Oznanila za Binkošti

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Še veliko vam imam povedati, a zdaj tega ne bi prenesli. Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govóril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. Poveličal me bo, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. (Jn 16,12–14)

BESEDA O BESEDI

JEZIK RESNICE IN LJUBEZNI Jn 15,26–27;16,12–15

Petdeseti dan po veliki noči, v tisti sobi zadnje večerje, ki je postala skoraj že njihov dom in kjer je navzočnost Marije, Gospodove matere, apostoli doživijo dogodek, ki presega njihova pričakovanja. Učenci so povezani v molitvi, ta pa predstavlja pljuča, ki dajejo dih učencem v vsakem času. Brez molitve namreč ni mogoče biti Jezusov učenec; brez molitve ne moremo biti kristjani. Molitev je zrak krščanskega življenja.
Učence, združene v molitvi, preseneti vdor Boga. Gre za vdor, ki ne dopušča zaprtosti: na stežaj odpre vrata preko sile vetra, ki spominja na prvotni piš, in izpolni obljubo moči, ki jo je dal Vstali, preden se je poslovil. ‘Nenadoma je nastal z neba šum, kot bi se bližal silovit vihar, in napolnil vso hišo, kjer so se zadrževali,’ je zapisano v Apostolskih delih.
Poleg vetra pride tudi ogenj, ki spominja na goreči grm in na goro Sinaj z darom desetih Božjih zapovedi. V svetopisemski tradiciji ogenj spremlja Božje razodevanje. V ognju Bog izroči svojo živo in odločno besedo, ki odpira prihodnost; ogenj simbolično izraža Božje ogrevanje, razsvetljevanje in preizkušanje srca, njegovo skrb pri preverjanju vzdržnosti človeških del, pri očiščevanju in ponovnem oživljanju.
Cerkev se torej rodi iz ognja ljubezni, iz ‘požara’, ki izbruhne na binkošti in ki razodeva moč besede Vstalega, ki je lastna Svetemu Duhu. Nova in dokončna zaveza ni več osnovana na postavi, ki je zapisana na kamnite plošče, ampak na delovanju Božjega Duha, ki vse stvari dela nove in se vtisne v meseno srce. Beseda apostolov postane prežeta z Duhom Vstalega in postane nova beseda, drugačna, a se lahko razume, kakor da bi bila istočasno prevedena v vse jezike. Vsak jih je namreč slišal govoriti v svojem jeziku. Gre za jezik resnice in ljubezni, ki je univerzalen jezik. Tudi nepismeni ga lahko razumejo. To je jezik resnice in ljubezni, ki ga razumejo vsi! (po: E. Mozetič)


BINKOŠTI – pri nas BIRMOVANJE

Sveti Duh je ‘oblikovalec občestva, je umetnik sprave, ki zna odstraniti ovire’ med ljudmi. On gradi skupnost vernikov. Cerkvi daje rast, ko ji pomaga iti onkraj človeških omejitev, grehov in vsake vrste pohujšanja.
Božji Duh spodbuja srca, da sprejmejo zveličanje, ki gre preko Jezusa Kristusa, ki so ga ljudje pribili na les križa in ki ga je Bog obudil od mrtvih ter ga osvobodil smrtnih bolečin. On je izlil tudi Duha.
Jezus, in po njem Bog sam, prihaja k nam in nas priteguje k sebi. Duh oblikuje božansko privlačnost: Bog nas ‘zapelje’ s svojo ljubeznijo. Samo Božji Duh namreč ima moč, da ‘počloveči in pobrati’ vsako okolje, začenši pri tistih, ki ga sprejmejo.
Prosimo Gospoda, naj nam da doživeti nove binkošti, ki bodo razširile naša srca in uglasile naša čustva s Kristusovimi čustvi, da bomo tako brez sramu oznanjali njegovo spreminjajočo besedo in pričevali o moči ljubezni, ki kliče v življenje vse, kar sreča. (po: E. Mozetič)

V dejavnem pričakovanju sv. birme

Pretekli teden je bil v znamenju priprave na Binkoštni praznik s poudarkom na župnijskih binkoštih – sv. birmo in škofovim obiskom župnije.
Ves teden so imeli birmanci birmansko devetdnevnico s sv. mašo in šmarnicami. Pred tem pa še vsak posebno pripravo.
V ponedeljek se nam je pridružila sestra redovnica, kar je bilo še nadaljevanje priprave pri salezijancih prvo majniško soboto.
V sredo je bil je bil z nami g. škof Maksimilijan, ki je najprej obiskal vse tri podružnične cerkve in izrazil zadovoljstvo nad njihovo lepoto in urejenostjo. Pri cerkvi sv. Mateja je prisluhnil zvonu iz župnije njegovega otroštva, ki je od tam lani dospel k nam. Nato je bil o v župnijski cerkvi srečanje z kandidati za sv. birmo ob prisotnosti staršev in botrov. Veroučenci so dejavno sodelovali in gospod škof s svoje strani prispeval, da je bilo srečanje za vse lepo doživetje. Nato je sledila sv. maša s šmarnicami, med katero je je g. škof spovedoval in je, hvala Bogu, lepo število vernikov pristopilo k zakramentu sprave. Po končanem bogoslužju, se je g. škof v Domu srečanj srečal s člani župnijskega sveta in člani gospodarskega sveta – cerkvenimi ključarji. Delovno srečanje se je zaključilo družabnim srečanjem.
Botri, skoraj vsi, pa so se istočasno v cerkvi srečali z župnikom. Prav gotovo so takšna srečanja zelo koristna.
V četrtek so imeli eno uro pred sv. mašo sv. spoved. Spovedovati je pomagal duhovnik Lojze iz Tabora.
Birmanci so vsak večer sodelovali z branjem šmarnic — po en fant in dekle, z branjem prošenj, vodenjem litanij, petjem. Bilo je lepo, da bi le tako še v prihodnje bilo!

Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKE BINKOŠTI – SVETA BIRMA
NEDELJA, 19. maja ob 10.00 uri

Birmovalec celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž
Pri bogoslužju ga spremljata duhovnik iz Sv. Jurija dr. Lojze Pirnat in domači župnik ter lepo število ministrantov.
Pojeta mladinski in otroški zbor deloma vsak zase, deloma skupaj.
Zraven pojejo tudi birmanci.
K prijetnemu vzdušju prispeva tudi lepo spomladansko vreme. Kar pa seveda ni bistveno. Glavno je to, da bo 24 mladih kristjanov obogateno z darovi Svetega Duha in sprejelo poslanstvo Kristusovih pričevalcev. Bog daj, da bi to v čim večji meri bilo uresničeno in da Božji darovi ne bi postali zakopan zaklad. Spremljajmo jih z molitvijo!

Čestitke in voščilo
Birmancem – Matevžu B., Špeli, Adrianu, Aljažu, Anžetu, Avi, Niku, Neži, Tii, Jašu, Matevžu G., Tadeju, Janu, Timoteju, Blažu, Matevžu L., Mitju, Barbari, Luciji, Tinkari, Larisi, Tamari, Neži, in Evi za današnji, neponovljivi praznik čestitamo in voščimo lepo doživetje teka pomenljivega dne v vaši mladosti. Bodite ponosni, da vam je zaupano tako dragoceno poslanstvo in mu ostanite zvesti!

Vam želi župnijsko občestvo z župnikom

ŠMARNICE: birmanci kot prvoobhajaci in vsi šmarničarji, v tej zadnji tretjini meseca maja v čim večjem številu vztrajajte.

Priporočamo ogled razstave —v fotografijah »Moja babi in dedi pri prvem sv. obhajilu«. Ogledati si jo je možno po mašah, tudi ob nedeljah, do konca maja v Domu srečanj.


MAŠNI NAMENI

NED. – 19.5.
BINKOŠTI – Praznik Svetega Duha
Krispin, redovnik
7.00 češčenje
7.30 v dober namen
10.00 slovesnost sv. birme
Za vse župljane, posebno birmance
Za +Rudolfa Zadobovška
16.00 šmarnice pri Mlinarjevi kapeli

PON. – 20.5.
Marija Mati Cerkve -binkoštni ponedeljek
19.00 za + Viktorja (Vikija) Jelena
Vsak dan šmarnice

TOR. – 21.5.
Krištof Magellanes, duhovnik, mehiški muč.
19.00 za +Slavico Drolc –oblet in Marijo ter Alojza Podgoršek
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 22.5.
Emil (Milan), mučenec
19.00 za +Ivana, Leopoldino, Fani Novak

ČET. – 23.5.
Evtihij, opat
17.00 za +Frančiško Šram (v Šentrupertu)
19.00 za + Marjano Lukner

PET. – 24.5.
Marija pomočnica kristjanov—M. Pomagaj
19.00 za +Ano Zakšek in vse Mohorjeve

SOB. – 25.5.
Beda Častitljivi, duhovnik, cerkveni učitelj
19.00 za +Ljudmilo Jelen

NED. – 26.5.
Nedelja Svete Trojice
Filip Neri, duhovnik
7.00 češčenje
7.30 v dober namen
10.00 za +Jožefa inMarijo Rakun
16.00 šmarnice pri Mahorjevi kapeli

V tem tednu: praznik Marija Mati Cerkve in Marija Pomočnica kristjanov

Dežurni ministranti: šmarničarji
Bralci v nedeljo: I. Majda Jelen, Nejc Lončar; II. Tilen Natek, Petra Rančigaj
Urejanje in krašenje cerkve: Zakl