Oznanila za 49. teden 2012

BESEDA ŽIVEGA BOGA
»In takrat bodo videli Sina človekovega priti na oblaku z veliko močjo in slavo. Ko pa se bo to začelo goditi, se ozrite kvišku in vzdignite glave, zakaj vaše odrešenje se približuje.« (Lk 21,27–28)

BESEDA O BESEDI
VARNOST IN NEVARNOST (Lk 21,25-28,34-36)
Zemlja je naš dom. Kdo bi nam zameril, da se v tem domu želimo počutiti srečne in varne? Ker pa je naša sreča opoteča in naša varnost varljiva, smo storili vse mogoče, da bi si varnost zagotovili. Uvedli smo varnostne ukrepe, predpisali varnostne naprave, zavarovalnicam zaupali skrb za zdravje, starost, lastnino …
Kakorkoli so te reči dobre in nekatere delujejo odlično, se nanje komaj moremo zanesti. Ni ključavnice, ki je vlomilci ne bi odprli, ni vozila, ki se ne bi moglo prevrniti, ni varnostnika, ki bi zastavil pot bolezni, ni področja, kamor smrt ne bi imela dostopa. To vemo iz vsakdanjega izkustva.
To nam potrjuje tudi razodeta beseda. Prišel bo čas, ko se bo majalo ne le, kar je majavega na zemlji, temveč se bodo majale tudi nebeške sile. Znamenja bodo na soncu, luni in zvezdah, ljudje bodo koprneli od pričakovanja vsega, kar pride na svet. Vse varnostne naprave bodo šle po zlu, vse varnostne ustanove nas bodo pustile na cedilu. Spraševali se bomo, zakaj nam je dano življenje, ko pa ga zasleduje smrt; čemu nam je vlita sla po bivanju, ko pa nam je stalno za petami vsemogočni nič. Kdo se nad vsem tem naslaja, zakaj uganja z nami to nesmiselno potegavščino?
Ni potegavščina in ni naslanjanje. Je pa Nekdo, ki vsa ta dogajanja vodi in nam hoče z njimi dopovedati, da sta zemlja, ki na njej bivamo, in nebo, ki se nad nami boči, le naš začasni dom. Prej ali slej se bosta morala umakniti novemu nebu in novi zemlji. Pod tem novim nebom in na tej novi zemlji bomo dosegli varnost, po kateri težimo. Tisti, ki nas tja vodi, pa nas želi rešiti vsega, kar nas na poti do tja ovira.
Hvala ti, zemlja, da si majava! Hvala vam, stvari, da se na vas ne moremo zanesti! Hvala vam, nebeške sile, da se boste majale! Dopovedujete nam, kako nevarno je navezovati se na vas, in kako varno je, ozirati se kvišku ter se pripravljati na prihod Sina človekovega! (po: Beseda da besedo)

1. adventna nedelja – nedelja karitas

Gospod, hvala, ker nam je dan še en adventni čas, da bi znova odkrili Tebe – neskončno usmiljenega in potrpežljivega prijatelja in Gospoda. Pomagaj nam, da se bomo dobro pripravili na tvoj prihod.

Priložnost za dobro pripravo nam daješ že danes, na prvo adventno nedeljo, ki je hkrati nedelja Karitas. Nedelja, ko praznuje dobrota. Pa ta resnično živi v našem vsakdanu? Naj se plamenček dobrote in ljubezni, ki ga je Gospod položil v nas, razplamti v ogenj, ki bo osrečeval številne ljudi okrog nas.

Poslušaj, moje srce, Bog je že začel praznovati svoj advent v svetu in v tebi. Tiho in nežno, tako tiho, da zlahka preslišiš, je vzel svet in njegov čas v svoje srce. Svoje lastno, skrivnostno življenje je potopil v ta čas. (Karl Rahner)

MIKLAVŽ PRIHAJA!
V sredo, 5. decembra – v Šentrupert in na Gomilsko
DRAGI OTROCI,
Na večer pred Miklavževim godom bo srečanje z vašim prijateljem Miklavžem, ki vas želi razveseliti. Okrog 15.15 ure se bo podal na pot s kočijo skozi Šmatevž, Zakl in Trnavo
k cerkvi v Šentrupertu, kjer se bo ob 15.45 uri srečal z vami.

Drugo srečanje z Miklavžem pa bo ob 17.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem, kamor se bo pripeljal skozi Grajsko vas.
Na obeh srečanjih vas bo nagovoril in pokazal darežljivost: darilce bo imel za vsakega otroka od najmanših do 5. razreda. Vabljeni pa ste tudi večji otroci; a mlajše, prosim, spremljajte starši.
Otroci boste imeli priložnost pokazati, kako lepo znate moliti .
(Vnaprej: Bog pa povrni vsem, ki boste Miklavža podprli s svojim darom – v župnijski cerkvi ga lahko oddate v nabiralnik za karitas,
pa tudi v Šentrupertu bo priložnost za vašo dobroto.)

Naslovljeno na vas

ZAKONSKA SKUPINA TUDI V NAŠI ŽUPNIJI
Že vsaj 15 let je v naši župniji prisotna želja, da bi tudi pri nas nastala zakonska skupina. Že na župnijskem misijonu leta 1996 sta misijonarja pričakovala, da bo eden od sadov misijona, v katerem so zakonci zavzeto sodelovali, prav nova zakonska skupina. Od takrat je bilo v tem smislu že nekaj poskusov. Zdaj pa je ŽPS naše župnije, spodbujen s prizadevanji za oblikovanje vseslovenskega pastoralnega načrta in ustvarjanja pogojev za novo evangelizacijo, sklenil, da bi naj brez odlašanja vložili vse napore uresničitev tega cilja – spraviti v življenje župnijsko zakonsko skupino.
Za seznanitev ali osvežitev spomina glede zakonske skupine je v nadaljevanju podan skoraj v celoti podan zapis lani ustanovljene zakonske skupine, po zapisu članice te skupine /župnija Vipava).
Kaj zakonska skupina ni?
• Skupina ni “verouk” ali predavanje o tem, kako naj živimo v zakonu.
• Ni krožek, kjer bi se pogovarjali samo o vzgoji otrok.
• Ni skupina, kjer bi vsak samo sedel in poslušal modrovanje drugih in hkrati ni prisila,
kjer bi vsak moral vedno govoriti in povedati svoja občutja in mnenje.
• Ni posebna elitna enota “idealnih” kristjanov in zakoncev v župniji.
KAJ ZAKONSKA SKUPINA ŽELI BITI? Predvsem želi pomagati posameznemu paru, da bi bolj polno in veselo živela svoj zakonski poklic. Po mesečnem srečanju naj bi zakonca, ki sta prišla utrujena in obtežena z obveznostmi, šla nazaj z novo močjo in veseljem, potrjena v svojem vsakdanjem delu, še posebej v drobnih stvareh. Je skupina, kjer se polagoma ustvarja prijateljsko ozračje. Zaupanje raste skozi posamezne teme. Je tudi prostor za sproščeno družabnost. Večina parov je ugotovila, da sta do vstopa v zakonsko skupino mislila, da se nekatere stvari dogajajo samo njima, potem pa sta odkrila, da se s podobnimi lepimi in težkimi stvarmi srečujejo tudi drugi. O nekaterih temah zakonca sama zlepa ne začneta pogovora. Vsakokratna tema je zanju spodbuda, da se začneta pogovarjati o stvareh, ki na koncu obema prineseta olajšanje in obogatitev. Ob drugih par lahko odkrije, da se da na težavo pogledati z druge, lepše strani in da se jima dogaja veliko lepega, ki ga morda niti ne opazita.
KAKO SREČANJA POTEKAJO? Enkrat na mesec, običajno zvečer. Duhovnik skupino spremlja in s svoje strani da svoj pogled, mnenje. Teme so izbrane po programu. Ob odlomku iz Svetega pisma vsak- če želi, lahko je tiho – pove, kako te besede razume. Sledi pogovor ob izbrani temi.
Temeljna načela zakonske skupine:
Nikoli ne pripovedujte nič takega iz vajinega skupnega življenja, kar bi lahko prizadelo vašega partnerja. Če na katero vprašanje ne želite odgovoriti, lahko odgovor vedno prepustite drugemu – pravica do molčečnosti. Domača naloga: o temi, ki smo jo obravnavali se vedno pogovorita še doma. V času med enim in drugim srečanjem si zakonca vzameta čas za zmenek, ki je lahko poljubne vsebine: pogovor, gledališče, kino, kosilo… To je čas namenjen samo vama. Načelo diskretnosti: stvari, o katerih govorimo na srečanju, ostanejo med nami. Pravica do lastnega mnenja – ni replik: vsakdo med nami ima lahko o temi svoje mnenje in nihče nima pravice, da bi ga pri tem oviral ali mu nasprotoval.

Dragi zakonci! Razmislite o tej priložnosti, ki se vam ponuja. Če vama je le mogoče, se vključita v to skupino. Naredila bosta nekaj dobrega za svoj zakon, za vajino družino, druge zakonce, ker jima bosta omogočila obstoj skupine, in za vse naše občestvo. Predno pa v župniji napravimo korake v tej smeri, pa bi bilo potrebno vedeti, koliko vas je pripavljenih sodelovati v skupini. Zato prosimo: odgovorita na vprašalnik, priložen oznanilom in ga v nedeljo oddate v nabiralnik pri izhodu iz cerkve.

MAŠNI NAMENI

NED—2.12.
1. adventna nedelja – Nedelja Karitas
Natalija (Božena), muč.
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane—žive in rajne
9.30 za +starše Andreja in Amalijo Urankar
10.30 za +Marijo Nikico Rančigaj in Marijo Dvoršek (v Šentrupertu)
Pri vseh sv. mašah darovanje za karitas.

PON—3.12.
Frančišek Ksaver, duhovnik
17.00 za +starše Jernejc in Matevža Medveda

TOR—4.12.
Barbara, mučenka
17.00 za +Ostrožnikove

SRE—5.12.
Krispina,mučenka !
8.00 v dober namen
Miklavž v Št.R. ob 15.45, na Gomilskem ob 17.00

ČET—6.12.
Miklavž (Nikolaj), škof
Prvi četrtek
15.30 za +Andreja Ribič -oblet. in Ivana Zupan (v Šentrupertu)
17.00 Za vse +Laznikove
Molitev za duhovne poklice

PET—7.12. – prvi petek
Ambrož, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Filipa Slakan – 30. dan
Litanije Jezusovega srca

SOB—8.12.
Brezmadežno spočetje Device Marije
8.00 za +Marijo in Uršulo Pintar
17.00 za +Marijo Pustoslemšek in vse njene

NED—9.12.
2. adventna nedelja
Valerija, mučenka
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +starše in ostale Mahorjeve

Zornice – tako se imenujejo sv. maše med tednom v adventnem času. Res lepo vabljeni k zornicam, kadar le morete. Tako priprava na božič imela pravo duhovno osnovo. Le z Božjo pomočjo in Marijino priprošnjo se more kaj premakniti na bolje v našem življenju. Prav to pa se naj bi v adventu zgodilo. Pa sv. Miklavž, prvi četrtek in petek bodo v tem tednu.

Sestanek za starše veroučencev osmega razreda (gomilske in šetrupertske skupine) bo ponovno za starše, ki jih zadnjič ni bilo) v petek ob 17,45 uri v Domu srečanj. Dragi starši, lepo vabljeni!

Mladi – dekleta in fantje: vabljeni na srečanje v soboto ob 19,00 uri v Domu srečanj.

Dom srečanj vas odslej zopet vabi ob nedeljah po vsaki sv. maši, da se ustavite v njem.

Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Tilen Hadolin II. Manja in Majda Rančigaj
Dežurni ministrant(ka): Tilen in Tajda Natek II. Simona Rakun, Barbara Trogar
Urejanje, krašenje župnijske cerkve: Zakl