Oznanila za 3. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko je šel ob Galilejskem jezeru, je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata, ki sta metala mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Jezus jima je rekel: »Hodita za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi!« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. (Mr 1,16–18)

BESEDA O BESEDI

SREČANJE Z BOŽJO BESEDO NAS NAPOLNI Z VESELJEM Mr 1,14–20

Izraelsko ljudstvo je po izgnanstvu pogrešalo Besedo, bilo je lačno Božje besede. Tudi mi smo lačni te Besede, čeprav te lakote včasih sploh ne začutimo. Hrana se pogosto skriva že na dosegu roke – na knjižni polici, kjer se skriva Sveto pismo, pogosto v prahu časa, saj ga nismo uspeli odpreti.
Nedelja je dan za srečanje ljudstva z Gospodom. Dan tudi mojega srečanja z Gospodom: tako v besedi kot v evharistiji sami. ‘Ta dan je posvečen Gospodu.’
Ko slišim Božjo besedo, kaj se zgodi v mojem srcu? Ali je pozorno na Božjo besedo? Dopustim, da se dotakne mojega srca ali pa stojim tam in gledam v strop ter razmišljam o drugih stvareh? Božja beseda pogosto pride v eno uho pri drugem pa gre ven in ne prispe do srca? Kaj osebno storim za samo pripravo, da bi ta Beseda prispela v moje srce?
Božja beseda nas dela radostne, srečanje z Božjo besedo nas napolnjuje z veseljem in to veselje je moja moč, je naša moč. Kristjani so veseli, saj so sprejeli Božjo besedo v srce in neprestano srečujejo Besedo, iščejo jo. To je današnje sporočilo za vse nas.
Na mestu je, da si na to nedeljo Božje besede izprašamo vest: Kako poslušam Božjo besedo? Ali pa je enostavno ne poslušam? Kako se srečujem z njegovo Besedo, kar je Sveto pismo? In zatem: Sem prepričan, da je veselje v Gospodu moja moč? Žalost namreč ni naša moč. Žalostna srca hudič takoj potolče, medtem ko nas Gospodovo veselje dviguje, da pojemo in jokamo od veselja.
Cerkev nas uči, da je Jezus navzoč v njegovi Besedi. Zato je tako zelo pomembno, da tekom dneva prebiramo Sveto pismo. Zakaj? Da bi se ga naučili na pamet? Ne! Da bi našli Jezusa, kajti Jezus je prav v njegovi Besedi, v njegovem evangeliju. Vsakič, ko berem evangelij, najdem Jezusa. Ta me lahko osebno nagovori, a le, če ga sprejmem odprtih ušes, odprtega srca. (po: E. Mozetič)

3. nedelja med letom -ned. Svetega pisma

Nekaj zanimivosti o Svetem pismu – zapisani Božji besedi

Sveto pismo (SP) je prevedeno v več kot 3380 jezikov. Prevodi so pomagali pri soustvarjanju narodnih jezikov. Tudi slovenščina se je začela razvijati z Dalmatinovim prevodom Biblije (1584).
Septuaginta je prvi grški prevod SP Stare zaveze (SZ), ki je nastal v 3. in 2. stol. pred. Kr., v egipčanskem mestu Aleksandrija. Prevod je dobil ime po sedemdesetih prevajalcih. Prevedli niso le hebrejskega (judovskega) svetopisemskega izročila, ki vsebuje 24 knjig, temveč tudi druga besedila, ki pa jih kot kanonična priznavamo le katoličani in pravoslavni.
Vulgata (lat. splošno razširjena, sprejeta) je latinski prevod SP z začetka 5. stoletja, v večini delo svetega Hieronima. Nastala je na pobudo papeža Damaza, da bi Cerkev imela zanesljiv in homogen latinski prevod. Leta 1546 jo je tridentinski koncil razglasil za avtentično. Zaradi napak pri prepisovanjih in razvoja tekstne kritike so Vulgato temeljito revidirali. 1979 je izšla Nova Vulgata, ki je nadomestila staro, saj je postala uradna verzija za rabo v latinskem bogoslužju in za dokumente Katoliške cerkve latinskega obreda.
Jurij Dalmatin velja za prvega slovenskega prevajalca Biblije. Njegov protestantski prevod SP je izšel leta 1548. Potrebnih je bilo več kot dvesto let, da je izšla katoliška izdaja SP, imenovana Japljeva Biblija, ki je izhajala med letoma 1783–1802. A prevod je pošel. SP je želel pripraviti škof Slomšek, ker pa so o tem razmišljali tudi predstavniki ljubljanske škofije, je Slomšek prevod prepustil njim. Tako je več prevajalcev pod mentorstvom škofa Wolfa izdalo t. i. Wolfovo Biblijo. Prevajali so po Vulgati in nemški Alliolijevi Bibliji, iz katere so povzeli tudi opombe. Prevod je izšel v šestih zvezkih (1856 – 1859). Stritar je izdal Novi zakon (1882), prevedel pa tudi nekatere knjige Stare zaveze. Za pesniško preoblikovano izdajo SP je poskrbel Simon Gregorčič. Poseben pomen ima Mariborski prevod SP (1959–1961), ki ga je pripravljal dr. Matija Slavič. Gre namreč za prvi prevod SZ knjig iz hebrejščine v slovenščino, medtem ko je celotna NZ prevedena iz grškega izvirnika. Prevod je vstopil v bogoslužno rabo. Leta 1974 je izšla še popravljena različica Mariborske izdaje, imenovana Ekumenska izdaja SP, saj so jo pripravljali katoličani in protestanti. Leta 1996 je izšel Standardni prevod SP, ki je dosledno preveden po izvirniku. (po: U. Flisar)

SVETOPISEMSKI MINIMARATON V NAŠI ŽUPNIJI
Izvedli smo ga pretekli petek, 19.januarja popoldne. Z branjem pri ambonu v župnijski cerkvi smo začeli ob 14.00 uri in brali do 22.00 ure
Sodelovalo je 30 bralcev. Vse v Božjo čast in naše odrešenje!

Naslovljeno na vas

VERSKA SREČANJA ZA ODRASLE
Na prvem srečanju 18. januarja je bila tema DUHOVNIK IZIDOR ZAVRŠNIK IN NJEGOVA ROJSTNA IN KRSTNA ŽUPNIJA (Sv. Jurij ob Taboru) IN NJEGOVA DOMAČA ŽUPNIJA (Gomilsko). Gost—voditelj srečanja je bil g. dekan mag. Srečko Hren, ki je na Škofiji Celje pooblaščen za zadevo Božjega služabnika Izidorja Završnika. Zbrala se je kar solidna skupina, a je bilo za pričakovat i še precej več zainteresirani. Zvedeli smo marsikaj zanimivega in spodbudnega. Bil je nekakšen uvod v slovesnost 81 -obletnice smrti Izidorja Završnika, ki bo v škofijskem okviru na Gomilskem 10.3.2024.
Bo pa priložnost, da se še bolj potrudimo na naslednjih srečanjih in sicer 1.2., 22.2. in 7.3.

Teden molitve za edinost med kristjani – od 18. do 25.1.2024
Sklep bo na praznik spreobrnitve apostola Pavla. Pomenljivo! Pot k edinosti je tudi naše spreobrnjenje.

ŠKOFIJSKA KLASIČNA GIMNAZIJA IN JEGLIČEV DIJAŠKI DOM – LJUBLJANA vabita na Dan odprtih vrat v soboto, 27. 1. 2024, med 9. in 13. uro. Dobrodošli mladi, starši in vsi, ki vas zanima življenje v Zavodu sv. Stanislava. Udeležili se boste lahko pouka na gimnaziji, spoznali številne obšolske dejavnosti in spoznali tudi pestro življenje v dijaškem domu.

Verski tisk
Ima tudi v dobi elektronskih medijev svoje pomembno mesto v življenju kristjanov, saj nas seznanja z dogajanje v Cerkvi doma in po svetu, nas poučuje, spodbuja. Zato je prav, da ga naročamo, finančno podpiramo in radi beremo. Za pomoč pri naročanju cene za naročnine za to leto:
Tednik DRUŽINA = 169,00 eur, mesečnik OGNJIŠČE = 40,00 eur, dvomesečnik PRIJATELJ 16,00 eur, dvomesečnik MISIJONSKA OBZORJA = 9,00 eur, MOHORJEVA KNJIŽNA ZBIRKA = 57,00 eur.

Brez ljubezni opravljeno delonič ne koristi;
vse pa, kar storimo iz ljubezni, čeprav je še tako majhno
in omalovaževano, pa rodi obilen sad.
(Tomaž Kempčan)

MAŠNI NAMENI

NED – 21.1.
3. nedelja med letom
Nedelja Božje besede
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Matjaža –obl. in vse Tiseljove

PON – 22.1.
Vincencij, diakon, muč.
17.00 za vse +Bognarjeve

TOR – 23.1.
Zaroka Marije in Jožefa
17.00 za +Stankota Lobnikarja –oblet. in vse Merzelove
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE – 24.1.
Frančišek Saleški, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Marijo Juhart –oblet.

ČET – 25.1.
Spreobrnitev ap. Pavla
Sklep molitvene osmine
17.00 za +Frančiško Šram –30. dan (v Šentrupertu)

PET – 26.1.
Timotej in Tit, škofa
17.00 za +Roziko in Staneta Keblič

SOB – 27.1.
Angela Merici, devica, ustanoviteljica uršulink
17.00 za +Ani Kraner (po namenu 30. dne)

NED – 28.1.
4. Nedelja med letom
Tomaž Akvinski, duhovnik, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožeta Raka (oblet., r. d.)

V tem tednu:

Svetopisemska skupina se bo zbrala v sredo ob 17.45 uri. Lepo vabljeni.

Sestanek za starše birmancev osmošolcev bo ta petek, 26,1. za starše devetošolcev pa prihodnjo sredo, 31.1., obakrat ob 17,45 uri v Domu srečanj. Če komu od staršev termin ne ustreza, naj se pridruži drugi skupini.

Mladinsko srečanje bo v soboto ob 18. uri, v Domu srečanj.

Dežurni ministranti: Karin Jelen, Neža Rožič K., vsi ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. Simon Brdnik, Anka Trogar; II. Melanija Hadolin, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas