Oznanila za 18. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Jezus jim je dejal: »Resnično, resnično, povem vam: Ni vam Mojzes dal kruha iz nebes, ampak moj Oče vam daje resnični kruh iz nebes. Božji kruh je namreč tisti, ki prihaja iz nebes in daje svetu življenje.« Tedaj so mu rekli: »Gospod, vselej nam daj tega kruha!«Jezus jim je dejal: »Jaz sem kruh življenja. Kdor pride k meni, gotovo ne bo lačen, in kdor vame veruje, gotovo nikoli ne bo žejen.« (Jn 6,32–35)

BESEDA O BESEDI

HRANA KOT IZZIV ZA DAROVANJE Jn 6,24–35

Ljudje, ki jih prikazuje današnji evangeljski odlomek, bi radi jedli kruh in bili siti. Za Jezusom so hodili, ker jim je dajal kruha, ki ga sicer niso tako zlahka zaslužili. Jezus jim spregovori o kruhu, ki je več kot mana, ki jim jo je dal Mojzes. Pravi: »Božji kruh je namreč tisti, ki prihaja iz nebes in daje svetu življenje.« Ljudje so bili takoj za takšen kruh, a za tem se skriva predvsem želja po udobju in brezskrbnosti. Zaslužiti za osnovno hrano je bilo pravzaprav takrat cilj vsakega dela. Kako lepo, da bi odpadla takšna skrb! Jezus pa obrača pogled. V »ponudbi« kruha, ki je več kot golo preživetje, napoveduje skrivnost svoje smrti in vstajenja. S tem pa ponuja popoln obrat v človeku. Človek naj ne živi, da bi se nasitil, ampak da bi kakor Jezus dajal sebe v hrano drugim. Živeti tako, da bi kakor pšenično zrno »padli v zemljo« in obrodili sad. Hrana pomeni pri Jezusu izziv za darovanje, ne potešitev, ki omogoča počitek. Opozarja na zgrešeno logiko čisto vsakdanjega odnosa do hrane. Ne živimo zato, da bomo jedli, ampak jemo zato, da bomo živeli. Ne živimo zato, da nam je udobno, ampak da živimo polno in dajemo življenje drugim.
V tej skrivnosti, je logično vse – da Jezus dejansko daje sebe v hrano – kot evharistični kruh. Saj je umrl za nas in želi, da uživamo njega. Kakor tudi to, da se ob tej skrivnostni hrani spreminjamo v kruh za druge. Kar pa pomeni, da Jezus ne govori: Jejte moje meso, to je vaša večnost. Ampak jejte moje meso, da boste zmogli živeti za druge, kakor sem jaz živel za vas. Tako se hrana povezuje s posnemanjem Jezusovega življenja, z zaupanjem, da je le takšno življenje, kot ga živi Jezus resnično polno in vodi v večnost. V tej luči je razumljivo nadaljevanje tega odlomka, kjer Jezus pravi: »Kdor pride k meni, gotovo ne bo lačen, in kdor vame veruje, gotovo nikoli ne bo žejen.« Evharistija pomeni hkrati prihajanje k Jezusu in verovanje vanj. Pomeni na nek način življenje z njim, iz njega in zanj. (po: E. Mozetič)

18. nedelja med letom

PRESITOST

Da bi se pogosteje in bolj zavzeto udeleževali svete maše, moramo okrepiti naše hrepenenje. Izraelci so bili, preden jih je Bog nasičeval z mano, lačni. Mana je preprosta jed, a zaradi lakote se jim je zdelo, da ima odličen okus. Nasprotno se bo sitemu človeku še tako imenitna večerja zdela neokusna. Nekaj podobnega se dogaja z evharistijo. Če se kdo duhovno hrani samo z “nezdravo hrano”, kot je televizija, internet, pametni telefoni in podobno, kar nas raztresa, se mu bo maša zdela kmalu nezanimiva in neprivlačna. Zato je potrebno, da se ‘postimo’ od stvari, ki nas raztresajo, in si vzamemo čas za tiho razmišljanje in molitev. Prav je, da se umirimo že pred mašo, če želimo, da bomo zahrepeneli po njej in bili pri njej bolj zbrani. (B. Rustja, Zgodbe o kruhu z okusom nebes)


Nad menoj sveti luč tvojega obličja, na dnu svojega srca čutim blago toplino tvoje ljubezni.
Ti si v meni in jaz v tebi. O čudovita skrivnost! Moja duša molči, moj duh te kleče moli.
Nobena hvaležnost ni dovolj velika za ta dar, ki presega vse zemeljsko.
Nobena ljubezen ne bi mogla povrniti ljubezni, s katero si se daroval.
Vsak dar in vsaka žrtev sta kakor nič, če ju primerjam s tvojim darovanjem.
Kaj naj ti torej darujem, Gospod, kaj naj ti rečem?
Tebe samega, ki sem te prejel v vdanem molku, darujem.
Ko se spominjam tistega dne svoje nedolžne mladosti,
ko sem te prvič prejel v svoje srce,
te prosim le to: ravnaj z mano po svoji volji, varuj me!
Tak naj bom, kakršnega me hočeš imeti.
V hostijo, vase, me vsega spremeni,
tudi moje križe in moje radosti, moje upe in moja razočaranja.
Odslej bodi ti moj drugi jaz. Ti bodi moje življenje.
Moj Bog, naj bom kakor otrok v tvojih rokah. (Henri Daniel Rops)

Jezus, verujem v Te, Jezus, upam v Te, Jezus ljubim Te nad vse.
Jezus, tebi živim, Jezus tebi umrjem, Jezus, tvoj sem živ in mrtev. Amen.


Naslovljeno na vas

Zahvala
Preteklo nedeljo je v okviru praznovanja Krištofove nedelje potekala dobrodelna misijonska akcija MIVA—za prevozna sredstva misijonarjev. Zbrali smo 1.102,50 eur. Vsem, ki ste darovali, Bog povrni!

Poslikava pročelja pevskega kora v naši župnijski cerkvi.
Belina, ki je kričeče izstopala iz konteksta lepo poslikane cerkve, je dala vedeti, da je delo novega kora nedokončano. Zdaj je to opravljeno. Priznana slikarka sakralne umetnosti Marija Bersan Mašuk je ustvarila poslikavo, ki je oblikovno in barvno lepo uglašena z obstoječo poslikavo. Prav gotovo pomeni ta pridobitev prispevek k lepoti tega svetišča. Preteklo je precej časa, končno pa je le uspelo. Bogu hvala.
Bog daj, da bi kor privabil še več pevcev, ki bodo odslej v družbi svoje zavetnice sv. Cecilije in pojočih angelov.

Napovedi za bližnjo prihodnost
– župnijsko romanje
Po preložitvi prvotnega termina je zdaj načrtovana sobota 21. septembra za župnijsko romanje. Cilj romanja pa je zdaj že dokončno izbran: primorska Marijina Božja pot Strunjan in središče škofije Koper. Takrat bodo tudi prometne razmere ugodnejše za potovanje v to smer.

– župnijski dan bo 25 8. 2024, na predvečer tega praznovanja je predvideno tudi slavljenje s skupino Svetnik. Načrtujte udeležbo.

MAŠNI NAMENI

NED. – 4.8.
18. ned. med letom
Viktor I., (Zmago), papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Roka Teršeka

PON. – 5.8.
Marija Snežna (Nives)
19.00 za +v zahvalo za ozdravljenje (C.)

TOR. – 6.8.
Jezusova spremenitev na gori
19.00 za +Ljudmilo Jelen
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 7.8.
Sikst II., papež
19.00 za +Marjano Lukner

ČET. – 8.8.
Dominik, duhovnik, ustan. dominikancev
19.00 za +Pavlo Polak

PET. – 9.8.
Terezija B. od Križa, mučenka, soz. Evrope
19.00 za +Marijo Grah – 30. dan

SOB. – 10.8.
Lovrenc, diakon, muč.
19.00 za +Martina Dolerja in starše

NED. – 11.8.
19. Ned. med letom
Klara (Jasna), devica, redovna ustanovitelj.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Karola Semprimožnika

V tem tednu:

Dežurni ministranti: Ana Vita in Jaša Cvenk, ostali dobrodošli.
Bralci v nedeljo: I. Mojca Strožer, Jure Vasle; II. Petra Basle, Tilen Natek
Urejanje in krašenje cerkve: Trnava