Oznanila za 23. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA
 
Vzel ga je od množice vstran, mu vtaknil prste v njegova ušesa in se mu s slino dotaknil jezika; in pogledal je v nebo, zavzdihnil in mu rekel: »Efeta!« to je: »Odpri se!« In kar odprla so se mu ušesa in razvezala se je vez njegovega jezika in je govoril prav.  (Mr 7,33–35)
 
BESEDA O BESEDI 
 
KLIC, KI JE NAMENJEN VSAKEMU ČLOVEKU Mr 7,31–37
 
Bolj od tega pljunka, dotikanja s prsti ušes in jezika, je v današnjem evangeljskem odlomku pomembno nekaj drugega.
Prvi je Jezusov vzdih in pogled proti nebu. To pomeni, da se je Jezus kot tisti, ki prihaja iz nebes, poistovetil s trpljenjem ljudi tako, da je soudeležen pri njihovih nesrečah in te nesreče prevzema nase. Evangelist Matej o tem lepo pravi: »On je odvzel naše slabosti in odnesel naše bolezni.«
Drugo, na kar moramo biti ob tem čudežu pozorni, je stanje gluhega človeka. Gluh človek je izoliran od okolice. Ljudje okoli njega se ga naveličajo, ker mu morajo neštetokrat povedati isto stvar. Samega gluhega pa gluhota sili k sumničenju, da ljudje okrog njega o njem slabo govorijo, da se mu posmehujejo. Tudi zaradi tega se gluhi človek umika okolici.
Tretje, na kar smo pozorni, pa je Jezusova beseda »Efeta« – odpri se! Efeta je aramejska beseda; Jezus je govoril aramejsko. Prvi kristjani so razumeli, da se ta beseda ne nanaša samo na telesno, ampak tudi na duhovno gluhost. Zato je ta beseda kaj kmalu prišla v krstni obred. Takoj nato, ko je duhovnik krstil otroka, se je dotaknil njegovih ušes in ust in rekel: »Efeta, odpri se!« Danes je obred nekoliko spremenjen, vendar pomeni isto: odpri se za poslušanje Božje besede, za vero, za slavljenje Boga, za življenje, ki ti ga daje Bog. Tudi srce ima ušesa, da bi slišalo, in tudi srce govori. To je del našega splošnega prepričanja in je izraženo v mnogih izrazih naše vsakdanje govorice. Ali ne rečemo o človeku, da ima »odprto srce«, ali pa nasprotno, da ima »gluho srce«, srce, ki je zaprto za sočloveka in za sleherno sočutje.
»Efeta! – Odpri se!«, je torej klic, ki je namenjen vsakemu človeku, ne samo telesno gluhemu in nememu. To je povabilo tudi meni in tebi, da se ne bi zaprl sam vase in bil neobčutljiv za svojo okolico, za potrebe drugih. To je povabilo k poslušanju Božje besede, ki nam je posredovana in želi vstopiti v naše življenje, da ga oblikuje. Vera se namreč hrani iz poslušanja Boga! (po: E. Mozetič)
 
23. nedelja med letom – Marijino rojstvo—mali šmaren
 
TUDI GLUHOTA JE KDAJ POTREBNA
 
So trenutki v našem življenju, ko je tudi gluhota potrebna. Vsaka stvar je kdaj za nekaj dobra, sicer je ne bi bilo. Tako je tudi gluhota od Boga. 
In kdaj je gluhota dobra? Kadar nas kdo užali ali govori slabo o nas. Pustimo, da te besede padejo v prazno, namesto da sedejo v naše srce in ga bremenijo. Samo tako se naredi konec zlu. Koliko zla je manj v naših okoljih, v družinah, preprosto zato, ker pustimo besedam, ki niso izraz ljubezni, ampak sovraštva, jeze in zamer, da padejo v prazno, se pravi, da jih preslišimo. Tovrstna gluhost je velik Božji dar.
Pa še ena gluhost zelo dobro dene. Te gluhosti bi nas lahko naučili menihi ali redovnice, ki živijo v zaprtih samostanih in večino svojega življenja preživijo v tišini. Pravijo, da so gluhi zato, da bi bolje slišali. Kako je pomembno, da slišimo tisto, kar je zares treba slišati, in da ne slišimo tistega, kar spušča umazanijo na srce. Danes veliko govorimo o onesnaževanju okolja. Med oblikami onesnaževanja je tudi onesnaževanje s hrupom.
Vsi vemo, za kaj gre. Nekoč je Mojzes rekel ljudstvu: »Molče poslušaj, Izrael!«
Evangelij se konča z navdušeno pohvalo, ki jo je Jezusu dala množica: »Vse prav dela: gluhim daje, da slišijo, nemim, da govorijo!«
Dodajmo še svojo pohvalo: »Evangelij vse prav dela: gluhim daje, da slišijo, ko je dobro, da slišijo, in napravi gluhe tiste, ki nas kdaj poslušajo, pa je bolje, da nas ne slišijo!« (E. Mozetič)
 
Praznik Marijinega rojstva 
je praznik veselja: na svet prihaja tista, ki naj postane Odrešenikova in naša mati. Marijino rojstvo je prvo vidno dejanje drame odrešenja. Vsebino tega praznika povzema odpev k Zaharijevemu hvalospevu v bogoslužni molitvi hvalnic: »Tvoje rojstvo, božja mati in Devica, je razveselilo vesoljni svet; kajti iz tebe je izšlo sonce pravice, Kristus, naš Bog, ki je odpravil prekletstvo in dal blagoslov, uničil smrt in nam podaril večno življenje.« 
 
 
Naslovljeno na vas
 
URNIK VEROUKA V TEM VEROUČNEM LETU (2024/25)
GOMILSKO:
 1. razred v sredo od 13.00 – 13.45
 2. razred v sredo od 13.00 – 13.45
 3. razred v četrtek od 13.00- 13.45
 4. razred v četrtek od 13.45 -14.30
 
TRNAVA:
 1. razred v sredo od 7.15 — 8.00
 2. razred v petek od 14.05 -14.50
 3. razred v sredo od 7.15 – 8.00 
 4. razred v petek od 13.15-14.00
Učbenike lahko nabavite pri katehistinji:
Cena za 1., 2. in 3. razred je 14 €, za 4. razred 16 €.
Cena liturgičnega zvezka, ki je za veroučence 3. razreda obvezen 
 
GOMILSKO:
 5. r. gomilske šole v ponedeljek od 13.00 – 13.45
 5. r. braslovške šole 1.sku. v ponedeljek od 14.00 – 14.45
 5. r. braslovške šole 2.skup. v torek od 14.00 – 14.45
 6. r. 1.skupina v sredo od 14.00 – 14.45
 6. r. 2.skupina v četrtek od 14.00 – 14.45
 7. r. v petek od 14.00 – 14.45
 8. r. v torek od 14.00 – 14.45
 9. r. v ponedeljek od 14.00 – 14.45
Če bo mogoče, bomo urnik še spremenili. 
Prispevek za katehezo za veroučno leto 2024/2025 na enega učenca znaša 20 €, kjer je veroučencev v isti družini več, se plača enotni prispevek 30 € ( na družino).
Prispevek je priporočeni dar, zato smejo tisti, ki težko dajo, dati manj ali nič. 
Seveda pa tudi ne bo nihče branil dati več, če bo kdo dobrovoljno tako namenil. Vrata bodo odprta vsem otrokom in mladim, ki želijo s pravim namenom obiskovati verouk – da bi rastli v veri in ljubezni.. Dar naj bi izročili starši sami, ne po otroku (lahko po maši ali po sestanku za starše, …). Hvala! 
 
 Več na: kps.rkc.si
 
 
 
 
MAŠNI NAMENI
 
NED. – 8.9. 
23. ned. med letom
Rojstvo Device Marije – mali šmaren
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne 
10.00 za +starše in Mirana Roter in teto 
Začetek tedna mladih
 
PON. – 9.9.
Peter Klaver, jezuit, misijonar  
19.00 za +Štefanijo Rančigaj
 
TOR. – 10.9. 
Pulherija, cesarica
19.00 za +Marijo Rojnik
Slavljenje – Bog je Ljubezen 
 
SRE. – 11.9. 
Prot in Hijacint, mučenca  
19.00 za +Vikija Jelena
 
ČET. – 12.9. 
Marijino ime
17.00 za +Mateja Valenčaka -oblet. (v Šentrupertu)
 
PET. – 13.9. 
Janez Zlatousti, škof, cerkveni učitelj  
19.00 za +Pavlo Polak
 
SOB. – 14.9. 
Povišanje sv. Križa
19.00 za +Slavkota Begovića -30. dan
 
NED. – 15.9. 
24. ned. med letom
Žalostna Mati Božja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne 
10.00 za +Borisa Turnška –oblet.
 
V tem tednu: Priprava na verouk.
Napoved: – župnijsko romanje bo 21. septembra v Strunjan in Koper– pohitite s prijavami za pravočasno organizacijo (župniku ali Simonu Brdniku tel. 041 783 952)
                  -Stična mladih – 21. september
 
Dežurni ministranti: Jakob Lončar, Tilen Ojsteršek, ostali dobrodošli.
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Jure Vasle; II. Petra Basle, Lara Natek
Urejanje in krašenje cerkve: Šmatevž