Oznanila za 24. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

In začel jih je učiti, da bo Sin človekov moral veliko pretrpeti, da ga bodo starešine, véliki duhovniki in pismouki zavrgli in umorili in da bo po treh dneh vstal. Tedaj je poklical k sebi množico skupaj z učenci in jim rekel: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgúbil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil.« (Mr 8,31–35)

BESEDA O BESEDI

KAJ PA MENIŠ TI? Mr 8,27–35

V današnji kulturi in družbi obstajajo različne raziskave javnega mnenja, ki jih lahko kot podobo uporabimo za to, da bi lažje razumeli evangelij današnje nedelje. Raziskave javnega mnenja danes uporabljajo skoraj povsod, predvsem v politiki in ekonomiji.
Tudi Jezus je nekega dne hotel narediti raziskavo javnega mnenja, toda kot bomo videli, z drugačnimi nameni. Ti niso bili politični, ampak vzgojni.
Zdi se, kot da so apostoli pričakovali, da si bodo lahko končno dali duška in mu povedali, kaj se govori o njem. Toda Jezus ni želel meriti svoje popularnosti ali stopnje svoje priljubljenosti pri ljudeh. Njegov namen je bil povsem drug. Zato je vprašal: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?«
To drugo, nepričakovano vprašanje jih je popolnoma zmedlo. Molk in spogledovanje. Če pri prvem vprašanju beremo, da so apostoli »odgovorili« vsi skupaj, kakor v zboru. Tokrat pa je glagol v ednini; en sam »odgovori«, in to Simon Peter: »Ti si Kristus, Sin živega Boga!«
Če je za odgovor na prvo vprašanje zadostovalo, da so pogledali okoli sebe, prisluhnili mnenju ljudi, so se morali sedaj zazreti v svojo notranjost, prisluhniti zelo drugačnemu glasu, ki ne prihaja od mesa in krvi, ampak od Očeta, ki je v nebesih. Peter je bil deležen razsvetljenja »od zgoraj«.
To je prvo jasno priznanje resnične identitete Jezusa Kristusa, ki ga najdemo v evangelijih. To je v zgodovini prva javna izpoved vere v Jezusa!
Jezus Simonu zato spremeni ime, kot je to običajno v Svetem pismu, ko človek sprejme pomembno novo poslanstvo; imenuje ga Kefa, Skala. Resnična skala, »vogelni kamen« je in ostaja on sam, Jezus Kristus.
Ne moremo se potuhniti, moramo se vprašati tudi mi, kaj pravijo ljudje in kaj sam pravim o Jezusu. Okoli nas zlahka zaznamo mnenja o Jezusu. Mnogo je knjig, ki poročajo, kaj so mislili o Jezusu filozofi, teologi, književniki, celo ateisti. A najpomembneje je vprašanje: »Kaj pa ti misliš!? – Imaš odgovor? « (po: E. Mozetič)

24. nedelja med letom – nedelja mladih

»Kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil.«

Vsako življenje je povezano s tokom in razcvetom. Tok in cvetenje pa potrebujeta vnemo. To je paradoks: s tem ko pozabimo sami nase, smo povsem to, kar smo, smo v resnici svobodni, smo povsem navzoči v sedanjosti. Če pa mislimo nase, krožimo okoli samih sebe. Toda takrat smo vedno nezadovoljni. Kroženje okoli samega sebe je namreč dolgočasno. Kdor kroži okoli sebe, bo kmalu doživel, da se je naveličal samega sebe. Nihče namreč ni tako zelo zanimiv, da bi se lahko nenehno ukvarjal le s samim seboj. Kdor pozabi nase, je povsem to, kar je. Ne kroži okoli svojega ega, ampak se potopi v globine svoje duše, v kateri odkrije svoje sebstvo. V človeka se lahko poglobim le takrat, če v tistem trenutku pozabim na samega sebe, če neham razmišljati o tem, da bi v tem trenutku raje poslušal glasbo ali pa meditiral. Cilj duhovnega življenja je osvoboditev od ega. Toda pri nekaterih duhovnih ljudeh dobiš občutek, da ne gre za to, da bi izgubili svoje življenje, kakor je od nas zahteval Jezus, ampak da bi rešili svojo kožo. Kože vendar ne smemo zmočiti. Saj vendar ne sme dobiti kakršnekoli praske. Nega lastne kože stopi na mesto, kjer bi moralo biti pozabljanje, izgubljanje in izpuščanje samega sebe. Jezus je vendar jasno rekel: »Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil.«(Mr 8,35) (po: A. Grün, Ne zamudi svojega življenja)

Nedelja mladih in Stična mladih

Danes je nedelja mladih, s katero bomo vstopili v teden mladih, ki se bo sklenil s festivalom v Stični. Ta bo v soboto, 21. septembra. Mladi se boste zbrali pod geslom Zakaj On?
Besede Veseli v upanju bomo premišljevali v tednu mladih, na Stični mladih pa se bomo zbrali pod geslom Zakaj on? Pri vsem tem gre za vprašanje vere. »Živimo v času, ko je številnim mladim zaradi vplivov okolice in javnega mnenja težko stati za svojo vero in vztrajati v njej. Tako nedelja mladih kot srečanje v Stični želi spodbuditi mlade, da osmislijo svojo vero, se vrnejo k bistvi in začnejo iskati razloge, zakaj med množico možnosti izbrati ravno Boga,« je pojasnil predsednik Urada za mlade nadškof Alojzij Cvikl.

Naslovljeno na vas

Slomškova nedelja

V septembru bo minilo četrt stoletja od beatifikaciji in okroglih dvesto let od mašniškega posvečenja blaženega škofa Antona Martina Slomška. Zato bomo letošnjo Slomškovo nedeljo obhajali na kraju njegovega mašniškega posvečenja – v stolnici v Celovcu, v nedeljo, 22. septembra 2024 ob 15.00 uri

Ena izmed možnosti:
Program: 08.00 – Celje – odhod z avtobusom izpred Doma sv. Jožef v Celju 11.00 – Žihpolje (Maria Rain) – nagovor škofa Maksimilijana, začetek peš romanja 13.00 – Vetrinj – ogled cerkve in nagovor 15.00 – Celovec – prihod pred stolnico 15.30 – molitvena ura in ob 16.00 sv. maša 18.00 – odhod z avtobusom. Prispevek za prevoz: odrasli 20 EUR, otroci 7 EUR Prijave do srede, 18. 9. 2024 na info@jozef.si ali 059 073 800

STIČNA MLADIH—To soboto 21. septembra bo potekala tradicionalna Stična mladih. Pester program bo vključeval sveto mašo, delavnice, ki jih bodo vodili številni gosti, športni turnir in kmečke igre, večerni koncert in še mnoge dejavnosti, ki bodo popestrile in obogatile dan.
Organiziran bo prevoz v okviru dekanije z avtobusom. Zaradi lažje organizacije se za prevoz javite do srede Ani Jelen na tel.št.: 070-364-800. Stroške prevoza poravnajo župnije.
Zagotovi si vstopnico v predprodaji do petka – 12 eur, tam 15 eur.
Po plačilu vstopnice/vozovnice prejmete dokument na mail. Ta dokument pokažite na Stični mladih.

ŽUPNIJSKO ROMANJE—Tudi to soboto 21. septembra v Strunjan, k znani božjepotni Marijini cerkvi, kjer bo glavno bogoslužje. Od tam pa v Koper, mogoče še v Bertoke, … Kosilo je vključeno.
Priložnost bo za doživljanje Božje in Marijine bližine, prejem zakramentov in občudovanje lepote ter sakralne umetnosti.
Odhod bo ob 7. uri, avtobus so pobiral najprej v Trnavi, nato v Grajski vasi in nazadnje na Gomilskem. Predviden prihod nazaj domov pa je okoli 19. ure. Prostih je še nekaj mest.

MAŠNI NAMENI

NED. – 15.9.
24. ned. med letom
Žalostna Mati Božja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Borisa Turnška –oblet.
Začetek tedna mladih

PON. – 16.9.
Ljudmila (Milka), kneginja, mučenka
19.00 za +Ljudmilo (god) in Antona Jelen

TOR. – 17.9.
Robert Bellarmino, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +Ivanko Vadlan, vse Horvatove
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 18.9.
Ariadna, mučenka
19.00 za +Milko in Franca Rančigaj

ČET. – 19.9.
Januarij, škof, mučenec
16.00 pogreb + Sonje Mandelc s sveto mašo
19.00 za +Ivana –oblet. in Mladena Krsnik ter Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)

PET. – 20.9.
Andrej Kim Tae-gon, duhov., korejski muč.
19.00 za +Vikija Jelena—oblet.

SOB. – 21.9.
Povišanje sv. Križa
7.00 odhod romanje
na romanju: po namenu romarjev
19.00 ne bo sv. maše

NED. -22.9. Slomškova
25. ned. med letom
Slovenski ekumenski dan
Katehetska nedelja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Alojza in Marijo Tiselj, vse njune
Bogoslužni vstop v veroučno leto

V tem tednu:
Seja ŽPS bo ta ponedeljek ob 20.00 uri v Domu srečanj. Člani vabljeni!

Sestanek sodelavcev Karitas bo v četrtek po maši. Sodelavci vabljeni!

Župnijsko romanje bo to soboto v Strunjan in Koper. Še prosta mesta.

Stična mladih – prav tako to soboto.

Spoved veroučencev vsak dan pred sv. mašo, izjemoma po verouku.

Dežurni ministranti: Ela in Iva Juhart, ostali dobrodošli.
Bralci v ned.: I. Mojca Strožer, Magda Šalamon; II. Marija Rančigaj, Saša Pikl
Urejanje in krašenje cerkve: Trnava