Oznanila za 25. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Prišli so v Kafarnáum. Ko je bil v hiši, jih je vprašal: »O čem ste se menili med potjo?« Oni pa so molčali, kajti med potjo so razpravljali med seboj, kateri izmed njih je največji. Tedaj je sédel, poklical dvanajstére in jim rekel:
»Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik.« In vzel je otroka, ga postavil mednje, ga objel in jim rekel: »Kdor sprejme enega takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; kdor pa mene sprejme, ne sprejme mene, temveč tistega, ki me je poslal.« (Mr 9,31–35)

BESEDA O BESEDI

OTROCI KOT SEIZMOGRAF NAŠE DRUŽBE Mr 9,30–37

Jezusovi učenci so se zanimali za položaje in mesta. Njim pravi Jezus, da je služenje edino merilo prave človekove veličine. V sredo njihove spoštovanja vredne družbe je postavil otroka. Učenci so to morda občutili kot nekaj neprimernega. Otrok vendar lahko le moti. Jezus pa jih je s takšnim ravnanjem želel opozoriti na nekaj, kar je zares pomembno, kar človeka zares dela velikega. Govori jim: »Kdor sprejme enega takih otrok, sprejme mene in tistega, ki me je poslal.«
Služiti otroku pomeni služiti Bogu. Nič ni večjega kot služiti Bogu. Sprejeti otroka ne pomeni dati miloščine in ga nato poslati vstran, temveč pomeni sprejeti skrb in odgovornost zanj. Nekateri zastopajo mnenje, da je Jezus kot primer služenja ta primer izbral zato, ker so v njegovem času otroke imeli za najmanj vredne in so bili deležni najmanj spoštovanja. S primerom otroka je Jezus želel povedati, da morajo učenci služiti tudi najmanjšim. Mogoče bi lahko šli še dlje in rekli, da je Jezus tukaj uporabil primer, ki ga ne bi mogli nadomestiti z nobenim drugim. Postavil je namreč splošno merilo tega, kar je v človekovem življenju in ravnanju zares pomembno in prav.
Danes lahko to posebno dobro razumemo. Otroci, posebej majhni, so velikokrat izpostavljeni okolici, pred katero so nemočni. Vemo, kako zelo je uspešen razvoj otroka pogojen tudi z okoljem, v katerem živi. V skladu s tem se na razvoju nekega otroka lahko razbere tudi stanje njegove okolice. Otroci so najbolj nemočni in najbolj občutljivi člani človeške družbe. Z njimi ni mogoče nekaznovano in brez posledic manipulirati. Lahko jih označimo za seizmografe človeške družbe. Odrasli lahko nekaj zakrivamo sebi in drugim. Z mnogimi besedami in opravičili si lahko zamegljujemo resnico. Stanje otrok pa kaže, kaj se v človekovem življenju, posebej v skupnem življenju, zares dogaja. Mr 9,30–37 (po: E. Mozetič)

25. nedelja med letom

Slomškova nedelja

V septembru bo minilo četrt stoletja od beatifikaciji in okroglih dvesto let od mašniškega posvečenja blaženega škofa Antona Martina Slomška. Zato bomo letošnjo Slomškovo nedeljo obhajali na kraju njegovega mašniškega posvečenja – v stolnici v Celovcu, v nedeljo, 22. septembra 2024 ob 15.00 uri.
Ena izmed možnosti:
Program: 08.00 – Celje – odhod z avtobusom izpred Doma sv. Jožef v Celju; 11.00 – Žihpolje (Maria Rain) – nagovor škofa Maksimilijana, začetek peš romanja; 13.00 – Vetrinj – ogled cerkve in nagovor; 15.00 – Celovec – prihod pred stolnico; 15.30 – molitvena ura in ob 16.00 sv. maša 18.00 – odhod z avtobusom. Prispevek za prevoz: odrasli 20 EUR, otroci 7 EUR. Prijave do srede, 18. 9. 2024 na info@jozef.si ali 059 073 800


Slomšek je svojo vero, svoj odnos z Bogom živel z veseljem, z velikim zaupanjem in s ponosom. Rečemo lahko, da se je svetost v vsej resničnosti in iskrenosti na zgovoren način razkrivala skozi vsa obdobja njegovega zemeljskega življenja. Tako lahko pri njem svetost odkrivamo že v otroški in v mladeniški dobi. Z njegovim odraščanjem postaja luč svetosti le še svetlejša in vedno bolj prepoznavna in jasna. Tako nam Slomšek s svojim svetniškim življenjem prepričljivo sveti kot otrok, kot dijak, bogoslovec, še bolj zgovorno in jasno pa kot duhovnik in kot škof. Po njegovi priprošnji in po njegovem zgledu lahko tudi mi izžarevamo Božjo dobroto, Božjo ljubezen, svetost, pa naj smo mladi ali že starejši.
Zgledujmo se po bl. Antonu Martinu Slomšku in se mu radi priporočajmo, posebej še, če nas zadenejo težave in preizkušnje. Na ta način bomo pokazali svoje zaupanje v njegovo priprošnjo in s tem odločilno pripomogli, da bi mogli Slomška kmalu častiti kot svetnika in priprošnjika pred celotno vesoljno Cerkvijo. (po: A. Cvikl, nadškof)


»Krščanske nauke lahko vsakdo daje, kdor jih zna; ali učence za božje reči le tisti obudi, ki ima svoje srce vneto božje ljubezni. . Hočeš otroke za sveto vero oživiti, moraš tudi ti za sveto vero goreti.« A. M.Slomšek

Naslovljeno na vas

STIČNA MLADIH, ŽUPNIJSKO ROMANJE
Sta dogodka iz preteklega tedna (po krščanskem pojmovanju je nedelja že prvi dan novega tedna), ki pa naj bi še nekaj časa odmevala tudi v naših pogovorih in spominih.

PIJEV SHOD: kapucinski samostan Škofja Loka
Praznovanje sv. p. Pija – ponedeljek 23.9.:
– 6h sv. maša z litanijami vodi br. Jaro Knežević
– 8h sv. maša z litanijami in počastitvijo relikvij sv. Pija, vodi br. Jurij Slamnik
– 18h sv. maša z litanijami in počastitvijo relikvij sv. Pija, vodi br. Primož Kovač. Po maši ste povabljeni na kratko druženje in skromno pogostitev.

Obnova zunanjščine župnijske cerkve
Zadnja obnova zunanjščine župnijske je bila leta 1996, torej pred 28 leti. Takrat so bili narejeni v celoti novi ometi in poslikava. Sedaj bodo ometi potrebni le »kozmetičnih« popravil. Nato pa bodo utrjeni in prepleskani. Zvonik je že obdan z gradbenimi odri. Gasilci PGD Gomilsko so v petek zvonik temeljito oprali, za kar jim gre pohvala in zahvala. V tem tednu pa naj bi se sama dela obnove izvajala v kolikor ne bo oviralo slabo vreme. Vsi pa, ki si želimo izboljšanja stanja in olepšanja zunanjščine naše župnijske cerkve, pa delo obnove podprimo. Tudi z molitvijo za blagoslov pri delu in srečno delo.


GOSPOD, BODI MOJ UČITELJ
Gospod, potrebujem te za svojega učitelja, dnevno te potrebujem.
Podari mi čisto vest, ki bo začutila in sprejela samo tvojega Duha.
Moja ušesa so gluha, ne morem slišati tvojega glasu.
Moj pogled je zamegljen,
ne morem videti tvojih znamenj.
Samo ti mi lahko odpreš ušesa,
izostriš moj pogled in očistiš moje srce.
Nauči me vselej sedeti ob tvojih nogah
in poslušati tvojo besedo.
Amen.
po: Molite in spodbujajte k molitvi

MAŠNI NAMENI

NED. -22.9. Slomškova
25. ned. med letom
Sloven. ekumenski dan
Katehetska nedelja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Alojza in Marijo Tiselj, vse njune
Bogoslužni vstop v veroučno leto

PON. – 23.9.
P. Pij iz Pietrelcine, redovnik, spovednik
19.00 za +Antona Turka –30. dan pogreb

TOR. – 24.9.
Anton Martin Slomšek
Rupert Salzburški
19.00 za +Marijo Grah
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 25.9.
Sergij Radoneški, menih
19.00 za +Zofijo Vasle –oblet., Janezove

ČET. – 26.9.
Kozma in Damijan, mučenca
17.00 za +Frančiško Šram (v Šentrupertu)
19.00 za +Sonjo Mandelc –osmina

PET. – 27.9.
Vincencij Pavelski, duhov., ust. lazaristov
19.00 za +Karola Semprimožnika

SOB. – 28.9.
Venčeslav, mučenec
19.00 za +Elizabeto Brišnik –oblet.

NED. -29.9.
26. ned. med letom
Mihael, Gabrijel, Rafael, nadangeli
Dan starejših župljanov
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za blagoslovljeno jesen življenja
Srečanje starejših župljanov
Kvatrna nabirka za bogoslovje

V tem tednu:
Spoved veroučencev vsak dan pred sv. mašo, izjemoma po verouku.

Dežurni ministranti: Filip Orožim, Luka Železnik, ostali dobrodošli.
Bralci v ned.: I. Majda Jelen, Nejc Lončar; II. Tilen Natek, Nika Bastl Enci
Urejanje in krašenje cerkve: Zakl