Oznanila za 6. velikonočno nedeljo

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostaníte v moji ljubezni! Če boste izpolnjevali moje zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem tudi jaz izpolnil zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni. To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno. To je moja zapoved, da se ljúbite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil.  (Jn 15,9–12)

BESEDA O BESEDI

OSTANIMO V NJEGOVI LJUBEZNI Jn 15,9–17

Povabilo današnjega evangelija se zdi zelo jasno: Ostanite v moji ljubezni! Zakaj nas Jezus vabi k temu? Odgovor je v besedah: da bo naše veselje dopolnjeno in da obrodimo sad. Mar si tega ne želi vsak od nas? Biti vesel in rodoviten!
Kako naj to dosežemo? Jezus pravi: »Če se boste držali mojih zapovedi, boste ostali v moji ljubezni.« Kaj so Jezusove zapovedi, ki naj bi se jih držali? Najprej nam najbrž pride na misel deset Božjih zapovedi. Jezus pa jih dopolnjuje, ko pravi: To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Kako nas je Jezus ljubil?
Njegovo ljubezen lahko spoznamo, ko razlaga o svojem odnosu do učencev. Slišali smo, da pravi: Vas sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Tako lahko razumemo, da je zanj zelo pomembno, da ustvari tako tesen, intimen prijateljski odnos, v katerem deli vsa svoja spoznanja in svoje življenje. Ljubiti, pomeni zanj, deliti sebe in svoje življenje.
Če je prvo njegovo načelo bližina, je drugo, ki ga lahko razumemo iz istega odlomka, da Jezus ne živi zase, ampak za druge. Življenje daje za prijatelje. Ne vrti se okrog tega, kaj bodo naredili z njim bodisi učenci bodisi sovražniki, on daje življenje za svoje prijatelje.
Kaj je vodilo njegove ljubezni, pa nam pove, ko svoje življenje končuje. Po eni strani pravi: da je prišel, da izpolni Očetovo voljo, po drugi pa, da izpriča vso resnico. Lahko bi rekli, da je prišel, da sporoči vse, kar je izvedel od Očeta, in da vse to tudi izpolni. Vedel je, da se bo s takšno držo mnogim zameril in da bo nastal med ljudmi razdor, a Očetova volja in resnica sta vedno vodili njegove odnose.
Jezus v ljubezni prinaša mir, ki ga svet ne more dati. A ta mir ni lažen, je mir srca.
V mesecu maju prosimo devico Marijo, ki je resnično živela v Božji ljubezni, naj nam s svojo priprošnjo pomaga živeti po svojem zgledu in po zgledu svojega Sina. Da bomo ostali v njegovi ljubezni. (po: E. Mozetič)

4. velikonočna nedelja

»To vam naročam, da se ljúbite med seboj!« (Jn 15,17)

Pravite: »Če je Jezusova zapoved, da ljubimo brate in sestre, čemu potem služi to, da molimo in hodimo k maši? To je samo izguba časa, ki bi ga lahko posvetili ljubezni.«
A pozor! Ljubezen, ki nam jo zapoveduje Jezus, ni kakšna lahkotna in sentimentalna ljubezen, ljubezen iz osladnih televizijskih nadaljevank ali ljubezen, ki zmore eno dobro delo na teden.
Jezus nam naroča, naj si med seboj podarjamo takšno ljubezen, kakršno je on podaril nam. Popolno ljubezen, vse do podaritve samega sebe.
Takšna ljubezen ni iz človeške moke, lahko jo prejmemo samo kot dar od Jezusa z vztrajno molitvijo in v srečevanju z njim v zakramentih.
Človeško izkustvo zagotovo pozna primere ljubezni, ki je popoln dar in ne pričakuje povračila: do otrok, zakonca, prijatelja, domovine, svoje skupine, svojih sodelavcev ali sotrpinov. Lepo! Jezus zahteva od nas to vrsto ljubezni do vseh. Prav vseh! Tudi do sovražnikov. In ne samo občasno, kot junaško dejanje, temveč vselej.
To popolno ljubezen, do vseh, vedno, lahko da samo Jezus in samo od njega jo lahko dobimo.
Ne pozabite: v obilju jo lahko črpamo iz Jezusovega darovanja na oltarju. Kdor hoče tako ljubiti, kot naroča On, nikoli ne moli dovolj. (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

ŠMARNICE

V naši župniji so, kot smo navajeni, ob delavnikih skupaj s sv. mašo ob 19.00 uri. Ob nedeljah pa ob 16.00 na prostem pri kakšnem znamenju, kapelici, križu… Na prvo majniško nedeljo se bomo zbrali pri šmatevški cerkvi (če bo neugodno vreme v cerkvi). Pozor: Druga in tretja nedelja bosta med seboj zamenjali kraj šmarnic: 12.5. bodo pri grajski cerkvi (če bi pa kje drugje želeli imeti, pa sporočite župniku), tretjo nedeljo, 19.5 pa pri Mlinarjevi kapeli (nasproti Doma krajanov), zadnjo nedeljo pa nas bodo sprejeli pri Mahorjevi (Bitenčevi) kapeli v Zaklu. Za otroke—šmarničarje bo za šmarnice ob nedeljah veljala dopoldanska maša. Vabljeni vsi – odrasli, mladi in otroci! Po Mariji k Jezusu!

Naslovljeno na vas

PRAZNIK PRVE SVETE SPOVEDI
v ponedeljek, 6. maja ob 18.00 uri

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA
v nedeljo, 12. maja ob 10.00 uri

Oba dogodka bosta v župnijski cerkvi na Gomilskem

Dan prve svete spovedi je velik dan. Kako dragocen dar je dar sprave, odpuščanja miru! Naj že otroci zaslutijo, kako veliko srečo imajo, da bodo kasneje v življenju, ko bodo dušne rane kdaj zares skeleče imeli možnost priti k Jezusu, ki se kot Usmiljeni dušni Zdravnik. Člani družin prvoobhajancev, zagotovo pa starši, boste otroke spremljali k prvi sv. spovedi – in tudi sami pristopili k temu zakramentu, če so le pogoji za to. Morda kateri že dolgo ni napravil tega koraka, pa naj zato ne okleva, saj bo v tem primeru dejanje še dragocenejše!

Prvo sveto obhajilo je dan, ko Bog otroku in družini na viden, doživet način pokaže, da se človeku sam podarja. Hkrati s seboj pa tudi nas same nam samim podarja tako, kakor bi se sami nikdar ne bi znali.
To je veliki dan za prvoobhajance, ki bodo prvikrat povabljeni k Božji mizi, za njihove domače in za vse bogoslužno občestvo. Vsi naj bi se na ta praznik čim bolje pripravili in ga čim lepše praznovali. Mi, ki smo bili prvoobhajanci pred toliko in toliko leti bomo skupaj praznovali obletnice svojega prvega svetega obhajila, čeprav ga nismo imeli prav na isti dan. Zato naj bi ta dan s še večjo zbranostjo in ljubeznijo tudi sami prejeli sv. obhajilo.

Na slovesnost prvega sv. obhajila ste vsi prav lepo vabljeni.
Seveda pa bo spredaj namenjen prostor prvoobhajancem, njihovim staršem in domačim.


V petek začnemo Binkoštno devetdnevnico, v naši župniji pa tudi birmansko devetdnevnico. Udeležba spada k najožji pripravi na sveto birmo zato naj ne bi noben od birmancev izostal. Pa tudi njihovi starši, domači in botri naj bi se jim čim večkrat pridružili.


MAŠNI NAMENI

NED. – 5.5. Ned. turizma
6. velikonočna ned.
Gotard, menih, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Milana in Marijo Korun –oblet. (v Šentrupertu)

PON. – 6.5.
Dominik Savio, dijak, zavetnik ministrantov
Vsak dan šmarnice
18.00 prva sv. spoved
19.00 za +Marijo Potočnik –osmina
Prošnji dnevi do vnebohoda

TOR. – 7.5.
Gizela, opatinja
19.00 za +Zvonkota, vse Merzelove in Stankota Lobnikarja
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 8.5.
Viktor Milanski, mučen.
19.00 za Štefanijo Rančigaj

ČET. – 9.5.
Gospodov vnebohod
Izaija, prerok
17.00 za +Frančiško Šram (v Šentrupertu)
19.00 za +Veroniko Kunst

PET. – 10.5.
Janez Avil., duh, c. uč.
19.00 za +Viktorja in Rozino Jelen
Začetek binkoštne—birmanske devetdnevnice

SOB. – 11.5.
Pankracij, mučenec
19.00 za +Martina Dolerja

NED. – 12.5.
7. velikonočna ned.
Leopold Mandić
7.00 češčenje
7.30 v dober namen (V.)
10.00 Slovesnost prvega sv. obhajila
Za vse župljane, posebno prvoobh.

V tem tednu: prošnji dnevi, praznik Gospodov vnebohod, vsak dan šmarnice—lepo vabljeni!

Prva sv. spoved letošnjih prvoobhajancev bo v ponedeljek ob 18. uri.

Dežurni ministranti: Šmarničarji
Bralci v ned.: I. ki bodo pri prvi sv. maši; II. starša prvoobhajancev
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: starši prvoobhajancev