Oznanila za 23. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_23_1Tvoje ime sem razodel ljudem, katere si mi dal od sveta. Bili so tvoji in si jih dal meni: in tvojo besedo so ohranili. Zdaj vedo, da je vse, kar si mi dal, od tebe. Zakaj besede, ki si mi jih dal, sem dal njim; oni so jih sprejeli in so resnično spoznali, da sem izšel od tebe, in verovali, da si me poslal ti. (Jn 17,6–8)


BESEDA O BESEDI

KO JE BOG NAJVEČJI  Jn 17,1–11
V Janezovem evangeliju so zapisane tri Jezusove molitve. Prvič Jezus moli pred obuditvijo Lazarja od mrtvih (11,41), ko pred drugimi vnaprej prosi Očeta, da bi v njem prepoznali njegovega poslanca in videli Božje veličastvo (Jn 11,40.4). Drugič moli pred svojo smrtjo, ko prosi Očeta, naj poveliča svoje ime (12,28). Tretja, najdaljša ter najbolj izdelana molitev, je zapisana v današnjem evangeliju. Zanimivo, da je tudi njena tema, podobno kot pri prvih dveh, poveličanje Očeta in Sina, saj se beseda poveličati v različnih oblikah ponovi kar štirikrat (17,1.4.5.10).
Beseda poveličanje pomeni nekoga »delati velikega«. V tem primeru Boga. Sin Jezus Kristus prosi, naj bo Oče poveličan, naj bo »velik«. Kdaj je Bog velik? Saj je velik, ker je ustvaril svet in vzdržuje vesolje, a največji (poveličan) je Bog na križu.
Ko je p. Marko Rupnik v kapeli Odrešenikove Matere upodobil sv. Edith Stein, ki je umrla v  koncentracijskem taborišču, je hotel poudariti, da je človek največji takrat, ko trpi in ko je sredi trpljenja sposoben »največje modrosti«, da v križu spozna Božjo navzočnost. Slikar je to nakazal s tem, da svetnica rahlo poboža ogenj, prepleten s taboriščno žico, in tako v ognju trpljenja in smrti prepozna Božjo navzočnost.
Tudi Bog je velik, ko trpi na križu, kajti križ »poveličuje« Očeta, ker govori o njegovi veličini, ko po Sinu izkazuje ljubezen do vseh ljudi.
V drugem berilu nas apostol Peter spodbuja, naj nas ne moti, če smo »soudeleženi pri Kristusovem trpljenju« (1 Pt 4,13), saj smo takrat podoba »edinega resničnega Boga«, ki se daje za človeka. Če kot kristjani trpimo, »s tem poveličujemo Boga«. Seveda pa najbolj pričamo za njegovo pravo podobo in najbolj poveličujemo Boga s svojim vztrajnim krščanskim življenjem. Prosimo Gospoda, da bi to vedno delali. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

7. velikonočna nedelja
Nedelja sredstev družbenega obveščanja

Sredstva družbenega obveščanja oziroma mediji so v veliki meri prispevala, da danes življenje in svet dojemamo hitreje ter v prostorskih razsežnostih, ki so bile včasih nepredstavljive.
Mediji danes niso izbira, temveč življenjsko okolje, nekakšna nujna danost, v kateri živimo in delamo. Danes se zato vprašanje glasi: »Kako bom uporabljal medije kot naslovnik in ustvarjalec? In kako jih bom uporabljal kot veren človek?« Vedeti moramo, da je naše dojemanje določenih dogodkov močno odvisno od informacij, ki jih o njih dobimo, in še bolj od različnih mnenj, ki jih slišimo.

Samo Bog
Popolnoma jasno sem spoznal, da skrbi in strahovi postajajo tem manjši, čim bolj se izročiš Bogu. Dokler vse svoje upanje staviš na ljudi, ki so tako ranljivi, in materialne dobrine, ki so tako minljive, svoje skrbi in strahove le še povečuješ.Ko sem se odločil »samo za Boga«, so mnoge stvari, ki slovijo kot življenjsko nujne, izgubile svoj pomen. Zgodilo se je prevrednotenje vrednot. Vse se je pomešalo, dokler ni dobilo pravega mesta. In začel sem se reševati navideznih vrednot. Ko sem se česa rešil, je bil vedno nov začetek.
Več stvari sem izpustil, svobodneje sem se počutil in mnogo bolj sem v vsem užival. (po: Phil Bosmans)

Prva junijska nedelja
Vstopamo v mesec junij. Danes je prva nedelja v mesecu juniju in celo prvi dan zadnjega meseca v prvi polovici leta. V tem mesecu bo kar nekaj stvari, ki jih v drugih mescih ni. Za otroke in mladino je prav gotovo najbolj težko pričakovan konec šolskega in veroučnega leta in začetek počitnic. Je pa zelo dobro obvladovati vsako neučakanost in »prehitevanje po desni«. V miru in do konca naj bi bilo narejeno to, kar je pred počitnicami še potrebno opraviti. Pa pameten načrt za počitnice je dobro napravit; vanj naj bi vključili tudi kaj za duhovno osvežitev …

Naslovljeno na vas

Škofijska Karitas Celje je pripravila počitnice za socialno ogrožene in šibkejše:
–  Letovanje družin v Portorožu od 18.8.do 23.8.2014, cena 120 Eur, prijave do 20.6.2014
–  Letovanje otrok – Počitnice biserov v Portorožu od 28.7.do 4.8.2014, cena 70 Eur, prijave do 13.6.2014
–  Letovanje starejših v Portorožu od 1.9. do 5.9.2014, cena 90 Eur, prijave do 31.7.2014
–  Letovanje mladostnikov v Portorožu od 11.8. do 18.8.2014
Enodnevni izlet na morje za družine, 2.7.2014, cena 15 Eur, prijave do 20.6.2014

ORATORIJ 2014 – na Gomilskem od 7. do 13. julija – Hura!!!

2014_23_2Po številnih župnijah se s koncem šolskih obveznosti začenjajo poletni oratoriji. Osrednja oseba Oratorija 2014, ki nosi geslo: »Na tvojo besedo«, je apostol Peter. Geslo oratorija izhaja iz Petrovega pogovora z Jezusom (Lk 5,5). Jezusov ukaz, naj po celonočnem ribolovu še enkrat odrine na globoko in vrže mreže, je nasprotoval vsemu, kar je do tedaj Peter vedel o ribolovu in svetu okrog sebe. Kljub temu je v sebi čutil zaupanje in vero v tega nenavadnega Učitelja. Na njegovo besedo je storil, kakor mu je ukazal, in glej: ulov je bil preobilen.
Apostol Peter je ena osrednjih osebnosti krščanske vere, voditelj apostolov in prvi papež. Njegovo življenjsko pot bodo otroci na oratoriju spoznavali preko zgodbe, ki jo je napisal dramski igralec Gregor Čušin.
Pridružite se nam na letošnjem oratorijskem dogajanju, ki ga bodo ob veselju otrok napolnjevale še: molitve, kateheze, delavnice, velike igre, izlet »v neznano«, oratorijska himna in še nekaj drobnih skrivnosti, ki bodo delale program še bolj zanimiv.

Pogled naprej
Od ponedeljka, 7. julija do nedelje 13. julija bo počitniški oratorij za otroke, (prijavnice so že na voljo). Zadnji dan pa bo tudi župnijski dan.

Od 14 do 18. julija romanje v Lurd.

MAŠNI NAMENI

NED—1.6.
7. velikonočna nedelja
Ned. sredstev obvešča.
Janez Krstnik Scalabrini škof, redovni ustanov.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Albina in Marijo Stepišnik -obl. (v Šentrupertu)
Začetek junijskega češčenja Jezusovega srca – vrtnic
Nabirka za prizadete na Balkanu

PON—2.6.
Marcelin, mučenec    
18.30 za +Silvestro Završnik
Ves teden vrtnice

TOR—3.6.   
Karel Lwanga in drugi ugandski mučenci    
18.30 za +Franca, Marijo, v. Rančigajeve

SRE—4.6.
Kvirin iz Siska, šk., muč.    
18.30 za +Valerijo (Vero) Brdnik

ČET—5.6. – prvi četrtek
Igor, knez, menih
17.00 za +Tejo Basle (v  Šentrupertu)
18.30 bogoslužje Božje besede
Molitev za duhovne poklice

PET—6.6. – prvi petek
Norbert, škof, red. ust.     
18.30 za +starše Rovšnik
Litanije Jezusovega srca, posvetitev

SOB—7.6. – prva sob.
Robert, opat  
18.30 za +Jožico in Ivana Vaš
Posvetitev Marijinemu brezm. srcu

NED—8.6.
B I N K O Š T I
Viljem, škof    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Lončičeve
2 sv. krsta

V tem tednu je prvi četrtek, prvi petek  in prva sobota. Uporabimo jih za duhovno bogat začetek novega  meseca v katerem je tudi posebno češčenje srca Jezusovega.

Sestanek za starše veroučencev šestega in sedmega razreda šentrupertske skupine bo v petek 17.15 uri, v župnijskem Domu srečanj na Gomilskem. Vsi starši, lepo vabljeni.

Bralci v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Sonja Mandelc II. Maja Rojnik, Ana Šlander
Dežurni ministrant(ka):  Nejc Lončar, Luka Rožič Plazovnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava