Oznanila za Veliko noč

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

VELIKA NOČ 2024

»Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu.« (Jn 12,24).
Umiranje in rojevanje novega se dogaja v uri tišine, ki jo je preživel tudi Božji Sin. To je ura, ko se trpljenje spreminja v slavo rodovitnosti. Ure tišine zato niso več prazne. Križani in Vstali nam v njih prihaja nasproti, da bi se lahko srečali z Njim in s samim seboj.
Dragi bratje in sestre, velikonočni čas nas vabi, da bi si upali vstopiti tudi v skrivnost tišine in molitve, da bi se tako globlje srečali z lepoto Boga in z resnico lastnega življenja. Vabi nas, da ne bi ostali samo pri zunanjih znamenjih naše vere in našega upanja. Nobena praznična miza, nobena velikonočna košara nam ne more podariti tega, kar nam Gospod pripravlja. Če odpremo svoje roke in se mu pustimo objeti, nas bo dvignil iz naših grobov v radost občestva z Njim ter z brati in sestrami.
Želim vam veselja in upanja polne velikonočne praznike! Kristus je vstal, aleluja!

Maksimilijan Matjaž, celjski škof

VOŠČILO
Velika noč je praznik Kristusovega zmagoslavja, triumf njegove neizmerne ljubezni, zato tudi za vsakega kristjana praznik veselja. Naj bo Kristus, od mrtvih vstali, glavni razlog za praznično veselje. Potem bo to praznovanje poživilo naše krščansko življenje in s tem doseglo pravi namen.

Vaš župnik s sodelavci

VELIKA NOČ

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Prvi dan tedna je prišla Marija Magdalena navsezgodaj, še v temi, h grobu in je videla, da je kamen odstranjen od groba. Tedaj je stekla in prišla k Simonu Petru in k drugemu učencu, ki ga je imel Jezus rad, ter jima rekla: »Gospoda so vzeli iz groba in ne vemo, kam so ga položili.« Peter in óni drugi učenec sta šla ven in se odpravila h grobu. (Jn 2,1–3)

BESEDA O BESEDI

BOG JE VSTAL! ON ŽIVI! Jn 20,1–9

Za nami je teden, v katerem nam Bog kaže svojo neverjetno pot, ki presega naš razum. Pred enim tednom smo sledili Jezusu, ki je vstopal v Jeruzalem. Ljudstvo ga je želelo postaviti za kralja. Kdo bi takrat, pred dva tisoč leti, ko se je to godilo, rekel, še ta teden bo umorjen? Ni minilo šest dni, ko je isto ljudstvo kričalo Križaj ga! Izbralo je Baraba in križalo Njega, ki je hodil po njihovih ulicah jih ozdravljal bolezni, tolažil, izganjal hude duhove in učil. Kdor bi na prvi veliki petek, pred dva tisoč leti, ko se je to zgodilo, rekel, to ni konec, to je veličasten začetek nove dobe, bi bil nor. Pa vendar, kar se zdi danes v naših očeh nemogoče, je lahko že jutri resnično, če je to Božja volja. Gospod je tretji dan vstal. Kdo bi spet rekel, da bo prva priča vstajenja Marija Magdalena, uboga žena, ki jo je Jezus pobral na cesti, propadla prostitutka, brez vsakega občutka zase in za Boga? Kdo bi si mislil, da je to mogoče? Kaj si je mislil Bog, da je pripravil takšen scenarij za začetek Cerkve? A to so le prvi trije dnevi Cerkve. Bog jo je postavil v trenutku svoje smrti na križu, ko se je Juda, ki je Jezusa izdal, verjetno že obesil, in Peter, ki je Jezusa zatajil, razjokal, ostali učenci pa so se razbežali.
Ob tem scenariju ne vem, ali bi jokal ali se smejal. Mar ni Bog nor, nor za našo pamet, a moder za našo nespamet. Tisto, kar je v svetu modrega, je postavil na glavo, in kar je norega, je dobilo novo vrednost. Bog daje vsem stvarem novo ceno, nov obraz. In v tem je veselje velike noči. Bog dela vse novo! Nič ga ne ustavi, da izpelje svoj čudoviti načrt ljubezni. Zato želi, da se tudi mi ne ustavimo.
Želim vam, da bi se v vseh trenutkih svojega življenja spominjali neverjetnega scenarija velikega tedna od cvetne nedelje do velike noči. Kadar smo na konju, ko nas hvalijo, pazimo, mogoče je cvetna nedelja. Ko smo v temi velikega petka, ne pozabimo, čaka nas velika noč. Odprimo svoja življenja Njemu, ki vse vodi. Naj vodi naše življenje, da bomo tvegali iz resnice in ljubezni iti na križ. Da bomo verjeli, da smrt ni nikoli konec, ampak vedno le začetek! Veselo alelujo vam želim! Bog je vstal in živi! (po: E. Mozetič)

Naslovljeno na vas

DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA SV. REŠNJEGA TELESA
Ki je v naši župniji vsako leto 1.4. letos je ravno na drugi dan velikonočnega praznika – na velikonočni ponedeljek. Naj bi se ta dan nas vseh dotaknil Bog, saj so vsi zakramenti Božji dotik, zlasti najsvetejši. Lepo ste vabljeni k sodelovanju in skupnemu češčenju.
SPORED ČEŠČENJA: Po sv. maši v Grajski vasi, kar tam Grajska vas, nato v župnijski cerkvi ob 15.00 uri Gomilsko
Ob 16.00 uri Šmatevž, 17.00 uri Zakl, ob 18.00 uri Trnava in
Šentrupert. Ob 19. bo sv. maša, ki jo bo vodil g. Janko Šket, nato sklep češčenja. HVALJENO IN ČEŠČENO NAJ VEDNO BO

Mi smo priče vsemu, kar je storil v judovski deželi in v Jerúzalemu. Razpeli so ga na križ in usmrtili. Bog pa ga je obúdil tretji dan in mu dal, da se je očitno prikazoval, a ne vsemu ljudstvu, temveč pričam, ki jih je Bog vnaprej izbral, nam, ki smo z njim jedli in pili, potem ko je vstal od mrtvih. Nam je tudi naróčil, naj oznanjamo ljudstvu in pričamo, da je on tisti, ki ga je Bog določil za sodnika živih in mrtvih. (Apd 10,39 – 42)

Jezus Kristus, naše srce prepeva od veselja, ki mu ni primere. V sebi čutimo neskončno odrešenje in tvojo ljubezen s križa. Več postnih tednov smo skušali hoditi po poti spreobrnjenja in mnogokrat smo že skoraj omahnili ob preizkušnjah. Danes, na dan tvojega vstajenja, pa čutimo veličino odrešenja in vzklikamo: »Aleluja!«. Želimo biti žive priče tega veselega dogodka v današnjem svetu.

Gospod, hočem biti tvoja priča. Priča tvoje večne prisotnosti v Cerkvi.
Apostol tvoje ljubezni do nas!
O, daj mi, da bom vedno bolj polna tvoje radosti, tvojega zmagoslavja, tvoje molitve za svet.Daj, da bo moje srce veliko,
kot je velik svet in kot so velike potrebe duš!
S svojimi ubogim, še tako sebičnim srcem, ne morem nič.
A z Marijinim in tvojim srcem zmorem vse.       Aleluja!

Praznujte veliko noč, slavite Živega, kajti smrt ni več strah pred ničem.
Bog ji je odvzel želo, da bi našli polno življenje.

Praznujte veliko noč, slavite Poveličanega, kajti rane niso več znamenje nemoči.
Bog jih je napravil za okras Zmagovalca, da bi lahko praznovali.

Praznujte veliko noč, slavite Zmagovalca, kajti grob ni več zadnje bivališče človeka.
Bog ga je odprl, da bi našli dom v nebesih. (A. Albrec)

MAŠNI NAMENI

NED. VELIKA – 31.3.
Jezusovo vstajenje
Aleluja!
7.00 vstajenska procesija
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Frančiško in Franca Šram

PON. – 1.4. velikonočni
Ves teden velikonočna osmina
Pri nas: Dan češčenja sv. Rešnjega telesa
10.00 za +Ido Lazar (v Grajski vasi)
Češčenje sv. Rešnjega telesa
19.00 za +Marijo Orožim, vse Mlinarjeve
za +Stankota Slemenška, starše in Jureta
Sklep češčenja

TOR. – 2.4.
Marija Egipt., spokorn.
19.00 za +Ljudmilo –obl. in Alojza Lukman
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 3.4.
Rihard (Riko), škof
19.00 za +Franca Dolinška –osmina (v Šentrupertu)

ČET. – 4.4. prvi četrtek
Izidor Seviljski, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +Marijo, Franca, Janija Rančigaj
Molitev za duhovne poklice

PET. – 5.4. prvi petek
Vincencij Ferrer, duhovnik
19.00 za +Antona Zupančiča –30. dan
Litanije Jezusovega srca

SOB. – 6.4. prva sobota
Dan Jezusovega groba.
19.00 za +Ivana in Jožico Vaš
Litanije Matere Božje

NED. – 7.4.
Ned. Božjega usmiljenja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Antona Šlandra, vse Koprivove

V tem tednu se bo veliko dogajalo: celodnevno češčenje, trije posebni dnevi ob vstopu v novi mesec – prvi četrtek, prvi petek, prva sobota …

Velikonočne veroučne počitnice: v tem tednu verouka ne bo.
Dežurni ministranti: Anže Lončar, Jakob Lončar
Bralci v nedeljo: I. Majda Jelen, Eza Vasle; II. Lara Natek, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl