikor imajo ti otroci sorojence v višjih razredih, so ti tudi lepo vabljeni, da jih ne bomo ločevali. Števila navzdol ne bomo omejevali, največ pa jih naj bi bilo 25. Priporočamo se za prostovoljni prispevek, ki pa ni potrebno, da bi bil višji od 5 €. S tem bomo pokrili hrano in pijačo ter ostale materialne stroške, župnija pa bo nudila vse ostalo, da preživimo nekaj prijetnih in pestrih uric. Prijave sprejemamo do ponedeljka zvečer na tel. 041-696-866 (Marija Rančigaj).

MAŠNI NAMENI

NED – 29.1.
4. nedelja med letom
Valerij, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožeta Raka —oblet.

PON – 30.1.
Martina, mučenka
17.00 za +Amalijo —oblet. in Andreja Urankar

TOR – 31.1.
Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev
17.00 za +Marijo Juhart –osmina
slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 1.2.
Brigita Irska, opatinja
17.00 za +Bognarjeve

ČET – 2.2. prvi četrtek
Jezusovo darovanje – svečnica
7.30 za zdravje
17.00 za vse +Šoštarjeve, mol. duh. pokl.
Obakrat blagoslov sveč

PET – 3.2. prvi petek
Blaž, škof, mučenec
17.00 za +Ido Lazar –oblet.
Litanije Jezusovega srca

SOB – 4.2. prva sob.
Leon, mučenec
17.00 za +Gerharda Seitla –30. dan
Litanije Matere Božje

NED – 5.2.
5. nedelja med letom
Agata, devica, mučenka
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Elizabeto Obreza

V tem tednu: veroučne počitnice, v petek bo na voljo celodnevno varstvo šolskih otrok.

Svetopisemska skupina se bo zbrala v sredo ob 17.45 uri; nato pa ob 18.45 uri Tajništvo ŽPS

Dežurni ministranti: v času počitnic vsak en dan
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Simon Brdnik; II. Neža Novak, Anže Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas