Oznanila za 28. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014-28-1V tistem času je Jezus spregovoril: »Slavim te, Oče, Gospod nebes in zemlje, da si to prikril modrim in razumnim in razodel malim.« »Vzemite moj jarem nase in učite se od mene, ker sem krotak in iz srca ponižen, in našli boste mir svojim dušam. Zakaj moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.« (Mt 11,25.29–30)

BESEDA O BESEDI

PRIHAJATI K NJEMU IN SE UČITI Mt 11,25–30
V eni izmed kapel v katedrali severnoevropskega mesta stoji velik kip križanega Kristusa. Na mestu, kjer je vojak s sulico prebodel stran, je kipar izdolbel veliko odprtino. Uveljavila se je navada, da v to odprtino verniki dajejo listke s svojimi prošnjami. Svoje največje težave in najgloblje prošnje polagajo tja. Kar jih teži, polagajo v Božje srce, kakor da bi vzeli dobesedno besede današnjega evangelija, ko Jezus vabi: »Pridite k meni vsi, kateri se trudite in ste obteženi, in jaz vas bom poživil« (Mt 11,28).
Tudi nas Gospod ljubeznivo vabi k sebi in pravi: »Vzemite moj jarem nase in učite se od mene, ker sem krotak in iz srca ponižen, in našli boste mir svojim dušam« (Mt 11,29). Nas, ki neprestano hitimo, vabi, da se ustavimo ob njem in v njem umirimo. Vabi nas, naj mu zaupamo, kar nas teži. Včasih ne vemo, kako bi molili, ker nas pri molitvi zmoti vsaka malenkost, Kristus pa nam preprosto govori, naj prihajamo k njemu, da mu v molitvi povemo svoje težave, izrazimo svoje bolečine ter mu zaupamo svoje skrbi.
K njemu prihajamo in k njemu molimo, ker smo prepričani, da razume našo bolečino in vidi naše solze. Vabi nas tudi, naj prihajamo k njemu, da se učimo od njega, in nam obljublja, da bomo dosegli notranji mir, mir svojim dušam, če se bomo od njega učili ponižnosti in krotkosti.
Pa še nekaj nam obljublja: da bo naše življenjsko breme postalo lažje in naš življenjski jarem prijetnejši. To pomeni, da bomo pri njem dobivali moč, da bomo laže prenašali težave in bodo z njegovo pomočjo naša življenjska bremena postala lažja.
Včasih nam kdo reče: »Ne hodi k meni, ko si razdražen ali žalosten, ampak pridi, ko si dobre volje.« Vsi bi nas imeli radi, ko smo nasmejani in brez težav. Le Jezus nas vabi, naj pridemo k njemu, tudi ko smo »utrujeni in obteženi«. Njemu smo tudi takrat dragoceni. Odpravimo se zato h Kristusu, da bomo izkusili, da nas vedno sprejema. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

14. nedelja med letom
Nedelja Slovencev po svetu
2014-28-2
Ker na današnjo nedeljo obhajamo tudi nedeljo Slovencev po svetu, je posebej primerno, da se z njimi povežemo tudi v skupni molitvi. V upanju, da nas povezane ohranja tudi domači jezik, ki je nenazadnje znak ljubezni do lastne domovine, je na mestu, če izpostavimo omenjeno ljubezen našega blaženega Slomška, ki nam je lahko svetel zgled trdnosti v veri in zakoreninjenosti v ljubezni do domovine. Tako o njem spregovori Franc Kramberger v knjigi Slomšek med nami živi, govori in raste:
»Slomšek nas uči ljubezni do domovine. Skrbel je za lepoto slovenskega jezika, pospeševal narodno zavest; s svojimi deli je povedel slovenski narod v družino evropskih narodov, v hišo evropske kulture, ne da bi zašel v nacionalizem. Slomšek je vzor pristnega domoljubja. Njegove pobude so odločilno zaznamovale takratno prihodnost našega naroda in so pomembno prispevale k rojstvu naše državne samostojnosti. On dokazuje, da je možno biti iskren domoljub, hkrati pa z enako iskrenostjo živeti in sodelovati z ljudmi druge narodnosti, druge kulture in vere.«
Naj nam bo to spodbuda, da bi tudi mi znali živeti zdrav odnos do domače zemlje in hkrati ceniti druge narodnosti, s katerimi nas povezuje naš vsakdan.

Zunanja samostojnost je dobra in lepa –
toda veliko pomembneje je, da imamo samostojno srce,
ki je zvesto in pošteno, tudi ko se drugi izneverijo.
(Friedrich Wilhelm Foerster)

Naslovljeno na vas

ORATORIJ 2014 – na Gomilskem od 7. do 13. julija           Hura!!!
2014-28-3Ta teden bo čas živahnega utripa oratorijskega dogajanja v župnijjskem središču , delno pa tudi drugje.
Prijatelje otrok in mladine prosimo, da s svojo darežljivostjo podprete
oratorijsko dogajanje.
Naše občestvo želi vam mladim in otrokom lep, zanimiv, srečen in vesel teden. Veliko sonca in smeha ter Božjega blagoslova!
Sklep oratorija  (13. junija), pa se bo tudi letos nadaljeval v praznovanje župnijskega dneva.  Vse vabimo, da se tega praznovanja udeležite in podarite nekaj svojega časa in dobre volje drugim ljudem, s katerimi se sicer samo mimogrede vidite ali še to ne. Pa obvestite in povabite še druge!
Kateri pa ste pripravljeni v ta namen prispevati kakšno pecivo ali sokove, prinesite v nedeljo dopoldne v Dom srečanj. Bog vam povrni!

Počitnice in dopusti
Naj bi bile naj bi bile izpolnitev mnogih pričakovanj in želja. Ni pa dobro si delat prevelikih. 2014-28-4Pomislimo tudi na tiste, ki si ne bodo mogli ničesar privoščiti, ampak se bodo ubadali z preživetjem. Privoščimo in poskrbimo si tudi za duhovno plat življenja.

PROCESIJE sv. Rešnjega Telesa.
V nedeljo, 6.7. bo v Šentrupertu,
/V nedeljo, 13.7. bo sklep oratorija in župnijski dan/
V nedeljo 20.7. bo v Šmatevžu.
Procesije, ki bodo ob nedeljah, bodo vse ob 10.30 uri.
Naprošamo vse, ki postavljate kapelice, da jih tudi letos.  Vse bogoslužne sodelavce in vse Božje ljudstvo pa vabimo k udeležbi in sodelovanju.
Hvaljeno in češčeno naj vedno bo – presveto Rešnje telo!

MAŠNI NAMENI

NED—6.7.
14. ned. med letom
Ned. Slovencev po svet
Marija Goretti, mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Ivana Juharta -oblet., njegove (v Šentrupertu)
procesija sv. Rešnjega telesa

PON—7.7.
Vilibald, škof
18.30 za +Milana Košenina -oblet.

TOR—8.7.
Kilijan, škof, mučenec
18.30 za +Ivano in Bogomirja Andoljšek

SRE—9.7.
Avguštin Zhao in drugi kitajski mučenci
18.30 za +Jožefa -oblet in Frančiško Rožič

ČET—10.7.
Amalija, redovnica
17.00 za +Marijo Šketa (v Šentrupertu)
18.30 za vse Turkove iz Šentruperta

PET—11.7.
Benedikt, opat, zavetnik Evrope
18.30 za +Jožefa Zmrzlaka -30. dan in Stanislava Kovče

SOB—12.7.
Mohor in Fortunat, diakon, mučenca
18.30 za +mamo Ivano in Radota Drev -oblet.

NED—13.7.
15. ned. med letom
Henrik (Hinko), cesar
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Ivana Rajovca in Grabnarjeve
sklep oratorija in župnijski dan
pri tej sv. maši bo darovanje za animatorje

Lurški romarji (14.7.): ste lepo vabljeni na sestanek (pripravljalno srečanje) ta ponedeljek ob 20.00 uri v župnijsko cerkev (ali pod šotor pri župnišču, ker bo Dom zaseden). Lahko boste oddali del plačila za romanje.

Pripravljalni odbor za župnijski dan ima sestanek v sredo ob 20.00 uri v župnišču.

Bralci v nedeljo: I. bralci, ki bodo pri jutranji sv. maši, II. animatorji
Dežurni ministrant(ka):  Klemen Jernejc, Jernej Semprimožnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Zakl

Procesija sv. Rešnjega Telesa na Šmiklavžu bo v soboto ob 16.00 uri.