Oznanila za 32. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013_31-1Rekel pa mu je nekdo iz množice: »Učenik, rêci mojemu bratu, naj dediščino deli z menoj!« On pa mu je odvrnil: »Človek, kdo me je postavil za sodnika ali delivca čez vaju?« In rekel jim je: »Glejte in varujte se vsake lakomnosti; zakaj življenja nima nihče iz obilice svojega premoženja.« (Lk 12,13–15)

BESEDA O BESEDI
VEDNO AKTUALNA TEMA (Lk 12,13–21)
V prilikah se večkrat postavlja vprašanje: »Kaj naj storim?« To je vprašanje, ki si ga zastavlja tudi bogati pridelovalec žita v Lukovem evangeliju (Lk 12,17). Gre za vprašanje pravilnega ravnanja s posestvom. To je za Grka, kot je bil tudi Luka, pomembna tema. Slednji je evangelist ubogih. Kakor noben drug evangelist kroži okrog tem uboštva in bogastva, lastnine in odpovedi lastnini, skupnosti dobrin ter socialne obveznosti. On sam najbrž izvira iz premožnega srednjega sloja. Očitno pa ima močno socialno vest. Pomembno sporočilo zanj je, da kristjani niso odvisni od tega kar imajo, temveč da naj to delijo z ubogimi. Kdor si nabira bogastvo samo zase, ta ni niti razumel Jezusovega namena niti ne pozna skrivnosti človeškega življenja, ki je omejeno s smrtjo. Kdor jemlje svoj človeški obstoj resno, ve, da si tukaj ne more nabirati nobenih trajnih zakladov. Materialno bogastvo izgine s smrtjo. Zato gre za to, da bi postali bogati v Bogu. To pa se zgodi v ljubezni, ki se konkretno izraža v delitvi posesti. Številni avtorji so že v daljni preteklosti pripovedovali podobne zgodbe, kakor je ta o bogatem pridelovalcu žita (Lk 12,13–21). A tema razdeljevanja dobrin je danes prav tako sodobna kakor takrat. Kristjani naj ne zapadejo pohlepu borznih špekulantov, temveč naj bodo bogati v Bogu (Lk 12,21). Resnično bogastvo se nahaja v nas. Zaklad je v naši duši. Ljubezen je, ki deluje. Ta pa bo delovala le, če bo tekel tudi denar, če bomo svoje dobrine delili. (po: A.  Grünu)

18. nedelja med letom   

2013_31-2Lakomnost ni nikoli zadovoljna
Kdor ima veliko potreb, je reven, ubog človek. Da bi bili srečni, ne potrebujemo veliko. Lakomnost trpinči ljudi, zastrupi veselje po užitku. Lakomnost je nenasitna, nikoli ne reče: imam dovolj. Želiš posedovati in si drugim posest.
Najlepša ovijalka lahko uniči tudi najmočnejše drevo. Vse, kar mora narediti, je, da ga le-ta neprenehoma objema.
Zasvojenost z lakomnostjo zaduši človeka tako kot ovijalka drevo. Kdor želi posedovati človeka, ga ponižuje, četudi se tu lakomnost rada preobleče v ljubezen.
Zgleda, da je pri nas vse usmerjeno v potešitev materialnih potreb. Vedno znova spodbujamo želje. Da bi imeli vsega čim več, postanemo ljudje pokvarjeni. Lakomnost je oblika agresije, je vir konfliktov in vojn. Kajti lakomni ljudje drug z drugim nikoli ne morejo živeti v miru. (po: Phil Bosmans)

V tem tednu – v sredo goduje       

9. avgust: EDITH STEIN, mučenka

Edith Stein se je rodila 12. oktobra 1891 v Wroclawu. Njeni židovski starši so imeli enajst otrok. Študirala je filozofijo in bila po končanem doktorskem študiju nekaj let sodelavka E. Husserla v Freiburgu. Ko je prebrala življenjepis Terezije Avilske, se je odločila: enaintridesetletna Edith Stein se je dala krstiti in postala katoličanka. Le­ta 1933 je stopila v kölnski karmeličanski samostan in si nadela ime Terezija Benedikta od Križa, tu je 1938 izrekla večne zaobljube. Da bi v Kölnu samostana in sester ne izpostavljala nevarnosti, v Nemčiji so začeli l. 1938 preganjati Žide, je Edith Stein v letu 1939 odšla v nizozemski samostan Echt. Tu je napisala nekaj znanstvenih razprav, med drugim delo ob štiristoti obletnici rojstva sv. Janeza od Križa. 2. avgusta 1942 so jo, skupaj z njeno sestro Rozo, prijeli gestapovci. Že 7. avgusta so ju odpeljali v Auschwitz, kjer sta Edith in njena sestra Roza dva dni po tem, 9. avgusta 1942, umrli v plinski celici.

Naslovljeno na vas

Velike spremembe v vodstvu Cerkve v Sloveniji
Apostolska nunciatura v Sloveniji je 31. julija sporočila, da je papež Frančišek sprejel odpoved službi ljubljanskega nadškofa msgr. Antona Stresa in odpoved službi mariborskega nadškofa msgr. Marjana Turnška.
Nadškof Anton Stres in nadškof Marjan Turnšek sta se odpovedala njunim cerkvenim službam glede na težko ekonomsko stanje, v katerem se nahaja Nadškofija Maribor, in v upanju, da bo njuna odpoved prispevala k obnovi življenja v Cerkvi na Slovenskem.
Da bi zagotovil redno vodenje obeh nadškofij, je papež imenoval novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana za apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije in celjskega škofa msgr. Stanislava Lipovška za apostolskega administratorja mariborske nadškofije.
Novica je zelo vznemirljiva za vse slovenske katoličane. Podobnega primera, da bi bila hkrati zamenjana dva najvišja predstavnika Cerkve v katerem narodu ali državi, novejša zgodovina ne pozna. Ker verujemo, da Cerkev vodi Kristus (za)upanje ostaja trdno. Nas pa tudi zadolžuje h goreči molitvi, da bi se stvari čim prej uredile tako, da bo prav in dobro za naše sedanje življenje in za večnost.
Nadškofa, ki odhajata, naj spremlja naše spoštovanje in hvaležnost za zvesto opravljeno poslanstvo in obžalovanje, da so nesrečni dogodki vrgli senco na veliko delo. Njunima naslednikoma pa želimo več sreče.

Župnijsko romanje, na letošnjo prvo avgustovsko soboto
Namen romanja je bil tak kot vedno: častiti Boga, slaviti Marijo. Cilj pa je bila znamenita romarska cerkev na Trsatu. Število romarjev je bilo v primerjavi z dosedanjimi romanji skromnejše iz različnih razlogov (vročina, razmere v naši družbi in Cerkvi, tekmovanje gasilk, …). Žal pa so morali nekateri, ki bi želeli romati, ostati doma, ker zaradi več kot desetih odjav, ni bilo dovolj kandidatov za drugi, manjši avtobus.
V drugem delu poti, ki nas je vodila skozi Prem – rojstni kraj pesnika Dragotina Ketteja, pa smo nekaj časa in misli posvetili temu znamenitemu poetu in njegovi poeziji. Naj se vseh dotakne njegov verz :
Glej , menil sem, da mogel bi živeti brez tebe kdaj, brez svojega Boga:
a naj li rastejo vonjivi cveti brez sonca sredi jasnega neba?
Zato prešini me , o Bog, zaneti mi večni, žarki ogenj v dnu srca!

MAŠNI NAMENI

NED—4.8.
18. ned. med letom
Janez Vianney, arški župnik    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Amalijo Merzelj
10.30 za +Roka Teršeka in Poldiko Novak (v Šentrupertu)

PON—5.8.
Marija Snežna (Nives)
18.30 za +Ostrožnikove

TOR—6.8.   
Jezusova spremenitev na gori      
18.30 za +Ano Pristalič in vse njene

SRE—7.8.
Sikst II., papež, mučenec        
18.30 za +Ano in Anko Šlander

ČET—8.8.
Dominik, duhovnik, ustanov. dominikan.    
17.00 za +Štefko Vede (v Šentrupertu)
18.30 v dober namen

PET—9.8.  
Terezija B. od Križa (Edit Stein), mučenka        
18.30 za +Matjaža Tiselja

SOB—10.8.
Lovrenc, diakon, muč.    
18.30 za +Antona -oblet. in sorod. Turk

NED—11.8.
19. ned. med letom
Klara (Jasna), devica, red. ustanoviteljica    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Leopolda in Frančiško Grah

Tudi letos se  bomo 15. avgusta skupaj z romarji iz Tabora odpravili peš v Marijino baziliko v Petrovče. Izpred župnijske cerkve bomo šli ob 5. uri zjutraj mimo Grajske vasi in  Kaplje vasi do Prebolda. V Šeščah bomo tako kot lani pot nadaljevali ob Savinji. Vabljeni!   Informacije: Marija Orožim, tel. 031 280 574

Bralci v nedeljo: I. Janez Jelen, Anka Trogar II. Simeona Rakun, Petra Rančigaj
Dežurni ministrant(ka): Eva Skok, Marko Vošner
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl

2013_31-3Počitničarji, dopustniki! Bog naj vas spremlja povsod! Vi pa ne pozabite na vsakdanjo molitev in srečanje z njim ob nedeljah v Božji hiši!