Oznanila za 49. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013_49-1Čujte torej, ker ne veste, katero uro pride vaš Gospod. To pa vedite, da bi hišni gospodar, ko bi vedel, ob kateri uri pride tat, čul in bi ne pustil spodkopati svoje hiše. Zato bodite tudi vi pripravljeni; zakaj ob uri, ko ne mislite, bo prišel Sin človekov. (Mt 24,37–44)

BESEDA O BESEDI          

NEGOTOVOST GLEDE »KDAJ«  Lk 23,35–43
Četudi so bili Jezusovi učenci pogosto negotovi glede njegovih napovedi (kakor smo pogosto tudi mi danes), Jezus sam v današnjem odlomku Lukovega evangelija daje absolutno gotovost, da se bodo uresničile tudi besede, ki zadevajo njegov prihod, njegovo vrnitev. Nihče ne ve ne za tisti dan ne za tisto uro. Edina gotova stvar je, da bo tisti dan nenaden, kakor potop; prišel bo, ko ga nihče ne bo pričakoval (Lk 24,37–39), in bo dan sodbe, ločitve dobrih od hudobnih, kakor nam govori izraz: eden bo sprejet, drugi puščen. To učenje postavlja učenca v položaj neposrednega pričakovanja. Jezusove besede namreč dajo čutiti, da bo ta dan skoraj prišel, saj pravi: blizu je, pri vratih. To so tipični izrazi krščanskega oznanjevanja. Ne moremo jih presojati kvantitativno. Njihov namen je ohranjati upanje živo.
Dejstvo, da je Božje ljudstvo pri izpolnjevanju svojega pričevanja podvrženo nadlogam in okoli sebe vidi svet, ki je v krizi, ki propada, ki se vdaja pokvarjenosti, in kljub temu ugotavlja, da se oznanjevanje evangelija nadaljuje, pomeni, da se bo novi svet vsak čas pokazal. Lahko se zgodi vsak trenutek, kakor se je v trenutku razbesnel potop. Pomembno je, da se bomo tisti dan nahajali v pravi smeri zgodovine. Storimo tudi sami kaj v tej smeri? (po: M. Galizziju)

PRVA ADVENTNA NEDELJA

Andrea Schwarz je v svoji knjig zapisala takole: »So ure, dnevi, včasih celo meseci ali leta v življenju človeka, ko stoji pred zidovi, ne ve več, kako naprej, ko se (na videz) nič več ne premika …
Zame so to slabi časi. Sama sebe več ne maram, saj bi pravzaprav rada bila popolnoma drugačna: v gibanju, da bi ukrepala, vedno vedela, kako naprej, bila vesela, kljub preprekam, ki stopajo v moje življenje.«
2013-48-4Verjetno mnogim precej poznano občutje. Vedno več ljudi današnjega časa se znajde v podobni situaciji.

Nedelja Karitas pa nas vse kristjane vzpodbuja k čutu za sočloveka. Ni zgolj materialna pomoč tista, ki da nekomu čutiti, da je razumljen. Več je vredno začutiti sočloveka v praznini in obupu njegovega življenja, stopiti k njemu, mu z drobno kretnjo, prijazno besedo, čutom za njegov problem prinesti v njegovo življenje tisto Ljubezen, ki je pripravljena iti čez vse prepreke. Če nam bo uspelo na tak način živeti svoje krščanstvo, bo tudi Karitas–Ljubezen zaživela v polnosti. Bo pomirjala, dajala upanja in prave moči.

Pustolovščina, ki se imenuje advent
Kdor hoče razumeti skrivnost božiča, ta potrebuje advent – potrebuje čas, v katerem smo povabljeni, da se učimo na novo živeti, da se znova spustimo v skrivnost, ki se imenuje življenje. Kdor hoče praznovati božič, ta potrebuje te tedne, ki nas spominjajo na to in nas želijo tudi pripraviti na to, kaj božič pravzaprav za nas pomeni. Kdor hoče resnično praznovati božič, potrebuje pustolovščino adventa, da se božič lahko rodi.
Advent lahko razumemo in ga primerno predstavimo le tako, če ta čas štejemo nazaj od božiča. In prav tako kot noče biti božič samo datum v našem koledarju, prav tako niso ti 2013_49-3tedni pred sveto nočjo samo čas od 1. adventne nedelje do 24. decembra, niso samo tedni božične peke in nakupov, stresa in božične pošte, adventnega venčka … Šele ko slišiš neizrečeno, ko zaupaš neverjetnemu, ko se premakneš, ko se odpraviš na pot. Kdor se bliža pustolovščini božiča, se spusti v pustolovščino adventa …  (po: A. Schwarz, Moj resnični božič)

Naslovljeno na vas

S.O.S. molitev – Nekdo bo molil zate, ali s teboj.  Pokličete lahko vsak dan med 20. in 22.uro.  Tel. 031 533 133   (Skupnost Emanuel)

Romanje v Lurd, ki ga organizira Župnija Gomilsko, bo od 14. do 19. julija 2014. Prijave bomo pričeli zbirati v nedeljo, 8. 12. 2013 po obeh svetih mašah.  Razmislite. Imate željo romati  tja, – sledite ji. Zdaj bo priložnost.

MIKLAVŽ PRIHAJA
2013_49-4Miklavžev večer je pred vrati. Zagotovo vsem roji po glavi, kaj neki bo Miklavž prinesel v svojem zvrhanem košu daril. Res je to dan, ko se obdaruje tiste, ki so bili pridni. A Miklavž, ta dobri mož in svetnik (sv. Nikolaj) , ni bil nikoli poznan po velikih darilih. Njegov lik nas vzpodbuja k nečemu drugemu: k dobroti do sočloveka. Poskusimo tudi mi biti majhni Miklavži in v teh dneh ljudem okrog nas podarjati drobna darila. Ni potrebno, da podarjamo kepe zlata ali polne vreče sladkarij in še česa. Prijazna beseda, dobro delo, igra s prijateljem ali prijateljico, ki ga nihče ne želi v svoji družbi … Mnogo je priložnosti, da lahko podarimo prav posebno »darilo«. In takšna naša dejanja bodo zagotovo zapisana v »zlato knjigo«.
K vam bo prišel v četrtek popoldne,  5. decembra   
K vam  se bo s spremstvom pripeljal na kočiji: okrog 15.00 bo potoval skozi Šmatevž, nato skozi Zakl in Trnavo v Šentrupert, kjer se bo ob 15.30  v cerkvi v Šentrupertu srečal z vami in vam razdelil darilca.
Drugo srečanje z Miklavžem bo ob 17.00 v župnijski cerkvi na Gomilskem, kamor se bo pripeljal iz Šentruperta preko Grajske vasi. Tudi tukaj vas bo nagovoril in se izkazal darežljivega. Darilca bo imel za vsakega otroka od najmanjših do petega razreda osnovne šole. Na prireditev pa ste vabljeni tudi večji. Starši pa ste naprošeni, da otroke spremljate.
Na obeh srečanjih boste imeli otroci priložnost pokazati, kako lepo znate moliti in Miklavžu zaupati skrivnost: da boste odslej še bolj pridni.
Bog povrni vsem odraslim, ki boste Miklavža podprli z darom – v župnijski cerkvi ga v nabiralnik Karitas, v Šentrupertu pa bo tudi nastavljena košarica. Hvala za vaš dar!

MAŠNI NAMENI

NED—1.12.
1. ADVENTNA NEDELJA
Marija Klementina Zairska, mučenka    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Alojza Lukmana
10.30 za +Marijo in Albina Stepišnik (v Šentrupertu)
sveti krst

PON—2.12.
Natalija (Božena), mučenka    
Zornice -svitnice
17.00 po osebnem namenu

TOR—3.12.   
Frančišek Ksaver, duhovnik, misijonar    
15.30 za +Poldiko Novak in Roka Teršek (v Šentrupertu)
17.00 ne bo sv. maše

SRE—4.12.
Janez Damaščan, duhovnik, cerkv. uč.      
17.00 za +Ano -oblet. in vse Jernejčeve

ČET—5.12
Krispina (Pina), muč. prvi četrtek    
!!! 7.30 za duhovne poklice, molitev
15.30 ne bo sv. maše (Miklavž-evanje) (v Šentrupertu)

PET—6.12.
Nikolaj (Miklavž), škof
Prvi petek
17.00 za +Viktorja Jelena
Litanije Jezusovega srca

SOB—7. 12.
Ambrož, škof, cekv.uč.
Prva sobota    
17.00 za +Marijo Pustoslemšek, vse njene
Litanije Matere božje

NED—8.12.
2. ADVENTNA NEDELJA
Elfrida, mučenka    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Dragotina Stanko -oblet.

V tem tednu: prvi dnevi adventa in z njim zornic. Je pa tudi prvi teden v mesecu v katerem sta posebno pomembni prvi četrtek, petek in prva sobota.  Več kot dovolj razlogov za večjo udeležbo tudi pri delavniškem bogoslužju.
Mladinski – srečanje za dekleta in fante bo v soboto ob 18.00 uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!
Napoved: v soboto, 14. decembra bo ob 17.30 uri v Domu srečanjsrečanje skupine samskih in vdovih.

Bralci v ned.:  I.  Franci Skok, Anka Trogar, II. Mojca in Tjaša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka):  Martin Orožim, Nejc Lončar
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas