Oznanila za 3. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko je hodil ob Galilejskem jezeru, je zagledal dva brata: Simona, ki se je imenoval Peter, in njegovega brata Andreja. Metala sta mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Rekel jima je: »Hodíta za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi.« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. In ko je šel od tam naprej, je zagledal dva druga brata: Jakoba, Zebedêjevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta s svojim očetom Zebedêjem v čolnu popravljala mreže. Poklical ju je in onadva sta takoj pustila čoln in očeta ter šla za njim. (Mt 4,18–22)

BESEDA O BESEDI

»SPREOBRNÍTE SE, PRIBLIŽALO SE JE NEBEŠKO KRALJESTVO. «Mt 4,12–23

Jezusova prednostna naloga je oznanjevanje. Jezus je v skladu z izvirnim pomenom besede predstavljen v drži glasnika, ki razglaša nekaj novega, ki posreduje prvo oznanilo. Jezus ni tako kot Krstnik “glas vpijočega v puščavi”, ampak je pravi glasnik, ki prinaša sporočilo tja, kjer so ljudje. Tam si išče poslušalcev in nekega dne bo rekel svojim učencem, naj gredo, danes pa to govori nam.
Oznanilo je isto, kot ga je oznanjal Krstnik, ki pa se je omejil na spreobrnite se in torej na predstavljanje kraljestva kot prihoda za dokončno sodbo. Tudi Jezus začenja s “Spreobrnite se!”, z besedo, ki je zelo globoka. Njen temeljni pomen je obrniti se naokrog, obrniti se nazaj, ker pot, po kateri hodijo, vodi daleč od kraljestva. Kraljestvo se je približalo, je tukaj, vendar ni tam, kamor gredo. Zato se morajo spreobrniti, se obrniti, če ga hočejo srečati, videti, narediti za svojega.
Kaj pa je to nebeško ali Božje kraljestvo? Beseda nebesa je Judom služila, da so se izognili izgovarjanju Božjega imena. Zaradi tega je bila ljuba Mateju, ki dobro ve, da je pridevnik nebeško ali Božje subjektni atribut in da je torej pomen celotnega izraza isti kot Bog kraljuje. To je dogodek, ki se v Jezusovem oznanjevanju samo ne približuje, ampak se je približal, je tukaj. Tam namreč, kjer je nekdo, ki izpolnjuje Božjo voljo, ki izpolnjuje vso pravičnost, tam je navzoče “Božje kraljestvo”. No, takšen je Jezus. Spreobrniti se torej pomeni srečati se z njim, sprejeti ga in vstopiti v občestvo z njim.
Vendar je sedaj potrebna primerjava med Jezusovim in Krstnikovim oznanilom. Jezus kraljestva ne vidi samo kot dogodek, ki sodi človeka, ampak kot zelo pozitivno in osvobajajočo resničnost. Kraljestvo ni samo dogodek, ampak je tudi dar, dediščina, nekaj, kar mora človek iskati z vsemi svojimi močmi, ker gre za največjo dobrino. Z Jezusom je kraljestvo resničnost, ki se je približala, je tukaj, vendar pa še vedno ostaja cilj, ki ga je treba doseči. (po: M. Galizzi, Evangelij po Mateju)

3. nedelja med letom – Nedelja Svetega pisma

Da je branje Svetega pisma koristno za oblikovanje zrele osebnosti, je mnogim lažje reči, kot pa postati redni bralec. Da bi lahko to postali, vam lahko pomagajo te vzpodbude:
1. Odločite se! Ne prižgite TV, dokler niste prebrali določenega odlomka iz Svetega pisma. Gre za odločitev, da je Božja beseda pomembnejša od nadaljevanke. Ali pa se odločite, da boste nekaj prebrali vsako jutro, preden odidete v službo, ali pa preden ležete k večernemu počitku. Naredite branje Božje besede za prioriteto.
2. Kvaliteti branja dajte prednost; ne količini (dolžini). Kot v športu, tudi tu velja, da je boljše malo in »kvalitetno« kakor pa nič.
3. Boljše je, da poslušate, kot da berete. Na razpolago so številne tehnologije. Izberite eno izmed njih.
4. Pridobite si novo navado, ki bo čut za Božjo besedo v vas še poglobila. Če ste brali  zjutraj, poskusite to prenesti na večer, ali obratno.
5. Menjajte kraj branja. Poskusite na klopi v parku ali med pavzo v službi, morda pri zajtrku, pri jutranji ali popoldanski kavi …
6. Izberite načrt branja. Nekatere reči lahko izpeljemo, če imamo družbo. Izberite si prijatelja, kot družina sedite skupaj, vprašajte sozakonca ali se pridružite skupini, ki bo brala Sveto pismo skupaj.
7. Imejte vedno v torbi ali v žepu »žepno« izdajo Svetega pisma. V trenutkih čakanja na to ali ono ne izvlecite telefona, da bi brskali za novicami; odločite se, da boste prebrali nekaj vrstic iz Svetega pisma. Če že vzamete v roko telefon, izberite aplikacijo z Božjo besedo.
8. Naučite se na pamet kakšen stavek. Postanite z njim domači. Premišljujte o njem, da zaživi v vas. Napišite si ga. Poglejte ga v kaki drugi izdaji. Potem pa še kakšnega …
9. Če ste oče ali mati, postanite otrokom zgled druženja s Svetim pismom. Berite ga v pričo njih. Potem jih povabite – in postali boste »družinski biblični krožek«.
10. Vztrajajte! Ne izogibajte se težje razumljivim knjigam Svetega pisma. Ne zanemarjajte tistih delov, ki ste jih že mnogokrat prebrali; vsakič vam bo dal novi zagon za dosego cilja.

Hvala vsem , ki ste sodelovali na župnijskem Svetopisemskem maratonu!

Naslovljeno na vas

OŽIVLJAMO VERSKA SREČANJA
Po vsem mrtvilu, ki je v času zdravstvenih omejitev zavladalo, se je življenje na številnih področjih že vrnilo na tire izpred treh let. Videti je, da na verskem področju pri tem zaostajamo. Zelo očitno je to glede udeležbe pri nedeljskem bogoslužju. Hvala Bogu, se pa je v župniji že marsikaj vrnilo, še v okrnjenem obsegu, kot na primer slovesnost zakonskih jubilantov in srečanje starejših. Za to leto pa je bila v ŽPS-ju potrjena pobuda, da zopet oživimo Verska srečanja za odrasle. V normalnih letih se je od začetka leta do sredine marca zvrstilo tudi po osem srečanj. Tokrat so v načrtu le štiri, ki naj bi bila toliko bolj obiskana. Trije gostje so že obljubili svoj prihod, eden pa še ostaja skrivnost. Srečanja bodo v Domu srečanj ob sredah ob 19.00 uri; če bi prišlo do kakšne izjeme, pa boste pravočasno obveščeni.
– Prvo srečanje bo to sredo, 25. januarja. Gost srečanja bo gledališko igralec, režiser in dramatik g. Gregor Čušin z »Evangelijem« po Čušinu in še kaj. Vstopnine ne bo, so pa zaželeni prostovoljni prispevki.
– Drugo srečanje bo v sredo, 8. februarja. Gost srečanja bo polzelski župnik g. Urban Lesjak s Temo Župnijsko občestvo in mladi.
– Tretje srečanje bo v sredo, 22. februarja. Tu je gotovo da bo, ni pa še čisto gotovo kdo in kakšno temo bo prišel.
– Četrto srečanje bo v sredo, 8. marca. Gost bo frančiškan p. dr. Andraž Arko s temo Kristjani v odnosu do filma /fim je bil tema doktorata/.
Vse teme so aktualne, gostje pa taki, da nam imajo veliko povedati.
Zanimivo bo tudi za mlade – dijake in študente, za tudi lepo vabljeni , kot tudi vsi ostali. Povejte še drugim, povabite jih!
Priti skupaj, se srečati (»sreča ti«), poslušati, se pogovarjati, je sinoda!

Molitev: Gospod Jezus, ki si na romanjih po palestinskih poteh izbral in poklical apostole in jim zaupal oznanjati evangelij, poučevati vernike in obhajati bogoslužje, daj, da tudi danes tvoji Cerkvi ne bodo manjkali »ribiči ljudi«, ki bodo odločno pustili vse in v popolni predanosti, kot duhovniki, vsem prinašali sad tvojega trpljenja, smrti in vstajenja. (po: sv. Janez Pavel II.)

MAŠNI NAMENI

NED – 22.1.
3. nedelja med letom
Nedelja Svetega pisma
Vincencij, diakon, muč.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Matjaža Tiselja –oblet.
Otroška in družinska sv. maša s predstavitvijo prvošolcev in blagoslovom vseh otrok

PON – 23.1.
Urban, škof
17.00 za +Jakovčeve in Mlinarjeve

TOR – 24.1.
Frančišek Saleški, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Stankota Lobnikarja in vse Merzeljeve
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE –25.1.
Spreobrnenje apostola Pavla
17.00 za +Roziko –oblet. in Staneta Keblič
Sklep molitvene osmine za edinost kristjanov
Versko srečanje za odrasle /G. Čušin

ČET – 26.1.
Timotej in Tit, škofa
17.00 za vse verne rajne

PET – 27.1.
Angela Merici, ustanoviteljica uršulink
17.00 za uspešno okrevanje in zdravje družinskih članov

SOB – 28.1.
Tomaž Akvinski, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Ljudmilo Jelen –30. dan

NED – 29.1.
3. nedelja med letom
Valerij, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožeta Raka—oblet.

V tem tednu:
Versko srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj.

Dežurni ministranti: Matevž Basle, Timotej in Anamarija Jordan.
Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Jure Vasle; II. Melanija Hadolin, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.