Oznanila za 50. teden 2012

BESEDA ŽIVEGA BOGA
In prehodil je vso jordansko pokrajino in oznanjal krst pokore za odpuščenje grehov,kakor je pisano v knjigi govorov preroka Izaija: »Glas vpijočega v puščavi: Pripravite pot Gospodovo, izravnajte njegove steze; vsaka dolina naj se izpolni in vsak hrib in grič naj se zniža; in kar je krivo, naj bo ravno, in kar je hrapavo, postani gladka pot; in vse človeštvo bo videlo Božje zveličanje.« (Lk 3,3-6)

BESEDA O BESEDI
NADZGODOVINSKA KNJIGA (Lk 3,1-6)
Evangelijska pripoved se ne začenja z nekoč, nekje, nekdo … Začenja se z navajanjem kraja, časa in oseb: »V petnajstem letu vladanja cesarja Tiberija, ko je bil Poncij Pilat upravitelj v Judeji in Herod četrtni oblastnik v Galileji in njegov brat Filip četrtni oblastnik v Itureji in deželi Trahonitidi ter Lizanija četrtni oblastnik v Abileni in ko sta bila velika duhovnika Ana in Kajfa, je Bog govoril v puščavi Janezu, Zaharijevemu sinu.« Evangelij je zgodovinska knjiga. A ni le to. Je še več – je tudi nadzgodovinska. Zajema vse kraje, vse čase in vse ljudi. Kar piše v evangeliju, se dogaja vedno in povsod, tudi danes tukaj, velja tudi za tebe: »V letu ko EU predseduje … ko Slovenijo vodi … ko našo Cerkev vodi … ko v župniji duhovniško delo opravlja …« je Bog govoril tudi tebi, slovenski kristjan: »Pripravi pot, ravnaj steze, izpolnjuj doline, nižaj griče …«
Krstniku je Bog govoril v puščavi ob Jordanu. Tebi ni treba iti tja. Med ljudmi si ustvari košček puščave in ujemi trenutek samote! Nastavi Bogu uho in srce! Spregovoril ti bo, spregovoril gotovo, v tvoje dobro in za tvojo srečo. Morda bo katera njegovih besed trda in bo zvenela grenko. Ne ustraši se je.
Kdor se je kdaj vozil po slovenskih avtocestah, je imel priložnost videti, koliko dolin je bilo izpolnjenih, koliko višin znižanih in koliko krivin izravnanih. Vsega tega niso naredili številni sestanki in narisani načrti, čeprav seveda brez njih ni šlo. Vse to je naredilo trdo delo, ki je požrlo mnogo denarja.
Tudi ti ne boš uresničil evangelijskega naročila, če boš le modroval, kako bi bilo, ko bi ga vzel zares. Moral boš biti določen, točen in odločen: »Do tega in tega dne bom ta in ta hrib za toliko in toliko znižal, ono dolino toliko zvišal, krivine pa na ta način zravnal …« Potem se boš moral lotiti trdega dela in plačevanja.
Tako bo nadzgodovinska knjiga postala tvoja knjiga! (Po: F. Cerarju)

2. adventna nedelja

Moremo in smemo zaupati svojim vprašanjem in svojim hrepenenjem, ki se porajajo v nas. Vedno lahko upamo, da je še nekaj, kar presega banalne vsakdanjosti našega življenja, nekaj, kar da mojemu življenju smisel. Najpomembnejša stvar se je zgodila že zdavnaj: Bog, ki nas tako ljubi, da prihaja k nam, da nam prihaja naproti. In čaka na naša odprta srca. Da pa bo naše srce res odprto, da bo srce iz »mesa in krvi«, potrebujemo te adventne tedne. Res za to, da ne bomo mislili, da moramo narediti božič – ne, božič se naj zgodi v nas! (Po: A. Schwarz)

Največja sreča
v življenju je gotovost;
da smo ljubljeni zaradi tega,
kar smo;
še več, ljub temu, kar smo.
(Victor Hugo)

Z adventnim časom začenjamo novo cerkveno leto, leto odrešenjskih skrivnosti, ki nas na poseben način nagovarjajo in vabijo, da v njihovem bogatem in odrešujočem sporočilu črpamo moč za naše poslanstvo. Adventni čas in bližajoči se božični prazniki pa nas navdajajo s pričakovanjem, z upanjem in veliko hvaležnostjo, saj je z učlovečenjem Jezusa Kristusa Božja ljubezen in skrb za človeka dosegla svoj vrh. To pa je tudi razlog za našo življenjsko radost, hvaležnost in neskončne razsežnosti upanja.
Upanje izhaja iz samega jedra krščanske vere. Čas, v katerem živimo, nas vabi, da vso širino in vrednost upanja, ki ga vsebuje naša vera, znova odkrijemo in iz njega globlje zaživimo. Upanje kot krščanska krepost se bistveno razlikuje od nekakšnega samoniklega in nerazumnega optimizma, ki se izraža v besedah: bo že kako šlo, saj je še vedno bilo kako. Zato Bernanos, ki je eden od najvidnejših oznanjevalcev kreposti krščanskega upanja, zapiše: »Optimizem je zmotno upanje, ki ga imajo samo bojazljivci in neumneži. Upanje je krepost, je moč, je junaška odločnost duše. Najvišja oblika upanja je premagan obup. Navadno mislimo, da je lahko upati. Vendar upajo samo tisti, ki so imeli pogum obupati nad slepili in lažni, za katerimi so se čutili zavarovane in so to zmotno imeli za upanje. Če hočemo priti do upanja, moramo iti do konca obupa. Samo kadar prideš do konca noči, srečaš novo zarjo.« (Po: A. Jamniku)

Naslovljeno na vas

Dragi otroci
Je komu mamica kdaj pripovedovala, kako se je veselila njegovega rojstva? Ali pa ste skupaj z njo in očkom veselili rojstva svoje sestre ali bratca? Pripravljali ste to in ono…?
Mame gotovo najbolj vedo, kako se je treba pripraviti na otrokovo rojstvo. Tudi Marija, Jezusova mati, se je skrbno z veliko ljubeznijo pripravljala na Jezusovo rojstvo, na rojstvo Božjega Sina. Od nje se lahko naučimo, kako se je treba (posebej zdaj v adventu) pripraviti na Jezusov rojstni dan.
Pripravljena nam je pomagati, da bi svoja srca čim bolje pripravili. Ona, ki je bila že od prvega trenutka svojega življenja vsa Božja, bo tudi nam pomagala, da se bomo lažje varovali greha.
V Nazaretu se je na ta veliki dogodek pripravljala sredi vsakdanjega dela, z molitvijo, pa tudi z izpopolnjevanjem zapovedi ljubezni do Boga in do bližnjega.
Če bo Marija naša prijateljica, če se bomo z njo pogosto srečevali v molitvi, bo tudi nas naučila živeti. Njo naj pogosto iščejo naše oči, njo naj molijo dlani. To nam naj bo vzpodbuda skozi letošnji adventni čas.

Draga zakonca! Razmislita o priložnosti, ki se vama nudi z ustanovitvijo zakonske skupine (glavne značilnosti in pravila delovanja so predstavljena v prejšnjih oznanilih). Če vama je le mogoče, se vključita v to skupino. Naredila bosta nekaj dobrega za svoj zakon, za vajino družino, druge zakonce, ker jima bosta omogočila obstoj skupine, in za vse naše občestvo. Predno pa v župniji napravimo korake v tej smeri, pa bi bilo potrebno vedeti, koliko vas je pripravljenih sodelovati v skupini. Zato prosimo: odgovorita (če še nista) na vprašalnik, priložen oznanilom in ga v nedeljo oddate v nabiralnik pri izhodu iz cerkve.

Verski tisk opravlja pomembno poslanstvo v našem verskem življenju, saj širi nše duhovno obzorje, nas informira, izobražuje, nam nudi tudi veliko koristnih napotkov za naše vsakdanje življenje, pa tudi razvedri. Zato naj bi ga z naročilom povabili v svoje domove. Naročilo katere verske revije je lahko tudi lepo darilo nekomu.
Celoletne naročilo za nekatere najbolj brane verske časopise in revije za leto 2013:
tednik Družina – 83,00, Ognjišče – 27,00, Prijatelj (za bolnike in invalide in njihove prijatelje) – 10,50, Misijonska obzorja 9,00, Božje okolje 24,00, Communio (mednarodne katoliška revija -30,40, Mavrica (s septembrom) – 32,00, še marsikaj.

MAŠNI NAMENI

NED—9.12.
2. adventna nedelja –
Valerija, mučenka
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane—žive in rajne
9.30 za +starše in ostale Mahorjeve

PON—10.12.
Loretska Mati Božja
17.00 za +Antonijo in Franca Počivalnik

TOR—11.12.
Damaz I., papež
17.00 v zahvalo (R. S.)

SRE—12.12.
Finian, opat
17.00 za +Viktorja Jelena

ČET—13.12.
Lucija, mučenka
15.30 za +Dragota in vse Ribičeve (v Šentrupertu)
17.00 za +Antona -obl. in vse Muhovčeve

PET—14.12.
Janez od Križa, duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Janeza Groznik

SOB—15.12.
Antonija in Krizina, drinski mučenki
17.00 za +Jožeta Tiselj

NED—16.12.
3. adventna nedelja
David, kralj
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Dragotina Stanko -oblet.
začetek božične devetdnevnice

Zornice – Res lepo vabljeni.

Tajništvo ŽPS ima sestanek v sredo ob 19.30 uri v župnišču. Člani lepo vabljeni.

Sestanek za starše veroučencev devetega razreda (gomilske in šetrupertske skupine) bo ponovno za starše, ki jih zadnjič ni bilo) v petek ob 17,45 uri v Domu srečanj. Dragi starši, lepo vabljeni!

Adventno dekanijsko srečanje mladih bo v petek ob 19.30 uri v Aninem domu v Preboldu. Gost večera Ivan Šumljak, letošnji novomašnik, škofov tajnik. Mladi naše župnije, lepo vabljeni na srečanje v Prebold

Bralci v nedeljo: I. Franc Skok, Anka Trogar II. Mojca in Tjaša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka): Leon in Miha Mahor
Urejanje, krašenje župnijske cerkve: Gomilsko