Oznanila za 17. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tedaj je Jezus vzel hlebe, se zahvalil in jih razdélil med sedeče. Prav tako je razdélil tudi ribe, kolikor so jih hoteli. Ko so se najedli, je rekel svojim učencem: »Poberite koščke, ki so ostali, da kaj ne bo šlo v izgubo.« Pobrali so jih torej in napolnili dvanajst košar s koščki, ki so od petih ječmenovih hlebov ostali tistim, ki so jedli. Ko so ljudje videli, da je stóril znamenje, so govorili: »Ta je resnično prerok, ki mora priti na svet.« (Jn 6,11–14)

BESEDA O BESEDI

DAJMO JEZUSU NA RAZPOLAGO TO, KAR IMAMO Jn 6,1–15

Današnji evangeljski odlomek nas pripelje do tega, naj ne odvrnemo pogleda od tistega Jezusa, ki je prejšnjo nedeljo v Markovem evangeliju, potem ko je videl veliko množico, imel sočutje z njimi (prim. Mr 6,34). Tudi ta deček s petimi hlebi je razumel to sočutje in je rekel: »Ubogi ljudje … Jaz imam tole.« Sočutje ga je pripeljalo do tega, da je ponudil to, kar je imel. Danes nam Janez ponovno pokaže Jezusa, ki je pozoren do osnovnih potreb ljudi. Dogodek izhaja namreč iz konkretnega dejstva, kajti ljudje so lačni in Jezus vključi svoje učence, da bi bila ta lakota potešena. To je konkretno dejstvo. Množicam Jezus ni dal samo tega, ponudil jim je svojo Besedo, svojo tolažbo, svoje zveličanje in končno svoje življenje, ampak jim je seveda dal tudi to, da je poskrbel za telesno hrano. In mi, njegovi učenci, se ne moremo pretvarjati, da to ni nič. Samo če bomo prisluhnili najpreprostejšim zahtevam ljudi in jim bili ob strani pri njihovih konkretnih bivanjskih situacijah, nam bodo prisluhnili, ko bomo govorili o višjih vrednotah.
Božja ljubezen do človeštva, ki je lačno kruha, svobode, pravičnosti, miru in predvsem njegove božanske milosti, nikoli ne preneha. Jezus tudi danes nasičuje, postaja živo navzoč in tolažeč, to pa stori po nas. Zato nas evangelij vabi, naj bomo pripravljeni in dejavni, kot tisti deček, ki je opazil, da ima pet hlebov, in je rekel: »Jaz imam to, ti pa boš videl …«
Pred krikom lakote, vsakovrstne lakote današnjega časa, tolikih bratov in sester po vseh predelih sveta, ne smemo ostati le oddaljeni in nepremični opazovalci. Oznanilo Kristusa, kruha večnega življenja, zahteva velikodušno prizadevanje za solidarnost do revnih, slabotnih, zadnjih, nezaščitenih. To dejanje bližine ter dejavne ljubezni je najboljše preverjanje kvalitete naše vere, in sicer tako na osebni ravni kot na nivoju vse skupnosti. (po: papež Frančišek)


17. nedelja med letom – pri nas Krištofova

Sv. Krištof, Krištofova nedelja, MIVA

V preteklem tednu, 24. julija, je bil god sv. Krištofa, mučenca, priprošnjika za srečno vožnjo in zavetnika šoferjev. V naši župniji pa ima posebno mesto še zlasti zato, ker je zavetnik lepe podružnične cerkve v Grajski vasi. Ker bil je godovni dan v prvi polovici tedna, se je v Sloveniji Krištofova nedelja obhajala že 21. julija, pri nas pa je bilo zaradi zaključka počitniškega oratorija prestavljeno praznovanje na to nedeljo. Danes v cerkvi sv. Krištofa v Grajski vasi slavimo njenega zavetnika, danes je blagoslov vozil in v zahvalo za srečno prevožene kilometre darujemo za vozila, ki jih misijonarji tako zelo potrebujejo (dobrodelna akcija MIVA). Bog vam povrni za vaš velikodušen dar!

Ob nedelji starih staršev

Dragi stari starši, dragi starostniki, podajte se na pot izjemnih starcev! Postanimo tudi mi nekoliko pesniki molitve: uživajmo v iskanju svojih besed, prilastimo si tiste, ki nas jih uči Božja beseda. Molitev starih staršev in starostnikov je za Cerkev velik dar! Je bogastvo. Prav tako je velika injekcija modrosti za celotno človeško družbo, predvsem za tisto, ki je preveč zaposlena, zavzeta, raztresena. Nekdo pa mora prav tako peti, tudi zanje, peti o Božjih znamenjih, oznanjati znamenja Boga, moliti zanje! Spomnimo se Benedikta XVI., ki se je odločil za molitev in poslušanje Boga v zadnjem delu svojega življenja. Mi predvsem potrebujemo ostarele, ki molijo, kajti starost nam je dana ravno za to.’
Starostniki se lahko zahvaljujete Gospodu za vso prejeto dobroto. Lahko posredujete za pričakovanja novih generacij in nudite dostojanstvo spomina. Mlade ambiciozneže lahko spomnite, da je življenje brez ljubezni suhoparno življenje. Prestrašenim mladim lahko rečete, da se strah pred prihodnostjo lahko premaga. Mlade, pretirano zaljubljene vase, lahko spomnite, da je večje veselje v dajanju kot prejemanju. Dedki in babice oblikujejo stalni zbor velikega duhovnega svetišča, kjer molitev prošnje in pesem hvalnica podpirata skupnost, ki dela in se bori na polju življenja.
In navsezadnje molitev nenehno očiščuje srce. In kako lepo je opogumljanje, ki ga starostnik uspe posredovati mladim, ki iščejo smisel vere in življenja. To je zares poslanstvo starih staršev, poklicanost ostarelih. (po: E. Mozetič)


Naslovljeno na vas

Napovedi za poletne mesece

– župnijsko romanje
Obvestilo o preložitvi župnijskega romanja v september. Oprostite, če ste si za napovedan datum že rezervirali čas. Predviden datum je neprimeren zaradi dogodka v PGD Gomilsko. Nekateri zaradi sodelovanja na dogodku ne bi mogli iti na romanje, kateri pa bi šli bi pa prav tako prikrajšali gasilsko praznovanje. Eno in drugo ne bi bilo prav. Zato smo se odločili, bomo romali v septembru, ker imata tudi soboti v drugi polovici avgusta zadržke – v soboto, 24. avgusta bo že uvod v praznovanje župnijskega dneva. Cilj romanja pa je zdaj že dokončno izbran: primorska Marijina Božja pot Strunjan in središče škofije Koper. Takrat bodo tudi prometne razmere ugodnejše za potovanje v to smer. Upamo, da ne bo treba zadnji dan odložiti romanje kot se je zgodilo lani zaradi poplav. Novi datum bo v kratkem sporočen.

župnijski dan bo 25 8. 2024, na predvečer tega praznovanja je predvideno tudi slavljenje s skupino Svetnik. Načrtujte udeležbo.

Devica Marija,
Mati vere in upanja, zgled za to človeštvo, ki ga je ukleščila brezbrižnost,
naredi me razpoložljivega, kot si ti, da sprejmem Božjo voljo,
da bi poveličeval in hvalil njegovo usmiljenje.
Marija, Mati kreposti, ti, ki poznaš moje srce, ne dopusti, da bi obupal.
Z zaupanjem izročam življenje v tvoje roke. Ozdravi moje rane.
Naj me tvoja nežnost spremlja na moji poti.
Tvoja navzočnost, Mati ljubezni, nam prinaša veselje,
ko vidimo svoje družine združene.
Pomagaj mi prenašati nežnost in ljubezen Boga vnukom in mladim,
da bi poleg molitve zanje lahko tudi molil z njimi.
Marija, izprosi zame dar Svetega Duha: podpiraj mojo šibkost;
vdihni v moje srce tolažbo da bom lahko med mladimi pustil sledi vere,
pričevanje o lepoti življenja, spoznanje, da ima življenje svojo mejo,
onkraj katere onkraj katere nas čaka Očetov objem. Amen.

MAŠNI NAMENI

NED. – 28.7.
17. ned. med letom
Viktor I., (Zmago), papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ano in Anko Šlander (v Grajski vasi)
Blagoslov vozil, MIVA

PON. – 29.7.
Marta, Marija in Lazar
19.00 za +Viktorja, Vikija in vse Vovkove

TOR. – 30.7.
Peter Krizolog, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +starše Virant, Antona Kovačiča
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 31.7.
Ignacij Lojolski, duhovnik, ustanovitelj jezuitov
19.00 za +Elizabeto Brišnik

ČET. – 1.8. prvi četrtek
Alfonz Ligvorij, škof, cerkveni učitelj 
19.00 za družino Kok Ribič (v Šentrupertu)
Molitev za duhovne poklice

PET. – 2.8. prvi petek
Evzebij iz Vrcelija, škof
19.00 za +Faniko Šram
Litanije Jezusovega srca

SOB. – 3.8. prva sob.
Konrad, redovnik
15.00 poroka Aljaža in Adrijane s sv. mašo (v Grajski vasi)
19.00 za +Franca Kneza in brata Staneta
Litanije Matere Božje

NED. – 4.8.
18. ned. med letom
Viktor I., (Zmago), papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Roka Teršeka

V tem tednu: v tem tednu bomo vstopili v novi mesec s prvim četrtkom, prvim petkom, prvo soboto. Vabljeni k bogoslužju, tudi zakramentom.

Dežurni ministranti: David in Domen Zupančič, Tilen Ojsteršek, ostali dobrodošli.
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Simon Brdnik; II. Tilen Natek, Brigita Stvarnik Novak
Urejanje in krašenje cerkve: Šmatevž