Oznanila za 47. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013-47-1Izdajali vas bodo celo starši in bratje in sorodniki in prijatelji in nekatere izmed vas bodo izročili v smrt; in vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, a še las z glave se vam ne bo izgubil. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili
svoje življenje. (Lk 21,16–19)


BESEDA O BESEDI   

BOG NE IGRA NA KARTO STRAHU  Lk 21,5–19
Duhovno ozračje je pogosto nabito s pričakovanji nečesa novega, posebnega in usodnega. To se je dogajalo vso zgodovino. Znano je na primer, da je Krištof Kolumb ob koncu 15. stoletja poznal vso tedanjo apokaliptično literaturo in je okoli leta 1500 pričakoval konec sveta. Svoja pomorska potovanja je razumel kot zadnji veliki krščanski misijon. Podobno so v 16. stoletju povsod videli Antikrista, ki naj bi nastopil pred bližnjim koncem: protestanti so ga prepoznavali v papežu, katoličani v Martinu Lutru in drugih začetnikih reformacije.
V 18. stoletju so razlagali nasilje in grozote francoske in ameriške revolucije kot znamenja skorajšnjega konca. V vsakem stoletju torej ljudje najdejo kaj novega. Ob tem tudi katoličane vedno znova begajo ljudje z apokaliptičnimi napovedmi. Ob vsem tem pa nas Lukov evangelij opozarja: »Glejte, da se ne daste premotiti! Mnogo jih bo namreč prišlo z mojim imenom in bodo govorili: ‚Jaz sem‘ in ‚Čas se je približal.‘ Ne hodite torej za njimi! Ko pa boste slišali o vojskah in uporih, se ne ustrašite« (prim 21,8–9).
Nikjer v Svetem pismu ne najdemo strašenja ljudi, čeprav je tega bilo precej v vsej zgodovini krščanstva, zlasti v pridigah, slikarijah in drugih umetniških izrazih. Vsi demagogi tega sveta si pomagajo s strahom.
Zato se mi zdi nadvse pomembno, da Jezus nikdar ne igra na karto strahu. Pač pa želi zbuditi v človeku tisto, kar je v njem najboljšega in najplemenitejšega: to pa ni strah, ampak ljubezen, zaupanje, prijateljstvo, iskanje sreče in smisla. Bog zagotovo ne želi prestrašenih ljudi, ampak trezne, pokončne, pogumne, delovne, upanja in veselja polne ljudi! (po: TV Slovenija)

33. nedelja med letom  

S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje. (Lk 21, 19)
Blagor, trikrat blagor tistemu, ki zvesto hodi za Kristusom, ki ga navdihujeta notranji pogum in notranja sveta moč. Cvet vztrajne stanovitnosti je trdna vez v vencu kreposti.

Mnogokrat se zgodi, da si kdo predstavlja, da so v življenju poti zravnane, in meni, da je možno hoditi skozenj brez ovir. Zato stopi naprej s pogumnim korakom, poln vneme, idej in moči. Tak človek ne pričakuje nobenih težav, obeta si samo zlate dneve in raj! Toda zelo kmalu se (kljub njegovim predstavam) v njegovi službi, vsakodnevnem življenju, pričnejo kopičiti težave. Utrudi se, upade mu pogum in vsi njegovi dobri nameni so lahko pokopani v enem samem trenutku. Pogosto ob tem še zlonamerni iz okolice obrekujejo, svarijo, klevetajo. Tedaj se prvotna vnema popolnoma ohladi in naveličan dela nejevoljno odvrže križ, zapusti strmo težavno pot in stopi na široko udobno pot, ki pa vodi v pogubo.

V preteklem tednu

Škofija Celje je preteklo soboto (16. nov.) pripravila SEMINAR O ŽUPNIJSKEM NAČRTOVANJU (za župnike in člane ŽPS),  pri Sv. Jožefu v Celju. Udeležili so se ga 3 predstavniki naše župnije.

Cerkev na Slovenskem je leta 2011 stopila na posebno pot. Po naročilu Plenarnega zbora (sinoda) je zastavila Slovenski pastoralni načrt Pridite in poglejte. Lani so škofje  izdali besedilo načrta, sledilo je leto branja in poglabljanja po župnijah. Zdaj smo pred tem, da se v svojih župnijah dogovorimo za župnijske načrte ter jih zapišemo.  Župnijskega pastoralnega načrtovanja smo v celjski škofiji že vajeni, saj smo ga prvič opravili leta 2009. Novo je tokrat dvoje: načrtujemo sočasno z vsemi župnijami po Sloveniji; načrtujemo bolj dolgoročno (strateško). Načrtovanje ni nič skrivnostnega: je skupni pogovor in dogovor o prihodnosti. Prav pa je, da se nanj ustrezno pripravimo. Potem bo načrtovanje bolj učinkovito.

Naslovljeno na vas

SREČANJE  MINISTRANTOV – dvojno:       
2013-47-2Srečanje (aktivnih) ministrantov in ministrantk Celjske škofije

Lepo vabimo ministrante iz župnij celjske škofije na škofijsko srečanje ministrantov, ki bo 23. NOVEMBERA 2013, DON BOSKOV CENTER NA HUDINJI V CELJU. Srečanje bo od 9.30 do 13.30 ure. Tema srečanja bo spoznavanje Božjega služabnika Friderika Barage in zakramenta sv. reda, ministranti pa se bodo med seboj pomerili v kvizu. Med nami bodo tudi bogoslovci in sestre redovnice, ki bodo imeli delavnice, v katerih bodo predstavili duhovne poklice. Zato vas vabimo na srečanje, tudi tiste, ki se morda ne bi odločili za sodelovanje na kvizu.
Ministrantke in ministranti, odločite se za sodelovanje in takoj javite župniku!

SREČANJE NEKDANJIH MINISTRANTOV IN MINISTRANTK NAŠE ŽUPNIJE
Na lanskem, prvem takem srečanju, je bilo sklenjeno, naj bila vsako leto.
Za tokratno srečanje je bila izbrana zadnja nedelja bogoslužnega leta, ko slavimo veliki praznik Kristusa Kralja vesoljstva. Naj bi se nekdanji ministranti v čim večjem številu.  Župljani in župnik vabimo vse, ki ste še pred nedavnim ali pa pred mnogimi leti  opravljali ministrantsko službo. Vabil  ne bomo pošiljali, ker bi ne mogli zajeti vseh, pa bi ostali mislili, da niso vabljeni. Tisti, ki boste to skupno vabilo dobili v roke, veste, kdo je bil  z vami – v vaši generaciji ministrant. Pa naredite to dobro delo, da jih obvestite o srečanju in nanj povabite. Prvi del srečanja bo župnijski cerkvi  na Gomilskem pri nedeljski sv. maši ob 9.30 uri , drugi  del pa v župnijskem Domu srečanj, v prijateljskem pogovoru, obujanju  spominov  in skromnem okrepčilu. Še enkrat: Vsi prav lepo vabljeni! Pričakujemo vas.

VABILO NA SLOVESNOST OB SKLEPU LETA VERE: Za sklep Leta vere  je zelo primerno, da se kot krajevna Cerkev Bogu tudi skupaj zahvalimo za prejete darove. Zato vas, dragi verniki celjske škofije znova lepo vabim na sklepno slavje Leta vere, ki bo v nedeljo, 24. novembra v naši stolnici, ko bo ob 14.30 molitvena ura in ob 15. uri slovesno somaševanje. Pri bogoslužju bomo obnovili krstne obljube in prejeli popolni odpustek. Po maši bo pred stolnico pogostitev in prijateljsko srečanje. škof dr. Stanislav Lipovšek

MAŠNI NAMENI

NED—17.11.
33. ned. med letom
Elizabeta Ogrska, redovnica    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Andreja Urankarja
10.30 za dobrotnike cerkve -zahvalna (v Šmatevžu)

PON—18.11.
Posvetitev bazilik sv. Petra in Pavla    
17.00 za +Boldinove

TOR—19.11.   
Abdija, prerok  
17.00 za +Ivana Vadlana -oblet in njegove

SRE—20.11.
Edmund, kralj    
17.00 za +Karla -oblet. Tekavčeve

ČET—21.11.
Darovanje Device Marije 
15.30 za +Zofijo Rančigaj -oblet. (v Šentrupertu)
17.00 za +Anico Košenina -oblet.

PET—22.11.
Cecilija,  mučenka, zavetnica c. glasbe
17.00 za naše +organiste in cerkv. pevce

SOB—23.11.
Klemen I., papež    
17.00 za rodbini Drev in Rojnik

NED—24.11.
KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA
Andrej, vjetnamski mučenci    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Hribenske
Srečanje vseh, ki si bili kdaj ministranti(tke) pri nas
14.30 Sklep Leta vere v celjski stolnici
molitveno srečanje, 15.00 sv. maša

Sestanek sodelavcev karitas bo ta ponedeljek ob 18.00 uri v župnišču. Vabljeni.

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 19.30 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Mladinski – srečanje za dekleta in fante bo v soboto ob 18.00 uri v Domu srečanj. Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci v ned.:  I.  Mojca in Jan Strožer  II. nekdanji ministrant, ministrantka
Dežurni ministrant(ka): Miha Mahor, Jan Juhart
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas