Oznanila za 48. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013-48-1Posmehovali so se mu tudi vojaki, ki so pristopali in mu podajali kisa ter govorili: »Če si ti judovski kralj, se reši!« Bil je nad njim tudi napis, pisan z grškimi, latinskimi in hebrejskimi črkami: »To je judovski kralj.« (Lk 23,36–38)


BESEDA O BESEDI          
TRIJE OBSOJENCI   (Lk 23,35–43)
Na Kalvariji visijo vsak na svojem križu trije obsojenci. Ustavimo se ob njih.
Levega bi mogli imeti za predstavnika ljudi, ki hočejo živeti na račun drugih. Dokler je mogel, je ropal, sedaj pa, ko ga je prijela roka pravice, bi rad brez kesanja, brez priznanja  krivde, brez čuta za pravičnost dosegel rešitev. Ker se vsemu roga, sklepamo, da je zamoril v sebi čut za lepo, dobro in pošteno.
Desni priznava krivdo, jo obžaluje in prosi za opravičenje. Spoštuje sebe in tovariša, izpoveduje vero v Jezusovo kraljestvo in ga prosi, naj se ga še spomni.
V sredi med obema je tisti, ki ga Cerkev razglaša za svojega Kralja in Vladarja. Njegovo stanje pa je tako bedno, da mu človeška pamet pri najboljši volji ne more pripisati prav ničesar vladarskega. Brez moči je (»drugim je pomagal, sam sebi ne more pomagati«), brez časti (posmehujejo se mu vojaki, prvaki in razbojnik), brez somišljenikov je (peščica zvestih se je razpršila in poskrila), brez bodočnosti je (ob rojstvu je angel sicer oznanil, da njegovemu kraljestvu ne bo konca, sedaj pa se konec neodložljivo bliža). Po mnogih stoletjih, odkar se je to zgodilo, pa ugotavljamo, da je bil ta konec začetek nečesa drugega. Nihče v človeški zgodovini ni doslej pritegnil toliko src, doživel toliko časti, zbral toliko somišljenikov ter tako neprisiljeno kraljeval, kakor moremo to trditi o tem križanem med dvema razbojnikoma. Cerkev ga je po pravici razglasila za svojega Kralja in Vladarja.       Jezus ni Kralj kljub temu, da je doživel tak konec, ampak prav zato. Njegov poraz na veliki petek ne pomeni trenutka slabosti, ki ga je nekako srečno prebrodil. Nasprotno, prav veliki petek je bil pot v zmagoslavje in kraljevanje. Namerno je hotel biti poražen, da bi vsem poraženim dal upanje; namenoma je hotel biti ponižan, da bi vsem ponižanim vrnil čast; namenoma je šel v smrt, da bi vse smrtnike popeljal v življenje. Namenoma je hotel biti slab, da se ga kot Vladarja ne bi bali, temveč bi ga ljubili. (po: F. Cerarju)

   
KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA
Kristusu, Kralju slave, se moremo ukloniti že sedaj, ko pred nas vedno znova stopa v podobi trpinčenega telesa, ne šele ob koncu časov, ko bo prišel v veličastju svoje slave, z močjo in veličastjem na oblakih neba, in bo sodil žive in mrtve. Tedaj se mu bodo klanjali celo hudobni duhovi! …
Znamenje pravega prijateljstva z njim, znamenje, da smo res njegovi učenci, zvesto ljudstvo njegovega kraljestva, je v tem, da zmoremo in hočemo biti z njim tudi v ponižanju, v času njegove zemeljske sramote in nemoči, ko – iznakažen od ran in brazgotin – zahteva od nas vero in pokorščino po svojih služabnikih, ko želi, da ga tudi kot takšnega sprejemamo kot kralja.  »Glejte, vaš kralj!« nam je vedno znova rečeno. Izpovedovati moramo svojo pripadnost Kristusu, takšnemu, kakršen stoji pred nami na terasi jeruzalemske sodne hiše! … Vse namreč, kar se je tedaj v zemeljskem življenju dogajalo Jezusu, se na poseben, mističen način ponavlja v njegovi Cerkvi. Ne le judovski, kralj vesoljstva je. Zato je vredno stopati za njim. Le tako smo in bomo del njegovega kraljestva. (po: J. Kužniku)

2013-48-2Jezusova usmiljena ljubezen pride na križu do dovršitve. Ta ljubezen ponuja vsakemu človeku še celo v smrtni uri priložnost spreobrnitve. In Jezusova obljuba razbojniku na desni obljublja tudi nam, da nas bo Jezus ob smrti povedel v raj. V smrti se dovrši danes, tu postane Jezusova smrt za nas čista sedanjost in nam daje gotovost, da vstopimo z njim v Božjo slavo še danes.
Kako da ne, saj ima kot Kralj vso oblast, da se odloči, kaj nam bo ponudil. (po: A. Grünu)

Naslovljeno na vas

2013-48-3VABILO NA SLOVESNOST OB SKLEPU LETA VERE: Za sklep Leta vere  je zelo primerno, da se kot krajevna Cerkev Bogu tudi skupaj zahvalimo za prejete darove. Zato vas, dragi verniki celjske škofije znova lepo vabim na sklepno slavje Leta vere, ki bo v nedeljo, 24. novembra v naši stolnici, ko bo ob 14.30 molitvena ura in ob 15. uri slovesno somaševanje. Pri bogoslužju bomo obnovili krstne obljube in prejeli popolni odpustek. Po maši bo pred stolnico pogostitev in prijateljsko srečanje. /Parkirate lahko na parkirišču južno od železniške postaje./
škof dr. Stanislav Lipovšek

2013-48-4TEDEN KARITAS (25.11 – 1.12.2013)
Geslo: VERJAMEM VATE
V sredo, 27.11.2013 ob 20. uri bo v Celju, v dvorani Golovec dobrodelni koncert Klic dobrote. Vabljeni !

Izdelovanje adventnih venčkov v Domu srečanj, bo  v četrtek, 28. 11. 2013 po sv. maši. Vabljeni tudi mladi! Zbrana sredstva bodo namenjena za potrebe Karitas.

V nedeljo bo pri obeh sv. mašah nabirka za karitas.

Če ste pripravljeni pomagati prizadetim v tajfunu na Filipinih pa je mogoče to storiti na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR SI56 02140-0015556761, namen: FILIPINI, sklic  00 621, koda namena: CHAR,   BIC banke: LJBASI2X.

S.O.S. molitev – Nekdo bo molil zate. Pokličete lahko vsak dan med 20. in 22.uro. Tel: 031 533 133 (Skupnost Emanuel)

Zakaj je med ljudmi neenakost? (YOUCAT – katekizem za mlade)
Vsi ljudje imajo enako dostojanstvo, vendar pa nimajo vsi enakih življenjskih možnosti. Tam, kjer ljudje povzročajo neenakost, je ta v nasprotju z evangelijem. Bog pa je ljudi obdaril z različnimi darovi in talenti, zato nas on pošilja drugega k drugemu: z ljubeznijo naj bi izenačili to, kar drugim manjka. (KKC 1936–1938, 1946–1947)

Romanje v Lurd, ki ga organizira Župnija Gomilsko, bo od 14. do 19. julija 2014. Prijave bomo pričeli zbirati v nedeljo, 8. 12. 2013 po obeh svetih mašah. Razmislite. Imate željo romati  tja, – sledite ji. Zdaj bo priložnost.

MAŠNI NAMENI

NED—24.11.
KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA
Andrej, vijetnamski mučenci    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30  za +Hribenske
Srečanje vseh, ki si bili kdaj ministranti(tke) pri nas
Sklep Leta vere v celjski stolnici
molitveno srečanje, 15.00 sv. maša

PON—25.11
Katarina Aleksandrijska, devica, mučenka    
17.00 za +starše Ducman in Vido Krajnc

TOR—26.11.   
Obletnica posvetitve celjske stolnice        
17.00 za +Franca Obreza – oblet.

SRE—27.11.
Modest in Virgil, škofa apostola Karantanije        
17.00 za +Silvestro Završnik

ČET—28.11
Katarina Laboure, redovnica, vidkinja
15.30 za +Marijo Nikico Rančigaj (r. d.) (v Šentrupertu)
17.00 za vse verne rajne

PET—29.11.
Filomen, mučenec
17.00 za +Stankota Lazar -oblet.

SOB—30.11.
Andrej, apostol
17.00 za +starše Natek, Zgubič in sorod.

NED—1.12.
1. ADVENTNA NEDELJA
Marija Klementina Zairska, mučenka    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Alojza Lukmana
10.30 za +Marijo in Albina Stepišnik
Sveti krst

V tem tednu: priprava na odvent. Po domovih, v družinah naj bi pripravili odventni venec. Pri tem naj bi sodelovali tudi otroci.

Mladinski – srečanje za dekleta in fante bo v soboto ob 18.00 uri v Domu srečanj. Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci v ned.: I. Lucija Blatnik, Jure Vasle II. Petra Rančigaj, Ana Šlander
Dežurni ministrant(ka): Ana Jelen, Tamara Kosem
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko