Romanje na Madžarsko

Vsaki dve leti organiziramo v Župniji Gomilsko daljše romanje. Bili smo že v Rimu in Medžugorju, tokrat smo s turistično agencijo Aritours pod duhovnim vodstvom našega g. župnika Martina Cirarja romali na Madžarsko. Romanja se je udeležilo 28 romarjev. V soboto 11. junija smo se zgodaj zjutraj z avtobusom odpeljali z Gomilskega in se najprej ustavili v Lentiju, nato ob Blatnem jezeru.

Ogledali smo si eno najlepših evropskih prestolnic, Budimpešto, ki ga Donava deli na dva dela: Buda in Pešta.. Budimpešta – Pariz vzhoda je svoj največji razcvet doživela v času Matije Korvina (Kralja Matjaža) v 15. stoletju. Mesto se ponaša s številnimi veličastnimi zgradbami, čudovitimi mostovi čez Donavo, širokimi bulvarji.
Ogledali smo si glavne znamenitosti: Ribiško trdnjavo na grajskem hribu, zgrajeno v pravljičnem slogu s sedmimi stolpiči, spomenik sv. Štefana, Matjaževo cerkev, kjer so kronali madžarske kralje.
Ogledali smo si trg junakov s kipi pomembnih zgodovinskih osebnosti, mestni park, kitajsko četrt, glavno nakupovalno ulico , pokrito živilsko tržnico, Parlament in baziliko sv. Štefana, kjer hranijo relikvije – nestrohnjeno roko prvega krščanskega madžarskega kralja – sv. Štefana in kjer smo v kapeli imeli tudi sveto mašo. V hotelu Ibis nas je čakala večerja.

Naslednji dan smo imeli nekaj prostega časa za samostojne oglede. Z avtobusom smo se odpeljali mimo Tatabanye v Pannonhalmo. Na griču nad mestom smo si ogledali mogočno benediktinsko opatijo sv. Martina. V svoji tisočletni zgodovini je samostan odigral pomembno versko in kulturno, predvsem pa izobraževalno vlogo.
Ogledali smo si cerkev, kripto, križni hodnik, čudovita vrata Porta specioza in knjižnico, kjer hranijo okoli 350.000 dragocenih knjig, rokopisov in dokumentov.

Ustavili smo se še v najstarejšem madžarskem mestu Szombathely, rojstnem kraju svetega Martina, kjer smo imeli kosilo, nato sveto mašo in si ogledali mestno središče. V poznih večernih urah smo se polni lepih vtisov vrnili domov.

Za naslednje leto so mnogi romarji predlagali romanje v Lurd. Se nam boste pridružili?
Vabljeni!

Marija Orožim