Oznanila za nedeljo Svete Trojice

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Jezus je pristopil in jim spregovóril: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in poučujte vse narode. Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28,18–20)

BESEDA O BESEDI

SPREGOVORIMO O VESELJU NAD SVETO TROJICO Mt 28,16–20

Ob današnjem evangeljskem odlomku se moramo verjetno temeljito ustaviti, da bi sploh razumeli, k čemu smo z besedami v njem povabljeni. Povabljeni smo, da vsemu svetu povemo, kako lepo je biti kristjan, kakšno veselje je biti krščen, kakšno bogastvo se skriva v znamenju križa, ki ga naredimo v imenu treh Božjih oseb.
Krst v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha govori o nečem, kar je neskončno lepo. Če pogledamo konkretno, je to naslednje:
Krst v imenu Očeta nam govori, da smo ljubljeni otroci nebeškega Očeta. Kako lepo je biti v polnosti sprejet in ljubljen. Tega ti ne more dati nihče drug kot Bog. Nebeški Oče nas neskončno ljubi!
Krst v imenu Sina nam oznanja, da smo po njem odrešeni greha in smrti, da imamo v njem večno življenje. Svobodni smo vezi greha in smrti. V njem je vse že odrešeno, le okleniti se ga moramo. Tako pogosto se počutimo utesnjene. Sin nas osvobaja, kakšno veselje!
Krst v imenu Svetega Duha nam prinaša tolažbo in moč. Življenje nas preskuša in stiska, Sveti Duh nam prinaša tolažbo in moč. Mar ne iščemo prav tega?
In ko nas Jezus vabi, naj krščujemo, nas vabi najprej, da spregovorimo o veselju nad tremi osebami: Očetom, Sinom in Svetim Duhom. V teh osebah se lahko torej veselimo, da smo ljubljeni, da smo odrešeni in da v Svetem Duhu vselej prejemamo tolažbo in moč.
Po Svetem Duhu tudi prepoznavamo greh in krepost. Hudi duh nad nami nima moči, če se oklepamo Svetega Duha.
To je naša vera! To je naš krst. Vabim vas, da še bolj zavzeto zaživimo v moči krsta in v lepoti pripadnosti trem osebam: Očetu, Sinu in Svetemu Duhu, ter še bolj vzljubimo Cerkev, po kateri smo vero sprejeli. (po: E. Mozetič)

NEDELJA SVETE TROJICE

Danes zremo Sveto Trojico takšno, kakršno nam je dal spoznati Jezus, ki nam je namreč razodel, da je Bog ljubezen ‘ne eden v eni sami osebi, ampak v treh osebah ene Božje narave’ (hvalospev): da je Stvarnik in usmiljeni Oče; da je Edinorojeni Sin, večna učlovečena Modrost, ki je za nas umrl in vstal; in končno, da je Sveti Duh, ki vodi vesolje in zgodovino k dokončnemu osredinjenju. Tri osebe so en Bog, ker je Oče ljubezen, Sin je ljubezen in Sveti Duh je ljubezen. Bog je ves in samo ljubezen, najčistejša, neskončna in večna ljubezen. Ne živi v neki neizmerni osamljenosti, temveč je neusahljivi vir življenja, ki se brez prestanka podarja in posreduje.
V vsem tem, kar obstaja, je v nekem smislu vtisnjeno ‘ime’ Svete Trojice, saj je vse, kar je, vse do zadnjega delčka, v odnosu in s tem odseva Boga, ki je odnos in s tem odseva stvariteljsko Ljubezen. Vse izhaja iz ljubezni, teži k ljubezni in se giblje zaradi ljubezni.
In največji dokaz, da smo ustvarjeni po podobi Svete Trojice, je ta, da nas samo ljubezen osrečuje, saj smo v odnosu zato, da ljubimo, in živimo zato, da smo ljubljeni. (Benedikt XVI.)

DANES SKLEP NEDELJSKIH POPOLDANSKIH ŠMARNIC.
Povabili so nas k Mahorjevi (Bitenčevi) kapeli v Zakl. Sodeloval bo Mladinski pevski zbor naše župnije. Doslej je bila udeležba kar lepa, čeprav se je pred dvema tednoma poznalo, da je bilo v župniji praznovanje prvega sv. obhajila, prejšnjo nedeljo pa sv. birme. Za sklep pa naj bi Boga lepo počastili, Devico Marijo slavili in še bolj zbližali z Jezusom.

Pri šmarnicah med tednom birmanci, prvoobhajaci in vsi šmarničarji, v tej zadnjih dneh maja v čim večjem številu vztrajajte!

Zahvala
Bog povrni vsem, ki ste na kakršenkoli način bili soudeleženi pri binkoštni slovesnosti preteklo nedeljo – ob obisku našega škofa in birmovanju. Lepo doživetje tega praznovanja je gotovo bilo v veliko zadoščenje.
Seveda pa gre največja zahvala Bogu za tako lepo vreme, še bolj pa za njegove bogate darove. Seveda se pričakovuje, da bodo birmanci pokazali svojo hvaležnost tudi z lepim obiskom in sodelovanjem pri šmarnicah.

Naslovljeno na vas

Praznik sv. Rešnjega telesa in Krvi
bomo praznovali ta četrtek, 30. maja

Na ta dan obhajamo Jezusovo navzočnost v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi – evharistije, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Na praznik so ponekod v navadi različne oblike procesij, s čimer verniki tudi navzven pokažejo svojo vero.
Posvečene hostije se hranijo v ciborijih, eno hostijo pa v običajno umetniško izdelani monštranci. Namen hranjenja posvečenih hostij je dejstvo Jezusove trajne navzočnosti v zakramentalni obliki kot tudi možnost za češčenje. Duhovniki monštranco izpostavljajo v češčenje za posebne priložnosti, ob veliki noči in prazniku sv. Rešnjega telesa in krvi pa so v navadi tudi procesije, ki potekajo po cerkvah in/ali v bližnji okolici. Za praznik sv. Rešnjega telesa in krvi je marsikje v navadi postavljanje začasnih kapelic ali oltarjev, mimo katerih poteka sprevod. Duhovnika z monštranco poleg bogoslužnih sodelavcev spremljajo verniki in s tem izrazijo zunanjo versko pripadnost

Napovednik: procesije sv. Rešnjega telesa bodo:

  • Ta četrtek po sv. maši, ki bo ob 19.00 uri v cerkvi na Gomilskem.
  • V nedeljo, 2. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Šentrupertu.
  • V nedeljo, 23. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Šmatevžu.
  • V nedeljo, 30. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Grajski vasi.

Vse tiste, ki pripravljate kapelice, prosimo to tudi za letos.

Kadar bo procesija pri kateri podružnični cerkvi, na Gomilskem ne bo sv. maše ob 10.00 uri.

Sklep veroučnega leta bo v nedeljo 16. junija ob 10.00 uri v cerkvi na Gomilskem.

Hvaljeno in češčeno naj vedno bo, presveto Rešnje telo!

Priporočamo ogled razstave —v fotografijah »Moja babi in dedi pri prvem sv. obhajilu«. Ogledati si jo je možno po mašah, tudi ob nedeljah, do konca maja v Domu srečanj.

MAŠNI NAMENI

NED. – 26.5.
Nedelja Svete Trojice
Filip Neri, duhovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Jožefa in Marijo (Miro) Rakun, sv. krst
16.00 šmarnice pri Mahorjevi kapeli

PON. – 27.5.
Alojzij Grozde, mučen.
19.00 za + Marijo Potočnik –30. dan
Šmarnice še do petka

TOR. – 28.5.
German Pariški, škof
19.00 za +Veroniko Kunst
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 29.5.
Maksim Emonski, škof
19.00 po namenu

ČET. – 30.5.
SV. REŠNJE TELO IN SV. REŠNJA KRI
Kancij in oglejski muč.
7.30 za vse župljane – žive in rajne
19.00 za + Marijo Rojnik
Procesija sv Rešnjega telesa

PET. – 31.5.
Obiskanje D. Marije
19.00 za +Franca Kneza
Sklep šmarnic

SOB. – 1.6.
Justin, mučenec
19.00 za +starše Julijano, Antona in vse Rovšnikove in vse Rovšnikove
Začetek vrtnic—junijske pobožnosti v čast Jezusovemu srcu

NED. – 2.6.
9. Nedelja med letom
Marcelin in Peter, mučenca
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Frančiško Šram, Franca Dolinška (v Šentrupertu)
Procesija sv Rešnjega telesa

V tem tednu: bo slovesen in zapovedan praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi, praznik Obiskovanja D. Marije, začetek procesij, sklep šmarnic, začetek vrtnic, …

Dežurni ministranti: šmarničarji
Bralci v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Elza Vasle; II. V Št.R. Petra Basle,
Urejanje in krašenje cerkve: Gomilsko I.