Oznanila za 29. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Povej nam torej, kaj se ti zdi: Ali smemo dajati cesarju davek ali ne?« Jezus pa je spoznal njihovo hudobijo in rekel: »Kaj me preizkušate, hinavci? Pokažite mi davčni novec!« Dali so mu denarij. Nato jim je rekel: »Čigava sta ta podoba in napis?« Dejali so mu: »Cesarjeva.« Tedaj jim je rekel: »Dajte torej cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega.« (Mt 22,17–21)

BESEDA O BESEDI

BODIMO TUDI MI MISIJONARJI Mt 22,15–21

Bog nam je zaupal svoje največje darove: naše življenje, življenje drugih, mnogo različ- nih darov za vsakogar. In te dobrine ne predstavljajo nečesa, kar se hrani v sefu, am- pak predstavlja klic: Gospod nas kliče k pogumnemu in ustvarjalnemu prizadevanju, da bi darovi obrodili sadove. – Misijonar postanemo tako, da živimo kot priče: da z življe- njem pričujemo, da poznamo Jezusa. Življenje je tisto, ki govori. Priča je ključna bese- da, beseda, ki ima isti koren kot beseda mučenec. In mučenci so prvi pričevalci vere: ne z besedami, ampak z življenjem. Vedo, da vera ni propaganda, ampak je spoštljiv dar življenja. Živijo tako, da širijo mir in veselje, ljubijo vse, tudi sovražnike, iz ljubezni do Jezusa. Kako bi potem lahko mi, ki smo odkrili, da smo otroci nebeškega Očeta, zamol- čali veselje nad tem, da smo ljubljeni, gotovost, da smo vedno dragoceni v Božjih očeh? To je oznanilo, ki ga pričakujejo ljudje. In to je naša odgovornost. Ta mesec se vprašaj- mo: Kakšno je moje pričevanje? – Kdor je z Jezusom, ve, da imaš tisto, kar daš, da se poseduje to, kar se daruje; in skrivnost tega, da bi imeli življenje, je, da ga darujemo. Živeti opustitev pomeni zanikati svojo poklicanost: opustitev je nasprotno od poslanstva. Vedi, da nihče ni izključen iz poslanstva Cerkve. Gospod kliče tudi tebe. Kliče vaju, dru- žinski oče in mama; tebe, mlad človek, ki sanjaš velike stvari; tebe, ki delaš v tovarni, v trgovini, na banki, v restavraciji; tebe, ki si brez dela; tebe, ki si na bolniški postelji … Gospod te vabi, da postaneš dar tam, kjer si, tak, kot si, s tistim, ki je ob tebi; da ne bi zgolj prenašal življenja, ampak ga podarjal; da se ne bi smilil samemu sebi, ampak bi dopustil, da bi te izdolble solze tistih, ki trpijo. Pogum, Gospod od tebe veliko pričakuje. Prav tako pričakuje, da bi kdo imel pogum oditi tja, kjer najbolj manjkata upanje in do- stojanstvo, tja, kjer preveč ljudi še vedno živi brez veselja evangelija. »Moram iti sam?« Pojdi, Gospod te ne bo pustil samega; s tem ko boš pričeval, boš odkril, da je Sveti Duh prišel pred teboj, da ti pripravi pot. Pogum, ponovno najdi svojo rodovitnost v veselju poslanstva. (po: E. Mozetič)

29. nedelja med letom – misijonska, zakonski jubileji

DRAGI ZAKONCI JUBILANTI!

Danes zakonci v naši župniji – najprej v župnijski cerkvi, nato v Domu srečanj, skupaj praznujete enega od pomembnejših jubilejev svoje poroke. Z vami se veseli, se za vas Bogu zahvaljuje in vam iskreno čestita vse naše občestvo. Bog naj vas blagoslavlja in osrečuje na nadaljnji skupni poti!
Naj vaše pričevanje, da je kljub preizkušnjam vredno stopiti na pot zakonskega stanu, ga zaznamovati z zakramentalnim pečatom Božje ljubezni in v njem vztrajati, vzpodbudi pare, ki stopajo na skupno pot, ali že hodijo po njej, da bodo pred oltarjem izrekli svoj življenjski »da«. Tako se bodo čez leta tudi lahko pridružili vašemu praznovanju zakonskih jubilejev.

MISIJONSKA NEDELJA 2023

Misijonsko nedeljo obhajamo na to nedeljo 22. oktobra. Osrednje slovensko praznovanje misijonske nedelje je letos v Dornberku. Ob 15. uri je molitvena ura, ob 16. uri pa bo slovesno somaševanje vodil koprski škof msgr. Jurij Bizjak. Po maši bo sledil program s pričevanji navzočih misijonarjev. Vabljeni smo duhovniki in verniki iz vse Slovenije, posebej člani Misijonske molitvene zveze. Praznovanje je letos posebej posvečeno velikemu slovenskemu misijonarju Ernestu Saksidi, katerega 10. obletnico smrti letos obhajamo. Misijonsko nedeljo obhajamo tudi po župnijah.
Več o misijonskem oktobru in misijonski nedelji – na spletni strani MSS – www.missio.si

V pripravi na Misijonsko nedeljo smo Papeške misijonske družbe v sodelovanju po celem svetu pripravile misijonski video k letošnjemu geslu. V njem tudi letos sodeluje nekaj slovenskih misijonarjev. Jih prepoznate? Video s slovenskimi podnapisi je objavljen na tej povezavi na youtube kanalu Misijonskega središča Slovenije. Vabljeni k ogledu.

Papež je za letošnjo poslanico izbral geslo: »Goreča srca, noge na poti«. Celotno poslanico lahko preberete v Misijonskih obzorjih, na internetu.

Naslovljeno na vas

ZA ZVESTO LJUBEZEN

Gospod Bog, prosimo te, da bi kot možje in žene, kot prijatelji in bližnji izražali spoštovanje, s kakršnim je tvoj Sin Jezus Kristus ljubil ljudi, da bi bili srečni v njegovem duhu in verovali, da si ti vir vse ljubezni.
Gospod Bog, človeka si ustvaril kot moškega in žensko, ti veš, da ni dobro biti sam. Obnovi svoje vezi človeka do človeka in povezavo srca s srcem. Bodi nam blizu kot telo drugega in naj na telesu okusimo, da je dobro vse, kar si ustvaril.
Gospod Bog, z ljudmi si povezan v zakonu, z vsakim od nas si se združil. Prosimo te, naj okusimo tvojo zvestobo v srečnih dneh. In v tvojem imenu naj najdemo moč, da bi vse, ki so nam zaupani, ljubili in spoštovali, jim vse življenje ostali ob strani, jim bili zvesti do smrti, do tvoje večnosti. (Huub Oosterhuis)

V mesecu oktobru nas spremljajo trije »služabniki«, ki so obrodili obilo sadu. Pot nam kaže sv. Terezija Deteta Jezusa, ki je iz molitve naredila gorivo za misijonarsko dejavnost v svetu. To je tudi mesec rožnega venca. Koliko molimo za širjenje evangelija, da bi se spreobr- nili od opuščanja k poslanstvu? Potem je sv. Frančišek Ksaverij, eden izmed velikih misijonarjev Cerkve. Tudi on nas predrami: ali izstopamo iz svojih oklepov, smo sposobni pustiti svoje lagodnosti zaradi evangelija? Prav tako častitljiva Pauline Jaricot, delavka, ki je s svojim vsakda- njim delom podpirala misijone: z darovi, ki jih je odtegovala od plače, je začela ustanove, iz katere so nastale današnje Papeške misijonske družbe.
In mi, ali storimo iz vsakega dneva dar, da bi presegli prelom med evangelijem in življenjem?
Prosim vas, ne živimo »zakristijske« vere. Zgledujmo se po evangeliju in ga udejanjimo! (po: E. Mozetič)

V tem mesecu se v Rimu dogaja sinodalno zasedanje. Molimo k Svetemu Duhu, naj razsvetljuje, navdihuje in usmerja to dogajanje.

Pred Teboj smo, Sveti Duh, ko smo zbrani v Tvojem imenu.
Samo ti nas vodi, bodi doma v naših srcih; pokaži nam pot,
po kateri naj gremo, in kako naj hodimo po njej.

MAŠNI NAMENI

NED – 22.10.
29. ned. med letom
Misijonska nedelja
Janez Pavel II., papež
7.00 češčenje
7.30 za zdravje (V.)
10.00 za vse župljane -zlasti zakonske jub.
Slovesnost zakonskih jubilejev
Danes je darovanje za misijone

PON – 23.10.
Janez Kapistran, duhovnik
18.00 za +Španove

TOR – 24.10.
Anton M. Klaret, škof
18.00 za +Ljudmilo Jelen
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 25.10.
Darinka, mučenka
Dan suverenosti, d. p.
18.00 za +Boldinove

ČET – 26.10.
Lucijan, mučenec
18.00 za +Pavlo Polak

PET – 27.10.
Sabina Avilska, muč.
18.00 za +Marijo (Minko) Kunst

SOB – 28.10.
Simon in Juda Tadej
18.00 za +Alfonza Tekavca –oblet.

NED – 29.10.
30. ned. med letom
Žegnanjska nedelja
Felicijan, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za Bernardko Vasle
Prehod na zimski čas

V tem tednu:
Dežurni ministranti: Anamarija in Timotej Jordan
Bralci v nedeljo: I. Majda Jelen, Jure Vasle; II. Saša Pikl, Anže Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas