Oznanila za 11. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014-11-1In ko se je štirideset dni in štirideset noči postil, je bil potem lačen. In pristopil je skušnjavec ter mu rekel: »Ako si Božji Sin, reci, naj bodo ti kamni kruh.« On je odgovoril: »Pisano je: ‚Naj človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki izhaja iz božjih ust.‘« (Mt 4,1–4)


BESEDA O BESEDI
JEZUS PREMAGALEC SKUŠNJAV (Mt 4,1–11)
Človek, ki se bo odločil posvetiti svoje življenje Bogu, se bo kmalu znašel pod »močnim udarom« hudobnega duha. Slednjemu namreč niso »zanimivi« ljudje, ki so že na slabi poti, saj so že »njegovi«. »Pridobiti« mora tiste, ki so se odločili za Boga. Kaj storiti, ko se nas polotijo skušnjave? V evangeliju prve postne nedelje nam Kristus daje nekaj povsem praktičnih »napotkov«.  1. Nobenega pogovora s skušnjavo. Duhovni učitelji poudarjajo, da človek lahko pade v skušnjavo tisti trenutek, ko začne z njo »pogovor«, ko privoli v pogovor s skušnjavcem. Ta je izjemno pretkan in bo človeka s pomočjo zvite laži prej ali slej zapeljal v skušnjavo. Primer takega pogovora imamo v današnjem prvem berilu. Eva začne pogovor s skušnjavcem. Kristus pa nasprotno skušnjavca takoj zavrne: »Poberi se, Satan!« (Mt 4,10). Nobenega pogovora s skušnjavcem, torej! V stiku s skušnjavo se nam dogaja, kot če nas sredi študija kdo pokliče in povabi zvečer ven. Če bo naš odgovor: »Ne, ne morem!« bo prijatelj odložil slušalko. Če pa »cincamo« in rečemo: »Bom videl, morda bi se dalo,« nas bo klicaril toliko časa, da nas bo zvabil ven.
2. Govoriti proti. Satan Jezusu v svoji pokvarjeni zvitosti celo navaja Sveto pismo. Res je, da sprevrača njegov pravi pomen, a vendar navaja sveto knjigo. Kaj to pomeni za nas? Ko nas dajejo skušnjave in omagujemo na poti dobrega, si damo novega zagona s ponavljanjem svetopisemskih besed. Ko nas, na primer, napade skušnjava, da bi tudi mi, kot nekateri ljudje okrog nas, bogateli tudi na nepravičen način, si ponavljajmo stavek: »Ne boj se, če bogati mož, … zakaj ob smrti ničesar ne vzame s sabo« (Ps 49,18).
3. Klicanje Jezusovega imena. Ko mnogi niso več tako dobro poznali svete knjige, so iznašli »univerzalno« zdravilo, en stavek, s katerim so se branili pred skušnjavami hudobnega duha. To je bilo klicanje Gospodovega imena, ki se je zlasti uveljavilo v vzhodnih Cerkvah. Poznamo jo tudi kot Jezusovo molitev: »Gospod Jezus Kristus, Sin Božji, usmili se mene, grešnika.« (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

1. postna nedelja

Naši grehi so sadovi privolitve v skušnjavo. Bog pa nas hoče rešiti. Prosimo ga, naj nam ne pusti stopiti na pot, ki vodi v greh. Prosimo ga za Duha razločevanja in moči, za milost čuječnosti in stanovitnosti do konca.
Naj v življenju prepoznavam dobro kljub nelepim oblačilom napora, odpovedi, trpljenja, ki si jih včasih nadene. Naj se ne dam zapeljati vsakemu mikavnemu videzu, za katerim se morda skriva nekaj, kar me bo zbegalo in mi vzelo moč za iskanje in izvrševanje dobrega.
Dobri Bog, varuj nas pred vstopanjem v skušnjavo! (po: Pridi otrok moj)

Človek – otrok moj!
Če hočeš iti skozi vse skušnjave, ne da bi padel, ne da bi postal slaboten, ampak ostal miren in veder, se prepusti mojim rokam.
Priznati moraš, da še nisi dovolj velik, da še nisi dovolj močan. Pustiti moraš, da te vodim, da te vodim kot otroka, kot svojega ljubega otroka! Daj, podaj mi svojo roko in nič se ne boj.
Če bo blato, te vzamem v naročje. Toda biti moraš čisto majhen,
kajti Oče nosi samo majhne otroke. (po: M. Quoist, Molitve)

Moj Gospod in Zveličar, v tvojih rokah sem varen. Če me ti držiš, se mi ni nikogar in ničesar bati. Če bi se mi ti odrekel, ne bi mogel ničesar več upati. Ne vem, kaj me čaka, preden umrem. Ne poznam prihodnosti. Toda zaupam vate. Daj mi, kar je dobro zame, in me varuj hudega, ki je v napoto mojemu večnemu blagru. Ne prosim te ne bogastva ne uboštva; vse prepuščam tebi. Ti veš, kaj mi je v prid, ne jaz. Če mi hočeš poslati trpljenje in skrb, mi podeli milost, da bom vse voljno prenašal; varuj me nevolje in samoljubja! Če si mi pa namenil blagostanje, moč in uspeh na svetu, ne dopusti, da bi me ti tvoji veliki darovi oddaljevali od tebe. (po: bl. John Henry Newman (Youcat – molitvenik za mlade))

Naslovljeno na vas

2014-11-2KARITAS  –  Postni čas je najbogatejši čas  Cerkve. In to zato, ker v postnem času kristjani po celem svetu precej več molijo, pa tudi zato, ker se v postnem času dobesedno prelije del materialnih dobrin k ljudem, ki so pomoči potrebni. V postnem  času želimo še posebej spodbuditi k poglobitvi petkovega posta. S spodbudo, da preživimo vsak petek v postu preprosto, solidarno in v bližini z Bogom. Odpovejmo se vsem nepotrebnim stvarem in dan preživimo resnično skromno, recimo le ob kruhu in vodi. Privarčevana sredstva lahko namenimo za ljudi v stiski v naši župniji, s Sloveniji ali po svetu.  V ta namen smo v cerkvi in Domu srečanj postavili škatle za živila. Svoj dar lahko daste tudi v Karitasov nabiralnik v cerkvi. Ta dan se  lahko odpovemo tudi drugemu razkošju, kot je gledanje televizije, brskanje po računalniku in telefonu… in ta čas podarimo našim bližnjim ali nekomu, ki potrebuje našo bližino. Vzemimo si tudi čas za molitev in obiščimo petkovo mašo. (Vabilo Škofijske Karitas Celje)

MAŠNI NAMENI

NED—9.3.
1. postna nedelja
Frančiška Rimska, redovnica    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +starše Maksa in Mihaelo Derča
15.00 pogreb +Rudija Šlandra z mašo

PON—10.3.
40 mučencev /Armen.  
15.00 pogreb +Elizabete Dobnik z mašo
17.00 Ob obletnici smrti +duhov. Izidorja Završnika, spomin Janeza Rančigaja

TOR—11.3. 
Sofronij, škof  
17.00 za +Ožeta -oblet. in Marijo Vasle ter vse Drčeve

SRE—12.3.
Justina, redovnica
17.00 za +Frančiško in Franca Sternad, s. Brankota in Vladota, hčerko Štefko

ČET—13.3.
Kristina, mučenka    
15.30 Križev pot/
Za +Rozalijo in Jožefa Stepišnik – oblet. (v Šentrupertu)
17.00 za +Rudija Šlander -osmona smrti

PET—14.3.
Matilda, kraljica     
17.00 Križev pot: za mir pri nas in v svetu
Za +Dušana Bončina -oblet.

SOB—15.3.  -kvatre
Placid, redovnik
17.00 za+starše Štrajhar in Vranič

NED—16.3.
2. postna nedelja, papeška
Hilarij Oglejski, škof  
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Ivana Rojnika -oblet , njegove
Pri mašah kvatrna nabirka za bogoslovje

Verouk v Šentrupertu: ta teden namesto ponedeljka v sredo (zaradi pogreba).

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 19.30 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Srečanje za odrasle odpade /seja ŽPS/. Bo pa naslednjo sredo, ko bo s temo o naših rojakih po svetu med nami  ga. Valerija Farčnik /roj. Pustoslemšek) iz Šmatevža.

Mladinski bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Predstavitev načrtovanega romanja v Lurd bo v nedeljo (16.3) po drugi maši v Domu srečanj. S sliko in besedo bo to izvedel predstavnik potovalne agencije Aritours. Vabljeni.

Bralci -v nedeljo:  I. Mandelc Sonja, Matjaž Rožič    II. Robert Natek, Simeona Rakun
Dežurni ministrant(ka):  Nika Šlander, Nika Jelen
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas