Oznanila za 4. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Strmeli so nad njegovim naukom, kajti učil jih je kakor tisti, ki ima oblast, in ne kakor pismouki. V njihovi shodnici pa je bil prav tedaj človek z nečistim duhom in je zavpil: »Kaj imamo s teboj, Jezus Nazaréčan? Si nas prišel pokončat? Vem, kdo si: Sveti, od Boga.« Jezus pa mu je zapovedal: »Umolkni in pojdi iz njega!« Nečisti duh ga je stresel, zavpil z močnim glasom in šel iz njega. (Mr 1,22–26)

BESEDA O BESEDI

BESEDA, KI SPREMINJA ŽIVLJENJE Mr 1,21–28

Današnji evangeljski odlomek  predstavlja Jezusa, ki je s svojo malo skupnostjo učencev vstopil v Kafarnáum, mesto, v katerem je živel Peter, in ki je bilo v tistem času največje v Galileji.
Evangelist Marko pripoveduje, da je Jezus, ker je bila sobota, takoj šel v shodnico in začel učiti. Njegova prva skrb je posredovanje Božje besede z močjo Svetega Duha.
V središču današnje pripovedi je dogodek eksorcizma, preko katerega je Jezus predstavljen kot prerok, mogočen v besedah in v dejanjih.
Ljudje so strmeli nad njegovimi besedami, saj niso bile običajne besede, niso bile podobne tistim, ki so jih običajno poslušali. Pismouki namreč učijo, vendar brez kakršnega koli osebnega ugleda. Jezus pa, nasprotno, uči kot tisti, ki ima oblast in s tem razodeva, da je Poslani od Boga in ne kot preprost človek, ki mora utemeljevati svoj nauk na predhodnih izročilih. Jezus ima torej polno veljavnost. Evangelij pravi, da so ljudje rekli: ‘Nov nauk z oblastjo je.’
Kaj pomeni ‘z oblastjo’? Pomeni, da se je v Jezusovih človeških besedah čutila vsa moč Božje besede, čutila se je oblast samega Boga, Svetega Duha.  Ena od glavnih značilnosti Božje besede je, da uresniči to, kar pravi. Božja Beseda je namreč skladna z njegovo voljo.
Evangelij je beseda življenja, ki ne zatira ljudi, nasprotno, osvobaja tiste, ki so sužnji hudobnih duhov tega sveta, bodisi duha nečimrnosti, navezanosti na denar, ošabnosti, čutnosti … Evangelij spreminja srce. Spremeni življenje. Evangelij je sposoben spremeniti ljudi. Zaradi tega imamo kristjani nalogo, da odrešujočo moč razširjamo vsepovsod in s tem postanemo misijonarji ter glasniki Božje besede. K temu nas spodbuja današnji odlomek, ki pravi: ‘In glas o njem,’ glas o Jezusu, ‘se je takoj razširil po vsej okolici Galileje.’
Vedno si zapomnimo, da ima evangelij moč spremeniti življenje! (po: E. Mozetič)


4. nedelja med letom — posebna misel prvošolcem

Na žalost velikokrat izgovarjamo prazne, neutemeljene ali površne besede, besede, ki niso skladne z resnico. Božja beseda pa je skladna z resnico ter povezana z njegovo voljo in stori to, kar pravi. In dejansko je Jezus potem, ko je pridigal, takoj pokazal svojo oblast tako, da je osvobodil moža, navzočega v shodnici, ki je bil obseden s hudim duhom. Prav ta Kristusova božanska oblast je prebudila reakcijo satana, navzočega v tem človeku. Jezus je takoj prepoznal glas hudiča in mu je zapretil: ‘Umolkni in pojdi iz njega!’. Jezus je samo z močjo svoje besede osvobodil človeka hudega duha. Ponovno so bili navzoči začudeni: ‘Ta človek, od kod prihaja? Celo nečistim duhovom ukazuje in so mu pokorni’.
Da bi se tudi mi obvarovali delovanja hudega duha, imejmo vsakodnevni stik z evangelijem, berimo vsak dan vsaj kak odlomek, eno vrstico in to premišljujmo. Torej vsak dan se hranimo iz tega neusahljivega vrelca zveličanja. To je moč, ki nas spreminja, preoblikuje, spreminja življenje, spreminja srce in nas varuje pred vplivi hudega duha. (po: E. Mozetič)

POSVEČUJMO GOSPODOVE DNEVE

Vsak sedmi dan nam je podarjen, da bi praznovali, skupaj slovesneje slavili Boga, se odpočili od naporov delovnih dni, si nabrali novih moči, imeli čas za domače, za prijatelje, za osamljene; poživili medsebojne vezi, ki v vsakdanjem hitenju tako hitro postanejo ohlapne, …
Po današnji sledita še samo dve v zeleni barvi (nedelje med letom), nato bodo nastopile vijolične postne nedelje, na 4. postno nedeljo, 10. marca bo slovesnost 81. obletnice smrti duhovnika Izidorja Završnika, nato bo že skoraj vrh cerkvenega leta – velika nedelja = velika noč, na sedmo velikonočno nedeljo, 12. maja bo slovesnost prvega sv. obhajila, ob dovršitvi velikonočnega časa na Binkošti pa obisk našega škofa in dan sv. birme. Imejmo to pred očmi. Pripravimo se, da ne bomo šli žejni preko obilnih voda!

Preko Svetega pisma vstopimo v odnos z Bogom. Sveto pismo je navdih za naše življenje. Svetloba je nekaj, kar si želi vsak človek: da si živ, da lahko daješ, kajti ko dajemo, tudi sebe bogatimo. Pomembno je živeti s priprtimi vrati: živim, delam, ustvarjam, Bog mi je dal talente, darove, poskušam jih uporabiti, priprta vrata pa pomenijo, da pustim sv. Duhu, Bogu, da vstopi in vodi naše življenje. (po: radio.ognjisce.si)


Naslovljeno na vas

VERSKO SREČANJE ZA ODRASLE bo ta četrtek ob 19.00 uri v Domu srečanj.
Drugo srečanje v letošnjem ciklu srečanj bo torej ta teden. Z nami bo gost duhovnik Klemen Jager, ki je bil ceremoniar na novi maši našega novomašnika Vikija Košca. Cerkveno petje zna spremljati z orglami kot tudi kitaro. Tema bo: Cerkvena glasba prispeva dragocen delež k lepoti bogočastja. Svoje doda umetniški ambient naših cerkva.
Tema bo zanimiva za vse, ki sodelujete pri zboru ali pevski skupini, pa tudi za vse, saj smo k sodelovanju pri ljudskem petju vabljeni prav vsi. Izkoristimo lepo priložnost. Povabimo še druge.
Sledili bosta le še dve srečanji in to 22.2. in 7.3.

DAROVANJE GOSODOVO – SVEČNICA, 2. februarja
Lep in pomenljiv zadnji praznik z božičnim navdihom, zadnje praznično bogoslužje s božičnimi pesmimi in jaslicami, do naslednjega božiča, seveda. Jezus je ob tem dogodku razglašen za Luč v razsvetljenje vseh. Prinesimo svečo k blagoslovu, da nas bo vse leto spominjala, da se ta Luč podarja tudi nam in naj v njeni svetlobi vse leto hodimo po poti življenja, da se bomo bližali večni Luči v nebesih.


Evangelist Luka opisuje značilnosti Simeona: Bil je pravičen in pobožen. Bil je tisti, ki čaka. Svoje oči je imel uprte v Izraelovo rešitev. Sveti Duh je počival na njem. Ta Simeon o otroku poje hvalnico. V otroku prepozna odrešenje in luč, ki bo svetila vsem ljudem. Prerokuje, kaj bo ta otrok storil za Izrael. Hkrati pa se poslavlja od sveta. Videl je vse, po čemer je hrepenel. Sedaj se lahko v miru poslovi. Vse, kar je hotel videti, je videl, in vse, kar je hotel doživeti, je doživel. Sedaj lahko izpusti svoje življenje, nasičen z življenjem, v hvaležnosti za to, kar je živel. V svoji starosti je izpolnil še eno pomembno nalogo. Pokazal je na bistveno, na Izraelovo rešitev, na Mesija, ki ga je svojemu ljudstvu poslal Bog. Sedaj ga je videl in lahko odide.


MAŠNI NAMENI

NED – 28.1.
4. nedelja med letom
Tomaž Akvinski, duhovnik, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Jožeta Raka (oblet., r. d.)

PON – 29.1.
Valerij, škof
17.00 za zdravje (P.)

TOR – 30.1.
Martina, mučenka
17.00 za +Ivana Rančigaja
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE – 31.1.
Janez Bosco, duhovnik ustanovit. salizijancev
17.00 za +Ivanko Vadlan

ČET – 1.2. prvi četrtek
Brigita Irska, opatinja
17.00 za +Elizabeto Obreza
Molitev za duhovne poklice

PET – 2.2. prvi petek
Jezusovo darovanje – svečnica
10.00 za vse verne rajne
17.00 za +Janeza Jelena –oblet.
Blagoslov sveč

SOB – 3.2. prva sobota
Blaž, škof, mučenec
17.00 za +Ido Lazar—oblet.
Litanije Matere B., blagoslov sv Blaža

NED – 4.2.
5. nedelja med letom
Oskar, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Marijo –obl. in Alojza Tiselj ter vse njune

V tem tednu:
Sestanek za starše birmancev osmošolcev bo to sredo, 31.1. za starše devetošolcev pa prihodnjo sredo, 7.2., obakrat ob 17:45 uri v Domu srečanj. Če komu od staršev termin ne ustreza, naj se pridruži drugi skupini.

Versko srečanje za odrasle bo v četrtek ob 19.00 uri. Več na predhodni strani.

Dežurni ministranti: Matevž in Tjaž Basle, Lana Kronovšek, ostali, dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Elza Vasle; II. Lara Natek, Marija Rančigaj
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž