Oznanila za 42. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013-42-1Eden izmed njih pa, ko je videl, da je ozdravljen, se je vrnil, in je z velikim glasom slavil Boga. In padel je na obraz pred njegove noge ter se mu zahvaljeval; in ta je bil Samarijan. Jezus pa je spregovoril: »Ali ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet? Ali se ni našel nobeden drug, da bi se vrnil in dal čast Bogu, razen tega tujca?« (Lk 17,15–18)

 

BESEDA O BESEDI

KOLIKO ODSTOTKOV MERI NAŠ USPEH? (Lk 17,11–19)
Če je Jezus, ki je kot Božji Sin delal čudeže (v današnjem evangeliju je denimo ozdravljal gobavce), imel komaj desetodstoten uspeh in so ga ob trpljenju in križanju z izjemo enega apostola vsi zapustili, eden pa ga je celo izdal in drugi zatajil, kakšen uspeh naj potem pričakuje Cerkev, ki ne dela čudežev?
Cerkvi ni nikjer obljubljeno gospodovanje in kraljevanje, ampak ji je naročeno, naj služi. Če je kdaj v zgodovini hotela vladati in gospodovati, se ji je to krepko maščevalo. Njen ustanovitelj ji je napovedal, da bo ostala majhna čreda. Marsikje po svetu ne dosega niti deset odstotkov. Toda če bo sredi družbe kvas moralne, duhovne in človeške prenove, bo to dovolj. Kvasa v primerjavi s testom ni treba veliko, pomembno je le, da je kakovosten.
Sv. Avguštin pravi: »Cerkev roma skozi zgodovino med preganjanji sveta in tolažbami Boga.« To dvoje je v vseh časih njen delež. Tudi danes, tudi pri nas je deležna napadov, sumničenja, predsodkov, obrekovanja in nagajanja. Toda bolj zaskrbljujoče bi bilo, če ne bi bilo tako, če se zanjo nihče ne bi več niti zmenil.
Sv. Pavel je iz rimske ječe pisal sodelavcu Timoteju: »V ječi sem zaradi evangelija, zanj prenašam te verige, kakor da bi bil hudodelec. Toda Božja beseda ni vklenjena.«
Bili so časi, ko so tudi pri nas zapirali in pobijali kristjane, duhovnike in redovnike. Ponekod po svetu se to še dogaja. A Božje besede ni mogoče zapreti in vkleniti. Vedno je enako živa, trka na vrata srca, sprašuje vest, vabi, priteguje, tolaži, navdušuje, rešuje, daje luč, smisel, da, celo ozdravlja. Tukaj je prava moč in bogastvo Cerkve in kristjanov. Njihovo resnično bogastvo je v tej besedi, ki je ni mogoče vkleniti in utišati. (po: Ozare – TV Slovenija)

28. ned. med letom                            

Hvaležnost – kam si se zgubila?
»Kje pa je onih devet?« sprašuje Jezus v današnjem evangeliju, ko se mu od ozdravljenih zahvali samo eden.
Kje pa je danes tisoč in tisoče kristjanov, ki so prejeli sveti krst, sveto evharistijo, sveto birmo …, nas sprašuje Jezus, ko gleda po naših cerkvah.
Bi tudi  nam lahko rekel: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila!«?

DRAGA ZAKONCA – JUBILANTA
Danes je vajin  praznik. Skupaj z drugimi slavljenci praznujete pomembnejšo obletnico poroke.  Z vami se veseli tudi naše župnijsko občestvo. To je dan ljubezni in hvaležnosti. Zahvaljujeta Bogu od katerega prihaja vsa dobro in tudi moč za premagovanje hudega. Pridružila sta se tistemu hvaležnemu Samarijanu,ki ga je Jezus pohvalil v današnjem evangeliju. Je pa tudi dan hvaležnosti svojemu sozakoncu, s katerim si že toliko let delita srečne, pa tudi težke trenutke.
Iskrene čestitke.  Bog naj bo z vama in Mati Marija naj bdi nad vama!

V tem tednu goduje

16. oktober-SV. HEDVIKA (JADVIGA)

2013-42-2Bila je hči bavarskega grofa. Rodila se je leta 1174. S trinajstimi leti so jo omožili s šlezijskim vojvodo Henrikom I. Rodila je sedem otrok, bila je zelo pobožna in dobra. Kot kneginja Šlezije in Poljske je Hedvika spoznavala svojo deželo, jo vzljubila, med njenimi prebivalci pa je razvila široko dejavnost krščanske ljubezni. Da bi imela z ljudstvom čim boljše stike, se je naučila poljščine.  Zadnja leta so se nanjo zgrnile hude preizkušnje. Najprej ji je po kratki bolezni umrl mož. Posebno jo je prizadela smrt sina Henrika, ki je l. 1241 padel v boju z Mongoli. Leta 1209, po moževi smrti, je Hedvika stopila v kartuzijanski samostan Trebnitz v Šleziji. To majhno skupnost je vodila njena hči Gertruda. Umrla je leta 1243. Njene relikvije hranijo še vedno v samostanu v Trebnitzu. Priporočajo se ji kot zavetnici zaročencev.

Naslovljeno na vas

Teden za življenje: 6. 10. 2013 – 13. 10. 2013

Danes je sklep tedna za življenje. V naši župniji sicer ni bilo posebnih dogodkov ali prireditev v ta namen. Smo pa gotovo kaj več razmišljali o življenju, tudi kaj spremljali preko katoliških medijev, predvsem pa kaj molili(tudi pri nedeljskem jutranjem češčenju). Z današnjim sklepom naj ne bi za eno leto spet odložili v kot to temo, ampak naj nam bi ta teden dal novih spodbud za spreminjanje površnega odnosa do življenja.

ROMANJE ŽUPNIJSKIH SODELAVCEV

2013-42-3Po dogovoru na zadnji seji župnijskega sveta bo to prihodnjo nedeljo popoldne (odhod ob 11.30 uri) cilj bo Šmarjetna gora nad Kranjem, pa skoraj gotovo ne bomo izpustili priložnosti za obisk Brezij. Med župnijske sodelavce spadate vsi, ki imate v župniji posebne naloge in poslanstva: člani župnijskega sveta, cerkveni ključarji, pevci cerkvenih zborov, krasilke cerkva, sodelavci karitas, …  seboj lahko povabite koga od družinskih članov. Načrtovana pot je lepa, prinesite seboj dobro voljo in romarskega razpoloženja, pa lepo.
Da bo možno priskrbeti avtobus, se, prosim, čim prej prijavite – če bo le mogoče do srede večer. Prijavite se v skupini sodelavcev kateri pripadate, sicer pa pri župniku.
Naj nas to romanje še bolj poveže z Bogom in med seboj, da bomo mogli z poživljeno močjo opravljati zaupano poslanstvo za skupno dobro!

MAŠNI NAMENI

NED—13.10.
28. ned. med letom, Koloman, mučenec
Sklep tedna za življenje    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Marijo in starše Jerman,  Jager
Slovesnost zakonskih jubilejev
15.00 srečanje dekanij. zborov v Preboldu

PON—14.10.
Kalist I., papež, mučenec
18.30 za +Ignaca in Berto Javoršek

TOR—15.10.
Terezija Avilska, redov-nica, cerkvena učitelj.
18.30 za +Matjaža Tiselja

SRE—16.10.
Marjeta Marija Alakok devica, redovnica
18,30 za +Viktorja Jelena

ČET—17.10.
Ignacij Antijohijski, škof, mučenec
17.00 za +Rudolfa Jelena (v Šentrupertu)
18.30 v dober namen

PET—18.10.
Luka, evangelist
18.30 Za +Edvarda in Marijo Vošner

SOB—19.10.
Pavel od Križa, duhov.
!!! 17.00 Za + Franca in Pavlo Jernejc

NED—20.10 -misijonska
29. ned. med letom
Koloman, mučenec
Sklep tedna za življenje
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Grabnarjeve in Janove
11.30 romanje župnijskih sodelavcev
14.30 misijonska slovesnost v Petrovčah

Darovanje za misijone bo v nedeljo  pri obeh sv. mašah.. Bog povrni!

Sestanek za starše veroučencev:
šestega in sedmega razreda gomilske skupine bo v petek ob 17.15 uri v župnijskem Domu srečanj.
prvega razreda, ki se v preteklem tednu niste mogli udeležiti srečanja, pa ste vabljeni v petek ob 16.30 uri.

Mladinski – srečanje za dekleta in fante bo v soboto ob 19.00 uri. Lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. Sonja Mandelc, Matjaž Rožič II. Majda Jelen, Ana Šlander
Dežurni ministrant(ka): Jernej Semprimožnik, Luka Semprimožnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko