Oznanila za 38. teden 2012

BESEDA ŽIVEGA BOGA
Tedaj ga je Peter vzel v stran in mu začel braniti. On se je pa obrnil, pogledal po učencih in Petra posvaril: »Pojdi od mene, satan, ker ne misliš na to, kar je božje, ampak kar je človeško.« In poklical je množico in svoje učence ter jim rekel: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se sam sebi odpove in vzame svoj križ ter hodi za menoj. (Mr 8,33–34)

BESEDA O BESEDI
KAJ PA VI PRAVITE, KDO SEM?  (Mr 8,27-35)
Nobenemu od apostolov ni bilo posebno težko reči, da je Jezus prerok, čudodelnik, sploh izreden človek. Toda korak od tu do trditve, da je on Mesija, je bil velikanski. Razglasiti Jezusa za Mesija je v tistih časih pomenilo nekaj več kot drznega. Pomenilo je namreč, postaviti ga nad Abrahama, nad Mojzesa, nad Davida in sploh nad vsakogar v Izraelu. Nenazadnje je to bila misel na vero, da bo pognal Rimljane, da bo sodil narodom in vpričo njih ustanovil izraelsko kraljestvo. Pravzaprav si takšne trditve ni upal nihče izreči. Ta veliki korak je storil Peter.
Jezus pa je storil naslednji, nič manjši, povsem nepričakovani korak. Petrovo trditev je v celoti preusmeril. Nič namreč ne bo s pregonom Rimljanov, nič s sodbo narodom, nič s pričakovanim kraljestvom. Jezus je Mesija, ki bo zavržen, ki bo šel v trpljenje in smrt, nato pa bo svoje mesijanstvo dopolnil z vstajenjem. Nepojmljivo, neverjetno dejanje.
In ta isti Peter, ki mu Jezusovo zatrjevanje nikakor ne gre v glavo, bo čez nekaj deset let v Rimu položil temelj ustanovi, ki bo stoletja in tisočletja pričala, da je Jezus imel popolnoma prav.
Mar ni to nekaj velikega? Se ni s tem za nas kristjane zgodil odločilni trenutek? In kaj ti praviš: »Kdo je Jezus?«
Po: Bogoslužno leto B

In začel jih je učiti, da mora  Sin  človekov veliko trpeti, biti  zavržen od starešin, velikih duhovnikov in pismoukov, biti umorjen in po treh dneh vstati, in o teh stvareh je očitno govoril.         Mr 8,31-32    

Tako kot nekoč Jezusovih besed o trpljenju, ki ga čaka, niso mogli sprejeti, tako se ob srečanju z osebnim trpljenjem tudi mi zelo težko sprijaznimo s križem, ki nam je naložen. A Jezus nas vzpodbuja prav k temu: »Vzemi svoj križ – hodi za menoj!«
Ve namreč, kaj pomeni trpljenje. In ve tudi to, da ga lahko skupaj z njim lažje prehodimo. Pa upoštevamo njegovo spodbudo?
Po: P. Bosmansu

Ni potrebno, da je človek junak.
Jezusovo sporočilo ne prinaša
slepil, ni beg pred resničnostjo,
nikakršna poceni tolažba
ali podpora lenobe.
Središče poslanstva je križ.
Pripravlja nas,
da se spoprimemo z resnico križa
v lastnem življenju in v vsem svetu.
Skrbi in strahovi ne bodo prešli,
bolečine in temine bodo ostale.
Življenje v Kristusu ni beg.
To je osvoboditev za poglobljeno
življenje. Za smisel, za ljubezen,
za hvaležnost, za upanje.
Krščanstvo se prepoznava
po trpljenju in križu!
Po: P. Bosmansu

Blaženi Anton M. Slomšek
Vera je Božji dar in zato neprecenljiv zaklad. Vodilo  blaženega Antona M. Slomška: »Sveta vera bodi nam luč , materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike« nam bo v letu vere, ki ga bomo začeli letošnjega oktobra, moralo postati naše vodilo, Slomšek. pa naš učitelj, vodnik in priprošnjik pri vseh naših korakih nove evangelizacije slovenskega naroda.
Tudi v tem tednu , ko je Slomškova  devetdnevnica in na samo Slomškovo nedeljo (23.9.) ter na sam praznik blaženega Antona M. Slomška (24.9.) naredimo vsaj nekaj drobnih korakov v tej smeri.

Naslovljeno na vas

V tem tednu goduje – 17. septembra
SV. ROBERT BELLARMINO

Bil je cerkveni učitelj iz jezuitskega reda. Leta 1725 je v slovenskem prevodu izšel njegov katekizem pod naslovom Kratki zapopadek kristjanskega nauka. Živel je skoraj dve stoletji prej. Mati mu je v zgodnji mladosti vcepila v srce ljubezen do Boga in to ga je oblikovalo za vse življenje. Pri štirinajstih je vstopil v novoustanovljeni jezuitski kolegij. Po končani filozofiji so predstojniki Roberta poslali za magistra (učitelja) na fineški jezuitski kolegij. Kmalu je zaslovel tudi kot govornik. Kasneje je odšel v Rim, kjer so mu izročili profesorsko stolico za kontroverze (sporna vprašanja med katoličani in drugoverci). Po dvanajstih letih so ga imenovali za voditelja mladih jezuitov, kasneje pa je postal kardinal.

Dokončanje obnove strehe župnijske cerkve.

Predlani je bilo obnovljena večina cerkvene strehe, razen manj zahtevne strehe na ladji cerkve. Obnova ni bila opravljena, ker so nepričakovano nastopile zimske razmere, pa tudi zato, da si ne bi nakopali dolga. Zdaj je nujno potrebno zamenjati slemenjake, ker se s podstrešja vidi nebo. Novi so bili že takrat nabavljeni za celo streho, pa potem na ladji cerkve niso bili nameščeni. Ker pa je za to delo nujno postaviti odre in pripeljati potrebno opremo, je smotrno, da se zamenja še ostala kritina, da ne bo čez nekaj let potrebno ponovno pristopiti k obnovi, kar bi bilo dražje. Gradbeni odri naj bi bili v drugi polovici tedna postavljeni, nato bodo sledila dela obnove ostrešja in pokrivanje z ozirom na vremenske razmere. V času obnove bo treba hoditi okrog cerkve bolj previdno.
Pri obnovi župnija pričakuje vaše sodelovanje. Tako bodo hvalevredni vaši darovi v denarju, nekaj pa tudi s prostovoljnim delom.
Na razpolago bo tudi stara opeka. V poštev bi prišla za kakšne nizke, za pokrivanje manj zahtevne strehe. Kdor bi bil zainteresiran zanjo, naj sporoči. Oddolžil pa naj bi se po možnosti s kakšnim darom za obnovo cerkvene strehe. Vsem pa velja vabilo k molitvi za srečno dokončanje obnove.

MAŠNI NAMENI
NED; 16.9.
24. ned. med letom Ljudmila (Milka),
kneginja, mučenka
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane—žive in rajne
9.30 za +starše Dev in Rojnik

PON; 17.9.
Robert Bellarmino, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +mamo Justo (r. d.)
Ves teden Slomškova devetdnevnica

TOR; 18.9.
Ariadna, mučenka
19.00 za +starše Podbregar in Majdo Rak

SRE; 19.9.
Januarij, škof, mučenec
19.00 za +Ljudmilo Lukman (god), Vrbanetove

ČET; 20.9.
Andrej Kim Tae-gon in drugi korejski mučenci
17.00 za +Ivana Krsnik – (25.) oblet. (v Šentrupertu)
19.00 za +Boldinove

PET; 21.9.
Matej (Matevž), evangelist, apostol
19.00 za +Franca Juvan

SOB; 22.9.
Mavricij, mučenec
14.00 za srečo in blagoslov v zakonu, poroka
sv. krst

NED; 23.9.
25. ned. med letom
Pij iz Pietrelcine,
Redovnik, spovednik
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Marijo in Leopolda Mlakar
10.30 za +Marijo Čulk (Šmatevž)
Maribor 15.00 slovesnost Slomškove nedelje

Karitas: sestanek sodelavcev bo v torek ob 19.45 uri  v župnišču. Vabljeni vsi sodelavci, pa tudi na novo – zelo zaželjeni.
Župnijski pastoralni svet se bo zbral na prvo sejo v novem pastoralnem obdobju v sredo ob 20.00 uri. Vsi člani lepo vabljeni.
Sestanek za starše veroučencev tretjega razreda – kandidatov za prvo sv. obhajilo bo v petek ob 17.30 uri v župnijskem Domu srečanj. Lepo vabljeni vsi starši.
Mladi – dekleta in fantje: vabljeni na srečanje v soboto ob 20.00 uri v Domu srečanj. Naj bi »Stična mladih 2012« našla odmev tudi med vami.
Bralci v nedeljo: I. Mojca in Jan Strožer   II.  Petra Basle, Majda Jelen, v Šmatevžu bralci, ki bodo tam
Dežurni ministrant(ka): Klemen Jernejc, Martin Orožim
Urejanje, krašenje župnijske cerkve: Grajska vas